Menopoz Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Menopozun belirtileri kişiden kişiye farklı sürelerde ortaya çıkar ve kaybolur. Bu belirtilerin yaşanma şiddeti de kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Örneğin menopozun belirtilerinden olan ateş basması ve terleme, psikolojik sıkıntılar ile birlikte yaklaşık olarak 1 ya da 2 yıl kadar sürebilir. Nadiren de olsa bu belirtilerin daha uzun sürdüğü görülebilir. Menopozun diğer belirtilerinden olan bir vücut şeklinde değişiklik, kemik erimesi gibi daha uzun dönemlerde ortaya çıkan belirtilerse yaşlanma ile birlikte fark şiddetlerde devam eder.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Adet düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreli kanama, kan miktarında artış ya da azalma
- Sıcak basmaları terleme
- Uykuya dalma süresinin uzaması ya da kısalması gibi uyku bozuklukları, uykuya dalmada zorlanma
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
- Duygu değişimleri ve depresyon
- Çabuk sinirlenme baş ağrısı saçlarda dökülme ya da incelme
- Kas ve eklem ağrıları halsizlik cilt göz ya da ağızda kuruluk
- Vajinal kuruluk
- Cinsel birleşmede ağrı, cinsel istekte azalma
- İdrar kaçırma veya sık sık idrara çıkma
- Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonları riskinde artış
- İştah artışlı ve bunun sonucunda kilo artışı
Varis ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Menopoza Girmeyi Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Menopoza girmeyi tetikleyen bazı faktörler vardır. Genital faktörler, genetik, psikolojik, fiziki ve çevresel, sosyal faktörler ve sigara kullanımı gibi etmenler menopoza girmeyi tetikler. Bu faktörleri şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Genital faktörler, düzensiz şekilde adet geçiren kadınlar düzenli adet döngüleri olanlara göre menopoza girmeye daha yatkındır. Doğum kontrol hapı kullanımı, çocuğu olan kadınlarda iki yıldan uzun süre bebek emzirme, doğurganlık durumu gibi durumlar menopoz yaşına etki eden diğer etmenlerdir.
- Ailedeki kadınların genel olarak aynı yaşta menopoza girdiği görülür. Bu da genetik faktörünün etkisidir.
- Psikolojik travmalar ise menopozun gelişimini hızlandırır. Savaş, göç, deprem, hapis gibi travmalara maruz kalan kadınlarda erken menopoz gözlemlenir.
- Aşırı ağır şartlarda yaşayan ve soğuk iklimlerde olan kadınlarda ise menopoz yaşını daha erken olduğu gözlemlenmiştir.
- Sigara kullanımı ise menopozu etkileyen bir diğer etmendir. Yoğun olarak sigara içen kadınlar diğerlerine göre daha erken menopoza girer.
- Ağır metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar, kemoterapi ya da radyoterapi ve genetik bozukluklar ise menopozun yaşını etkileyen bir diğer faktördür.
- Menopoz yaşını etkileyen bir diğer faktör ise sosyokültürel faktördür. Kırsal kesimde ve geleneksel toplumlarda yaşayan kadınlarda menopoz belirtilerinin daha erken ortaya çıktığı ve menopoza daha erken girildiği görülmüştür.
Menopoz Dönemleri Nelerdir?

Menopoz dönemleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Bu sınıflandırmaya göre menopoz 3 dönemden oluşur. Bu dönemler şunlardır:
- Premenopoz: Bu dönem menopoz belirtilerin ortaya çıkışı ve menopozun olduğu dönemi kapsayan bir süredir. Bu dönemde yumurtalıklarda folikül aktivitesi yavaşlar ve bu durum adet düzensizliğine neden olur. Bu süreç kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlarda birkaç ay, bazı kadınlarda ise birkaç boyunca sürer.
- Menopoz: Bu dönemde en son adet kanamasının görülür.
- Postmenopoz: En son adet kanaması görülen süreden sonra yaklaşık olarak 6-8 yıllık süreyi kapsar. Bu döneme girmek için 12 ay adet görülmemesi gerekir.
Menopozun dönemleri gibi oluşum biçimleri de sınıflandırılmıştır. Bu oluşum biçimleri doğal menopoz, erken menopoz ve cerrahi menopozdur. Erken menopoz, 45 yaş öncesi gerçekleşir. Sebebi belirlenemeyen bir durum sonucu, radyoterapi, kemoterapi, aşırı şişmanlık ya da zayıflık, hipotiroidizm ve otoimmün hastalıklar sebebi ile gerçekleşir.
Cerrahi menopoz ise yapılan bazı operasyonlar sonucu menopoza girmektir. Bu operasyonlar yumurtalığın çıkarılması ve radyasyondur. Kemoterapi tedavisi sonrası oluşan yumurtalık fonksiyon kayıpları düzeltilebilir.
Menopoz Sonrası Görülen Belirtiler Nelerdir?
Menopoz sonrasında ortaya çıkan bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:
- Uzun süreli östrojen sebebiyle cinsel organlarda küçülme görülür. Rahim, vajina ve vulva küçülür. Buna bağlı olarak idrar kaçırma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, kesesinde sarkma ve makatta sarkma oluşabilir.
- Bir diğer belirti ise deride ve saç kökünde meydana gelir. Kolojen miktarının azalması, saç ve kıl miktarında azlık, ciltte kuruluk meydana gelir. Oluşan yaraların geç iyileşmesi, çene, dudak ve göğüste kalın tüyler çıkması, koltuk altı ve genital bölgede kılların azalması menopoz sonrası hormonal değişimlerden kaynaklanır.
- Bu dönemde ağızda kuruluk, ağızda kötü tat ve dişeti hastalıkları oluşabilir.
- Kabızlık ve basur sık sık görülür.
- Reflü ve safra taşı gibi sorunları da görülebilir.
- Kadınlarda kalp hastalıkları bu dönemde artar. Kolesterol de artış görülür ve buna bağlı yüksek tansiyon ortaya çıkar bu da damar sertliğine sebep olur.
- Bu dönemde görülen bir başka önemli değişiklik ise osteoporozdur. Osteoporoz, kemikte mineral yoğunluğunun azalmasına sebep olur. Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz sebebiyle menopozlu kadınlar her yıl kemik kitlelerinin yaklaşık %4’ünü kaybeder.
- Menopoz sonrası kadınlarda metabolizma yavaşladığı için kilo alımı gözlemlenir.
Menopoz sonrası ortaya çıkan bu belirtilerden bazıları beslenme ile düzene koyulabilir. Kemik erimesi sebebiyle alınması gereken kalsiyum miktarı günlük 1500 gramdır. Güneşe çıkılarak D vitamini alınmalıdır. E vitamini ile halsizlik ve sıcak basması gibi belirtiler azaltılabilir. Bu dönemde beslenmede tuz alımının sınırlandırılması gerekir. Düzenli olarak egzersiz yapılarak zinde kalınması önemlidir.
Ayrıca bu dönemde ortaya çıkan kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini en aza indirmek için hormon tedavisi alınabilir.
Kızlık zarının zedelenmesinin belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Menopoz Teşhisi Nasıl Koyulur?

Menopozun teşhisi doktorun yapacağı testler sonucunda koyulur. Erken tanı koyulması önemlidir. Sıcak basması, adet döngüsünü düzensizlikler, psikolojik rahatsızlıklar gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkmasıyla kandaki FSH ve LH hormonunu bakılır. Bu hormonlar artmışsa menopoz tanısı koyulabilir.