Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kireçlenme tedavisi ile kireçlenme tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Yalnızca ağrı oluşumunun önüne geçilmekte ve daha fazla ilerleme olması engellenmiş olmaktadır. Kireçlenme tedavisi yapılırken hastalığın ne kadar ileri gittiği ve hastanın yaş, cinsiyet faktörleri göz önünde bulundurulmaktadır.
Kireçlenme tedavisi yapılırken yalnızca ilaç kullanımı değil hastanın hareketlerinin daha rahat sürdürülmesi için fizik tedavi uygulamaları da önerilmektedir. Her iki uygulamanın bir arada yapılması sayesinde yaşam kalitesinin arttırılması mümkün olmaktadır.
Kireçlenme tedavilerinde çok fazla alternatif yöntem bulunmaktadır. Eklem bölgesine sıvı enjekte edilmesi bu yöntemlerden birisidir. Eklem bölgesinde eksilen sıvı nedeniyle oluşan kireçlenme, bu sıvının alınması durumunda azalmaktadır. Fakat bu sıvı vücutta kalıcı olmamakla beraber tedavinin sürekli olarak tekrarlanması gerekmektedir.
Kireçlenmenin ileri seviyede olması durumunda ise cerrahi operasyonlara başvurulmaktadır. Cerrahi operasyonlarda diz kapaklarının eşitlenmesi ya da protez takılması gibi yöntemler kullanılmakta olup hangisinin kullanılacağına ise kişinin yaş ve benzeri özellikleri dikkate alınarak karar verilmektedir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır yazısına da göz atabilirsiniz.
Kireçlenmenin Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Kireçlenmenin oluşma nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Genetik faktörler dahilinde aile içerisinde kireçlenme oluşumunun bulunması
- Eklemlerin çok fazla ve yanlış bir biçimde kullanılması
- Yaş faktörüne bağlı olarak eklemlerde sıvı kaybının oluşması
- Çok fazla kilolu olan kişilerin eklemlerine çok yüklenilmesi
- Sporcularda oluşan yaralanmalar
- Çok fazla hareketli bir yaşamın olması
Tüm bu nedenler dahilinde kireçlenme oluşma riskleri bulunmaktadır. Fakat yaşamın düzenlenmesi halinde kireçlenme oluşumunun ortadan kalkması sağlanabilmekte olup daha sağlıklı bir yaşam sürmek de mümkün olmaktadır.
Kireçlenmenin oluşma nedenleri diğer faktörler olmasa bile yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yaş ile birlikte vücutta bazı eksilmeler ve kayıplar oluşurken sıvı kaybı da meydana gelmekte ve bu nedenle kireçlenme oluşmaktadır.
Kireçlenmenin oluşma nedenleri ve tedavi biçimlerinin bir arada olduğu en önemli alan spordur. Tedavi süreçlerinde düzenli spor yapılması önerilirken yanlış ya da kontrolsüz yapılan sporun da kireçlenmeye neden olduğu bilinmektedir.
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekte olup şu şekilde ifade edilmektedir:
- Hareket halinden sonra eklemlerde ağrı oluşması
- Uzun süre hareketsiz kalınan durumlar sonra eklemlerin zor hareket ettirilmesi
- Eklem ve çevresinde hassasiyet nedeniyle acı oluşması
- Eklemlerden hareket halinde gıcırtı seslerinin gelmesi
- Eklem çevresinde şişlik oluşması
Tüm bu belirtilerin bir ya da daha fazlasının oluşmaya başlaması durumunda eklem bölgelerinde kireçlenme olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle erken müdahale edilmesi açısından en kısa sürede bir uzman hekime başvurulması gerekmektedir.
Kireçlenme belirtileri aynı zamanda eklemlerde mevcut bulunan sıvının da tükenmeye başladığını göstermektedir. Bu sıvı ne kadar az tükenirse, tedaviler de o kadar kısa süre içerisinde sonuç vermektedir.
Kireçlenme belirtilerinin yaşa bağlı olarak da farklı şekillerde ortaya çıkması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle teşhis ve tanı yöntemleri içerisinde hastadan anamnez alınırken yaş faktörü de göz önünde bulundurulmaktadır.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Kireçlenme Meydana Gelir?
Vücutta kireçlenmenin meydana geldiği yerler eklem sıvısının bulunduğu yerler olarak bilinmekte olup şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Bel
- Diz
- Ayak bileği
- Kalça
- Boyun
- Omuz
- Dirsek
- El bileceği
- Çene kemiği
Bu bölgeler içerisinde en fazla kireçlenmenin görüldüğü bölgeler diz, bel ve ayak bileği olarak bilinmektedir. Sıklıkla bu bölgelerde kireçlenme görülmekte olup el bileği, çene kemiği ve dirsek ise kireçlenmenin daha az görüldüğü bölgeler olarak bilinmektedir.
Kişinin vücudunun hangi bölgesinde kireçlenme oluştuğu, beraberinde yaşam şeklinin de nasıl olduğu ile ilişkilidir. Özellikle diz bölgesinde oluşan kireçlenmeler ile omuz bölgesinde oluşan kireçlenmeler masa başı çalışanlarda daha sık görülmektedir.
Kireçlenmenin çok az görüldüğü bilek kireçlenmeleri ise genellikle yanlış hareket yapılması ya da bileklere çok fazla yüklenilmesi durumunda ortaya çıkabilmektedir. Farklı spor dalları içerisinde bileklerdeki kireçlenmenin oluşma riskleri oldukça yüksek orandadır.
Kalça kireçlenmesi de en az görülen kireçlenme türleri arasında gösterilmektedir. Kalçada bulunan eklemler üzerinden oluşan sıvı kayıplarının günlük yaşam içerisinde çok fazla zorluğa neden olduğu bilinmektedir.
Kireçlenme oluşmaları farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkarken, diz kireçlenmesinin genellikle yaş ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Genellikle yüksek yaşta olan kişilerde farklı bir nedene bağlı olmaksızın kireçlenme görülebilmektedir.
Kireçlenme Tanı ve Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Kireçlenme tanı ve teşhis yöntemleri öncelikli olarak uzman hekim tarafından anamnez bilgilerinin alınmasını içermektedir. Bu bilgiler içerisinde aile öyküsü öğrenilmekte olup genetik faktörün de göz önünde bulundurulması sağlanmış olmaktadır.
Anamnez alındıktan sonra ilk olarak fiziksel bir muayene yapılmaktadır. Fiziksel muayene esnasında hastanın ağrı şikayetinin bulunduğu bölgelerin el ile kontrol edilerek ağrı ve acı oluşma durumları tespit edilmektedir.
Fizikse muayene işlemleri sonrasında tam tanılama yapılabilmesi için tıbbi görüntüleme cihazlarından yardım alınması gerekmektedir. Direk Grefi ve MRG kireçlenmenin teşhisinde kullanılmakta olan tıbbi görüntüleme yöntemleri olarak bilinmektedir.
Kireçlenmenin anlaşılabilmesi için eklemlerde sıvı örneğinin de alındığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra kan testleriyle de desteklenerek hastanın asıl şikayetinin neyden kaynaklandığı anlaşılabilmektedir.
Kireçlenme tanı ve teşhis işlemleri tamamlandıktan sonra kireçlenme tedavisi yöntemleri içerisinden hasta için en uygun olan yöntemin seçilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle yapılan uygulamalar, hastalığın teşhis süreci ile doğrudan ilişkili olmaktadır.
Ayrıca Hemoroid tedavisi nasıl yapılır yazısını da inceleyebilirsiniz.
Kireçlenme Tedavilerinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Kireçlenme tedavilerinde kullanılan yöntemler hastalığın ilerleme safhasına ve hastanın yaş durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hastanın çok genç olması durumunda eğer kireçlenme çok ilerlemediyse cerrahi operasyon önerilmezken, bazı durumlarda tek yöntem olarak cerrahi operasyon kullanılmaktadır. En çok bilinen yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İlaç tedavisi, kireçlenmenin ilk aşamalarında uygulanmakta olan tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Hem eklemlere enjekte edilen ilaç hem de hap olarak kullanılan ilaç tedavi içerisinde tercih edilebilmektedir.
- Fizik tedavi, genellikle yan tedavi olarak tercih edilmekte olup ilaç tedavi ya da cerrahi tedavi yapılsa dahi fizik tedavi gerekli görülmektedir. Bu nedenle fizik tedavinin kireçlenme teşhislerinde ilk başvurulan yöntem olduğu da bilinmektedir.
- Cerrahi tedavi, son aşamada tercih edilen uygulama olarak bilinmektedir. Genel anestezi verilerek yapılacağı için herkese uygun bir yöntem değildir. Genellikle diğer tedavilerin denenmesine rağmen sonuç vermediği durumlarda başvurulmaktadır. Eklem dondurulması ya da eklem protezi gibi cerrahi müdahaleler içerisinde farklı uygulamalar yapılabilmektedir.
Bu yöntemler uygulanırken hekim ve hasta iş birliği sağlanmaktadır. Hekim tarafından hastalık için en etkili olan tedavi yöntemleri öneri olarak sunulmakta olup hastanın onayı alındıktan sonra tedavilere başlanmaktadır.
Kalça Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kalça kireçlenmesinin tedavi edilmesi hastalığın tamamen ortadan kaldırılması değil sosyal yaşam içerisinde daha rahat bir biçimde hareket edilmesinin sağlanması için uygulanmaktadır. Çok sık görülen bir kireçlenme türü olmasa da oldukça zorlayıcı ve rahatsız edici bir hastalık olması nedeniyle acil tedavi gerektirmektedir.
Kalça kireçlenmesi tedavilerinde ilaç tedavisi ya da fizik tedavi uygulamaları kullanılabilmekte olup yaşamın da bu doğrultuda düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle fazla kilolar kalça kireçlenmesinin en önemli nedeni olduğu için zayıflamak da tedavinin bir parçası olarak görülmektedir.
Kireçlenme tedavisi yapılırken hastanın yaş ve cinsiyetine bağlı özellikler de dikkate alınarak hastalığın oluşma nedenlerinin de ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede tedavilerin daha kısa süre içerisinde sonuç vermesi sağlanmış olmaktadır.