Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi dişi saran diş eti dokusunun dişleri veya diş köklerini ortaya çıkaracak şekilde geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi yaşayan kişilerin dişleri ile diş etlerinin arasında bir cep ya da boşluk gibi yapılar oluşur. Oluşan boşluklara hastalık oluşmasına neden olabilecek birçok bakteri yerleşebilir. Diş eti çekilmesi tedavisi mümkündür ve mutlaka tedavi edilmesi tavsiye edilir. Diş eti çekilmesi tedavisi yapılmadığı takdirde dişleri destekleyen dokularda ve kemiklerde ciddi hasar meydana gelebilir. Ayrıca diş eti çekilmesi tedavisinin yapılmaması diş kaybına da neden olabilir.
Diş Eti Ne Demektir?
Diş eti her bir dişin çevresinde ve dişin dışarıdan görünen kısmının altında bir çember gibi dişi saran rengi pembe bir dokudur. Diş etleri en çok kan damarları açısından zengindir. En önemli görevleri diş köklerini korumaktır. Diş etleri her insanda çene kemiğine yapışık durumdadır.
Diş Eti Çekilmesi Ne Demektir?
Diş eti çekilmesi en yaygın gözlemlenen diş problemlerinden birisidir. Her yaşta diş eti çekilmesi yaşanması mümkündür. Diş eti çekilmesi dişi saran dokuda çekilme ve aşınma yaşanması durumudur. Diş eti çekilmesini ilk aşamalarda anlamak güçtür. Çünkü diş eti çekilmesi oldukça yavaş gerçekleşir. Zamanla daha fark edilir ve gözle görülür hale gelir. Diş eti çekilmesinde şüphelenen herkesin bir uzman kontrolünden geçmesi tavsiye edilir.
Prostat tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin birkaç belli başlı belirtisi vardır. Çok sık rastlanan bir diş rahatsızlığıdır ve yavaş seyreder. Bu sebeplerle belirtilerinin iyi gözlenmesi ve takip edilmesi gerekir. Belirtilerin gözlenmesi ve devam etmesi durumun diş eti çekilmesi yaşanıyor olması yüksek ihtimaldir. Diş eti çekilmesi belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Diş etlerinde dişi fırçalarken, sert bir gıda ısırırken veya normal zamanlarda kanama yaşanması.
- Elma, armut gibi sert yiyecekleri ısırırken hissedilen acı hissi ve yiyeceklerde kalan kan izi
- Dişin normal uzunluğundan uzun gözükmesi. Buna sebep olan dişi saran dokunun çekilmesidir. Dişi saran doku çekildiğinde altından diş renginde boşluk veya cep görünümünde bir açıklık oluşur. Bu açıklık da dişi olduğundan uzun gösterir.
- Diş etlerinde kızarıklık veya şişlik gözlenmesi de diş eti çekilmesi belirtisidir. Diş eti çekilmesi de bir diş eti rahatsızlığı olduğu için bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin diş etleri hassaslaşır. Diş etlerinde kızarıklık ve şişmeler oluşabilir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etlerinde çekilme yaşanmasının nedeni çeşitli faktörlere dayanır ve birden çoktur. Aşağıda diş eti çekilmesine neden olan faktörler sıralanmıştır:
- Periodontal hastalıklar: Bu hastalıklar bakterilerin sebep olduğu, diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiği tahrip eden hastalıklardır. Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesi sorununun temel nedenidir.
- Genetik faktörler: Bazı insanlar dişi eti çekilmesi sorununa karşı daha yatkın olabilir. Yapılan araştırmalara göre %30 oranla insanlar ağız bakımından bağımsız olarak diş eti hastalıklarına yatkındır.
- Dişlerin yanlış ve sert fırçalanması: Eğer dişler yanlış bir şekilde fırçalanırsa ya da çok sert davranarak fırçalanırsa diş eti çekilmesi oluşabilir. Bu şekilde fırçalama şekli dişleri koruyan diş minesine zarar verir ve diş eti çekilmesine neden olur.
- Diş bakımının rutin ve yeterli yapılmaması: Yetersiz ve nadiren diş fırçalamak, diş ipi kullanmamak ve antibakteriyel gargara kullanmamak diş bakımının yetersiz olmasına neden olur. Yetersiz bakılan dişlerde tartar oluşması riski yüksektir. Tartarlar dişlere ve diş etlerine yapışan ve uzman kontrolünde çıkarılabilen oldukça sert yapılardır. Tartarların dişte ve diş etinde uzun süre kalması diş eti çekilmesine neden olur.
- Yaşanan hormonal değişiklikler: Ergenlik dönemi, gebelik dönemi ya da menopoz dönemi gibi hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde diş etleri normale göre çok daha hassas olur. Bu dönemlerde diş eti çekilmesi yaşanması ihtimali de artar.
- Sigara ve tütün ürünleri kullanmak: Tütün kullananlarda dişlere yapışan ve çıkarılması zor olan maddelerin oluşması daha kolaydır. Bu maddeler de diş eti sorunları yaşanmasının önünü açar.
- Diş gıcırdatmak ve diş sıkmak: Diş gıcırdatmak ve diş sıkmak yaygın görülen sorunlardandır. Bu sorunlar zamanla diş etine zarar verir ve diş eti çekilmesi yaşanmasına neden olabilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi tedavisi dişteki çekilmenin durumuna göre farklılık gösterir. Diş eti çekilmesi sorunu hafif boyutta ise diş hekimi tarafında bölgenin iyice temizlenmesi ile tedavi yapılır. Yapılan bu derinlemesine temizlik esnasında diş eti çizgisinin altında kalan dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plaklar ve tartarlar dikkatlice çıkartılır. Temizlenen alanlar bakterilerin tutunmasını önlemek için iyice düzeltilir. Diş hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda bu temizlik işleminden sonra antibiyotik de kullanılması gerekebilir.
Diş eti çekilmesi ileri düzeyde ve elle temizlenemeyecek boyutta ise diş hekimleri gerekli diş ameliyatlarını gerçekleştirir. Çekilme sebebiyle fazla kemik kaybı ve çok derin cepler oluştuysa ameliyat genelde gerekli görülür. Ameliyatla diş eti çekilmesinin verdiği hasar onarılır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisinde Cerrahi Yöntemler Nelerdir?
Diş eti çekilmesi tedavisinde cerrahi yöntemler de kullanılır. Diş eti çekilmesi yaşayan hastalar eğer bu sorunu çok geç fark etti ise veya geç muayene oldu ise çekilme ileri seviyelere ulaşmış olabilir. İlk aşamalarda diş eti çekilmesi diş hekimi tarafından temizlenerek tedavi edilebilir. Fakat ilerleyen aşamalarda diş hekimi çekilme tedavisini elle ve antibiyotikle yapamaz.
İleri seviyelerdeki diş eti çekilmeleri diş köküne ve kemiğe hasar verebilir. Bu hasar ameliyat edilerek giderilebilir. Kemiklere ve diş köküne zarar vermiş diş eti çekilmelerinin hasarını ameliyat ile gidermek mümkündür. Bu cerrahi müdahaleler sadece uzman doktorların uygun gördüğü hastalarda gerçekleştirilir.
Diş eti çekilmesi tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Açık flep operasyonu yöntemi: Bu cerrahi yöntemde diş hekimi diş etini geriye katlayıp oluşan tahribatı temizler. Daha sonra diş etini tekrar yerine temizler.
- Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu yöntemi: Açık flep operasyonunda olduğu gibi diş eti geriye katlanarak zararlı yapılar temizlenir. Bu cerrahi yöntemde daha yüksek tahribat vardır. Bu sebeple temizleme işleminden sonra tahribat gidermek için bazı takviye işlemler yapılır. Daha sonra diş eti tekrar terine katlanır.
- Yumuşak doku grefti yöntemi: Birden çok tipte yumuşak doku grefti yöntemi vardır fakat en yaygın bağ dokusu greftidir. Bu yöntemde üst damak bölgesinden ya da verici olabilecek başka bir bölgeden doku alınır ve açıkta kalan diş eti dokusuna dikilir.
Migren tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesini Önlemenin Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesini önlemenin yöntemleri oldukça kolay ve etkilidir. Önlem alarak bu sorunu hiç yaşamamayı veya geciktirmeyi sağlama olanağı vardır. Diş eti çekilmesini yaşamamanın en temel yolu iyi bir diş bakımı rutinidir. Sağlıklı ve bakımlı dişler diş eti çekilmesini en son yaşayacak risk grubundadır. Bu sebeple her gün mutlaka dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak oldukça etkilidir.
Antibakteriyel gargara kullanımı da diş eti çekilmesini önlemekde oldukça etkilidir. Bu gargaraların kullanımı diş eti çekilmesine sebep olan bakterilerin oluşmasını ve tutunmasını önler.