Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

16.04.2021
1.259
Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Bronşit tedavisinin yapılması için hastaların doktor kontrolünde muayene edilmesi gerekir. Bronşit tedavisine başlanırken Öncelikle bronşlarda inflamasyona neden olan faktör net bir şekilde ortaya konmalıdır. Bu tespit yapılmadan bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak bakteriyel olmayan bronşit türlerinde hiçbir iyileşmeye yol açmayacağı için mevcut floranın bozulmasına da neden olur ve kişiye zarar verir. Bu sebepten dolayı hastalar bronşitle ne tedavi edebilmek için doktora görünmelidir.

Bronşit Nedir?

bronsit tanimi

Bronşit olarak isimlendirilen küçük hava keseciklerinin enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkan iltihaplanma, bu kesecikler de daralmaya neden olmaktadır ve bunun sonucunda akciğer kapasitesi büyük oranda azalmaktadır. Genellikle 2 yaş altı çocuklarda meydana gelen ve alt solunum yollarının en sık görülen rahatsızlığı olan bu hastalık akut bronşit hastalığı olarak bilinmektedir. Sıklıkla viral patojenlerin yol açtığı bu hastalığa yaklaşık olarak %50 oranında Respiratuvar Sinsisyal Virüs (RSV) yol açmaktadır.

Akciğerlere giren Solunum yollarını oluşturan bronş ve bronşiyollerin iç kısmı koruyucu bir Mukoza sıvısı ile kaplıdır. Bahsi geçen bu mukozanın inflamasyonu bronşit olarak adlandırılmaktadır. Bronşit bakteriyel ya da viral kaynaklı bir göl bir diğer değiş ile mikrobik olabileceği gibi mikrobik olmayan enfeksiyonlara da yol açabilir. Normal şartlarda bronşların iç yüzeyini kaplayan bu mukoza tabakasının temizliğini sağlayan bir düzen mevcuttur ve bu sistem solunum yolu ile giren yabancı maddelere uzaklaştırmaktadır. Mikrobik ya da mikrobik olmayan etkenler bu temizleme mekanizmasının engelleyerek iltihaplanmalarına ortaya çıkmasına ya da daha şiddetlenmesine neden olur.

Astım tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bronşitin semptomları tüm hastalarda genellikle benzer şekilde kendini göstermektedir. Bronşit hastalığı, ilk zamanlar basit bir soğuk algınlığı olarak başlar ve tedavi edilmemesi yani ilerlemesi sonucunda bronşlara inmesi ile tamamen gerçekleşir. Bunlara bağlı olarak bronşit hastalığının belirtileri şu şekilde verilmiştir:

  • Hastalığın en belirgin klinik bulgularından biri Pırıltı ya da hışırtı şeklinde duyulan solunum sesidir.
  • Akut bronşit hastalığı çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar ve hastalığın varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olmaktadır.
  • Bronşiollerde gelişen söz konusu enfeksiyonun artışı sebebiyle yüksek ateş ve buna bağlı olarak iştahsızlık meydana gelebilir.
  • Hastalığın ilerlemesi ile birlikte hava keseciklerinin dolması ve tıkanıklık oranının artması neticesinde hastalarda büyük bir solunum sıkıntısı gözlenmektedir.
  • Yaşanan bu solunum sıkıntısının artışı, hastaların ani gelişen geçici öksürük krizleri yaşamasına neden olmaktadır.

Akciğer tarafından salgılanan bir sıvı olan balgam Birgül Normal şartlarda yani sağlıklı bireylerde şeffaf renklidir. Bu söz konusu olduğu hastalarda ise öksürükle birlikte çıkarılan balgam yeşil, sarı, gri renkte olabilir. Nadir de olsa bazı hastalarda ve bazı durumlarda ise içerisinde kan görülebilir. Bu belirtileri yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden doktora görünmeleri gerekir.

Bronşit Nedenleri Nelerdir?

Bronşitin temel sebebi akut bronşit tedavisinin zamanında uygulanmamasıdır. Bu üst solunum yolu enfeksiyonları mikrobiyal ya da viral kaynaklı olabileceği gibi bazı durumlarda kirli hava veya alerjenlere maruz kalma gibi durumlarda da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerin yanı sıra bronşite sebep olan bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Enfeksiyon hastalıkları geçirmek.
  • Kronik solunum hastalıklarına sahip olmak.
  • Bazı kimyasal maddeleri solumak.
  • Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmak ya da tütün dumanına maruz kalmak.

Bronşitin ortaya çıkış Sebebine bağlı olarak belirtilerinin şiddeti de değişkenlik göstermektedir. Özellikle uzun yıllar boyunca sigara kullanmış ya da sigara dumanına maruz kalmış olan kişilerde bronşit şikayetleri çok daha fazla şiddetli ve daha sık gözlemlenir.

Bronşit Tanısı Nasıl Konur?

bronsit teshisi nasil konulur

Bronşitin tanısının konulabilmesi için hastaların bir uzman doktora görülmesi gerekir. Akut bronşit ve astım bronşit hastalıkları klinik tablo bakımından oldukça benzerdir ve bu durum karışıklığa yol açabilir. Özellikle ilk bronşit atar sırasında bu iki hastalık arasındaki ayrımı yapmak fazlasıyla zordur ve devam eden ataklarda meydana gelen klinik bulgular sayesinde tanılama işlemi daha kolay bir hale gelir. Bu doğrultuda bronşit atağı öncesinde viral enfeksiyon bulgusunun olmaması, hırıltı epizotlarının sık tekrarlaması, ailede atopi ya da astım öyküsünün bulunması hastalığın bronşit astım olduğunu destekler niteliktedir.

Bronşit tanısı konduktan sonra hastalığın şiddetini belirlemek için klinik derecelendirme yapılır. Bu işlem yapılırken hastanın 1 dakika boyunca solunum sayısı, hışırtılı solunum sesi, çekilme varlığı ve mevcut genel durumdaki bozukluklar göz önünde bulundurulmaktadır. Bronşit şiddeti 1-3 puan arasındakiler hafif, 4-8 puan arası orta şiddetli, 9 puan ve üstü ise ağır bronşit hastalığı olarak tanımlanır. Ağır vakalar genellikle kronik bronşit olarak isimlendirilen KOAH olgularında görülmektedir.

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bronşite Ne İyi Gelir?

Bronşite iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Balgam problemi yaşayanlar için tuzlu su ile yapılan gargara oldukça etkili bir yöntemdir. Bir bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan Bu karışım her gün uygulanır.
  • Doğal nemlendiriciler sayesinde kişilerin bulundukları ortam atmosferi ideal oranda nemlendirilmelidir.
  • Akut bronşite neden olan ödemi kontrol altına almak, mukus salınımına azaltmak için günde en az 2 litre su tüketmek gerekir.

Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bronşit tedavisindeki amaç hastalara destekleyici bakım uygulamak ve belirtileri azaltarak rahatsızlığı en alt düzeye indirmektir. Hastada oksijen yüzdesinin normale dönmesi ve solunum sıkıntısının yok olması için tedaviye bronşlarda genişleme yol açan etmenler ile başlanır. Bu tedaviye yanıt vermeyen hastalarda kortikosteroidlerin antienflamatuar etkisinden yararlanılır. Doktorlar hastaları detaylı bir şekilde inceledikten sonra uygulanacak ilaç tedavisine karar verir. Bronşit tedavisi için hastalara uygulanan ilaçlar düzenli aralıklarla değerlendirilmeli ve doktorlar tarafından takip edilmelidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.