PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP tedavisinin yapılması için öncelikle hastadan kan alınır ve bu kandaki trombositlerin ayrıştırılır. Özel tüplerde santrifüj işlemi sayesinde yapılan bu ayrıştırma sonucunda yüksek trombosit içerikli bir plazma elde edilmiş olur. Bu plazma büyüme faktörleri açısından zenginleşmiştir. PRP tedavisi sırasında plazma 2 ile 4 hafta aralıklarla kişiye uygulanır. Ortalama olarak 3 ile 4 seans arasında mezoterapi tedavisiyle kombin edilerek uygulama yapılabilir. Etkisini hemen göstermesi beklenmemelidir. Birçok hastada iyileşme 4. haftadan sonra başlar. Bu süre 4 ile 6 hafta arasında değişebilir ve enjekte edilen hasarlı bölgenin durumuyla da ilgilidir. Kolay ve acısız şekilde yapılan PRP uygulandığı bölgeye göre iyileşme gösterir. Saç tedavisinde, cildin gençleşmesinde ve ağrı tedavilerinde kullanılan bir uygulamadır.
PRP Tedavisi Nedir?

PRP tedavisi açılımı Platelet Rich Plasma şeklindedir ve kişinin kendisinden alınan kan örneğinin işlemden geçirilip aynı kişiye enjeksiyon yoluyla verilmesidir. Kişiden alınan küçük bir kan örneği özel bir işlemle plazmasına ayrıldıktan sonra tekrar enjekte edilir. Kandan elde edilen plazma platelet ismi verilen hücreler bakımından zenginleşmiş olur. Bu platelet hücreleri kanın pıhtılaşmasında görevlidir özellikle yaraların iyileşmesinde önemli vardır. PRP yapılan kişilerin bazı hastalıklarından iyileşmeler görülür. Kişinin cildinin gençleşmesinde, saç dökülmesi ve ağrı tedavilerinden etkili olur. Ayrıca ortopedik birçok hastalığa da iyi gelir. Temel olarak hem genetik hem çevresel nedenlerle yavaşlamış olan hücre yenilenmesini engeller. Hasarlı dokuların onarılmasında hızlı ve güçlü bir etkisi vardır. PRP sayesinden normal kandaki platelet miktarının 2 ile 4 katı arasında arttırılır. Dokuların onarımı, vücudun doğal iyileşme sürecine geçmesini destekleyen bir tedavidir. PRP biyoteknoloji firmaları tarafından üretilmiş uygulama kitleri aracılığıyla uzman hekimler tarafından yapılır.
PRP Tedavisinin Sonuçları Ne Zaman Görülür?
PRP tedavisinin sonuçları genellikle ikinci ve üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. Tedavi sonucunun hemen ortaya çıkmasını beklemek doğru olmaz. Cildin ya da uygulanan bölgenin kendisini yenilemesine bağlı olduğu için ilk uygulamadan bir sonuç beklenmemelidir. Estetik amaçla cilde uygulandığında sıkılaşma ve parlaklık sağlar. Saç tedavisinde de saç kalınlığında artış ve seyrek alanlarda yoğunlaşma görülür. PRP uygulamasında kişi günlük hayatına da devam edebilir.
Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebiliriniz.
PRP Tedavisi Kullanım Alanı Nelerdir?
PRP tedavisinin kullanım alanı geniştir ve özellikle saçlardaki, ciltteki sorunlarda kullanılır. Uygulandığı bölgenin iyileşmesini sağlar. İçindeki büyüme faktörlü hücreler sayesinde dokuların onarılmasında etkili olur. Ortopedik sorunlar, iyileşmeyen yaralar, vasküler sorunlar, diş sağlığı ve estetik alanlarda uzman hekimler tarafından uygulaması yapılabilir. PRP’nin kullanıldığı tedavi alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Cilt Yenilenmesi: Estetik olarak ciltte ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini önlemek ve cildi iyileştirmek için kullanılabilir. Cilde parlak bir görünüm veriri ve kırışıklıklarda azalma sağlar. Deri üzerindeki yara izlerinin tedavisinde uygulanabilir.
- Tendon Yaralanması: Tendon kasları kemikle bağlayan kalın ve sert dokudur. Tendon yaralanması, yırtılması gibi durumlarsa iyileşme süreci oldukça yavaş ilerler. Ayak bileğindeki aşil tendonu, tenişçi dirseği ve patellar tendonu gibi bölgelerde gerçekleşen ağrıların tedavisinde kullanılır. Kronik tendon sorunlarında uygulanabilen bir yöntemdir.
- Saç Dökülmesi: Saç büyümesinin artmasında ve saçın dökülmesini engellemesinde kullanılır. Erkek tipi kellik tedavisinde olumlu etkileri olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle erkeklerdeki genetik saç dökülmesinde güçlü saçların oluşumunu sağlar. Uygulama sırasında saç mezoterapisi ile birlikte işlem yapılabilir.
- Ameliyat Sonrası onarım: Bazı ameliyatlardan sonra onarım yapmak için bu uygulama yapılabilir.
- Kireçlenme: Osteartrit yani kireçlenme yaşayan hastalarda diz, kalça gibi eklem yerlerine PRP uygulanabilir. PRP’ nin hyaluronik asit uygulamasından daha etkili olduğu belirlenmiştir.
PRP Uygulamasının Nedenleri Nelerdir?
PRP uygulamasındaki nedenler değişiklik gösterir. PRP tedavisi bir hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak, iltihapları azaltmak, estetik güzellik sağlamak gibi nedenlerle uygulanıyor olabilir. Hastanın kendisinden alınan kanın işlemden geçerek uygulandığı tedavinin nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kişinin cilt üzerindeki kırışıklıklarını ve çöküntülerini engellemek
- Derisine esneklik ve parlaklık kazandırmak
- Deri hasarı görülen bölgeleri iyileştirmek
- Yara ve çatlakları yeniden yapılandırmak
- Saç dökülmesini önlemek
- Seyrelmiş alanlardaki saçları yoğunlaştırmak ve güçlendirmek
- Medikal estetik alanında yüz, el ve kollar, bacak içleri, boyun ve dekolte gibi farklı bölgelerin onarılmasında
- Ameliyatsız şekilde aşil tendonu kopmasını tedavi eder
- Ağrı tedavilerinde kullanılır
- PRP uygulamalarının birçoğu
PRP Bir Kök Hücre Tedavisi Midir?
PRP ve kök hücre tedavisi birbirlerinden farklı işlemlerdir. Kök hücre tedavisinde yaralanma durumunda ya da tedavi amacıyla hastanın hasar görmüş olan organına yeni hücreler tanıtılır. PRP uygulamasıyla kandaki trombosit sayısının çoğaltılmasıyla ilişkilidir. Hasarlı bölgenin onarılmasında büyüme ve iyileşmede etkili olan plateletler etkili olur. Hastalıkların iyileşmesi ve hasarlı bölgelerin onarılmasında etkili olan ama tamamen farklı şekilde uygulanan tedavi şekilleridir.
PRP’nin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

PRP’nin yan etkileri tedavi uygulana kişilerde gözlemlenebilir. Enjeksiyonun batım bölgesinde potansiyel olarak morarma, ağrı ve ufak şişlikler oluşabilir. Yan etkileri yok önlemek adına uygulama yapılan alanın steril olduğundan ve uygulamanın uzman bir hekim tarafından yapılması tavsiye edilir. Hastaya kendi hücreleri verildiği için çok sık yan etkileri görülmez ve alerjik bir reaksiyon gösterilme ihtimali azdır. Hamilelerin ve emziren kadınların kullanmasına uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bunun dışında kan sulandırıcı ilaç kullanan, kanser geçmişi olan, uygulama bölgesinde iltihaplı yarası olanlar için PRP uygulaması yapılmaz. PRP işleminden sonra kişi günlük hayatına devam edebilir ama dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. İşlem yapıldıktan sonraki ilk gün banyo yapılmaması gerekir. Güneşten koruyucu ürünler kullanılması tavsiye edilir.
PRP İle Saç Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
PRP ile saç tedavisi yapılırken hastadan alınan kan bir işlemden geçirilir. Bu işlem sonucunda kandaki trombosit yoğunluğu arttırılmış olur. Buradaki amaç dokuların yenilenmesi arttıracak hücreleri çoğaltmaktır. Ardından saç dökülmesi olan bölgeye işlemden geçen kan enjekte edilir. Tedavideki seanslar ortalama 15 günde bir yapılır. Bu seanslar 30 dakika sürebilir ve toplamda 3 ile 4 ay devam eder. Bir kez PRP uygulayan ve memnun kalan kişiler her yıl bu uygulamayı yapabilir. Saç dökülmesi ciddiye alınan bir sorundur. Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin rahatlıkla tercih edebileceği bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi özellikle genetik dökülmelerde etkilidir. Uygulama sırasında bir acı duyulmaz ve ardından iz bırakmaz.
Varis tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
PRP İle Cilt Gençleştirme Yöntemi Nasıl Uygulanır?
PRP ile cilt gençleştirme uygulamasında çoğunlukla yüz, boyun, eller, bacak içleri, kollar ve dekolte bölgesi tercih edilir. PRP tedavisi ciltte yaşlanma, UV ışınları gibi nedenlerle oluşmuş olan hasarları onarır. Cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlar. Tedavi 2 ile 4 hafta aralıklarla 3,4 seansta yapılır. Cilt uygulamalarında ilk seanstan itibaren olumlu etkiler hızlı şekilde fark edilir. Enjekte edilen bölgelerde onarılma, kırışıklıklarda azalma gözlemlenir. Tedavi seansları yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Peeling ve lazer leke tedavilerinde süreci hızlandıran bir etkisi vardır. Tedavi süreci bittikten sonra memnun kalan hastalara 10 ile 12 ay arayla tekrar uygulama yapılabilir. Böylece daha kalıcı bir etki elde edilmiş olur.