Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz çizdirme ameliyatı hastaların hipermetrop, katarakt hastalığından kaşan kalıntılar gibi hastalıklarına çözüm bulabilmek amacıyla yapılmaktadır. Aynı zamanda miyop, astigmat gibi hastalıklar için de çözüm üretmektedir. Göz yapısına göre hastaya uygulanacak göz ameliyatı şeklinin belirlenmesi gerekir. Kullanılan yöntemler arasında korneanın en üst bölümünde ufak bir kesi ile işleme başlanabilir. Kesi atılan bölge için doktorların lazerle işlemlere başlaması mümkündür. Aynı zamanda hastalara alternatif olarak bıçak kullanılmadan ameliyat yapılabilme imkanı sunulmaktadır. Göz çizdirme ameliyatı ile tabakanın kaldırılması ve çizilmesi de lazer işlemleri ile gerçekleşebilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Hangi Sorunlara Çözüm Sunar?
Gözlerde ortaya çıkan bozukluklar hastaların ömür boyu gözlük kullanması neden olabilir. Bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için hastaların ameliyat olması mümkündür. Göz çizdirme sorununun ortadan kaldırılması ise oldukça kolaydır. Göz çizdirme ameliyatının çözüm sunduğu sorunlar ise şu şekildedir:
- Göz çizdirme ameliyatının lazer yöntemiyle yapılması halinde göz bozukluklarında ortaya çıkan numaraların düşürülmesi mümkündür.
- Ameliyatın çözüm bulduğu hastalıklar ise korneadan ilerleyen katarakt hastalığının kalıntıları yer almaktadır.
- Uzağı ve yakını göremeyen hastaların sorunlarına çözüm bulmaktadır
- Bulanık gören kişilerin sorunlarını ortadan kaydırabilmektedir
- Miyop hastalarının sorunlarını çözer
- Hipermetrop ve astigmant sorunları ortadan kaldırılabilir.
Göz çizdirme ameliyatı yalnızca uygun koşulları sağlayan hastalara yapılabilmektedir. Hastaların gözlük kullanmak istememesi halinde göz çizdirme ameliyatı olması mümkündür.
Göz Çizdirme Ameliyatı İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Göz çizdirme ameliyatı yöntemleri genellikle lazer teknolojilerinden yararlanılarak yapılmaktadır. Lazer ışınlarının verildiği göz çizdirme ameliyatları için hastaların ve doktorların farklı yöntemleri tercih etmesi mümkündür. Göz çizdirme ameliyatı için kullanılan yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:
- PRK ve Lasek
PRK ve Lasek yöntemlerini içeren bir ameliyat uygulamasıdır. Her iki göz çizdirme ameliyatında da hastaların epitel dokusu kaldırılır. Daha sonra ise lazer uygulamaları gerçekleşir. PRK yöntemi diğer ameliyat türlerine göre oldukça eskidir. Epitel dokuyu kaldırırken doktorlar cerrahi aletlerden yardım almaktadır. Lasek yönteminde oluşan fark ise epitel doku alkolden yardım alınarak kaldırılmaktadır. Lazer ile gerekli işlemlerin tamamlanması halinde epitel doku yeniden yerine yerleştirilir. Uygulanan işlemler sonucunda hastaların 3 ve 5 gün arasında değişen sürelerde epitel dokuda iyileşme meydana gelir. Hastanın tamamen iyileşebilmesi için ise geçmesi gereken süre 3 haftadan başlayarak 4 haftaya kadar çıkabilmektedir.
- Lasik ve İlasik
Lasik ve İlasik yöntemi diğer yönteme göre daha yenidir. Epitel dokunun kaldırılmadan uygulandığı yöntemleri içermektedir. Lasik yöntemi doktorların bir bıçak yardımı ile korneada kesi atması ile başlar. Bu kesi ile doktorların korneaya ulaşımı sağlanabilmektedir. Daha sonra ise lazer ile gerekli işlemleri doktorlar tamamlar. Tedavi işlemlerinin ardından kornea üzerine şekilli olan parça yerleştirilmektedir. Yerleştirilen parça yapılma özelliğine sahip olması nedeniyle dikiş veya bandaja gerek yoktur. Tedavisi yapılan hastaların ameliyattan sonraki 24 saat süresince ağrı çekmesi mümkündür. Göz kuruluşu yaşanabilecek olan sorunlar arasında yer almaktadır. Doktor sorunlarını ortadan kaldırabilmek için göz damlası vermektedir. İlasik yönteminde ise korneda açılan kesi lazer yardımı yapılmaktadır. Gerekli olan işlemler ise lasik yöntemi ile aynıdır. Hastalara uygulanan yöntemin farklı olması nedeniyle daha az sorun ortaya çıkmaktadır.
- Transprk
Transprk ameliyatı, göz çizdirme ameliyatı için en fazla tercih edilen, doktorların ve hastaların sıklıkla tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır. En çok teknolojiyi içeren ameliyat yöntemidir. En güvenilir yöntem olduğu için hem hastalar hem de doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Göze herhangi bir madde ile temas edilmez ve kesme, delik açma gibi işlemler uygulanmaz. Yapılan yönteme göre hastalar aynı gün içinde hastaneden çıkış yapabilmektedir. Hastaların tedavi olduktan sonra göz sulanması, batma veya kızarma sorunları ile karşı karşıya kalması mümkündür. Hastaların doktoru ile temasa geçerek sorunları dile getirmesi mümkündür.
Arpacık tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Göz Çizdirme Ameliyatı için Uygun Olan Kişiler Kimdir?

Göz ameliyatı için uygun olan kişiler belirli hastalıkları taşımasının yanı sıra belirli kurallara da sahip olması gerekir. Göz çizdirme ameliyatı için sağlanması gereken koşullar şu şekilde listelenebilir:
- Göz ameliyatının gerçekleştirilebilmesi için hastanın belirli bir yaş kriterine uyması gerekir. Göz çizdirme ameliyatından yalnızca 18 yaşını doldurmuş olan hastalar yararlanabilmektedir. Lazer ile yapılan göz çizdirme ameliyatı 18 yaşından küçük hastalar için uygulanmamaktadır.
- Göz çizdirme ameliyatı olmak isteyen kişilerin belirli bir göz bozukluğu derecesinde olması gerekir. Hastaların 1-10 arasında derecelendirilmiş olan miyop olması halinde lazerle göz çizdirme ameliyatı yapılabilir. Aynı zamanda 1 ve 7 derece arasında olan hipermetrop veya astigmat rahatsızlıklarında lazer ile göz çizdirme ameliyatı yapılabilmektedir.
- Katarakt veya glokom hastalıkları lazer ile göz çizdirme ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Yalnızca katarakt hastalığının ardında kalan izler lazer ile göz çizdirme ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.
- Hastaların kornea sivrileşme hastalığına sahip olması halinde lazer ile göz çizdirme ameliyatından yararlanması mümkün değildir. Kornea sivrileşme hastalığına sahip olan kişilerde korneada şişme ve beyazlama meydana gelmesi nedeniyle lazer ile göz çizdirme ameliyatına engel olmaktadır.
Göz Çizdirme Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılır?
Göz çizdirme ameliyatı öncesi hastaların doktorlar tarafından sunulan bazı tetkiklerden geçmesi gerekir. Doktorlar yapılan testlerin ardından hastanın ameliyat için uygun olup olmadığına kadar verilebilir. Hastalar için uygulanan testler ile ameliyat sonrası dönemin ve ameliyatın yönetilmesi oldukça önemlidir. Hastalar için yapılan bazı testler ise şu şekildedir:
- Ameliyata uygun olan kişiler için kornea kalınlığı oldukça önemlidir. Doktorların bu nedenle ameliyat öncesinde istedikleri testler arasında kornea kalınlığının ölçümü yer almaktadır. Pakimetri yönteminin kullanıldığı ölçümde göz cihaz ile temas etmemektedir. Bilgisayarın kullanımı ile ölçüm işlemleri gerçekleştirilmektedir.
- Korneanın topografik ölçümü göz çizdirme ameliyatı öncesinde istenen tetkikler arasında yer almaktadır. Topografi ölçümğ hastanın kornea kalınlığı hakkında doktora bilgi vermektedir. Korneanın sahip olduğu kalınlık, korneanın ön ve arka yüzeyi ve çapı test sonucunda elde edilen bilgiler arasında yer almaktadır. Hastaların korneada bir hastalığa sahip olması halinde bu yöntem ile ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların ve doktorların bir sorun ile karşılaşmaması için oldukça önemlidir.
- Göz çizdirme ameliyatı öncesinde hastaların kornea şeklinin haritasının çıkarılması gerekir. Keratometre kullanılarak hastaların kornea eğikliği hakkında doktorlar bilgi sahibi olabiliyor. En önemli olarak yapılan tetkikler arasında yer almaktadır.
- Hastanın göz numaranın ve genel sağlık durumunun tespit edilmesi ise yapılan diğer testler arasında yer almaktadır. Hastaların göz numarası ile ameliyat için uygun olan aralıklarda olması gerekir. Hastanın daha sonra sistematik rahatsızlıklara sahip olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Hastalar göz tansiyonu ve diyabet gibi hastalıklara sahip olması halinde doktor gerekli olan planlamayı yapacaktır.
- Daha sonra hastanın lens türüne karar vermesi ve göz yapısının ortaya koyulması gerekir. Hastaların belirtilen özelliklere sahip olarak ameliyat için uygunluk göstermesi gerekir.
Akne tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Göz Çizdirme Ameliyatından Sonra Neler Olabilir?

Göz çizdirme ameliyatı sonrasında hastaların bazı belirtileri göstermesi mümkündür. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Gözlerde yaşanabilecek kuruluk
- Hastalarının görme açısında dalgalanmalar
- Işığa karşı oluşan hassasiyetler
- Korneada ortaya çıkan enfeksiyonlar
- Göz hassasiyeti
- Gözlerde yanma
- Ağrı
Göz çizdirme ameliyatı ardından karşılaşılan sorunlardan bazıları bu şekildedir.