Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

22.03.2021
1.919
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Topuk dikeninin tedavisi yapılırken istirahat süreci gerekli olmaktadır. Tedavi esnasında çok fazla ayak üzerine basılmamalı ve buna uygun bir tedavi süreci planlanmalıdır. Topuk dikeni tedavisi sürecinde alternatif yöntemler bulunmakta olup hastanın ihtiyacına yönelik uygun olan yöntem tercih edilmektedir.

Topuk dikeni tedavisi, Ortopedi uzmanları tarafından takip edilmekte olan bir tedavi olarak bilinmektedir. Yapılan tedavilerin cevap vermemesi durumunda kesin çözüm olması amacıyla cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır.

Tedavi öncesinde hastanın ortopedi taban kullanması önerilmektedir. Ortopedi taban kullanılmasına rağmen herhangi bir iyileşme olmadığının tespit edilmesi halinde tedavi planlamaları yapılmaktadır.

Lazer tedavisi ve buz tedavisi, topuk dikeni hastalığında en çok kullanılmakta olan tedavi yöntemleri olarak bilinmektedir. Lazer yöntemi ile tedavi yapıldığında topuk kısmında oluşan kemiksi yapısının lazer ışınları ile giderilmesi sağlanmaktadır.

Buz tedavisi ise ağrı oluşan topuk bölgesine buz sargısının yapılması ile uygulanmaktadır. Ortalama üç seans yapılan bu uygulamada ayağın yaklaşık on beş dakika buz sargısı içerisinde bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede kemiksi yapının düzenlenmesi mümkün olmaktadır.

Topuk Dikeni Ameliyatı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Topuk dikeni ameliyatının gerekli olduğu durumlar lazer ve buz tedavilerinin uygulanmasına rağmen sonuç alınamayan durumlardır. Aynı zamanda yapılan tetkikler sonucunda tedavilerin yanıt vermeyeceği düşünülen hastalarda da doğrudan ameliyat uygulaması tercih edilmektedir.

Topuk dikeni ameliyatında topuk içerisinde yerleşmiş olan iltihaplı kemiksi dokunun topuk kısmından çıkarılması sağlanmaktadır. Bu uygulama sonrasında kişi ayağının üzerine basmamalı ve iyileşme süresini beklemelidir.

Topuk dikeni ameliyatı sonrasında hastanın günlük yaşamına devam edebilmesi için değnekler yardımıyla yürümesi sağlanabilmektedir. Fakat ayak üzerine basıldığında yeniden bir komplikasyon oluşma riski bulunmaktadır.

Sinüzit tedavisi nasıl yapılır yazısına göz atabilirsiniz.

Topuk Dikeni Oluşma Nedenleri Nelerdir?

topuk dikeni olusum sureci

Topuk dikeni oluşma nedenleri çoğunlukla çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. En çok bilinen nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • En önemli nedeni yanlış ayakkabı seçimidir. Ortopedik tabanı olmayan ayakkabılar zamanla ayak yapısında bozulmalara neden olacağı için topuk bölgesinde iltihaplanma oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre kullanılması durumunda da topuk dikeni oluşma riski bulunmaktadır.
  • Çok fazla ayakta olan ve kontrolsüz koşu yapan kişilerin ayak topuklarında tahribat oluşabilmektedir. Bu tahribat nedeniyle de topuk dikeni oluşumları ile karşılaşılmaktadır.
  • Çok hareketli olmak topuk dikeninin nedenleri arasında yer aldığı gibi hareketsiz kalmanın da topuk dikeni oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle düzenli ve kontrollü bir biçimde hareketli bir yaşam önerilmektedir.
  • Bu nedenlerden bağımsız olarak kişinin genetik faktörleri nedeniyle de topuk dikeni oluşma riski bulunmaktadır. Özellikle ileri yaşlarda ayak yapısındaki bozulmalar, topuk dikenine dönüşmektedir.
  • Şeker hastalığı olanların ya da karaciğer yetmezliği olanların vücutlarında oluşan etkiler sonucunda topuk dikeni ile karşılaşma riskleri oldukça fazladır.

Tüm bu nedenlerden biri ya da birden fazlası topuk dikeni oluşumuna neden olabilmektedir. Fakat her zaman topuk dikeninin oluşması için bir neden görülmemekte olup zaman içerisinde vücutta oluşan değişimler nedeniyle de ortaya çıkması beklenmektedir.

Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeninin belirtileri kişi ve durum bazlı değişiklik gösterse de en çok karşılaşılan topuk dikeni şikayetleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Hareket halinde topuk bölgesine basarken ağrı ya da sızı oluşması
  • Topuk kısmında oluşan iltihap nedeniyle hareketsiz durumlarda da topukta sızlama oluşması
  • Ayak tabanı üzerinde ekstra bir çıkıntı görüntüsünün oluşması
  • Yürüme esnasında zorlanma

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasının görülmesi halinde topuk dikeni teşhisi şüphesi ile uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Erken müdahale edilmesi durumunda Topuk dikeni tedavisi kısa süre içerisinde yanıt veren bir tedavi olarak bilinmektedir.

Topuk dikeni tedavilerinde erken teşhis olmaması durumunda ise iyileşme süreci uzayabilmektedir. Bu durumda da kişinin günlük hayattaki davranışlarının kısıtlanması gibi sonuçlarla karşılaşılmaktadır.

Topuk Dikeninin Geçmesi İçin Ne Yapılmalıdır?

Topuk dikeninin geçmesi için yapılması gerekenler öncelikli olarak ayağın dinlendirilmesi olarak bilinmektedir. Ayak çok fazla yorulduğunda topuk dikeninden kaynaklanan ağrılar artış gösterebilmektedir.

Evde de topuk kısmına buz uygulaması yapılabilmektedir. Tıpkı klinik ortamda yapılan uygulama gibi on beş dakikalık periyotlar halinde topuğa buz konulması, oluşan şişliğin giderilmesi için oldukça etkili bir yöntemdir.

Topuk dikeninin geçme sürecinde mutlaka ortopedik bir tabanlık ya da ortopedi tabanlı bir ayakkabı kullanılması gerekmektedir. Aksi durumda yapılmakta olan tedavi ile ilgili istenen sonuçlara ulaşılması mümkün olmamaktadır.

Ayakkabı seçiminde ortopedik taban önemli olmakla beraber ayakkabının ayağı sıkmayacak şekilde tercih edilmesi önemli olmaktadır. Bu durumda topuk dikeni olanlar için yüksek topuklu olarak bilinen ayakkabılar önerilmemektedir.

Topuk dikeni, evde uygulanan bu yöntemler ile kısa sürede iyileşme gösterebilmektedir. Fakat iyileşme olmaması durumunda ise mutlaka bir uzman hekim ile görüşülerek tedaviye başlanmalıdır.

Topuk dikeni için hekimler tarafından krem ve jel önerisinde bulunulabilmektedir. Bu krem ve jellerin kullanımları için en doğru zaman buz uygulamasının yapılmasından hemen sonraki süre olarak bilinmektedir. Krem ya da jel uygulamasından sonra ayağın üzerine çok fazla baskı yapılmaması önerilmektedir.

Ayrıca Ozon tedavisi nasıl yapılır yazısını inceleyebilirsiniz.

Topuk Dikeni Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?

topuk dikeni lazer tedavisi

Topuk dikeni lazer tedavisinin uygulanması öncesinde hastanın ortopedik bir taban kullanarak tedaviden önce de ayağındaki iyileşmenin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Her durumda tabanlık tarafından verilen destek olumlu sonuç vermeyeceği için öncelikli lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.

Lazer ışınları ile topuk derisinin altına yerleşmiş olan iltihaplı sert yapının yok edilmesi sağlanmaktadır. Lazer ışınları etkisiyle kademeli olarak azalmakta olan bu yapı tedavi sonlandığında tamamen ortadan kalkmış olacaktır.

Lazer tedavisi uygulamaları kısa sürede çözüm veren uygulamalar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda uygulama esnasında herhangi bir acı ya da ağrı oluşmadığı için de herkes için uygulanabilir bir yöntem olarak önerilmektedir.

Lazer tedavilerinin iltihap oranına bağlı olarak birden fazla seans uygulanması gerekmektedir. Bu seanslar arasında da ayak yapısındaki düzenlemelerin sağlanması için ortopedik taban kullanılması hekimler tarafından yapılmakta olan öneriler arasında yer almaktadır.

Topuk Dikeni Buz Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Topuk dikeni buz tedavisinin uygulanması hem evde hem de klinik ortamda mümkün olmaktadır. Klinik ortamda uygulanmakta olan tedavi süreçlerinde ortalama on beş dakikalık seanslar içerisinde ayağın buz sargısı içerisinde bekletilmesi sağlanmaktadır.

Buz sargısı içerisinde bekletilen topuk dikeninin kendiliğinden yumuşaması mümkün olmaktadır. Fakat bu yumuşama sürecini daha etkili bir hale getirebilmek için buz uygulamaları sonrasında krem ya da jel de kullanılabilmektedir.

Buz tedavisi uygulamaları da lazer tedavisinde olduğu gibi en az iki ya da üç seans olacak şekilde uygulanmaktadır. Fakat iltihap oranına bağlı olarak bu seansların sayısının artması gerekebilir.

Buz tedavisi uygulamasının tamamlanması ise tamamen iltihabın yok edilmesi olarak bilinmektedir. İltihabın yok edildiği ise ayak üzerine daha rahat basılması durumlarında anlaşılabildiği gibi muayene esnasında da anlaşılabilmektedir. Bu nedenle tedavi sonrasında kontrol muayenelerin yapılması gerekmektedir.

Topuk dikeni tedavisi olarak bilinen bu uygulamalar kısa süre içerisinde cevap veren uygulamalar olarak bilinmektedir. Fakat ayak yapısına bağlı olarak tekrarlaması da muhtemel olan bir durumdur. Bu nedenle tedaviler sonrasında ortopedi taban kullanılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.