Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

11.12.2021
1.185
Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
REKLAM ALANI

Tüp bebek yönteminde hamilelik belirtileri, transfer sonrasında ilk 12-14 gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalındıktan sonra hamilelik belirtileri meydana geldiği dönemde kanama gibi olumsuz problemlerden etkilenmemesi için bu dönemde anne adayının sağlığına ekstra özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde tüp bebek yönteminde anne adayının yaşayabileceği olumsuzluklar, bebeğe direkt olarak etki edebilecek risktedir. Tüp bebek aşamaları ve tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri uzman doktorun anne adayına uyguladığı gebelik testi ile doğrudan alakalıdır. Tüp bebek yönteminde gebelik belirtisi kasık ağrısı şeklinde görülebilirken anne adaylarının doktor ile sürekli olarak temas halinde olması gereklidir. Tüp bebek yönteminde hamilelik belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Embriyo transferi sonrasında hamilelik belirtileri üzerine yapılan çalışmaların olumlu sonuçlanmış olması gerekir. Tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri üzerine araştırma yapan uzman hekim, gebelik testinin pozitif çıkması durumunda incelemeler başlatılır. Tüp bebek transfer sonrasında gebelik belirtilerinin görülebilmesi için öncelikle bebekte kalp atışının olması gerekir. Ancak tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri konusunda ebeveynlerin sabırlı ve umutlu olması gerekir. Tüp bebek aşamaları her zaman doktor kontrolünde gerçekleştirildiğinden,  düşük riski de normal gebeliğe oranla daha az da olsa düşük bir ihtimali bulunur. Yaklaşık 15 gün sürebilen embriyo transferinden sonra hamilelik belirtileri, bebeğin sağlıklı gelişim gösterip, göstermediğinin anlaşılabilmesi için incelemelerin yapılması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Olur?

tup bebekte hamilelik sureci

Tüp bebek tedavileri, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir üreme tekniğidir. Dünyada en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında “tüp bebek” yöntemi geliyor. Nedeni tıbbi olarak açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanıklık, erkeğin sperm düşüklüğü, fazla kilo, ileri yaştan kaynaklanan durumlar sebebiyle çocuk sahibi olamayan bireyler, tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma şansına sahip oluyorlar. Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesi ile tedavi süreci başlatılmış olur. Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo adı verilen ilk gelişin aşamalarını laboratuvar ortamında geçirerek daha sonra anne rahmine yerleştirilir. Bu aşama tamamlandıktan sonra elde edilen gebeliğin doğal yollarla oluşan gebeliklerden bir farkı olmaz. Doğal gebelikten farkı  ise dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir. Özellikle erkeğe bağlı gelişen kısırlıklarda tüp bebek tedavisinden önce aşılama tedavisi de tercih edilebiliyor. Bu yöntemde toplanan spermler rahim içine transfer edilir ve bu sayede tüp bebek transfer süreci de başlatılır.

Ayrıca Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!

Tüp Bebek Yönteminde Yumurta Yerleştirilmesi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavi yöntemi ile yumurta yerleştirilebilmesi için bu işlemler iki seçenekte bulunur. Bu iki yöntem ile tüp bebek yönteminde transfer yerleştirilmesi yapılır. Tüp bebek yönteminde yumurtaların yerleştirilme işlemi iki şekilde yapılır ve bu işlemler şöyledir:

  • Laboratuvar ortamındaki dölleme işlemi spermleri, yumurtaların yanına bırakıp bu spermlerin kendi kendilerine yumurtanın içine girip dölleme işlemini gerçekleştirmesini beklemek şeklinde gerçekleşir. Bu yöntemede klasik tüp bebek-IVF denir.
  • Mikroskop altında spermin bir pipet yardımı ile direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllemenin sağlanması şeklinde olur. Bu yöntem mikroenjeksiyon şeklinde gerçekleştirilir. Tüp bebek uzmanları iki yöntem arasındaki tercihi çiftlerin özelliklerine göre belirlenir. Amaç çift için en yüksek başarı şansını yakalamaktır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Neleri Kapsar?

Tüp bebek tedavi süreçleri, düzenli adet gören kadınların her ay tek bir yumurta oluşturdukları bilinir. Tüp bebek tedavisinde dışarıdan verilen hormon ilaçları ile bu sayıyı artırmak hedeflenir. Her tedavi protokolü farklılıklar gösterse de temel olarak yumurta gelişimini sağlayan ve erken yumurtlamayı engelleyen iki paralel hormon tedavisi uygulanarak tedavi süreci başlatılır. Bu hormon ilaçlarının kullanımı esnasında yumurtalıkların gelişimini takip etmek ve gerekli durumlarda doz ayarlamalarını yapmak üzere ultrason ve kan testleri yapılarak tedaviye devam edilir. Bu süreçte olgunluğa erişen yumurtalar çatlama iğnesi olarak bilinen basit bir iğne aspirasyon yöntemi ile toplanmakta ve laboratuvar ortamında erkekten alınan spermler ile döllenmeler sağlanmaktadır. Yumurtaların toplanması genel anestezi altında yapılabildiği gibi sedasyon ve lokal anestezi altında da yapılabilmektedir. Tüp bebek tedavi süreci, ilk aşamadan bebeğin doğumuna kadar devam eden uzun bir süreçtir ve bu süreçte ebeveynlerin motivasyonu oldukça önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Tüp bebek tedavilerinde yumurta toplama işlemi klasik IVF yönteminde sperm ve yumurtaların yan yana bırakılması ile sağlanabildiği gibi mikro-enjeksiyon olarak adlandırılan her bir spermin yüksek büyütmeli mikroskop altında tek bir yumurta içine enjeksiyon edilerek yapılabilen bir işlemdir. Hekim hangi yöntemin size daha uygun olduğunu açıklayacak ve uygun tedavi yöntemi uygulanacaktır. Döllenen yumurtalar 2 ve 3 gün boyunca ya da 5 ve 6 gün süresince laboratuvarda ısı ve atmosfer kontrollü kültür ortamlarında gelişmeye bırakılır. Bu süre sonunda iyi gelişen embriyolar seçilerek rahim içine geri yerleştirilir. Transfer edilecek olan embriyo sayısının belirlenmesi gebelik şansına ve çoğul gebelik riskine direkt olarak etki edeceğinden embriyo kalitesinin belirlenmesini takiben bu sayı transfer öncesinde ebeveynlere detaylı olarak aktarılacaktır. Embriyo transfer işlemi çok nadir durumlar haricinde anestezi ve sedasyon gerektirmeden yapılabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Bulunur Mu?

tup bebekte hamilelik

Tüp bebek tedavilerinde, öncelikle kadının yumurta rezervleri değerlendirilmektedir. Adetin 3.gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografi ile yumurtalık rezervlerinin durumları teşhis edilir. Bu incelemeler ile yumurtalık rezervinin iyi olduğu tespit edilir ise, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Yaş ilerlemesinin olumsuz etkilerinden dolayı kromozomlar açısından embriyonun incelenmesi gerekir. Bunun dışında 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak olan kadınların preimplantasyon genetik tanı yöntemine başvurulması ve embriyoların durumlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebepler ile kısırlık sorunu yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için ileri yaşların beklenmeden tedaviye başlanması önerilir. Bu sayede tedavi işlemleri daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerler. Yaş ilerledikçe yumurtalık haznesinde sorun olan bir kadının tüp bebek tedavisi ile gebelik gerçekleşmesi mümkün değildir. Ülkemizde ileri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen ve düşük yumurta rezervine sahip olan kadınların, yumurta dondurma işlemini kullanarak ileri yaşta hamile kalınabilmesi mümkündür. 35 yaş üstü gebelikler yüksek riskli gebelik sınıfına girer ve perinatoloji uzmanları tarafından takip edilmektedir.

Ayrıca Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!

Tüp Bebek Yöntemi Kimler İçin Gereklidir?

Tüp bebek yöntemleri, korunmadan düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebeliğin elde edilememesi durumunda kullanılan bir yöntemdir. Tüp bebek yöntemleri şu kişiler için gereklidir:

  • Gebe kalmak isteniyor ise ve 30 yaşından büyükseniz tüp bebek tedavisi kişilere uygun görülür.
  • Menstural periyodlar düzensiz veya ağrılı geçiyor ise, pelvik ağrı, çikolata kisti gibi tekrarlayan düşük durumları varsa tüp bebek tedavisi kullanılabilir.
  • Düşük sperm sayısı, testis ve prostat hastalıkları geçirmiş veya cinsel problemleri bulunan kişilere tüp bebek tedavi yöntemi önerilir ve bu sayede ebeveyn olmak mümkündür.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.