Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

29.03.2021
1.355
Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Horlama tedavisi yapılması için ilk olarak horlamanın tetiklendiği durumun ne olduğunu bilmek gerekir. Eğer horlama problemi uyku apnesinden kaynaklı ortaya çıkıyorsa, mutlaka tedavinin uyku apnesinin giderilmesine yönelik yapılması gerekir. Horlama problemini tetikleyen birçok faktör olabilir. Nefes alış verişinde yaşanan tıkanıklar kişinin uyku kalitesini düşürmektedir. Normal solunum, insanın göğüs kafesinin genişlemesi ve diyaframın kasılması sonrasında çekilme etkisi yaratır. Uyku sırasında hava yolundaki dar bölgeler ile mukoza çarpışır. Bu da horlamaya neden olur. Horlamanın dereceleri vardır. Bazı kişilerde kanal tamamen kapanarak solunumun durma noktasına gelmesine neden olabilir. Horlama bu nedenle ciddiye alınmalıdır. Çok sık rastlanılan bir sorundur. 30 yaş altında erkeklerde basit horlama görülürken, 60 yaş üzeri erkeklerde horlama oranı yüzde 60’a kadar çıkmaktadır. 

Horlama bir Hastalık mıdır?

Horlama hastalığı olabilir bu kişinin ne derece ve neden horladığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Solunum düzensizliği yaşayan hastalar, uykusunda tam dinlenme sağlayamaz çünkü uyku sürekli bölünmektedir. Bu durum hastanın total sağlık durumunu büyük ölçüde etkiler. Basit horlamanın dışına çıkan vakalar vardır. Üst solunum yolu dar olduğu zaman bütün pozisyonlarda horlama söz konusu olabilir. Uyku sırasında hastanın en üst seviyede yorulmasına neden olur. Bu da hastanın yaşam kalitesini düşürür. Hasta yeterli miktarda uyusa bile yine de yorgun uyanır. Gün içinde fazla efor harcayamayacak duruma gelebilir. Gün içinde yüksek horlama sorunu yaşayan kişilerde halsizlik ve uyku hali olur.

Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Horlama Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

horlama tedavisi cozumleri

Horlama tedavisi planlanması için öncesinde ayrıntılı bir muayene sürecinden geçmek gerekir. Bu şekilde horlama derecesi ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Hastanın fazla kilosu varsa vermesi gerekir. Ayrıca uzman hastaya egzersiz programı verir ve sağlıklı besinler tüketmesini ister. Horlama problemi olan kişilerin alkol ve sigaradan da uzak durması gerekir. Eğer horlamanın altında yatan anatomik bir neden yoksa bu durumda cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi sağlanabilir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, bütün yöntemlerde önemli olan hastanın uykusunda yeterli oksijen almasıdır. Böylece hastanın yaşam kalitesi yükselecektir. Tıp dışında kullanılan yöntemlere kulak verilmemesi gerekir.

Horlamanın Tedavi Edilmesi Şart mıdır?

Horlama tedavi zorunluluğu kişinin yaşam kalitesinin yükselmesi açısından şarttır. Zira horlama problemi kendiliğinden ortadan kalkmaz. Basit yöntemler kullanılarak kısa sürede iyileşme mümkün olduğundan tedaviden kaçmamakta fayda vardır. Hekimin önerdiği yöntemlerin kullanılması da iyileşmenin kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca bu yöntemler ve öneriler kişinin genel sağlığına da katkı sağlar. Kişide pozisyona bağlı horlama sorunu olduğu zaman genellikle sırt kısmına tenis topu dikme yöntemi tercih edilir. Eğer şiddetli bir horlama sorunu varsa, dilin geriye gitmesinin engellenmesi açısında ağız içine yerleştirilen cihazlardan faydalanılmaktadır. Bazı hastalarda cerrahi müdahale olmadan iyileşmek mümkün değildir. Horlama tedavisinin nasıl olacağına uzman hekim muayene sonrasında, horlama tipine göre ve kişiye özel şekilde yapacaktır. Bazı hekimler endoskopik muayene yapmak isteyebilir.

Horlama Tedavi Yöntemlerinde Farklı Yaklaşımlar Nelerdir?

Horlama tedavisinde farklı yaklaşımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız içi apareyler,
  • Basınçlı hava veren yüz maskelerinin kullanımı,
  • İlaçların kullanımı mümkündür.

Hastalığın şiddeti ve hava yolundaki yıkanma yerine göre bu yaklaşımlar arasından tercih yapılır. Bu yöntemler cerrahi değildir. Hastalara bu önlemlerden faydalanmaları söylenirken bir de uyulması gereken genel önlemler olduğu unutulmamalıdır.

Horlama Tedavisinde Genel Önlemler Nelerdir?

Horlama tedavisinde genel önlemler başında kilo vermek gelir. Genellikle horlama ve uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler fazla kilolu olur. Uyku apnesi olan kişiler uyku sırasında oksijeni yeterli miktarda alamaz. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına ve vücutta yağ birikimine neden olur. Bu durum kilo vermenin zorlaşmasına neden olur. İdeal kiloda olmak son derece önemlidir. Ek bir sağlık problemi yoksa, kalıcı tedavi uygulanması açısından diyet uygulanması gerekir. Günlük aktivitenin artırılması şarttır. Bu yaşam tarzı olarak belirlenmelidir. Hastalara ayrıca alkolden kaçınmaları ve yatıştırıcı ilaçları da kullanmamaları söylenir. Eğer hastada uyku apnesine neden olabilecek hastalıklar varsa, önce bu hastalıkların teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Bu sayede horlama şikayeti de kendiliğinden ortadan kalkmış olur.

Horlama Tedavisinde Kullanılan Özel Yöntemler Nelerdir?

Horlama tedavisinde özel yöntemler başında medikal ajanlar yani ilaçlar gelmektedir. Piyasada horlamaya karşı kullanılan çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Ancak bu ilaçların uzun dönem kullanılması halinde yan etkiler ortaya çıkar. Bu nedenle son dönemlerde ilaçla tedavi yöntemi çok tercih edilmez. Eğer hasta için herhangi bir cerrahi yöntem uygulanması mümkün değilse, CRAP kullanılmıyorsa ve horlama şiddeti düşükse, bu durumda bazı ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar uykuda kas gevşemesini sağlar. REM zamanını uzatır. Hasta daha iyi uyur.

Uyku apnesi olmayan ancak horlama şikayeti olan kişilerde ise horlama sesinin azaltılması için özel bitkisel ilaçlar tercih edilmektedir. Bu ilaçlar titreşimin oluşmasına neden olan yumuşak damak, dil kökü ve boğaz bölgesindeki mukozayı hedef almaktadır. Yüzey geriliminin azalmasını sağlarlar. Bu ilaçların yatmadan önce kullanılması gerekir.

Reflü tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Horlama Tedavisinde CPAP Uygulaması Nedir?

Horlama tedavisinde CPAP uygulaması İngilizce Continuous Positive Air Pressure kelimelerinin baş harflerinden ortaya çıkmıştır. Anlamı sürekli pozitif basınçlı havadır. Uyku apnesi ile birlikte horlama şikayeti olan hastalar için harika bir tedavi yöntemidir. CPAP uygulaması yine aynı adı taşıyan CPAP cihazıyla yapılır. Basıncın dengelenmesini ve hava pasajının açık olmasını sağlar. Eğer cerrahi müdahale yaptırmak istemeyen ya da cerrahi müdahale yapılmasına karşın sonuç almamış kişiler varsa, bu kişiler için en ideal çözüm yöntemidir. Cerrahi yönteme hazırlanan kişiler için de geçici bir yöntem olarak CPAP yönteminin tercih edildiği bilinmektedir.

Horlama Tedavisinde Ağız içi Apareyler Nelerdir?

Ağız içi apareyler horlama tedavisi için son dönemlerde geliştirilen yöntemlerdir. Alt çeneyi öne çekenler ve dili çekenler olmak üzere başlıca iki türü bulunur. Hastaların yüzde 73’ünün bu yöntemden yararlandığı ve başarılı sonuçlar aldığı ortaya konmuştur. Aletlerin kullanımı hastada ağız kuruluğu ve tükürük salgısında artışa neden olabilir. Adaptasyon güçlüğü de erken dönemde görülen yan etkilerin başında gelir. Bu uygulamanın mutlaka diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Özellikle damak kubbesi çok yüksek olan kişilerde bu ağız içi apareylerin kullanılması zor olur.

Horlama Tedavisinde Ne Zaman Cerrahi Yöntemler Kullanılır?

horlama tedavisi ameliyat
horlama tedavisi ameliyat

Horlama tedavisinde cerrahi yöntemlerin kullanılması için hastanın belli başlı şartları yerine getirmesi gerekir. Hava yolu tıkanmasının durumuna ve tıkanmanın şekline göre tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi yöntemleri şu şartların sağlandığı durumlarda yapılabilir:

  • Ameliyatın yapılmasına engel bir sağlık sorunu yoksa,
  • Pozitif basınçlı hava makinesi ve diğer tedavi yöntemleri sonuç vermediyse,
  • Hastalığa yol açan ve anotomik olan bir problem ortaya çıktıysa,
  • Uyku apnesine bağlı kalp ritim bozukluğu varsa,
  • Hasta bütün bir gün boyu yorgun ve uykulu oluyorsa,
  • Kanda oksijen doluluğu miktarı yüzde 90’dan daha aza düştüyse,
  • AHİ değeri yüzde 20’den fazlaysa kişinin cerrahi yöntemlerden faydalanması gerekir.

Horlama tedavisinde cerrahi yöntemlerle beraber diğer gerekli ameliyatlar da aynı anda yapılabilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.