Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

19.05.2021
2.448
Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Yemek borusu kanser semptomları, tümörün ortaya çıktığı bölgeye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yutma güçlüğü her bölgede çıkan yemek borusu kanserlerinin ortak belirtisidir. Boyun bölgesine yakın ortaya çıkan yemek borusu kanserinin bir başka belirtisi ses kısıklığı olabilmektedir. Göğsün orta bölgesinde ortaya çıkan yemek borusu kanserinin belirtisi ise öksürük olabilir. Altta mideye yakın bölgede ortaya çıkan yemek borusu kanseri belirtisi şiddetli reflü şeklinde olabilir. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında çok nadir de olsa bazen kanama görülebilmektedir. Bu kanama ağızdan kan gelmesinden ziyade bağırsak kanaması olarak görülmektedir.

Evrelerine Göre Farklı Belirtiler

Evrelerine göre değişik semptomlar gösteren yemek borusu kanseri, evre 1 belirti vermeyebilir. Yemek borusu kanseri 1. Evrede belirlenmesi genellikle tesadüfen veya taramalar sonucundadır. Evre 2 yemek borusu kanseri belirtisi yutma güçlüğü olarak görülebilir. Bu evrede yemek borusu kanseri belirtileri arasında nadir olsa da takılma hissi ve bağırsak kanaması yaşanabilir. Evre 3 yemek borusu kanserinde belirti ciddi yutma güçlüğüdür. Hasta katı gıda yiyemez hale gelir. Salya akıntısı daha çok yaşlı kişilerde ortaya çıkabilir. Evre 4 yemek borusu kanseri belirtisi metastazın yaşandığı bölgeye göre farklılık gösterebilir. 4. Evre yemek borusu kanserlerinde ciddi kilo kaybı ilk belirtiler arasında yer almaktadır. Tümör soluk borusunu tutmuşsa öksürük yaşanabilir. Karaciğere sıçrama yapmışsa yan ağrıları görülebilir. Kemiklere sıçramışsa kemik ağrıları görülebilmektedir.

Yemek Borusu Kanserinin Nedenleri

Yemek borusu kanserinin sebepleri hücre tipine göre değişiklik göstermektedir. Yassı hücreli (Skuamoz) yemek borusu kanserinin nedenleri şu şekildedir:

  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Aşırı sıcak içecek tüketmek
  • Yanmış ve tütsülenmiş gıda tüketimi

Adenokarsinom yemek borusu kanserleri ise genellikle reflüden kaynaklı olmaktadır. Toplumun yaklaşık %20’sinde reflü görülmektedir, ancak her reflü hastası yemek borusu kanseri olacak demek değildir. Uzun süreli reflü (asit ve safra), alkol ve sigara kullanımı ile birleştiğinde Barrett özofagusa sebep olabilmektedir. Barrett özofagus yemek borusu kanseri için önemli bir risk nedenidir. Yemek borusu kanseri nedenlerinin önemli bir kısmı engellenebilir etkenlerdir. Bunun dışında birtakım hastalıklar ve genetik etkenler çok nadir olarak görülmektedir.  Et ağırlıklı beslenmek, mangalda hazırlanmış yanmış gıdaları çok tüketmek mide ve kolon kanserinde olduğu gibi yemek borusu kanseri için de risk faktörleri arasındadır.

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyeblirsiniz.

Yemek Borusu Kanseri Nasıl Anlaşılmaktadır?

yemek borusu kanserinin ortaya cikisi

Yemek borusu kanseri teşhisi endoskopik kontrolle yapılır. Endoskopik görüntüleme ile doktorun yemek borusunun içini görmesi teşhis için yeterli olabilmekte olup ancak yemek borusu kanseri teşhisini kesinleştirmek için alınan parçanın patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Yemek borusu kanserinin hangi evrede olduğunu yani yemek borusu duvarında ne kadar ilerlediğini belirleyebilmek için EUS denilen endoskopik ultrason görüntüleme yöntemi kullanılır. EUS yemek borusu kanserinin hangi evrede olduğunu belirlenebilmesinde önemli bilgiler vermektedir.

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi

Yemek borusu kanseri iyileştirmesi için evresi ve bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermektedir. Adenokarsinom veya yassı hücreli 3. evre yemek borusu kanserlerinde öncelikle kemoradyoterapi denilen çok yüksek olmayan radyoterapi dozuyla kemoterapi birleştirildiği bir tedavi uygulanmaktadır. Bu tedaviden ciddi yanıtlar alınmaktadır. Kemoradyoterapi tedavisiyle ameliyata uygun hale gelen hastalarda yemek borusu kanseri ameliyatı yapılmaktadır. Evre 4 özofagus kanserlerinde genellikle ameliyat yapılamamaktadır. Bu hasta grubu kemoterapi ve radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Evre 1-2-3 yemek borusu kanserlerinde tedavi tümörün bulunduğu bölgeye planlanmaktadır.

Yemek Borusu Kanserinin Çeşitleri

Yemek borusu kanseri türleri, köken aldığı hücre tipine ve ortaya çıktığı bölgeye göre sınıflandırılır. Yemek borusu kanseri genel olarak yassı hücreli ve Adenokarsinom yemek borusu kanseri olmak üzere ikiye ayrılır.

Yassı Hücreli Yemek Borusu Kanseri: Yemek borusunun içini kaplayan yassı hücrelerden oluşmuş ince zar dokusundan kaynaklanan kanserdir. Türkiye’de yassı hücreli yemek borusu kanseri daha sık görülmektedir.

Adenokarsinom Yemek Borusu Kanseri: Yemek borusunun alt bölgesindeki mukoza mide asidine ve safraya maruz kaldığında şekil değiştirerek salgı bezlerine ve mide iç zarına benzemeye başlar. Bu şekle dönüşen hücrelerden kaynaklanan kanserdir.  Batı ülkelerinde Adenokarsinom tipi yemek borusu kanseri yassı hücreli yemek borusu kanserine göre daha sık görülmektedir.

Yemek Borusu Kanserinin Erken Teşhisi

yemek borusu kanserinde erken teshisin onemi

Yemek borusu kanserinin erken tanısı için kişisel olarak alınabilecek önlemlerin başında endoskopik kontrollerin yaptırılması gelmektedir. Reflüye bağlı olarak gelişen Barrett özofagusu hastalarında, gelişebilecek bir yemek borusu kanserini erken teşhis etmek için yıllık endoskopi ile takip edilmesi önemlidir. Yassı hücreli yemek borusu kanserinin yaygın olarak görüldüğü Doğu illerinde rutin endoskopik kontroller erken teşhis için hayati önem taşımaktadır.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yemek borusu kanseri operasyonu bağırsak ameliyatlarında olduğu gibi yemek borusunun bir kısmı kesilip geri kalan kısmı ile birleştirilemez. Ameliyatla çıkarılan yemek borusunun yerine muhakkak yeni bir yemek borusu yapılmalıdır. Temel amaç bağırsak devamlılığını sağlamaktır. Yemek borusu çıkarıldığında mide, ince ve kalın bağırsak veya nadir de olsa ciltten yemek borusu kanseri yapılabilmektedir. Çok nadiren tümörün çıkarılmadığı durumlarda yandan bağırsak devamlılığı sağlanıp hastanın ağzından yemek yiyebilmesi sağlanabilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde artık bu durum stent takılarak giderilmektedir. Tam tıkalı tümör çıkmayacak ve stent konulamayacak durumlarda beslenmenin sağlanması için mideye tüp yerleştirilerek yiyecekler doğrudan mideye verilebilmektedir.

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Riskleri

Yemek borusu kanseri operasyon riskleri yemek borusu ile mide veya yeni yemek borusu olan bağırsak arasındaki birleşme bölgesinde kaçak olmasıdır. Yemek borusu kanseri ameliyatlarında ses kısıklığı riski de bulunmaktadır. Ancak bu risk %10’dan azdır ve ses kısıklığı genellikle geçicidir. Uzun süreli ses kısıklıklarında küçük bir işlemle ses kısıklığı giderilebilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.