Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Yapılır?

09.04.2021
1.839
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Hiperbarik oksijen tedavisinin yapılışı için öncelikle hastanelerde basınç odası olması gerekir. Dezavantajlı bölgelerde yer alan hastanelerin bazılarında veya yeni kurulan hastanelerde basınç odası olmayabilir. Bu neden ile de başka bir hastanede tedavisi alınması gerekebilir. Hiperbarik oksijen tedavisi basınç odasında gerçekleşir. Hasta bir sedyede uzanır pozisyonda durabileceği gibi oturur pozisyonda da bekleyebilirler. Oda bir süre sonra basınç ile dolacaktır ve hastanın mutlaka maske takması gerekir. Hiperbarik oksijen tedavisi alan hastalar için özel maskeler vardır. Bu maskeler hastane tarafından, basınç odasına girmeden hemen önce hastaya takılır. Hastanın basınç odasındayken maskeyi çıkarmaması gerekir.

Hiperbarik Nedir?

Hiperbarik normal seviyeden daha yüksek bir seviyede olanı ifade etmek için kullanılır. Genelde yüksek seviyeli basınç anlamı taşır. Süper basınç olarak da bilinen Hiperbarik, oksijen tedavisinde de kullanılan bir teridir. Hiperbarik yüksek seviyedeki ağırlıklar için de kullanılan bir terimdir. Hiperbarik oksijen tedavisi de yüksek basınçlı oksijen anlamını taşır ve bazı hastaların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Hiperbarik Oksijen Nedir?

hiberbarik oksijen tanimi

Hiperbarik oksijenin anlamı yüksek seviyedeki oksijen miktarını anlatmak amacı ile kullanılan bir kalıptır. Hiperbarik, olduğundan daha yüksek seviyedeki basıncı anlatmak için tercih edilen bir kelimedir. Hiperbarik oksijen ise oksijen miktarının normalden daha fazla olduğuna işaret eder. Hiperbarik oksijen tedavisinde oksijen oranı oldukça çoktur ve yüksek bir basınç ile hastaya verilir.

Zatürre tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ne Anlama Gelir?

Hiperbarik oksijen tedavisinin anlamı tıptaki bir tedavi yöntemine işaret eder. Hiperbarik oksijen tedavisi bazı hastalıkların (diyabet, beyinde abse oluşumu ve termal yanık gibi) tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Hiperbarik oksijen tedavisi herkese ve / veya her hastalığa uygulanabilen bir yöntem değildir. Belirli hastalılar için kullanılır. Vücudun oksijen miktarının nerede ise 3 – 4 katına kadar ekstra oksijen verilmesi yöntemine Hiperbarik oksijen tedavisi denir. Hiperbarik oksijen tedavisi her hastanede uygulanmaz.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nerede Yapılır?

Hiperbarik oksijen tedavisi yapılan yerler tam teşekküllü hastanelerdir. Genellikle özel hastanelerde karşılaşılsa da birçok devlet hastanesinde de Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanır. Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanması için hastanede bir basınç odası olması gerekir. Basınç odası olmadan Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanamaz. Hiperbarik oksijen tedavisi için yapılan basınç odaları, farklı hastalıkların tedavisinde de hastane izin verdiği ve tedaviye uyduğu müddetçe kullanılabilir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Kime Yapılır?

Hiperbarik oksijen tedavisi yapılanlar tedavi için uygun hastalığa sahip olan kişilerdir. Hiperbarik oksijen tedavisi yapılabilen hastalıklar şunlardır:

  • Gazlı gangren
  • Nekrotizan enfeksiyonları
  • Akut osteomiyelitler
  • Ani işitme kaybı
  • Ani görme kaybı
  • Termal yanıklar
  • Aşırı kan kaybı
  • Kmpoartman sendromu
  • Retinal erter oklüzyonu
  • Diyabetik sebepler
  • Zehirlenme (karbonmonoksit ve siyanid gibi)
  • Beyin absesi
  • Şüpheli deri greftleri

Gibi hastalıklar nedeni ile Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilir. Hangi hastalıklar için Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanacağını Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı açıklamıştır. 2001 yılında yayımlanan bir yönetmelik ile tedavinin uygulanabileceği hastalıkların listesi halka duyurulmuştur.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hiperbarik oksijen tedavisinin süresi 90 ila 120 dakika arasında sürer. Çoğunlukla tek seans uygulanan tedavi hastanın durumu hastalık seviyesine bağlı olarak birkaç seans daha sürebilir. Doktor tarafından kaç seans olacağına karar verilir. Bir seans minimum 90 dakika; maksimum 120 dakika sürer. Hiperbarik oksijen tedavisi günde 1 seans ile sınırlandırılmıştır ancak yine doktor kontrolünde gün içindeki seans sayısının arttırılması mümkündür. Hastanın durumuna göre seans planı hazırlanır. Bazı hastalar için daha az seans uygulanırken bazı hastalar için daha uzun süreli seanslar planlanır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Şehirlerde Var?

Hiperbarik oksijen tedavisi yapılan şehirler genellikle büyük şehirler olmasına karşın Türkiye’nin birçok yerinde Hiperbarik oksijen tedavisi yapılabiliyor. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi şehirlerdeki hastanelerin birçoğunda basınç odası bulunur. Ancak tedavi sadece büyük şehirler ile sınırlandırılmış değildir. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki farklı hastanelerde de Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilir.

Oksijen Tedavisi Kim için Uygun Değildir?

Oksijen tedavisinin uygun olmadığı kişiler yukarıda belirtilen hastalıkları taşımayan kişilerdir. Bunun yanı sıra listede belirtilen hastalığa sahip olunsa dahi farklı nedenlerden dolayı Hiperbarik oksijen tedavisi alamayacak hastalar da bulunur. Genellikle yan hastalıklar, kalp yetmezliği, aktif kanser, konjenital sferositoz ve metastazlı hastalarda oksijen tedavisi uygulanmaz. Ancak acil tedavi uygulanması gerekiyor ise önlem sayısı arttırılır ve inisiyatif hastaya (veya yakınlarına) aittir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanışı bir maske ile basınç odasında olur. Hastanın oturarak veya uzanarak beklemesi gerekir. Hastanın yüzünde mutlaka tedavi için hazırlanan özel maskelerden olması gerekir. Tedavi esnasında maskenin çıkarılmaması gerekir. Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanışı esnasında basınç odasına girip çıkılmaması ve hastanın içeride yalnız olması önem taşır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Neden Yapılır?

Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulandığı durumlar arasında kemik ölümü, ani kayıplar (görme ve işitme gibi) ve diyabetik nedenli hastalıklar yer alır. Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen hastalığın, kişide bulunması gerekir. Ancak oksijen tedavisinin yan etkisinden korunmak için hastanın tüm değerlerinin incelenmiş olması ve yan hastalıklarının kontrol edilmesi önem taşır.

Koah tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Zararlı Mı?

hiberbarik oksijen tedavisi yan etkileri

Oksijen tedavisi zararlı bir tedavi yöntemi değildir. Hastaya doğrudan zarar verme durumu ile karşılaşma oranı çok düşüktür. Hiperbarik oksijen tedavisinin, hastayı zararlı etkilediği durumlar genellikle teknik problemlerdir. Oksijen makinelerinin tam ayarlanmamış olması, kontrolünün yapılmaması, temizliğinin ertelenmesi gibi nedenlerden dolayı problemler oluşabilir. Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanacak ise basınç odasında herhangi bir yanıcı madde bulundurulmamalıdır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Alanlar Sigarayı Bırakmalı Mı?

Oksijen tedavisinde sigara kullanan hastaların sigarayı bırakması istenir. Hastanın odada veya makine yakınlarında sigara içmemesi, basınç odasına sigara materyalleri ile girmemesi gerekir. Oksijen tedavisi alan hastaların sigarayı bırakmaları tavsiye edilir. Ayrıca Hiperbarik oksijen tedavisinde kullanılan ekipmanların yüksek sıcaklıktan korunması ve sıcak ekipmanlardan uzak tutulması gerekir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Yan Etkisi Var Mı?

Hiperbarik oksijen tedavisinin komplikasyonları arasında mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizlik yer alabilir. Bu belirtiler son derece normal olup fazla oksijenin vücuda nüfuz etmesinden dolayı oluşur. Hastaların o an içerisinde panik yapmaması gerekir. Doktor kontrolünde gerçekleşen tedavi, yine doktor kontrolü ile sonlandırılır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisini SGK Karşılar Mı?

Hiperbarik oksijen tedavisi SGK tarafından karşılanan bir tedavidir. Ancak oksijen tedavisi yapacak olan hastanenin, SGK ile anlaşmalı olması ve yönetmelik kapsamında hareket etmesi gerekir. Sözleşmeli özel hastanelerde tedavi yapılacak ise tedavinin bir kısmını SGK karşılar. Devlet hastanelerinde gerçekleştirilen tedavi masrafları ise yine SGK tarafından ödenir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisinde Oksijen Kaç Litredir?

Oksijen litresi hastanın durumuna göre farklılık gösterir, genellikle 1 ve 5 lt/dk arasındadır. Hiperbarik oksijen tedavisi esnasında oksijen alımı yapılırken hasta hareket edebilir. Hastaya kaç litre oksijen uygulanacağına uzman ekip karar verir ve nihai sonuca göre hastaya belirli bir seviyede oksijen uygulanır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.