Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit tedavileri kronikleşmiş olan sinüzitlerde ya da akut olarak ortaya çıkan sinüzitlerde farklı şekillerde yapılmaktadır. İlk olarak sinüzit tedavisi kapsamında antibiyotik tedavisi ve burun açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Fakat bu ilaçların kullanımına rağmen devam eden bir durum olması halinde ise ameliyat ile burna müdahale edilmesi gerekebilmektedir.
Sinüzit tedavisinde ameliyatın gerekli olması durumunda sinüs kanallarını tıkayan bozuklukların açılması sağlanmaktadır. Bu işlem yapılırken iki farklı uygulama yöntemi tercih edilmektedir: Endoskopik Sinüs Cerrahisi ve Balon Sinoplasti Cerrahi.
Her iki yöntem de sinüslerin açılması için kullanılmaktadır. Doktorun tercihine ve hastanın ihtiyacına bağlı olarak hangisinin kullanılacağına karar verilmektedir. Balon Sinoplasti olarak bilinen uygulama daha güncel olarak uygulanmaya başlanan bir yöntem olarak bilinmekte ve herhangi bir kanama olmadan kolaylıkla uygulama yapılmasını sağlamaktadır.
Ozon tedavisi nasıl yapılır yazısına da göz atabilirsiniz.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri yaş grubuna ve sinüzit türüne bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Özellikle gece saatlerinde ortay çıkan kuru öksürükler
- Burun akıntısının koyu renkli olması (çoğunlukla sarı veya yeşil)
- Göz bölgesinde bir ağırlık ve basınç hissinin oluşması
- Koku alma konusunda sınırlılıkların olması
- Farklı bir nedene bağlı olmaksızın mide bulantısı ve kusma şikayeti
- Burunda oluşan tıkanıklık nedeniyle sürekli horlama
- Genizde akıntı oluşması ve bu akıntı nedeniyle yanma hissinin ortaya çıkması
- Kronik bir hale gelen baş ağrıları
Bu belirtilerin her birinin aynı anda görülmese de belirtilerin ortaya çıktığı söylenebilmektedir. İki ya da daha fazla belirtinin görülmeye başlanması durumunda sinüzit şüphesi ile uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.
Bebeklerde de oluşan sinüzit hastalığının anlaşılması için aynı belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir. Onlar şikayetlerini ifade edemedikleri için davranışlarında farklılıklar, huysuzluk hali oluşabilmektedir.
Sinüzit Neden Olur?
Sinüzitin olma nedenleri sinüs olarak bilinen kanalların tıkanmasına neden olan faktörler olarak bilinmektedir. Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonları yaşayanların bu enfeksiyon sırasında ya da sonrasında sinüs kanallarının tıkanması durumları ile karşı karşıya kalabilirler. Enfeksiyon nedeniyle tıkanan kanalların aynı zamanda bu hastalık sürecinde vücudun ürettiği mukus nedeniyle de tıkandığı bilinmektedir.
Burun yapısındaki eğrilikler nedeniyle de sinüzit olabilmektedir. Özellikle sinüs kanallarını tıkayacak şekilde bir eğim olması durumunda kronik sinüzit oluşma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle erken yaşta müdahale gerekli olmaktadır.
Geniz bölgesinde oluşan etlerin zamanla büyümesi durumunda da sinüzit oluşabilmektedir. Bebeklerin geniz bölgesinde bulunan bu etler, genetik yapıya bağlı olarak büyüme gösterebilmektedir. Büyüme halinde de sinüs kanalları tıkanarak sinüzit oluşmaktadır.
Sinüzit oluşumu bu nedenler göz önünde bulunduğunda hem genetik faktörlere hem de çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Anlık olarak uçak basıncı durumlarında ya da mukozanın yeterli boşaltılamaması durumlarında da sinüslerin tıkanması durumlarıyla karşılaşılabilmektedir. Fakat bu durumlar kısa süre içerisinde geçtiği için bir tedavi gerektirmemektedir.
Sinüzit Oluşması Önlenebilir Mi?
Sinüzit oluşmasının önlenmesi için şu konularda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir:
- Sinüzitin ortaya çıkma nedenlerinden birisi olarak bilinen üst solunum yollar hastalıkları içerisinde özellikle gribal enfeksiyon iyileşme sürecinde ilaçların tam ve eksiksiz kullanılması gerekmektedir. Aksi durumda enfeksiyon tamamen giderilemeyeceğinden yeniden sinüs kanalları tıkanabilmektedir.
- Deniz suyu, sinüs kanallarının boşaltılması ve temizlenmesi için oldukça etkilidir. Bu nedenle yılda bir defa denize girmek bile yıl içerisinde daha rahat nefes almayı sağlayacaktır.
- Banyo sonrasında yeterli kurulanma olmadan dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Sıcak ve soğuk ani değişimlerinde sinüsler hızlı bir biçimde tıkanabileceği için uzun süreli problemlere neden olabilmektedir.
- Alerjik durumu olanların alerji tedavilerini düzenli bir biçimde yaptırmaları gerekmektedir.
- Burun içerisinde bulunan etin büyümesi durumunda sinüsler tıkanabileceği için geniz etinin alınması ya da varsa burun şekil bozukluğunun düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu önerilerin dikkate alınması durumunda kişilerin sinüzit oluşumlarını önlemeleri mümkün olmaktadır. Fakat sinüzit her zaman çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık değildir. Eğer burun yapısı ya da burun içerisindeki etin büyümesi nedeniyle sinüzit belirtileri ile karşılaşıldıysa, bu önerilere dikkat edilmesine rağmen sinüzit tanısı konulabilmektedir.
Sinüzit Türleri Nelerdir?
Sinüzit türleri ortaya çıkma süreci ve belirtileri bakımından şu şekilde sıralanmaktadır:
- Akut sinüzit, belirli bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve 4 hafta boyunca devam ettikten sonra geçen bir türdür.
- Subakut sinüzit, enfeksiyona bağlı olarak oluşmaktadır. Tedaviye hemen yanıt vermesi beklenmez bu nedenle 4 hafta ila 8 hafta arasında iyileşme süresi bulunmaktadır.
- Kronik sinüzit, iyileşme görülmeyen bir sinüzit türüdür. Tedavilere yanıt vermemekte olup en az 6 hafta devam etmektedir.
- Tekrarlayan sinüzit, yıl içerisinde ikiden daha fazla akut sinüzit oluştuysa bu kişinin tekrarlayan sinüziti olduğu söylenmektedir.
Sinüzit tedavisi yapılırken de hastanın hangi tür sinüzit belirtileri gösterdiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Her sinüzit türü için uygulanması gereken farklı bir yöntem olsa da genel anlamda herkes için antibiyotik tedavisinin uygulanması gerekmektedir.
Tekrarlayan sinüzit ya da kronik sinüzit olması durumunda burun içerisindeki fizyolojik bir neden olduğu göz önünde bulundurularak farklı bir tedaviye yönlendirme yapılabilmektedir. Çünkü bu tür sinüzitlerin ilaç tedavisine yanıt vermesi mümkün olmamaktadır.
Subakut sinüzit ya da akut sinüzit ise doğrudan antibiyotik tedavisini zorunlu kılan türleri olarak bilinmektedir. Antibiyotik alınmaması durumunda iyileşmesi gereken bu sinüzitlerin kalıcı hale gelmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.
Sinüzit türleri, tedavi planlaması için etkili olduğu gibi aynı zamanda teşhis süreçlerinde de önemli rol oynamaktadır. Belirtilerin takip edilmesi sayesinde sinüzite neden olan faktörlerin de ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır.
Ayrıca Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır yazısını inceleyebilirsiniz.
Sinüzit Teşhis ve Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Sinüzit teşhis ve tanı yöntemleri öncesinde hekim tarafından hastanın şikayetleri dinlenmektedir. Bu süreç içerisinde aynı zamanda hastanın aile üyelerinde de bu tür bir şikayet olup olmadığı belirlenerek burun yapısına bağlı bir sinüzit oluşumu fikri de değerlendirilmektedir.
Hekim ile yapılan ön muayene sonrasında burun kültürü yöntemi ile burun içerisinden alınan dokunun incelenmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra röntgen ve bilgisayarlı tomografi yöntemleriyle de sinüzite neden olan faktörler incelenmektedir.
Enfeksiyona bağlı olarak oluştuğu ön görülen sinüzitler için ise kan testleri yapılmaktadır. Bu testler kapsamında kanda yüksek oranda enfeksiyon çıkması halinde de antibiyotik tedavisine başlanmaktadır.
Sinüzit Tedavisinde Balon Sinoplasti Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Sinüzit tedavisinde Balon Sinoplasti uygulaması güncel olarak en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu uygulama esnasında burunda herhangi bir kanama olmamakta ve dolayısıyla tampon kullanımına da gerek görülmemektedir. Bu nedenle oldukça kolay uygulanabilir ve acısız bir yöntem olarak önerilmektedir.
Uygulama esnasında göz bölgesi ya da baş bölgesinde herhangi bir müdahale olmadığı için risk faktörü en düşük olan uygulamalar arasında gösterilmektedir. Bu nedenle hemen herkes için uygulanabilir sinüzit tedavileri arasında yer almaktadır.
Bu uygulama ortalama olarak 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Fakat uygulanma biçimi nedeniyle geniz eti büyümesi olanlarda veya henüz gelişim süreci tamamlanmamış 17 yaşından küçük olan kişilerde uygulanmaması gerekmektedir.
Sinüzit tedavisi türleri içerisinde en kısa süre içerisinde sonuç vermekte olan yöntem olarak kullanılmakta olup hastaların da uygulama sonrasında normal yaşama dönmeleri sağlanmış olmaktadır.