Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır tedavisi boyutuna ve çeşidine göre değişiklik gösterebilir. İnsan vücudunun değişik bölgelerinde nasır oluşabilir. Özellikle topuk nasırı, ayak nasırı, ayak tabanı nasırı, parmak nasırı, el ve ayak nasırı evde kolaylıkla tedavi edilebilir. Farklı yöntemler kullanılarak nasır tedavisi yapılabilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Ponza Taşı Kullanmak: Nasırlar için en basit ve etkileyici olan bu yöntemle ponza taşı banyoda ya da banyodan sonra nasırlı bölgeye uygulanır. Nasır taşla törpülenmiş olur. Ponza taşında bulunan sert girintili çıkıntılı yapı nasırın verdiği ağrı hissini keser ve oluşan ölü derinin atılmasını sağlar. Düzenli şekilde ponza taşı kullanmak nasırların büyümesini çoğunlukla engeller.
- Nasır Bantları: Herkesin eczaneden kolaylık satın alabileceği nasır bantları sayesinde etkin tedavi uygulanabilir. Bantta bulunan salisilik asit ya da trikloroasetik asit ölü derinin parçalanmasını sağlar. Nasırın yok olmasında etkili olur. Uygulama sırasında ambalaj üzerinde yer alan adımları kolaylıkla takip edebilirsiniz. Herhangi bir alerji ya da kızarıklık oluşması durumunda kullanmayı bırakmalısınız.
- Cerrahi Müdahale: Genelde ciddi bir sorun olmasa da nasırın çok ilerlemiş ve derinleşmiş olduğu durumlarda cerrahi işlem uygulanabilir. Bu duruma başvurduğunuz cilt uzmanı karar verebilir.
Nasırın tekrar oluşmaması için gerekli olan cilt bakımlarını zamanında yapmanız tavsiye edilir. Oluşan nasırdan kurtulmak genelde oldukça basit bir işlemdir. Nasır bantları, nasır kremleri ve nasır kalemleri aynı işlevi görür.
Nasır Nedir?
Nasır özellikle ayakların kemikli bölgesinde görülen ve ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giyilmesi sonucunda oluşabilen bir rahatsızlıktır. Ayakların sürekli olarak basınca ve sürtünmeye maruz kalması oluşmasında etkili olur. Ayaklarda daha yaygın olsa da ellerini kullanan çalışanlarda da oluşabilen bir cilt hastalığıdır. Baskı ve sürtünmenin sürekli olduğu bölgelerde tahrişin artmasına neden olur. Bu bölgelerde deri kendini korumaya almak için sertleşmeye başlar. Nasır olarak adlandırılan ölü deri tabakası oluşmuş olur. Basit bir hastalık olarak görülür ve genelde fazla önemsenmez. Başlangıçta kişinin hayatını etkilemiyor olsa da daha sonra bu durum değişebilir. Nasır büyüdükçe ve sertleştikçe ağrıya neden olur tedavi süreci zorlaşır. Yeni oluşan nasırlar kısa zamanda tedavi edilirse sorun yaşanmaz. Nasırın boyutuna ve çeşidine göre bir tedavi uygulanabilir.
Vertigo tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?

Nasırın çeşitleri tedavi edilme sürecini de etkiler. Çeşit ve boyutlar birbirinden farklı olabilir. Bunlar değerlendirilerek bir tedavi işlemi uygulanır. Nasırın temel olarak üç çeşidi vardır. nasır çeşitleri şu şekildedir:
- Yumuşak Nasır: Ayak parmaklarının arasında görülebilir. Genelde ağrı ve akıntı sorunlarına sebep olur. 1 ile 4 cm arasındaki yumuşak nasırlar kızarık ve hassas bir yapıdadır. Parmakların birbirine baskı yapmasından dolayı oluşur. Sık sık yüksek topuklu ayakkabı giymek nasır oluşumunu arttırabilir. Ayak parmakların kalıtsal olan ya da sonradan gelişen şekil bozuklukları da bu nasır türünün oluşmasında etkili olabilir.
- Sert Nasır: Ayakların kemikli olan bölgesinde oluşur. Ayağı yanlış basmak ya da kemiklerdeki deformasyonlara bağlı olarak ayak yüzeyine yapılan basınçtan dolayı meydana gelebilir. Yumuşak nasıra göre yoğun bir kökü vardır. Küçük parmakların dış kısmında, ayak parmaklarının tepesinde ve ayak tabanında görülebilir.
- Tohum Nasır: Kişinin topukları çevresinde oluşabilir ve ölü deriden ibarettir. Topuğun yan ve arka kısmında görülebilir. Basınca maruz kaldığı için ağrı yapabilir. Ölü deri tabakası kolaylıkla alınabilir. Baskı uygulanmadıkça bir acı ve ağrı hissi oluşmaz.
Nasır Teşhisi Nasıl Koyulur?
Nasır teşhisi konulurken genellikle zorluk yaşanmaz. Hemen fark edilebilen bir cilt sorunudur. Kişi tarafında gözle rahatlıkla görülür ve nasır tedavisi uygulaması yapılabilir. Nasır farklı bir türde ya da boyutta olabilir bu nedenle bazen siğil gibi cilt sorunlarla karıştıran hastalar olabilir. Kişi deri farklılaşması, sertleşmesi, batma hissi gibi şikayetleri olduğunda bir cilt doktoruna danışmalıdır. Nasır teşhisi doktor tarafından konulduktan sonra önerdiği tedavi uygulanır. Bu tedavi uygulamasında çoğunlukla nasır kremleri, bantları kullanılır. Nasırın fazla ilerlediği durumlarda ise küçük bir cerrahi işlem yapılır.
Nasır Belirtileri Nelerdir?
Nasırın belirtileri kişi tarafından rahatlıkla fark edilir. Sürtünme ve basınç uygulanan bölgede başlangıçta rahatsız edici bir durum gözlenmez. Fakat maruz kalma devam ettikçe bazı belittiler oluşur. Nasır geliştikçe gösterdiği belirtiler fark edilir olur. Neredeyse herkeste aynı belirtilerin olduğu söylenebilir. Nasırın belirtileri şu şekildedir:
- Nasırlı bölgede belirgin bir ağrı hissi
- Bölgedeki deride kalınlaşma ve sertleşme
- Deride oluşan pul pul dökülme
- Nasırın altında hissedilen hassasiyet
- Nasırın ortasında oluşabilen koni şekli
- İlerlemiş olan nasırlarda görülen iltihaplı yapı
Nasır Neden Olur?
Nasırın oluşma nedenleri temelde basınç ve sürtünmeyle ilgilidir. Özellikle ayaklarda sıklıkla görülen nasırların oluşmasında ayakkabı tercihi de etkili olur. Bunun yanında mesleki özellikleri, fiziksel sorunlar nasır oluşumuna neden olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde nasır oluşturabilecek nedenler şunlardır:
- Uzun süre ayakta durma
- Ayağa uygun olmayan bol ya da sıkı ayakkabı tercihi
- Yüksek topuklu ayakkabılar giymek
- Yanlış şekilde yürümek
- Aşırı spor aletleri kullanımı
- Mesleki deformasyonlar
- Aksesuarların uzun süre cilde sürtünmesi
- Obezite sorunu
- İleri hasta yaşı
- Ayakların aşırı terlemesi
- Uzun süre yatan hastalara sürekli ve doğru pozisyon verilmemesi
- Ayak parmaklarının birbiri üzerine baskı yapması
- Sörf, halter, kürekçilik gibi ellerin sürekli sürtünmeye maruz bırakan spor dalları
- Gitar, keman çalan kişilerin parmak uçlarındaki travma
- Romatoid artrit
- Sürekli el işi yapmak
Nasır En Çok Hangi Bölgelerde Görülür?

Nasırın en çok görüldüğü bölge vücudumuzdaki ayak ve parmaklardır. Özellikle ayak altında olmak üzere ayak kenarları, topuklar, parmak tepeleri ve parmak aralarında sıklıkla karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Aşırı sürtünme ve baskı bölgenin nasırlaşmasına neden olur. Bunun sonucunda deri kendini kalınlaştırır ve sert bir tabaka meydana gelir. Oluşmasında yanlış ayakkabı seçimi, topuklu ayakkabı giymek, sürekli ayakta durmak gibi nedenler etkili olur. En çok ayaklarda görüldüğü için ayak bakımına dikkat edilmesi ve doğru şekilde ayakkabı tercihi yapılması oluşmasını engeller. Ayaklarda oluşan nasırlar kolaylıkla gözlemlenebilir. Kişi bunun için evde kolay şekilde tedavi uygulayabilir.
Zona tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz
Nasırın Tekrarlanmaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Nasırın tekrarlanmaması için kişinin dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Nasırın oluşmasında bölgeye uygulanan basınç etkilidir. Öncelikle bu basınca neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. İlerlememiş olan bir nasır ponza taşı ve eczanelerden alınabilecek bir bakım ürünüyle kolaylıkla tedavi edilebilir. Kişi nasır tedavisini yaptıktan sonra tekrar nasır oluşumu engellemek ister. Bu durumda ayak bakımına gerekli özen gösterilmelidir. Nasır oluşumuna neden olacak baskı ve sürtünme oluşturan ayakkabıların kullanımından kaçınılmalıdır. Nasır ayak topuğunda yer alıyorsa ayakkabılarda silikon tabanlık kullanılmalıdır. Bu şekilde bölgeye uygulanan basınç azaltılır. Kişinin parmak aralarında da nasırlar oluşabilir. Onlar içinde ayak parmaklarına silikon koruyucular takılabilir. Ayak nasırı olan kişiler çok topuklu olmayan, yumuşak derili ayakkabılar tercih etmelidir. Ayakkabını tabanı çok sert veya yumuşak olmamalıdır. Ayak yapınıza uymayan sıkan ayakkabılar kullanmaktan kaçınmanız tavsiye edilir. Tercih edeceğiniz ayakkabılar geniş burunlu ve ortopedik olursa tekrar nasır oluşumundan korunmuş olursunuz.