Yetişkinlerde Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

29.05.2021
4.319
Yetişkinlerde Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Yetişkinlerde kıl kurdu enfeksiyonu bulguları arasında aşağıda yer alanlar sayılmaktadır:

  • Makatta veya vajinal bölgede kaşıntı
  • Uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi
  • Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı

Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri içerisinde en yaygın olanları, anüs çevresinde kaşıntı ve uykuda huzursuzluktur. Kaşıntı genellikle geceleri daha kötüdür. Çünkü kurtlar, yumurtalarını bırakmak için gece vakitlerinde anüse doğru hareket etmektedirler. Ayrıca vajinaya yayılmakta ve vajinal akıntıya neden olabilmektedirler. Kaşıma nedeniyle ciltte açık yara oluşursa bakteriyel cilt enfeksiyonu da gelişebilmektedir. Aynı zamanda kıl kurdu enfeksiyonu, herhangi bir belirti ya da şikâyete neden olmadan da meydana gelebilmektedir.

Kıl Kurdu Enfeksiyonu Nedir?

Kıl kurdu enfeksiyonu, dünyada ve ülkemizde en yaygın görülen bağırsak kurdu enfeksiyonu türüdür. Kıl kurtları; ince, beyaz renkli ve yaklaşık 6 – 13 mm uzunluğundaki parazitlerdir. Enfeksiyona maruz kalmış bireyin uykusu sırasında dişi kıl kurtları anüsü çevreleyen deri kıvrımlarına binlerce kıl kurdu yumurtası bırakmaktadır. Birçok kıl kurdu enfeksiyonu görülen bireylerde herhangi bir semptom görülmese dahi bazı vakalarda birey, anal kaşıntıya sahip olmaktadır. Kıl kurdu enfeksiyonu en çok, okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Mikroskobik boyuttaki küçük yumurtalar, çocuktan çocuğa rahatça yayılabilmektedir. Kıl kurdu tedavi süreci, öncelikle kıl kurtlarını öldüren oral ilaçların kullanılmasını, enfeksiyona sahip bireyin pijamaları, yatak takımları ile iç çamaşırlarının iyice yıkanmasını ve düzenli hijyen alışkanlıklarının takip edilmesini içermektedir. Tedaviden en etkili sonucun elde edilmesi için aynı evde kalan tüm aile bireyleri eş zamanlı olarak tedavi altına almaktır.

Kurdeşen tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kıl Kurdu Enseksiyonu Neden Olur?

kil kurduna sebep olan durumlar

Kıl kurdu enfeksiyonunun sebebi; kıl kurdu yumurtalarını yutmaktan kaynaklanmakta ve çevresel etkilerden dolayı yutulan yumurtaların anüs çevresinde yeni yumurta oluşumuna sebep olmaktadır. Enfeksiyonlar arasında geçen süre, 4 ila 8 haftadır. Ancak, kıl kurdu yumurtalarını yutan bazı kişilerde belirti görülmemektedir. Yumurtalar başlangıçta, anüs çevresinde oluşmakta ve burada üç haftaya kadar yaşayabilmektedir. Ellere, yiyeceklere veya diğer eşyalara bulaştıktan sonra yutulabilmektedirler. Bireyin istemsizce ellerine ya da eşyalara bulaşan yumurtaları yutması da hastalığın ana sebebini oluşturmaktadır. Okula giden çocuklar, bir sağlık kurumunda veya hapishanede yaşayanlar ve enfeksiyona sahip olan insanlarla ilgilenenler; bu hastalığın riskini en çok taşıyanlardandır. Hastalık, hayvanlar aracılığıyla yayılmamaktadır fakat insanlar bu enfeksiyonu birbirlerine oldukça hızlı bulaştırabilmektedirler.

Yetişkinlerde Kıl Kurdu Enfeksiyonu

Yetişkinlerde kıl kurdu hastalığı, bebeklerle ve çocuklarda görüldüğü gibi benzer şekilde buluşabilmekte ve kendini tekrar edebilmektedir. Kıl kurdu enfeksiyonlarında cilde zarar gelmemektedir. Yetişkinlerde kıl kurdu enfeksiyonu, kadınlarda daha farklı şekilde karşılaşılabilmektedir. Çünkü, anüsten çıkan dişi kıl kurtları ölmediklerinde vajinaya doğru hareket ederek daha sonra uterusun dış ağzına ve uterus boşluğuna geçebilmektedirler. Nihayetinde de fallop tüplerine, yumurtalıklara ve periton boşluğuna doğru hareket etmektedirler. Kıl kurtlarının bu bölgelere hareket etmesi, vulva ve vajinanın iltihaplanmasına neden olabilmektedir.  Kıl kurtları bağırsaklarda bulunduklarından genellikle yanlarında bağırsak bakterileri de taşımaktadırlar. Bazı araştırmalara göre, idrar yolu enfeksiyonu geçiren genç kadınların üçte birinde kıl kurdu enfeksiyonuna rastlanmaktadır.

Kıl Kurdu Nasıl Teşhis Edilmektedir?

kil kurdu tanisi nasil konur

Kıl kurdu enfeksiyonunun tanısında en güvenilir yöntem, Bant testi (selofanlı lam)dir. Test, şeffaf bir bant parçasının yapışkan tarafını anüs çevresindeki cilde bastırarak yapılmaktadır. Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri görülen bireylerde kıl kurtları, genellikle uyurken anüsten çıktığı için test sabah vakitlerinde uygulanmalıdır. Bant testinde en doğru sonuçlar için arka arkaya üç sabah yapılması önerilmektedir. Selofan bant bir lam üzerine yerleştirilerek mikroskop altında incelenmektedir. Yumurtaların bant üzerinde tespit edilmesiyle de kıl kurdu enfeksiyonu tanısı konulmaktadır.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir? 

Kıl kurdu enfeksiyonunun önlenmesi için en temel şart, yüzey temizliğidir. Kıl kurdu yumurtaları; oyuncaklar, musluklar, yatak takımları ve klozet kapakları gibi yüzeylere yapışıp buralarda iki hafta boyunca canlı kalabilmektedir. Bu sebeple, düzenli yüzey temizliği parazitin yayılmasının önlenmesinde oldukça etkilidir. Solucan yumurtasının yayılmasını veya enfeksiyonun tekrar etmesini önlemeye yardımcı olabilecek yöntemler ise şunlardır:

  • Sabahları anal bölge temizliği: Dişi kıl kurtları, yumurtalarını anal bölgeye geceleri bıraktığı için, sabahları makat ve çevresini yıkamak vücuttaki yumurta sayısını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda küvette banyo yapmak yerine ayakta duş almak, banyo suyundan tekrar enfekte olmayı önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Günlük olarak çamaşır ve yatak çarşaflarını değiştirmek: Yumurtalardan kurtulmak için yataklarda ve günlük kıyafetlerde sık sık değişimler yapmak gerekmektedir.
  • Çamaşırları sıcak suyla yıkamak: Kıl kurdu yumurtalarını öldürmek için çarşafları, gecelikleri, iç çamaşırlarını, lifleri ve havluları sıcak suda yıkamak gerekmektedir.
  • Kaşımaktan kaçınmak: Anal bölgeyi kaşımaktan kaçınmak gerekmektedir. Ayrıca çocukların tırnaklarını kısa kesmek de yumurtaların tırnak altında birikmesini azaltarak bulaşın önüne geçmektedir.
  • Elleri sık sık yıkamak: Enfeksiyon kapma veya yayılma riskini azaltmak için tuvalete girdikten, çocukların bezini değiştirdikten vs. sonra el temizliğine dikkat etmek gerekmektedir.
  • Çocukların bakımını eksiksiz yapmak: Çocukların her gün duş almaları ve günlük olarak iç çamaşırlarını değiştirmelerini sağlamak gerekmektedir.

Kıl Kurdu Enfeksiyonunda Risk Grupları

Kıl kurdu hastalığında tehlike arz eden kişiler aşağıda belirtilmektedir:

  • 5 – 10 yaş arası çocuklar
  • Enfekte kişilerin bakıcıları veya aile üyeleri
  • Huzurevi, çocuk esirgeme kurumu gibi kalabalık yerlerde yaşayanlar

İshal tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır? 

Kıl kurdu enfeksiyonunun tedavisi, rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Tedavi, yeniden enfeksiyon oluşumunu önlemeye odaklanmaktadır. Kesin sonuç almak için ailenin tüm üyelerine aynı veya birbirlerine çok yakın zamanlarda tedavi edilmesi gerekmektedir. Kıl kurdu enfeksiyonunun tedavisi başlıca iki yöntemle yapılmaktadır:

  • 6 haftalık sıkı bir hijyen takvimi
  • İlaç

Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri görülen bireye, ilaç tedavisi uygulanması gerekiyorsa bu ilaç tedavisinin evde yaşayan diğer aile bireylerine de uygulanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü, aynı özel alanlar kullanıldığından aile üyeleri arasında bulaşma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle, herhangi bir belirti olmasa dahi aile üyelerinden birisine kıl kurdu teşhisi konulduğunda diğerlerine de çok dikkat etmek gerekmektedir. Hamileler ya da emziren annelerde ilaç kullanımı yerine yaklaşık altı hafta süren tedaviler önerilmektedir. Çünkü, gebeliğin ilk on üç haftasında anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından bazı ilaçlar kullanılmamaktadır. Hastalığın kesin teşhisi, yaklaşık bir santimetre uzunluğundaki solucanların veya yumurtaların mikroskop altında görülmesi ile konmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.