Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

14.04.2021
1.382
Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Skolyoz tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi ve izlemler yer alır. Doğuştan skolyoz hastalığı olan kişilerde her iki yöntem de uygulanabilir ancak genellikle izlem yöntemi tercih edilir. Çocuk yaşta omurga eğriliği sorunu yaşayan kişilere cerrahi operasyon yapmak da mümkündür. Skolyoz tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına hastanın durumuna ve omurga eğriliğinin oranına bakılarak karar verilir.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz omurga eğriliğine verilen bir isimdir. Tıpta skolyoz olarak bilinen omurga eğriliği, birçok farklı sağlık sorununa neden olabilir. Skolyoz, özellikle yetişkinlerde ortaya çıkan bir hastalıktır ancak gençlerde ve çocuklarda da görülmesi mümkündür. Çoğunlukla yaşlılarda karşılaşılmasına rağmen tüm yaş grupları için tehlike oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. Omurgada bulunan kemiklerin zarar görmesine neden olan ve duruş bozukluğu oluşturan bir hastalık türüdür.

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Omurga eğriliğinin anlaşılması kişinin duruş bozukluklarına göre belli olur. Omurga eğriliği yaşayan her insan skolyoz hastasıdır denilemez. Ancak diğer belirtileri de beraberinde yaşıyor ise mutlaka kontrole gidilmesi tavsiye edilir. Omurga eğriliğinin tedavi edilmesinde farklı yöntemler kullanılabilir. Skolyoz olduğu anlaşılan kişilere farklı testlerin yapılması da gerekebilir. Bir kişinin skolyoz hastası olduğunu anlamak için öncelikle test yapılmalıdır.

Skolyoz Kimlerde Görülür?

Skolyoz görülen kişiler için herhangi bir yaş sınırlaması veya kategorileştirme bulunmaz. Her yaşta insanda ortaya çıkabilen bir sağlık problemidir. Omurga eğriliği görülen kişilerde durum erken yaşta tespit edilir ise cerrahi operasyon yöntemi ile skolyoz giderilebilir. Ancak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan veya ilerleyen yaşlarda anlaşılan skolyoz tedavisinde farklı yöntemlerin kullanılması gerekir. Erken teşhisin önemli olduğu bir rahatsızlıktır.

Skolyoz Belirtileri Nedir?

skolyoz gostergeleri

Skolyoz belirtileri kişinin fiziksel durumundan da anlaşılabilir olacağı gibi ruhsal, psikolojik belirtileri de bulunur. Omurga eğriliği bulunan kişilerde ortaya çıkan ortak belirtiler şunlardır:

  • Omuz eğriliği
  • Omuzda duruş bozukluğu
  • Dik duramama
  • Kambur oluşumu
  • Yürümede zorluk veya düz yürüyememe
  • Nefes sorunları
  • Bacaklarda uyuşma
  • Halsizlik
  • Bacaklarda ağrı

Gibi belirtiler omurga eğriliğinin belirtileridir. Duruş bozuklukları ve omuz eğriliği her ne kadar omurga eğriliğine işaret etse de diğer belirtiler birçok farklı hastalıklarla karıştırılmaya müsaittir. Bu neden ile de omuz eğrili görülen kişilerin mutlaka hastaneye giderek kontrol olması gerekir.

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Skolyoz Tanısı Nasıl Konulur?

Skolyoz tanısının konulabilmesi için öncelikle hastanın kontrol edilmesi gerekir. İlk kontrol esnasında bazı örnekler alınır, fiziksel muayene yapılır ve nihai olarak tüm sonuçlar doktor tarafından değerlendirilir. Değerlendirmenin ardından hastaya tanı konulabilir. Eğriliğin durumu ve derecesine bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Tanı koymak için yapılan işlemler şunlardır:

  • Radyografileri incelemek
  • MR
  • Tomografi

Başlıca işlemler arasında yer alır. Hastanın durumuna bağlı olarak elektro tanısal olarak isimlendirilen testler de hastaya uygulanabilir.

Skolyoz Tedavisi Hangi Bölümde Yapılır?

Skolyoz tedavisi için gidilen bölüm fizik tedavi rehabilitasyon bölümleridir. Aynı zamanda ortopedi ve travmatoloji bölümü ile omurga sağlığı bölümlerine de gidilebilir. Omurga eğriliği olan kişilerin tüm hastanelerde olan fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ortopedi bölümlerini tercih ettiği bilinir. Omurga sağlığı bölümü ise her hastanede bulunmayan bir bölümdür. Genellikle özel hastanelerde yer alan omurga sağlığı bölümü sadece omurga problemleri ile ilgilenir.

Skolyoz Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz cerrahi tedavi omurga eğriliğinin tedavi yöntemlerinden biridir. Çocuk yaşta ortaya çıkan ve tanısı koyulmuş omurga eğriliği için uygulanan bir yöntemdir. Hastanın ameliyat ile omurgası düzeltilmeye çalışır. Cerrahi operasyon ile yapılması neden ile de diğer tedavi yöntemlerinden ayrılır. Büyümekte olan çocuklara cerrahi yöntem ile müdahale edilebilir. Ancak yetişkinlerde daha çok korse tedavisi ve fizik terapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Skolyoz tedavisi sadece cerrahi yöntem ile sınırlı değildir.

Skolyoz İyileşir Mi?

İyileşen skolyoz hastaları vardır ve ameliyat olmadan iyileşme yaşandığı da görülür. Ancak ilerleyen skolyoz hastalığının iyileştirilme oranı oldukça düşüktür. Hafif seviyedeki omurga eğriliğinin düzeltilmesi için farklı çalışmalar yapılabilir. Ameliyatın yanı sıra uygulanabilecek tedavi yöntemleri ile omurga eğriliği ilk evresindeyse iyileştirilebilir.

Skolyoz Kaç Yaşına Kadar Tedavi Edilir?

Skolyoz tedavisinin yaşı için herhangi bir sınırlama bulunmaz. Ancak hastaların yaş aralıklarına ve omurga eğriliği oranlarına bağlı olarak tedavi yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Omurga eğriliğinin tedavisi için yaş sınırlaması bulunmaz. İlerleyen yaşlarda ve ilerleyen skolyoz evrelerinde tedavi daha zordur. Skolyoz ilerlemeden ve aşama atlamadan önce tanısının koyulması ve tedavi sürecinin başlatılması önem taşır.

Skolyoz Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Skolyoz hastalığı tedavi edilmediğinde yan hastalıklar ortaya çıkar ve bu hastalıkların önüne geçmek için skolyozun tedavi edilmesi gerekir. Skolyoz hastalığı tedavi edilmediğinde ortaya çıkan hastalıklar şunlardır:

  • Kalp yetmezliği
  • Solunum yetmezliği
  • Akciğer düzeninin bozulması
  • Akciğer gelişiminin durması
  • Kalp gelişiminin durması

Skolyoz Nerelerde Ağrı Yapar?

Skolyoz ağrısının yerleri genellikle göğüs kafesi ve çevresidir. Omurga eğriliğinin neden olduğu şiddetli ağrılar, batma ve yanma hisleri göğüs çevresinde gerçekleşir. Omurga etrafından göğüs çevresine doğru dalgalanarak yayılan skolyoz ağrısı için tedavi olunması gerekir. Akciğere kadar inebilen şiddetli ağrılar da skolyozun neden olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Skolyoz ağrıları akciğeri etkilemeye başladığı takdirde solunum problemleri oluşur. Ayrıca göğüz kafesindeki ağrı kalp yetmezliğine sebep olabilir.

Skolyoz Egzersizleri Nedir?

spor ve skolyoz tedavisi

Omurga eğriliğinin egzersizleri spesifik olarak belirtilmemiştir ancak doktorlar tarafından hastanın sağlık durumuna göre belirli egzersizler önerilebilir. Bu egzersizler arasında solunumu ve kalp atışlarını düzenlemek ve kas gücünü arttırabilmek adına yürüyüş ve yüzme yer alır. Ancak skolyoz hastaları için hiçbir egzersiz tek başına yeterli değildir. Skolyoz hastalarına yönelik egzersizler önerilse de bu egzersizlerin etkili olup olmadıklarına yönelik kapsamlı araştırmalar bulunmaz.

Skolyoz Yüzmeyle Düzelir Mi?

Omurga eğriliği yüzme tavsiye edilen egzersizler arasında yer alır. Hastaların kas güçlerini kaybetmemeleri adına düzenli olarak spor yapmaları tavsiye edilir. Hareketsiz yaşama sahip olan kişilerin farklı hastaları da ortaya çıkabilir. Yan hastalıkları engellemek ve risk oranını azaltmak adına spor yapılmalı ve vücut dengede tutulmalıdır. Ancak yüzme, skolyoz tedavisinde doğrudan etkili olan bir yöntem değildir. Özellikle solunum problemi yaşayan kişilerin doktorları ile görüşerek izin almaları gerekir.

Miyom tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Skolyoz Yogayla Düzelir Mi?

Omurga eğriliği yoga ile düzelen bir rahatsızlık değildir. Ancak yoga ile kas gücünün arttırılması ve vücudun dinç tutulması sağlanabilir. Omurga eğriliğini doğrudan iyileştirebilen bir egzersiz veya spor türü bulunmaz. Bu egzersizler sadece omurga eğriliğinde ağrıların azalması ve kas gücünün kaybedilmemesi adına destekleyici olduğu bilinir. Ayrıca skolyoz hastalarının yoga, yüzme ve diğer sporları yapmadan önce doktorlarından bilgi ve izin almaları gerekir.

Skolyoz Hastalığı Gençlerde Görülür Mü?

Skolyoz olan gençlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Skolyoz hastalığı için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmaz. Çocuk yaşta görülebileceği gibi yaş ilerledikçe de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bu neden ile kişiler yaşları kaç olursa olsun kendilerinde skolyoz belirtisi görürler ise mutlaka bir hastaneye giderek kontrol olmaları gerekir. Skolyoz tedavisi çocuk ve gençlerde daha kolay iken ilerleyen yaşlarda seviye atladığı için tedavi edilmesi daha zor olur.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.