Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alzheimer tedavisinin yapılışı aslında hastadaki belirtilerin ilerlemesini engellemek içindir. Bu alanda birçok araştırma yapılmasına rağmen Alzheimer hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmaz. Belirtileri olan kişilerin kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurması tavsiye edilir. Her hastanın durumuna ve hastalığın evresine göre bir Alzheimer tedavisi uygulanır. Hastaya uygulanan ilaç tedavisiyle semptomların yavaşlatılması amaçlanır. İlaç tedavisi ve uygulamalar yardımıyla hastaya yardımcı olunur. Tedavinin bir parçası olarak hastanın günlük hayatına devam etmesi için ona notlar bırakmak, hafızasını tetikleyecek nesneler kullanmak gerekir. Hastanın yaşına, Alzheimer evresine göre doktor ilaç tercihini yapar. İlaçların davranışsal sorunları gidermesi amaçlanır. Bilişsel stimülasyon terapisi gibi psikolojik yöntemlere başvurulabilir. Bunlar sayesinde hafızanın hareketlenmesi, problem çözme yeteneğinin iyileşmesi gözlemlenebilir.
Alzheimer Teşhisi Nasıl Konur?
Alzheimer teşhisi hastalığın kişide gösterdiği belirtilere göre yapılabilir. Belirtileri gösteren kişiler nörolojik kliniklerine başvurur. Burada hastanın sağlık geçmişi, günlük hayatta karşılaştığı sorunlar, kullandığı ilaçlar birlikte değerlendirilir. Alzheimer teşhisini koymak için özel bir test bulunmaz. Bu nedenle doktor birçok tanı testine başvurabilir. Hafıza, dikkat, problem çözme testleri uygulayabilir. Sayma ve dil becerileri ölçmek için bazı taramalar yapabilir. Tanının kesinleşmesi için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntülemesi (MR), kan ve idrar testlerine başvurulabilir. Bunlar gibi birçok tarama aynı anda yapılarak hastalığın teşhisi konur. Alzheimer hastalığında erken tanı semptomların yavaşlatılması için oldukça önemlidir. Tanı konulduktan sonra gerekli olan tedavi süreci başlar. Alzheimer teşhisi için belli bir test olmadığı gibi kesin bir tedavi yöntemi de bulunmaz. İlaç tedavisi ve günlük hayattaki değişimlerle hastanın semptomlarının yavaşlaması hedeflenir.
Protetik diş tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Alzheimer Nedir?

Alzheimer kişinin hafıza, düşünme ve öğrenme gibi becerilerini etkileyen bir hastalıktır. En önemli belirtilerinde yakın hafıza kaybı yaşanması vardır. Alzheimer olan kişi yaşadığı yeri, tarihi, ismini kişiliğini oluşturan unsurları unutur. Hastalık bir demans türü olarak beyin hücrelerinin yok olmasına neden olur. Bu nedenle hastaların düşünce, hafıza ve davranış işlevlerinde azalmalar gözlemlenir. Mantıklı düşünme ve iletişim kurma kabiliyetlerinde olumsuz belirtiler ortaya çıkar. Genelde yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bir durumdur. Kişilerde 60’lı yaşlardan sonra belirti göstermeye başlayabilir. Bunamanın en yaygın türüdür ve ilerleyen bir hastalık evresine sahiptir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişir. Kimisinde ilerlemesi yıllar alabilir. Son yaşanan olayların unutulmasıyla erken belirti gösterir. Kişi zamanla günlük hayatına tek başına olarak devam edemez hale gelir. Hastanın günlük hayatına devam edebilmesi içine erken tedaviye başlamak önemlidir.
Alzheimer Hastalığının Evreleri Nelerdir?
Alzheimer evreleri hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Toplam dört evresi bulunan hastalığın her belirtisi her hastada ortaya çıkmayabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak bulunduğu evde değişebilir. Alzheimer evreleri şu şekilde sıralanabilir:
- Klinik Öncesi Evre: Bu evre uzun yıllar sürebilir ve hastalığın bilinmesinden önceye dayanır. Bu aşamaya preklinik evre ismi de verilir.
- Erken Dönem Evresi: Hastalığın belirtileri gösterdiği ilk evredir. Hastada görülen unutkanlık yaşlanmayla başlamış gibi görünebilir. Bu evrede hasta aynı soruları tekrarlama, nedensiz sinirlilik, konuşurken takılma, isim hatırlayamama gibi durumlarla karşılaşabilir. Hasta hafıza eksikliği yaşadığının farkında değildir.
- Orta Dereceli Bozukluk Evresi: Erken dönemdeki bazı belirtiler devam ederken yenileri de eklenir. Uzun yıllar boyunca devam edebilen bu evredir. Hastada okuma, yazma, konuşma güçlüğü görülebilir. Olayları hatırlamak, yeni şeyler öğrenmek, plan yapmak, adres gibi bilgileri hatırlamak giderek zorlaşır. İçine kapanıklık ve öfke patlamaları gözlemlenebilir.
- Şiddetli Dereceli Geç Evre: Bu aşamaya kadar Alzheimer tedavisi semptomların ilerlemesini yavaşlatabilir. Fakat geç evreye gelinmişse hasta her aktivitesinde yardıma muhtaçtır. İdrar ve dışkılamasının kontrolünü kaybetmiş olabilir. Yemek, yürümek gibi basit fiziksel aktivitelere olan becerisini kaybetmiştir. Düzgün şekilde konuşamayabilir.
Alzheimer Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Alzheimer hastalındaki nedenler olası şekilde belirlenmiş olsa bile kesin nedeni henüz bulunamamıştır. Bu alanda birçok araştırma çalışması yapılmıştır fakat hem hastalığın kesin nedeni hem de tedavisi belirlenememiştir. Hastalığın ortaya çıkmasında bazı risk faktörleri etkili olur. bu hastalığı neden olabilecek risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Genetik Yatkınlık: Birinci dereceden bir akrabada görülen Alzheimer hastalığı aynı ailede olan kişilerde gelişebilir. Genetik yapısı tam olarak açıklanamamış olsa da bir yatkınlık söz konusudur.
- İleri Yaş: Normal yaşlanma sürecinin bir parçası değildir. Yaşlandıkça ortaya çıkma olasılığı artar. Araştırmalar sonucunda bilinen en büyük risk faktörü ilerleyen yaştır.
- Bilişsel Bozukluk: Hafif bilişsel bozukluk (MCI) yaşamak Alzheimer nedenlerinden biridir. MCI hafıza eksikliğine neden olduğu için Alzheimer gelişebilir.
- Down Sendromu: 21. Kromozomdaki beta-amiloid oluşumu daha fazla protein yapılmasına neden olur. Bu nedenle down sendromlu birinin Alzheimer olma ihtimali fazladır.
Bu açıklananların dışındaki nedenler şunlardır: Obezite, tütün ürünleri kullanmak, uyku düzeninde bozukluklar, kafa travmaları, yüksek tansiyon, yetersiz beslenme, egzersiz eksikliği, şeker hastalığı ve tedavi edilmemiş depresyon.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer belirtilerinde hastalığın bulunduğu evreye göre ilerleme olur. Erken dönemde olan hastalıkta hafifi belirtiler gözlemlenirken yıllar içinde belirtilerde artma yaşanır. Genel olarak bozuk hafıza ve düşünce yapısı dikkat çeker. Eşyaların kaybolması sık sık yaşanır. Kafa karışıklığı ve mantıklı düşünememe ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe rutin işlerin yapılması zorlaşır. Alzheimer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Bilincin bulanıklaşması
- Hafıza kaybı yaşanması
- Tekrarlanan sorular
- İşleri planlama işlevinde bozulmalar
- Soyut düşünme becerisinin azalması
- Eşyaları alakasız yerlere koymak
- Gerginlik, saldırganlık ve depresyon gibi değişimler
- Kafa karışıklığı yaşanması
- Halüsinasyon ve sanrı görmek
- Bilindik işleri yaparken zorlanmak
- Öz saygının ve motivasyonun düşmesi
- İyi bilinen yerlerde kaybolmak
- Konuşma ve dil becerisinin azalması
- Uyumakta sıkıntı çekmek
- Kişisel bakım görevlerinde sorun yaşamak
- Hatırlanmayan olayların inkar edilmesi
- Çevreye karşı şüpheli olmak
Diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Alzheimer Teşhisi Konmuş Hastaya Nasıl Yardım Edilmelidir?
Alzheimer olan hastaya yardım ederken rutin aktiviteleri düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Özellikle artık kendine bakamayan hastaların yemek, giyinmek, tuvalete çıkmak, banyo yapmak gibi günlük aktiviteleri takip edilmelidir. Hastanın kendi durumunu kabul etmesi gerekir. Hasta durumunu kabullenmeli ve destek almaya hazır olmalıdır. Alzheimer ilerleyen bir hastalık olduğu için ilk evresinde hastanın fazla yardıma ihtiyacı olmayabilir. Alzheimer tedavisi uygulanırken hastaya şu şekilde yardım edilebilir:
- Evin içinde dolaşması kolaylaştırmak ve eşyaları sadeleştirmek gerekir.
- Bilmesi gereken olaylar, tarihler, insanlar sürekli hatırlatılmalıdır.
- Alışık olduğu ev ortamından uzaklaştırılmamalıdır.
- Yeme isteği kaybolabilir ya da fazla yemeye başlayabilir. Bu nedenle porsiyon kontrolü yapılmalıdır.
- Hala yapabiliyorsa onu yönlendirerek yıkanmak gibi bakım işlerini yapmasına izin vermeniz tavsiye edilir.
- Hastaya düğmesiz, fermuarsız kolay şekilde giyilebilen kıyafetler seçilmelidir.
- Evden habersiz çıkması ve kaybolması engellenmelidir.
- Dışarda kaybolma riski olduğu için adres ve telefon bilgilerini üzerinde taşıması gerekir.
- Eşyaların üzerine hatırlatma yapan notlar yapıştırılabilir.
- Eski alışkanlıklarını ve hobileri sürdürmek ona iyi hissettirir. Bu nedenle hobilerine destek olabilirsiniz.
- İdrar kaçırma sorunu varsa gece yatma yatmadan sıvı alımı kısıtlanmalı ve düzenli tuvalete götürülmelidir.
- Öfkeli, şüpheci ve düşmanca tavırlar takınabilir. Bu nedenle psikolojik destek alınması sağlanabilir.