Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.04.2021
1.342
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Uyku Apnesinin tedavi yolu hastanın durumuna göre belirlenir ve hasta için en uygun olan seçenek üzerinden ilerleme yapılır. Uyku apnesi olan hastaların profesyonel bir hastanede doktor tarafından bazı testlere tabii tutulması gerekir. Bu testler arasında uyku izlenmesi, elektron takibi ve farklı hastalıkların olup olmadığının incelenmesi yer alır. Uyku apnesi tedavisi için hastalığın belirtileri görüldüğü anda bir doktora başvurulması gerekir. Uyku Apnesinin belirtileri şunlardır:

  • Uykusuzluk
  • Baş ağrısı
  • Agresif ve sinirli olma hali
  • Horlama
  • Boğaz ağrısı
  • Nefes problemi
  • Yüksek tansiyon

Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Uyku apnesi kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Uyku Apnesinin geçmesi için hastaların mutlaka tedavi olması gerekir. Tedavi olmak için hastanelerin belirli bölümleri bulunur ve bu bölümlerde çalışan uzman doktorlar tarafından tedavi uygulanır. Tedavide birçok farklı yöntem bulunur ve hasta için en uyun tedavi yöntemine doktor karar verir. Tedaviye karar verme esnasında hastanın değerlerine bakılır ve semptomların ne kadar ilerlediğine bakılır. Uyku apnesi bulunan hastaların ameliyat olması da gerekebilir. Bu neden ile hastaların kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmamaları ve bir uzmandan destek almaları önem taşır.

Hiberbarik oksijen tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

uyku apnesi tedavi yollari

Uyku apnesi tedavisi aşamalara göre farklılık gösterir. Eğer apne oluşumu yeni ise hastalara basit tedaviler ve önleyici ilaçlar uygulanabilir. Ancak hastaların durumu ilerlemiş ve apne risk taşımaya başlamış ise bu sefer hastalara daha ileri düzey bir tedavi uygulanır. İleri düzey tedavi yöntemleri arasında cerrahi operasyonlar, ilaç tedavisi ve diyet yer alır. Uyku Apnesinin tedavi edilmesi için hastanın mutlaka hastaneye giderek kontrollerini yaptırması ve değerlerine baktırması gerekir. Uyku apnesi tedavisi hastanelerde yapılır ve alanında uzman kişiler tarafından tedaviler uygulanır.

Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Uyku apnesi tedavi edilmezse hastada daha ciddi yan hastalıklar meydana gelebilir. Uyku Apnesinin oluşturduğu bazı hastalıklar arasında kalp, akciğer ve böbrek sorunları yer alır. Eğer uyku apnesi olan hastaların farklı bir hastalığı var ise bu durumda doktorların bilgilendirilmesi gerekir. Hastanın durumuna en uygun yöntem doktor tarafından belirlenerek hastaya sunulacaktır. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde daha ciddi problemlere neden olabilir. Bu neden ile uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin tedavilerini aksatmamaları, doktor kontrolünde ilaç ve tedavi yöntemlerinin uygulamaya devam etmesi gerekir. Ayrıca uyku apnesi bulunan kişilerin hayat kalitelerinde de bir düşüş yaşanır.

Uyku Apnesi Nelere Yol Açar?

Uyku Apnesinin yol açtığı birçok farklı hastalık bulunur. Hastaların psikolojik durumlarını da yakından etkileyen ve hayat kalitelerini düşüren uyku Apnesinin tedavisi hızlıca başlatılmalıdır. Uyku apnesi solunum problemlerine neden olabilir ve solunum problemleri ise ani kalp durmasına sebep olabilir. Nadir de olsa uyku apsesi sebebi ile ani ölümler meydana gelebilir. Uyku apnesi kandaki oksijen miktarını düşürür ve karbondioksit oranını arttırır. Bu da hastada farklı sorunların oluşmasına neden olur. Uyku apnesi yaşayan kişiler horlamaya ve kilo almaya da başlar. Kilo alımı ise obeziteye ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Uyku apnesi doğrudan bir hastalık ortaya çıkarmasa da belirtileri nedeni ile farklı hastalıklara zemin hazırlar.

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri Nedir?

Uyku apnesi tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre karar verilen tedavileri içerir. Hava makinesi, psikolojik destek, diyet, çene ameliyatı gibi birçok farklı tedavi yöntemi bulunur. Uyku Apnesinin tedavisinde genellikle başlangıç olarak hava makinesi adlı cihaz kullanılır. Bu cihaz ile hastaya basınç verilir. Hastanın cihaz kullanımı esnasında özel maskelerden kullanması gerekir ve rahatsız hissettiği takdirde doktoruna haber vermelidir. Hava makinesi ile solunum yollarının açılması ve tıkanıklıkların önüne geçilmesi hedeflenir. Son çare olarak ise hastanın ameliyat olması istenir. Ameliyat ile hastanın boğazındaki dokular azaltılır ve solunum yolları genişletilir. Böylece hasta daha kolay nefes almaya başlar.

Uyku Apnesi Herkeste Görülür Mü?

Uyku apnesi görülen kişiler genellikle kilo problemi olan, sağlıksız beslenen ve sigara kullanan kişilerdir. Uyku apnesi erkeklerde daha sık görülür ve yaş ilerledikçe ortaya çıkması daha elzemdir. Ancak her sigara kullanan ve kilo problemi olan kişilerde uyku apnesi görülecektir diye bir kural bulunmaz. Farklı yan hastalıkların ve solunum problemlerinin uyku apnesi oluşturduğu bilinir. Belirtileri yaşayan herkesin uyku apnesine dikkat etmesi ve bir hastanede kontrol edilmesi gerekir.

Uyku Apnesi Tehlikeli Mi?

Uyku apnesi tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Tedavi edilmediği zaman farklı hastalıklara da sebep olabileceği için uyku Apnesinin geç kalınmadan tedavi edilmesi önem taşır. Uyku apnesi ani solunum durmalarına, ani ölümlere ve kalp problemlerine neden olabilir. Ölüm oranı az olsa da kişilerin bu riski almamaları ve tedavi olmaları tavsiye edilir. Uyku apnesi problemi olan kişilerin mutlaka belirlenen kurallara ve diyet programlarına uyması gerekir.

Uyku Apnesinin Nedenleri Nedir?

Uyku Apnesinin oluşma sebepleri birçok faktöre bağlıdır. Tek bir nedenden dolayı kişilerde uyku apnesi görülebileceği gibi birçok sebepten dolayı da uyku apnesi oluşabilir. Uyku Apnesinin oluşumu sıklıkla farklı birçok etkinin birleşmesi ile ortaya çıkar. Uyku Apnesinin sebepleri şunlardır:

  • Menopoz
  • Sağlıksız yaşam
  • Uyku bozukluğu
  • Nefes problemleri
  • Burun tıkanması
  • Solunum bozukluğu
  • Madde bağımlılığı
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Sigara kullanmak
  • Obezite
  • Geniz eti olması
  • Kontrolsüz ilaç kullanımı

Uyku Apnesi Tedavisi Hastanenin Hangi Bölümlerinde Tedavi Edilir?

Uyku apnesi tedavi bölümleri 4 farklı kategoriye ayrılır. Uyku apnesi yaşayan kişilerin tedavi alması gereken bölümler şunlardır:

  • Göğüs hastalıkları
  • Kulak burun boğaz
  • Nöroloji
  • Uyku bozuklukları tedavisi

Hangi bölüme gidilir ise gidilsin uyku apnesi ortaya çıktıktan sonra bu dört bölümün de ziyaret edilmesi gerekebilir. Beyindeki sinir hücrelerinin incelenmesi, solunum yollarının incelenmesi ve uyku bozukluğuna neden olan etkenlerin araştırılması gerekir.

Uyku Apnesi Tanı Yöntemleri Nedir?

uyku apnesi teshis koyma asamasi

Uyku apnesi tanısı farklı bölümlerde yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından uzmanlar tarafından belirlenir. Uyku apnesi olan kişilerin birçok teste girmesi gerekebilir. Bunlardan iri ise uyku laboratuvarı denilen ve uyku bozukluğu yaşayan insanlar için kullanılan tedavi ve tanı alanlarıdır. Vücuda elektrot yerleştirilmesi ile tanı koyulması için test uygulanır. Kişiler uyurken izlenir ve uyku süreci bu elektrotlara kaydedilir. Ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak uyku apnesi tanımı koyulur.

Zatürre tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Uyku Apnesi Cihazı Nedir?

Uyku apnesi cihazı CPAP’tır. CPAP adı bilinen cihaz bir hava makinesidir ve hastanın basınç ile tedavi edilmesini sağlar. Uyku apnesi olan kişilerin tedavi yöntemlerinden biri de yüksek basınca maruz kalmalarının sağlanmasıdır. Uyku Apnesinin tedavi cihazlarından biri olan CPAP ile hastaya basınç verilir ve solunum yolları genişletilmeye çalışılır. Ayrıca hedeflerden biri de solunum yolundaki tıkanıkların açılmasıdır.

Uyku Apnesi için Ameliyat Yapılır Mı?

Uyku apnesi ameliyatı olan bir hastalıktır. Uyku apnesi tedavi edilmediği müddetçe daha tehlikeli olan ve risk faktörleri artan bir hastalık çeşididir. Bu neden ile de geniz eti ameliyatı olunması gerekebilir. Doktor tarafından uyku apnesi için uygun ameliyatlar ve yöntemler hastaya açıklanır ve hasta kabul ettiği takdirde ameliyat yapılır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.