Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü tedavisi yapılırken öncelikli olan hastanın yaşam tarzını değiştirmesidir. Yaşam tarzında ve besleneme rutinlerinde yapılan değişiklikler sonucunda reflü kontrol altına alınabilir. Tedavi olarak ilk ilaçlar kullanılır bazı hastalarda ise cerrahi işlem yapılır. Reflü tedavisi uygulanırken hastanın durumuna göre bir yöntem seçilir. İlk aşamada hayat düzeninin kurulması ve mide asidini bastırak olan ilaç tedavisi uygulanır. Hasta fazla kiloluysa kilo vermesi sağlanmalıdır. Özellikle obezite karın içindeki basıncı arttırdığından reflüyü arttırır. Tedavinin bir parçası olan düzenli hayatta yağlı yemeklerden, kızartmalardan uzak bir beslenme sağlanmalıdır. Alkol, çikolata, domates salçası, nane, soğan, kahve gibi gıdalar tercih edilmemelidir. Tedavi amacıyla reflü ameliyatları da yaygın olarak yapılır. Durum reflü ilaçlarıyla ve yaşam tarzının değişimiyle düzelmeyecekse cerrahi operasyon tercih edilir. Reflü için nissen fundoplikasyon operasyonu sıklıkla kullanılır. Bu sayede hastanın yemek borusu ve midesinin buluştuğu nokta güçlendirilir.
Reflü Nedir?
Reflü temel olarak mide asidinin yemek borusuna kaçması durumudur. Ağzımıza aldığımız gıdalar yemek borusu yardımıyla midemize iner. Yemek borumuzun midemize bağlandığı noktada sadece yediğimiz yemeklerin geçmesi için açılan bir kapakçık vardır. Kapakçık sayesinde midemizdeki besinlerin ve mide asidinin yemek borusuna geçmesi engellenir. Fakat bazı durumlarda kapakçık gevşer ve mide asidi yemek borusuna kaçabilir. Bu durumda kişide reflü görülür. Asit safra ve mukustan oluşan mide salgıları yemek borusu ya da ağza kadar ulaşabilir. Reflü olan kişilerde ağza acı bir tat gelir. Atipik reflü olan kişilerde ise yemek borusunun içinde gelişen ödem nedeniyle boğazda bir yumru hissi oluşur ve hastayı rahatsız eder. Toplumda sık sık rastlanan bir hastalıktır. Yetişkin kişilerin yaklaşık olarak %20’ sinde görülür. Bebeklerde, çocuklarda ve özellikle hamile kadınlar da görülebilen bir hastalıktır.
Kanal tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Reflü tanısı konulurken her hastalıkta olduğu gibi öncelikle kişinin şikayetleri dikkate alınır. Bu kişilerde mide içeriğimin ağza gelmesi, acı tat ve yutma güçlüğü gibi belirtiler olabilir. Nadir olsa da bulantı, kusma ve geğirmeye neden olabilir.Tanı için yapılacak ilk işlem genellikle gastroskopi yapmaktır. Gastroskopi işleminde mide kapağı doktor tarafından incelenir. Mide fıtığı olup olmadığı, yemek borusunda hasar olup olmadığı kontrol edilir. Uzman doktor gerekli görürse bu işlem sırasında mideden örnek alır. Gasrtoskopiden başka kullanılan bir yöntem de pHmetredir. Bu işlemde yemek borusuna kaçan asitin oranı belirlenmeye çalışılır. Tanı konulurken ayrıca Manometre yöntemi de kullanılabilir. Bu şekilde de yemek borusunda reflüye neden olabilecek bir sorun olup olmadığı kontrol edilir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü belirtileri içinde tipik ve atipik semptomlar gözlemlenebilir. Reflü belirtileri şu şekilde açıklanabilir:
- Tipik reflü belirtileri: En sık karşılaşılan belirtiler midede yanma, ağızda hissedilen acı tat, göğüste ağrı, yediklerinizin ağza gelmesi, ekşime olarak sıralanabilir.
- Atipik reflü belirtileri: Bu semptomlar genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılır. En sık görülen atipik reflü belirtileri arasında sinüzit, kuru öksürük, kısık ses, diş çürümesi ve ağız kokusu yer alır.
Reflü genellikle göğüs ağrılarına da neden olur. Reflü olan kişiler göğüs hastalıkları ya da kalp sorunlarıyla karşılaşabilir. Midede bulunan sıvıların yukarı çıkıp solup borusuna kaçmaları ve akciğere girmeleri de uzun vadede akciğer hastalıklarına neden olabilir.
Reflü Neden Olur?
Reflü hastalığının nedeni yemek borusunun uzun süre mide asidi ile temas etmesidir. Mide asidi uzun sürede yemek borusunda hasara enden olur. Yemek borusunun ucundaki kaslardan oluşan kapak zarar görür. Kapağın gevşemesi sonucunda mide asidi ve yediklerimizin içeriği yemek borusuna ve oradan da ağzımıza gelir. Reflü kişiler mide ekşimesi, göğüste yanma, ağıza acı tat gelmesi gibi şikayetlerle doktora giderler. Reflüye farklı hastalıklar da eşlik edebilir. Reflü tedavisi için öncelikle kişinin hayat tarzını değiştirmesi gerekir. Bunun yanında ilaçla tedavi ya da cerrahi operasyonlar uygulanır.
Reflüye Neler Yol Açar?
Reflünün oluşmasına yol açan ana etken kişinin beslenme ve hayat düzenidir. Öncelikle çok fazla yemek yemek bunların başında gelir. Kişinin reflüsünü iyileştirmesi için beslenmesini düzenlemesi gerekir. Tedavi edilmediği zaman farklı ve daha ciddi sorunlara neden olabilir. Reflü oluşumunun nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Nikotin (sigara, puro ve tütün içeren tüm ürünler dahil)
- Kızartılmış ya da fazla yağlı gıdalar
- Alkol tüketimi
- Hamilelik yaşamak
- Kafein içeren besinler (kahve, çay, kola, çikolata)
- Asitli meyveler ve meyve suları
- Nane ve nane içerikli yiyecekler
- Mide fıtığı
Reflüye Neler İyi Gelir?
Reflüye iyi gelen şeyler kişini şikayetlerini hafifletir. Reflü olan kişilerin tedavilerinin ilk aşaması hayatını düzenlemektir. Hayatını düzenlerken dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Beslenme düzeni başta olmak üzere bazı alışkanlıklarından kurtulması gerekir. Hayat tarzındaki değişim yeterli olmazda ilaç tedavisine ve cerrahi operasyona başvurulabilir. Reflü tanısı konmuş kişiler özellikle beslenmelerine özen göstermelidir. Reflü tanısı konmuş kişilere iyi iyi gelenler şu şekildedir:
- Yemeği fazla kaçırmamak gerekir çünkü yemek arttıkça mide basıncı ve reflü olasılığı da artmış olur.
- Yüksek yastıkta uyumak gerekir. Bunun için reflü yastıkları da tavsiye edilebilir.
- Kişinin sık ve az miktarda beslenmesi gerekir.
- Kafein reflü olasılığını arttırdığı için kahve ve çaydan kaçınılmalıdır.
- Kızartma ve fast food besinler tüketmekten uzak durulması gerekir. Aşırı yağlı besinler yiyeceklerin midede kalma süresini uzatır bu nedenle de daha fazla mide asidi salgılanmış olur.
- Alkol başta olmak üzere gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Bol baharatlı yemeklerden kaçınılmalıdır.
- Diğer ve diğer tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
- Kilo kontörlü sağlanmalı, kişinin fazla kilosu varsa diyete başlamalıdır.
- Stresten uzak bir hayat yaşamaya çalışmalıdır.
- Öğün aralarında mutlaka su tüketilmelidir.
- Dar ve sıkan giysiler yerine rahat giysiler tercih edilmelidir.
- Yemeğini yavaş yavaş yemeli ve acele etmemelidir.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde reflü belirtileri kusmayla başlar. Bebeklerde ilk yıl fizyolojik reflü görülmesi normal bir durumdur. Kusma olmadan yiyeceklerin ağıza ve burna gelmesiyle sık karşılaşılır. Bebek dördüncü aya geldiğinde zirve yapan bu reflü altıncı aydan sonra azalır. Yaklaşık on beşinci aydan sonra tamamen ortadan kalkar. Bebeklerde reflü belirtileri için bebeğin beslenmesi, yatış pozisyonu, nasıl kustuğu gözlemlenmelidir. Reflü ve fizyolojik reflünün ayırt edilmesi önemli olan konudur.
Kireçlenme tedavisi nedir? yazısına da sitemizden ulaşabilirsiniz.
Hamilelerde Reflü belirtileri Nelerdir?
Hamileliklerde reflü belirtileri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Mide yanması, ağıza acı tat gelmesi, kronik öksürük, huzursuz hissetme, şişkinlik, bulantı, göğüs ağrıları hissedilebilir. Reflü tedavisinde hamile kadınlar çikolata, kahve, hamur işi ve yağlı besinlerden uzak durmalıdır. Bazı gıdaların tüketimi reflü belirtilerinin artmasına neden olabilir. Gebelik döneminde hormonal dengenin bozulması ve bebeğin büyümesi mideye olan baskıyı arttırır. Bu nedenle reflü sıklıkla hamile kadınlarda görülür. Hamile kadınların gece uyurken başlarını yukarıda tutacak şekilde yastık kullanmaları tavsiye edilir. Bunun yanında karnı sıkacak giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir. Bunlara dikkat edilecek reflü belirtilerinin azalması sağlanır. fakat reflü şikayetlerinde herhangi bir gerileme olmuyorsa hekime başvurulabilir. Hekim tavsiyesiyle reflü ilacı kullanılabilir.