Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

23.03.2021
1.758
Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Uyuz tedavisi uygulamaları genellikle harici uygulamalar olarak bilinmekte olup vücuda etkili olan kremlerin ya da losyonların sürülmesi ile etkili olmaktadır. Uyuz tedavisi için öncelikli olarak hastalığın teşhisinin yapılması ve uygun düzeyde ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Uyuz hastalığı kendi kendine geçen bir hastalık olmadığı için mutlaka düzenli bir tedavi yapılması gerekmektedir. Bu tedavi biçimleri de hastalığın seviyesine ve hastanın mevut sağlık durumuna bağlı olarak belirlenmektedir.

Uyuz hastalığı her ne kadar harici uygulamalar ile tedavi edilse de kaşıntı durumlarının artış göstermesi durumunda farklı ilaçların kullanılmasını da gerekli kılabilmektedir. Bu nedenle düzenli doktor kontrollerinin yapılması tedavinin seyri için oldukça önemlidir.

Uyuz hastalığı esnasında kaşıntı çok fazla rahatsız edici olduğu için tedaviler de kaşıntıların çok artış gösterdiği gece saatlerinde yapılmaktadır. Gece vücudun tamamına sürülmekte olan kremlerin tüm gece vücutta durmasından sonra hastanın sabah banyo yaparak bu kremleri arındırması gerekmektedir.

Uyuz tedavilerinin yapılabilmesi için öncelikli olarak gerekli tetkiklerin tamamlanarak uyuz hastalığı tanısının konulması gerekmektedir. Tanılama süreci olmadan herhangi bir tedavi işlemi başlamayacağı için belirtiler görülmese de uyuz hastalığı olan kişiler ile temasa geçilmesi halinde uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Uyuz hastalığı tedavisinde verilmekte olan ilaçların hekimler tarafından verilen yönergeler doğrultusunda kullanılması gerekmektedir. Aksi durumda tedavi süreçlerinin sarkması ve kısa süre içerisinde iyileşme görülememesi gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Uyuz hastalığı olan kişilerin aynı zamanda sıcak suya duyarlı bir vücutlar bulunmaktadır. Bu nedenle yaptıkları banyolarda sıcak su yerine daha ılık suyun tercih edilmesi önemli olmaktadır. Aynı zamanda tedavi sonrasında banyo yapılması durumunda krem ve losyonların da iyi bir biçimde temizlendiğinden emin olunması gerekmektedir.

Sinüzit tedavisi nasıl yapılır yazısını inceleyebilirsiniz.

Uyuz Hastalığı Nasıl Oluşur?

uyuz hastaligi olusum

Uyuz hastalığının oluşması akar adı verilen canlı bakterilerin deri yüzeyine yerleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hastalık süreci içerisinde akarlar cilt derisinin bir alt tabakasına yerleşeceği için uzun süreli olarak şikayetlerin devam etmesine neden olmaktadır.

Bu hastalığın en olumsuz yanlarından birisi de akarların yumurtlama özelliklerinin bulunması olarak bilinmektedir. Bu nedenle akarların yaşam ömrünün bitmesi durumunda yeni yerleşen yumurtalar büyüyeceği için hastalık devam edecektir.

Tedavi edilmemesi durumunda iyileşme olması mümkün olmayan bu hastalık aynı zamanda bulaşıcı olduğu için risk oluşturmaktadır. Özellikle insan vücudunun dışında da bir gün boyunca yaşayabildiği için toplu alanlarda kısa süre içerisinde bulaşmaktadır.

Uyuz hastalığının oluşması durumunda deri yüzeyinde çok rahatsız edici oranda kaşıntı meydana gelmektedir. Özellikle ellerde, ayaklarda ve eklemlerde oluşan bu kaşıntının geçmemesi halinde egzama gibi yeni hastalıkların da oluşmasına neden olduğu bilinmektedir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ciltte oluşan ve gece artış gösteren kaşıntı hali
  • El ve ayak parmak aralarında oluşan ince çizgiler
  • Deri yüzeyinde iltihap şeklinde oluşan lezyonlar
  • Cilt yüzeyinde meydana gelen döküntüler
  • Vücudun sıcağa duyarlılığı ile beraber artış gösteren kaşıntılar
  • Lezyonlar ile beraber siyah nokta şeklinde artış gösteren lekeler

Bu belirtilerin her birinin aynı anda görülmeme durumları da söz konusu olmaktadır. Bir ya da daha fazla belirtinin ortaya çıkması durumunda uyuz hastalığından şüphelenilerek bir uzman hekime başvurulması gerekli görülmektedir.

Belirtilerin oluşması aniden olmamakla beraber ilk olarak kaşıntı ile başlamaktadır. Kaşıntılar ile birlikte deri yüzeyinde görünür problemler meydana gelmektedir. Bu belirtilerin artış göstermesi hastalığın da ilerlediğine işaret etmektedir.

Kaşıntı durumlarının uyuz hastalığı olduğunun anlaşılabilmesi için geceleri daha fazla kaşıntı artışı olması beklenmektedir. Fakat gün içerisinde de kaşıntı durumlarının devam ettiği bilinmektedir.

Uyuz Hastalığı Hangi Durumlarda Bulaşır?

Uyuz hastalığının bulaşma durumları oldukça yaygındır. Çoğunlukla ten teması ile bulaşsa da uyuz olarak bilinen canlıların insan vücudu dışında da yaşayabilme özelliği nedeniyle ortak alanlardan da bulaşabilmektedir.

Genellikle kalabalık ortamlarda bulaşma riski daha yüksek olsa da aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin birbirine kısa süre içerisinde bulaştırdığı bilinmektedir. Özellikle havlu ya da çarşaf gibi eşyalar üzerinden bulaşma riski daha fazladır.

Uyuz hastalığının bulaşma durumu insandan insana olabildiği gibi hayvandan insana da olabilmektedir. Fakat insandan bulaşan ve hayvandan bulaşan uyuz belirtileri birbirinden farklı olabildiği gibi bulaşma durumuna bağlı olarak uyuz tedavisi de farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

Uyuz hastalığının bulaşma durumlarında en çok bilinen yargı hijyenin sağlanamamış olmasıdır. Fakat hijyen kurallarına dikkat edilmiş olsa da uyuz bulaşma riski olduğu için doğrudan hijyen ile ilişkili olduğu söylenememektedir.

Uyuz Hastalığı Tanı Süreçleri Nasıl İlerler?

Uyuz hastalığı tanı süreçleri çoğunlukla fiziksel muayene ile yapılmaktadır. Hastalık ile ilgili olarak hekimler tarafından hastanın detaylı geçmişi alınmalı ve aile üyeleri içerisinde uyuz hastalığı olup olmadığının belirlenme süreci yürütülmektedir.

Fiziksel muayene yapıldıktan sonra cilt yüzeyinden örnek alınarak laboratuvar ortamında incelenmesi sağlanmaktadır. Bu incelemeler neticesinde deri yüzeyinde herhangi bir bakteriye rastlanma durumları ile ilgili tam teşhis elde edilmiş olmaktadır.

Tanılama süreçleri kısa süre içerisinde tamamlanmakta olan uyuz hastalığı ile ilgili kısa süre içerisinde tedavi başlatılmaktadır. Ortalama olarak 2 hafta ile 4 hafta arasında belirtiler görülmeye başlandığı için henüz belirti olmadan da tanı konulduğunda tedavilerin hızlı yanıt vermesi sağlanabilmektedir.

Aile içerisinde uyuz hastalığı tanısı alan bir kişi olması durumunda herhangi bir belirti olmamasına rağmen aileni diğer üyelerine de gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bunun için fiziksel muayene yeterli olmayacağından deri yüzeyinden örnek alınarak sürecin takip edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Ozon tedavisi nasıl yapılır yazısına da göz atabilirsiniz.

Uyuz Hastalığının Bulaşması Önlenebilir Mi?

uyuz hastaligi bulasim

Uyuz hastalığının bulaşmasının önlenmesi için oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Uyuz tanısı olan kişiler ile doğrudan temas edilmesinden kaçınılması gerekmekte olup yalnızca ten teması ile bulaşmadığının da bilinerek dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aile içerisinde uyuz hastalığı olan kişilerin bulunması durumunda ise evde ortak kullanım alanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle eşyaların yüksek ısıda temizlendikten sonra kullanılması gerekmektedir.

Ev içerisinde yalnızca eşyalar değil ortak kullanım alanı olan mutfak ve banyoların da hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hijyen koşullarında 60 derece ve üzerinde sıcak suyun kullanılması önemlidir.

Toplu alanlarda yaşayan kişilerin de hem kişisel hijyenlerine hem de eşyaların temizliğine dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Toplu alanlarda temaslardan kaçınılmalı ve olası belirtiler ile karşılaşılması durumunda kısa süre içerisinde bir uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Kabuklu Uyuz Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kabuklu uyuz hastalığının anlaşılması sürecinde ek olarak bilinen bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kabuklu uyuz hastalığı sürecinde yalnızca eklemlerde baş ve boyun bölgesinde de kaşıntı meydana gelebilmektedir.

Kabuklu uyuz hastalığı genellikle yaşlılarda ve çocuklarda görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bu bireylerin hastalığa daha çabuk yakalanmaları nedeniyle belirtiler de diğer bireylere göre daha çabuk ortaya çıktığından kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Uyuz tedavisi yapılırken bu hastalığa yakalanan kişilerin bağışıklık sistemlerinin de güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede uyuz hastalığının tedavisi yapıldıktan sonra yeniden uyuz hastalığına yakalanma riskinin de ortadan kaldırılması sağlandığı için kalıcı bir tedavi uygulaması yapılmış olmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.