Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

15.04.2021
1.261
Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Astım tedavisi birçok yöntem ile yapılsa bile kesin olarak iyileştirilmesi söz konusu olmayan bir hastalıktır. Astım, erken evrede ya da farklı bir değiş ile akciğerlerde kalıcı hasara yol açmadan önce rahatlıkla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Ancak tamamen bir iyileşme söz konusu olmadığı için astım krizlerini azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılması yönelik astım tedavisi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi türleri kişinin yaşına virgülü tedaviye verdiği yanıta ve yaşanan astımı şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Astım Nedir?

astim tanimi

Astım hastalığı, Hava Yolları’nın duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen Kronik bir rahatsızlıktır. Tekrarlayan öksürük ve pırıltılar ile karakterize edilmektedir. Astımda hem büyük hem de küçük hava yolları etkilenebilmektedir.

Astım rahatsızlığı herkesim yaşta görülebilse bile vakaların genellikle yüzde otuzu yaşamın ilk yılında ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astım görülme sıklığı da oldukça artış göstermektedir. Hastalık sıklığında artış sebebi olarak kapalı ortamlarda yaşama, ev tozları ve Akarlar gibi ev içi alerjenlere maruz kalma durumu örnek olarak gösterilebilir.

Astım hastalığında Hava Yolları’nda oluşan daralma ve krizler genellikle tipik ataklar şeklindedir. Astımı olan hastaların bronşların da mikrobik olmayan iltihaplanmalar olmaktadır. Buna bağlı olarak bronşlarda salgılar artar ve bronşit duvarı kasılır. Bu durumlarda hastalar astım atağı geçirmektedir. Toz, duman, koku, polenler gibi etkenler atağı başlatabilir. Astım alerjiye bağlı olacak olabileceği gibi alerjiden bağımsız da gelişebilmektedir.

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Astım Neden Olur?

Astıma yakalanma sebebi olarak birçok neden gösterilebilir. Hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi belirtilere sebep olan bu hastalık hemen hemen her yaş grubunda görülebilmektedir. Ataklar halinde gelişen astım Türkiye üzerinde yetişkinler arasında %7, çocuklar arasında ise %15 oranında görülmektedir. Dünya genelinde ise yaklaşık olarak 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Kontrol altına alınmadığında ise kişilerin yaşam kalitesini düşürür.

Astımı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi bulunmadığı için kişiler risk faktörlerini minimum seviyede tutarak hastalığı kontrol altına alabilir ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilirler. Astım rahatsızlığı genetik ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesi sebebiyle oluşan akciğer hastalığı olarak da tanımlanabilmektedir. Hava Yolları’nda kızarıklık, şişlik ve daralmaya yol açar ve solunum problemlerini birlikte getirerek kişilerin yaşam standartlarına düşürmektedir. Astımın net sebepleri ise genellikle kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Astımın Sebepleri

Astım rahatsızlığının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aile içerisinde astım öyküsünün bulunması;
  • Gebelik döneminde annelerin sigara içmesi bebeklerin astım olma riskini artırmaktadır.
  • Yine gebelik döneminde annelerin yetersiz beslenmesi.
  • Yetersiz doğum kilosu ile dünyaya gelmek.
  • Bebeklik döneminde fazlaca alerjenlere maruz kalmak.
  • Bebeklik döneminde ağır solunum yolu hastalıklarından birini geçirmiş olmak.
  • Sıklıkla yoğun sigara dumanına maruz kalmak.
  • Toz ve kimyasal maddelere maruz kalınan meslek gruplarında çalışmak.
  • Obezite yani aşırı kilo durumunda olmak.
  • Son olarak hava kirliliğine ya da egzoz dumanına fazla maruz kalmak.

Astım Belirtiler Nelerdir?

astim gostergeleri nelerdir

Astım rahatsızlığının semptomları karakteristik olduğu için genellikle tüm hastalarda aynı şekilde seyredebilir. Astımın tetiklediği durumlar söz konusu olduğunda bronşlarda ödem ve salgı artışı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın şikayetleri genellikle gece ya da sabaha karşı şiddetlenir. Astım belirtileri kendiliğinden düzelebileceğini gibi hastaneye yatış gerektirecek kadar şiddetli bir şekilde de olabilir. Öksürük genellikle Kuru ve balgamsız gerçekleşir. Soluk alıp verirken ise ıslık sesine benzer bir ses duyulabilir. Bu belirtilere sahip olduğu düşünülen kişilerin doktora görünmesi ve astım tedavilerine başlaması gerekir.

Diş kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Alerjik Astım Nedir?

Alerjik astım, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde görülen bir astım türüdür. Alerjenlerin bir kısmı bazı insanlarda yalnızca hapşırma, göz sulanması gibi belirtilere yol açarken bazı kişilerde ise astım atağını neden olabilmektedir. Bu durum kadınlarda daha yaygın olarak görülür ve tüm toplumun yaklaşık olarak %25’ini etkileyen alerjik nezle tedavi edilmez ise alerjik astıma yol açabilmektedir.

Astımı Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Astımı arttıran etkenler aşağıda verilmiştir:

  • Yoğun fiziksel aktivite;
  • Kullanılan bazı ilaç türleri;
  • Soğuk havaya maruz kalma;
  • Koruyucu içeren bazı gıda ürünlerini tüketmek;
  • Ani duygu durum değişimleri;
  • Egzoz gazı ve hava kirliliği;
  • Stres;
  • Küf mantarları ve polenler;
  • Sigara içmek ya da dumanına maruz kalmak;
  • Ev tozu akarları;
  • Evcil hayvan tüy ve deri döküntüleri.

Yukarıda verilmiş olan bu faktörler sağlıklı kişilerde hiçbir belirtiye yol açmazken astım hastalarında öksürük, nefes darlığı, yeşil renkte balgam gibi belirtilere yol açmaktadır. Bu gibi durumlarda kişilerin doktora görünmeleri gerekir.

Astım Tanısı Nasıl Koyulur?

Astım tanısının konması için Doktorlar tarafından birkaç test yapılır. Astım karakteristik olarak ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Astım tanısı için uygulanan bir kan testinden söz edilmemektedir. Burun akıntısı ve genizde şişlik gibi yaygın astım belirtilerinin varlığı araştırılır. Daha sonra astım testi olarak da bilinen solunum fonksiyonları testleri yapılacaktır. İlk olarak hastaların bilgisayara bağlı bir tüpün içerisinde kuvvetli bir şekilde soluk alıp vermesi talep edilir. Spirometri testi olarak bilinen bu testte hastanın en fazla çabayla aldığı havanın miktarı ölçülür.

Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım tedavisin yapılması planlanırken hastalığın ağırlık derecesi göz önünde bulundurulur. Eğer alerjik astım düşük düşünülüyor ise hastaya Alerji ilaçları verilir. Ataklar esnasında hastayı rahatlatmak için solunum yolu ile uygulanan spreyler kullanılır. Bu tedavide önemli rol oynamaktadır. Hem sprey şeklinde hem de ağızdan uygulanabilen ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınır. Astım tedavisinin başarısı, hastaların geçirmiş olduğu atak sayısının azalmasına göre belirlenmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.