Bağırsak Florası Bozulmasının Belirtileri Nelerdir?

26.05.2021
2.327
Bağırsak Florası Bozulmasının Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Bağırsak florası bozulma semptomları, bulantı, kusma, ağırlık hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerdir. Ayrıca mide ve bağırsak sistemini bozarak spastik kolon, kolit, distansiyon karında şişlik, kabızlık ya da ishal, kolit, makatta kaşıntı ve kızarıklık, hemoroid, mide yanması yaşanabilmektedir. Aynı zamanda tiroid yetmezliği görülürken ruhsal ve fiziksel yorgunluk, intihar eğilimleri, anti-sosyal davranışlar, depresyon, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, bitkin, tükenmiş hissetmek, hafıza zayıflığı da görülmektedir. Bağırsak florası bozulmasının bir diğer belirtisi ise alerjiler olup kaşıntı, kurdeşen, polen, ve besin alerjisi olabilmekte olup ağız kokusu, alkol içilmese de alkol kokan nefes, pamukçuk, kuru ağız, dişlerde pas benzeri tabaka ve dilde beyazımsı bir görüntü oluşmaktadır.

Bağırsak Florası Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Bağırsak florası bazı hastalıklara sebep olabilmektedir. Çocuklarda bağırsak mikrobiyotasında bozukluk otizm, alerjik hastalıklar, obezite, inflamatuvar barsak hastalığı, spastik kolon, öğrenme ile ilgili bozukluklara neden olmaktadır. Erişkinlerde de durum farklı olmamakta ve romatoid artrit, çölyak hastalığı, kolon kanseri,  inflamatuvar barsak hastalığı, irritabl barsak sendromu toplumda çok yaygın görülen karın ağrısı, kabızlık ve ishal gibi dışkılama değişiklikleri, gaz ile seyreden hayat kalitesi bozan kronik bir hastalık, Diyabet tip 1 ve tip 2, Metabolik sendrom, insülin direnci bağırsak mikrobiyotası bozukluğunun görüldüğü başlıca hastalıklardır. Her yıl bu listeye bir yenisi eklenmektedir. Ruh sağlığı da bağırsaklarla yakından ilişkilidir. Depresyon hastalarının bağırsaklarında sağlıklı insanlardan farklı bir bakteri gözlenmiştir.

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Bağırsak Florası Neden Bozulur?

bagirsak florasi bozulmasinin sebepleri

Bağırsak florası sebebi, kontrolsüz antibiyotik kullanımıdır. Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır. Bu açıdan çok önemli bir bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Zaten hastalıkların önemli bir kısmı virüslerle oluşur ve antibiyotik virüslere etkisizdir. Ozon gazı doğadaki en güçlü antiseptiktir. Klordan 3000 kat daha güçlüdür ve insan vücuduna bir zararı yoktur, üstelik bakterilerle birlikte virüs ve mantarlara da toksiktir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sinüzitte, orta kulak iltihabında 3-5 seans ozonla enfeksiyon tamamen geçmektedir. Akciğer enfeksiyonlarında zeytinyağından geçirilerek elde edilen ozon gazı kullanılır. İshallerde rektal ozon, yara enfeksiyonlarında torba ozon kullanılarak güzel sonuçlar elde edilir. Flora bozulma sebepleri şu şekildedir:

  • Antibiyotikler dışındaki ilaçlar, kortizonlar, romatizma ilaçları, antidepresanlar
  • Dengesiz Beslenme
  • Karbonhidrattan zengin gıdalar
  • Rafine gıdalar
  • Hazır yiyecekler
  • Katkılı gıdalar
  • Gece geç saatte yemek yemek
  • Asidik beslenme ve az su içme
  • Sezeryan başta olmak üzere karın bölgesinden geçirilen ameliyatlar
  • Ağır metaller, hormonlar
  • Aşılar
  • Stres, duygusal yüklenme

Bağırsak Florası Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak florası bozukluğu tanısı için önce şüphelenmek gerekir. Sayılan klinik belirtileri olan hastalarda kinezyolojik kas testleri, bioscan, reviquant ile yüksek kesinlikte tanı konulabilmektedir.

Bağırsak Florası Bozukluk Tedavisi

Bağırsak florası bozukluk iyileştirmesi, çeşitli bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktır. Bazı tedavi yöntemleri bulunmakta olup şu şekildedir:

Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Tamamen kapalı basınç odasına alınan hasta bir maske yardımı ile atmosferden daha yüksek bir basınç ile yüzde yüz oksijen solutulur. Pek çok yan etkisi olan bu tedavi yöntemi ile zararlı bakteriler öldürülerek, bağırsak flora sağlıklı bir hale getirilir.

Sindirim Enzimi Tedavisi: Bu tedavi yöntemi ise sindirim esnasında bazı maddelerin parçalanmaması sonucunda uygulanır. Bu tedavi yönteminden sonra ise yaşanılan sindirim ve emilim bozukluğunun önüne geçilebilir.

Antimikrobik Tedavi: Bu tedavi yöntemi ise bağırsaklarda oluşan zararlı mantarların giderilmesi için uygulanır.

İshal tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bağırsak Florası Bozukluğunu Düzeltmek

bagirsak florasi bozuklugu nasil giderilir

Bağırsak florası bozukluğunu geçirmek için kemik suyu tüketilebilir. Kemik suyu, bağırsak florasını düzenlemede en etkili doğal yöntemdir. Kemik suyu, bağırsakları rahatlatır, bağırsak duvarını güçlendirir. Ev yoğurdu da bağırsak florasını düzenlemek için birebirdir. Hindistan cevizi yağı, içerdiği kaprilik asit ile birlikte kötü bakteri ve virüsleri vücuttan atar, bağırsak florası sağlığını korumaktadır.

Bağırsak Florasını Bozan Etkenler Nelerdir?

Bağırsak florasını bozan durumlar çok çeşitli olmaktadır. İşlenmiş gıdalar her ne kadar üzerinde organik ibaresi görülse de paketli gıdalarda başta endüstriyel yağlar, fruktoz şurubu ve gluten olmak üzere pek çok istenmeyen maddeye maruz kalınmaktadır. Sonuç olarak farkında olmadan bağırsak florası tahrip edilmektedir. Bu nedenle paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.

Tahıllar: İçeriğindeki glüten ve lektin nedeniyle tahıllarda uzak durulması gereken gıdalardandır.

GDO: Gıdaların üretiminde kullanılan glifosat aynı zamanda antibakteriyel bir ajan olarak görev almakta ve vücuda GDO gıdalar alınması durumunda bağırsak florasındaki faydalı mikroorganizmaları yok etmektedir.

Ağrı Kesiciler: Vücuttaki enfeksiyonla mücadele eden maddeleri baskılayarak çalışmaktadırlar. Bu nedenle kontrolsüz ağrı kesici kullanımı vücuttaki enfeksiyonu şiddetlendirmektedir.

Alkol: Vücuttan pek çok vitamin ve mineralin atılmasını şiddetlendiren alkol, aynı zamanda da toksin içermektedir. Bu nedenle de sindirim kanalı florasını tahrip etmektedir.

Antibiyotikler: Antibiyotikler mikroplarla birlikte faydalı mikroorganizmaları da öldürmektedir. Bu nedenle kontrolsüz antibiyotik kullanımı sakıncalıdır.

Kronik Stres: Streste vücut için toksik etkiye sahiptir. Stresle ilişkili kortizol, DHEA gibi hormonların metabolizmalarındaki bozukluk vücuttaki enfeksiyonu şiddetlendirmektedir.

Az Uyku: Günde 7-8 saatten az uyumak, kortizol düzeylerinin artmasına neden olmakta; vücudun parasempatik sinir sisteminden uzaklaşmasına yol açmaktadır. Bu durumda yine vücut enfeksiyona açık hale gelmektedir.

Bağırsak Florası Nasıl Bozulur?

Bağırsak florası bozulması, İçerisinden çeşitli bakteriler bulunan bağırsak, sindirim ve boşaltım sisteminin ayrılmaz parçalarıdır fakat tüketilen gıdalar hem bağırsak florasını hem de sağlığı bozmaktadır. Tüketilen hazır gıdalar ve genetiği değiştirilmiş besinler nedeniyle pek çok ağır hastalık her yaş grubunda görülmeye başladı. Sadece tüketilen besinler değil, gereksiz antibiyotik kullanımı da bağırsak florası bozulmasının başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.