Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğunun belirtileri, borderline bozukluğu bulunan kişilerde ani ruh hali değişimi şeklinde görülebilmektedir. Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler sıklıkla; hayattaki rollerini, gerçekte kim olduklarını, ne amaçla hayatta var olduklarını düşündüren düşüncelere kapılırlar. Bu düşüncelerde gelişen hızlı gelişimler ise kişinin değer yargılarının, ilgi alanlarının sürekli olarak değişmesine de neden olmaktadır. Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişiler, yaşanan her olayı kesin ve keskin bir şekilde değerlendirerek sonuca ulaşırlar. Bu kişilik bozukluğu bulunan kişilere göre bir olay ya tamamen çok kötüdür ya da tamamen çok iyidir. Kesinlikle ortası bulunamaz. Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin, bireyler hakkındaki düşünceleri de sok sok değişiklik gösterir. Bu sebeple borderline kişilik bozukluğu bulunan kişi, bir gün dostu gibi gördüğü birisini, bir başka gün düşmanı gibi görebilir ve böyle davranabilir. Bu nedenle borderline yaşayan kişiler ikili ilişkilerde oldukça istikrarsız bir duruş sergileyerek, ne olacağının pekte tahmin edilemeyeceği ilişkiler içerisinde bulunurlar. Bu belirtilerin yanı sıra borderline kişilik bozukluğu bulunan kişiler, ikili ilişkilerde olması gerekenin çok üzerinde yoğun duygular yaşar ve böyle hissederek abartılı, beklenmeyen davranışlar sergilerler. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin sahip olduğu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aile, arkadaş, sosyal yaşam, sevgili gibi kişilere karşı çabuk ve sürekli değişen duygulara sahip olma ve bu duyguları en uç noktalarda yaşama,
- Benlik duygusunda bozulma ve aşırıya kaçma,
- Biriyle aniden hızlı bir şekilde samimiyet kurabilme ve aniden sebepsiz yere iletişim kesme,
- Kendine zarar verme,
- İntihar düşüncesi,
- İntihar girişiminde bulunma,
- Dikkatsiz ve hızlı araba sürme,
- Kumara düşkünlük,
- Aşırı ve gereksiz para harcama,
- Abartılı cinsel iç güdüler ve cinsel davranışlar,
- Madde kullanma gibi dürtüler ile hareket etme,
- Ani değişen ruh hali,
- Öfke kontrolü sağlayamama,
- Boşlukta hissetme,
- Yersiz şüphecilik,
- Güven problemi,
Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerde sıklıkla gözlemlenebilen ve bazı hastalarda görülmeyen semptomlar bu şekildedir. Her hastada aynı seyretmeyen borderline bozukluğu, çoğunlukla hastalarda birkaç belirti ile ortaya çakmaktadır. Görülen belirtilerin sayısı, açıklığı, şiddeti hastadan hastaya göre farklılık gösterirken, belirtilerin ortaya çıkışı da günlük, rutin, sıradan olaylar ile tetiklenebilmektedir. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerde, özellikle romantik ilişkide kavga, ayrılma gibi durumlar ile belirtilerin ortaya çıkması çok sık yaşanan tetikleyici etkenler arasındadır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluklukları, kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı duygu ve davranışlarında, ikili ilişkilerde, kişilere problem yaratan psikiyatrik bir rahatsızlık türüdür. Rahatsızlığı tanımlayan “borderline” kelimesi anlam olarak “sınırda, belirsiz” anlamını taşımaktadır. Bunun sebebi ise, borderline kişilik bozukluğunun ilk tanımlandığı dönemde; nevroz ve psikoz olan iki psikiyatrik durumun arasında somur olarak kabul edilmesindedir. Borderline kişilik bozukluğu genellikle, ergenlik döneminde veya genç erişkinler döneminde sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin, genellikle bu hastalığı kabul etmeleri beklenmez ve kişiye hastalığın bilincinde olarak hareket etmesi dayatılamaz. Bunlar yapıldığı taktirde hastanın, rahatsızlığında büyük bir ölçüde gerileme görülecektir ve iyileşme süreci oldukça uzayacaktır. Borderline kişilik bozukluğunda, kişinin yakın çevresinin doğru gözlemleri sonucunda bir psikiyatr tarafından tanı ve teşhis yöntemi ile uygun tedaviye başlanılması mümkündür. Bu kişiler arasında tedaviyi reddeden ve hastalığı kabul etmeyen kişilerin varlığı oldukça yüksektir. Bu sebeple hastaya anlayış gösterilmesi ve dinlenmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Kaynaklanır,
Borderline kişilik bozukluklarının kaynağı, tam olarak kesin bir tanı ile kanıtlanmış olmasada bu rahatsızlığın gelişiminde katkısı bulunan faktörlerin olduğu bilinmektedir. Genellikle genetik temellerin, borderline kişilik bozukluğu gelişiminde büyük bir etkiye sahip olduğu düşünülür. Bu sebeple birinci derece yakınlarında borderline kişilik bozukluğu geçirmiş olan kişilerin bulunması da kişinin, borderline kişilik bozukluğu yaşama oranını oldukça yükseltmektedir. Borderline kişilik bozukluğu hastalığının gelişimini daha iyi anlamak ve tanıyabilmek için, sağlıklı bir kişi ile borderline kişilik bozukluğu bulunan bir kişinin beyinleri arasındaki yapısal ve işlevsel farklılıklar incelenmektedir. İncelenen ve gözlemlenen bu farklılıklarda henüz hastalık ile doğrudan alakalı bir bağ kurulamamıştır. Genellikle sosyal, kültürel ve sosyal erkenler de hastalık gelişiminde büyük bir role sahiptirler. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde genellikle, erken yaşta yaşanan travmalar olduğu gözlemlenirken, kişilerin çocuk yaşta yaşadıkları kayıplar, sorunlar, şiddet, taciz gibi etkenler borderline oluşumunda etkili faktörlerdendir. Psikiyatrik rahatsızlıkların tümünde olduğu gibi borderline kişilik bozukluğunda da pek çok farklı etmenin bir araya gelmesi ile hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple her travma yaşayan kişide borderline görülmeyeceği gibi her ailesinde borderline bulunan kişininde borderline kişilik bozukluğu yaşayacağı yönünde kesin bir bilgi vermek doğru olmayacaktır.
Borderline Kişilik Bozukluğunun Sebep Olduğu Problemler Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin yaşadığı problemler, tedavi edilmedikçe her gün katlanarak artış göstermektedir. Bu sebeple kişiler günlük hayatlarında ciddi problemler yaşayabilirken, doğru zamanda hastalığı fark edilmeyen ve uygun tedavi ile iyileşme sürecine geçiş yapılmaması durumunda hastalığın hayatı birçok alanda olumsuz etkilenmektedir. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin, yaşam içerisinde yaşadıkları sorunlar şöyle sıralanabilir:
- Eğitim hayatına devam edememe, okulu bırakma,
- Sık sık iş değiştirme, işini kaybetme,
- İkili ilişkilerde anlaşma sağlayamama,
- Evliliği sürdürememe, boşanma,
- İlişkilerde yıpratıcı olma,
- Riskli hareketlerde bulunma,
- Suça eğilim,
- İstenmeyen gebelik,
- Madde bağımlılığı,
- Trafik kazaları,
- Kavgaya karışma,
- İntihar girişimi ve hayatına son verme
Borderline kişilik bozukluğu; hastanın sosyal hayatına, sağlık durumuna, eğitim hayatına, ekonomik şartlarına kadar neredeyse hayatın tamamında istenmeyen etkilere neden olan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple borderline kesinlikle göz arşı edilmemeli ve fark edildiği ilk andan itibaren acil bir hekim yardımı ile tedavi sürecine geçilmelidir. Hastanın hayatına standart şekilde devam edebilmesi ve hastalığın komplikasyonlarından kurtulabilmesi için tedavi ve gözlem altında olması şarttır. Tedavi edilmeyen psikiyatrik hastalıkların, kişinin yaşamının sonuna kadar ilerleyerek devam etmesi daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Ayrıca Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Borderline Kişilik Bozukluğu Bulunan Kişilerde Görülen Diğer Psikiyatrik Hastalıklar Neler?
Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin yaşadığı farklı psikiyatrik hastalıklar da bulunur ve bu hastalıkların tetikleyicileri arasında borderline kişilik bozukluğu da önemli bir etkiye sahiptir. Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin yaşadığı diğer psikiyatrik hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Depresyon, borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde en sık rastlanan psikiyatrik hastalık türüdür.
- Anksiyete, borderline hastalığına sahip kişilerin ani ruh hali değişimleri ve kaygıları ile oluşan en yatkın olunan psikiyatrik hastalıklardan birisidir.
- Alkol/uyuşturucu bağımlılığı da borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerde sıkça rastlanan hastalıklar arasındadır.
- Bipolar bozukluk, borderline kişilik bozukluğu ile karıştırılsa da bir kişinin aynı anda bu iki tür hastalığı yaşama oranı oldukça yüksektir.
- Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin çoğunda genellikle travma sonrası stres bozukluğu tespit edilebilmektedir.
- Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerde sıklıkla dikkat dağınıklığı ve yemek bozuklukları görülürken bu kişilerde hiperaktivite bozukluğu da görülebilmektedir.
Borderline kişilik bozukluğu, yalnızca tanı sonrasında tedavi edilebilecek psikiyatrik bir rahatsızlıktır ve genellikle zor bir tedavi süreci kişiyi ve çevresini beklemektedir.