Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama tedavisi yapılırken cilt doktorunun tavsiyelerine uyulmalıdır. Egzamanın türüne göre bir tedavi yöntemi tercih edilebilir. Egzama tedavisi için onu tetikleyecek olan durumlardan uzak durmak gerekir. Hastanın şikayetlerini dinlenir ve egzamanın tekrarlanmaması için önlem alınır. Özellikle stres ve uykusuzluk kronik egzamayı en çok tetikleyen unsurlardandır. Bunun yanından deterjan, parfüm ve sabun gibi ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Limon ve domates gibi asitle besinler dikkatli şekilde tüketilmelidir. İlaç tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcılar, ıslak pansumanlar, lokal kortikosteroidli pomadlar tercih edilebilir. Akut egzamayı olan kişilerin rahatsızlığı medikal ürünlerle tedavi edilir. Bu ürünler içinde kremler, ağız yoluyla alınan ilaçlar bulunur. Atakların sıklığını azaltmak isteyen hastalar doktorlarına danışarak nötral sabunlar, nemlendiriciler, egzama eldivenleri, egzama şampuanları ve bariyer kremler kullanabilir. Tedavinin bir parçası olarak hastanın günlük hayatta birçok aktivitesine dikkat etmesi gerekir. Beslenmesine, kullandığı temizlik ve bakım ürünlerini özenli şekilde seçmelidir.
Egzama Nedir?
Egzama kişide kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerin görülmesine neden olur. Her yaştan kişide görülebilen yaygın bir cilt sorunudur. Yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, kalça ve diz arakaları en çok görüldüğü yerlerdir. Hastaların genelinde el bölgesinde egzama vardır. Tehlikeli bir sorun olmasa da rahatsız edicidir. Oluşmasında mevsimsel sıcaklıklar etkili olabilir. Yazın sıcak hava kışın ise soğuk hava egzama için tetikleyicidir. Cildin nemini kaybetmesi en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle özellikle kış aylarında cildi nemlendirmek gerekir. Mevsimsel değişimlerin dışında genetik, stres, dolaşım sistemi sorunları, alerji faktörleri oluşmasında etkili olabilir. Akut ve kronik şekilde oluşabilir. Basit korunma yöntemleriyle egzamadan uzak kalmak mümkündür.
Kanal tedavisi nasıl yapılır? yazısını da inceleyebilirsiniz.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Egzama çeşitleri hastalığın oluşum nedenine göre değişiklik gösterir. Deri üzerinde kaşıntıya, kızarıklığa ve döküntülere neden olan egzamanın çeşitleri şu şekildedir:
- Atopik Egzama: Bebek egzaması olarak da bilinir. Oluşmasında genetik, immünolojik ve çevresel faktörlerin etkisi vardır. Özellikle küçük yaşlarda konak olarak görülür. Yetişkinlik döneminde hafifler ya da ortadan kalkar fakat tekrarlayıcıdır. Çocukluk döneminde kol ve bacaklarda bu türe rastlanabilir.
- Asteatotik Egzama: Yaşlılarda daha fazla görülür. Fazla banyo yapılması, derinin üstündeki yağ miktarının azalması nedenleriyle oluşabilir. Hastanın bacaklarının ön yüzünde, gövdesine ve kolların görülebilir.
- Seboreik Dermatit: Kulak egzaması olarak da bilinir ve cildin yağlı bölgelerinde görülür. Oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen bu türde pullanma, kızarıklık ve kabuklanma oluşur.
- Kontakt Egzama: Cildin hassas olduğu maddelere karşı oluşturduğu bir reaksiyondur. Sürekli olarak cildin koruyucu yağlarını engelleyen maddeler kullanıldığın görülür. Makyaj ve temizlik malzemeleriyle, parfümlerle, endüstriyel maddelerle temas edildiğinde ortaya çıkar.
- Numuler Egzama: Kroniktir ve daha çok genç yetişkinlerle, yaşlılarda görülür. Ellerde, kol ve bacaklarda çok sayıda olabilir.
- Gravitasyonel Egzama: Bu türü ayakta çalışanlar ve yaşlılarda daha sık rastlanır. Bacaklardaki varis oluşumu egzamayı tetikler. Bacaklarda oluşan kuruluk, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtileri vardır.
Egzama Teşhisi Nasıl Konulur?
Egzama teşhisi konulurken gerekli olan fizik muayenesi yapılır. Hastadan detaylı şekilde şikayetler dinlenir. Hangi dönemde egzamanın hafiflediği hangi dönemde arttığıyla ilgili bilgi alınır. Aynı zamanda hastaya yama testi uygulanabilir. Yama testi sayesinde alerjen durumu doktor tarafından kontrol edilir. Yama testi uygulanırken hastanın sırtına alerjen maddelerden düşük konsantrasyonlar yapıştırılır. Ardından 48 ile 72 saat geçtikten sonra oluşan değişime bakılır. Bu süre içinde kişi spor yapmamalı, duş almamalıdır. Doktor testin sonucunda uygulama yapılan bölgede bir kızarıklık, sulanma ya da kabarma görürse ona göre tedavi uygular. Oluşan kızarıklık kişinin o maddeye alerjisi olduğunu gösterir. Egzama tedavisi yapılan testin ardından teşhis konulmasıyla başlar.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama belirtileri kişinin günlük hayatında rahatsız edici olabilir. Halk arasında oldukça yaygın olan bu hastalık genellikler herkeste aynı belirtileri gösterir. Hastanın el, ayak ve bacaklarında görülebilir. Kızarıklık, kaşıntı, pullanma, sulanma ve yanma hissi bu kişilerde gözlemlenebilir. Başlangıçta su dolu kabarcıklar şeklinde oluşur ardından bu kabarcıklar kepeklenmeye ve kabuklanmaya başlar. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir fakat bunun yanında özellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkabilir. Bazen hissedilen kaşıntılar kişileri uykusundan uyandırabilir. Dönemsel olarak şiddetlenip azalabilen belirtiler vardır. Hastalarda yaygın şekilde enfeksiyon da görülebilir. Genel olarak egzamanın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ciltte kuruluk oluşması
- Kabarcıkların ortaya çıkması
- Kaşıntı
- Deride pullanma, kabuklanma ve döküntü
- Deride çatlamalar
- Kızarıklık oluşumu
- İltihap
- Saç derisinde gözlemlenen kepeklenme
Egzama Neden Olur?
Egzamanın oluşmasındaki nedenler oldukça değişkendir. Kimyasal malzemeler, genetik faktörler, alerjiler kişilerde bu cilt sorununun görülmesinde etkili olabilir. Farklı egzama türlerinin oluşmasında farklı nedenler vardır. Kişilerin cilt hassasiyetlerine bağlı olarak su, sabun, deterjan gibi kimyasal maddeler egzamayı tetikleyebilir. Bunun yanında tozlu ortamlardan etkilenme görülür. Egzama oluşumu iç ya da dış kaynaklı şekilde olabilir. Bitki ya da hayvan türleriyle temas etmek, fazla güneşe maruz kalmak egzamayı etkileyebilir. Hastalık kişilerde hemen ortaya çıkabileceği gibi belli bir süre geçtikten sonra da ortaya çıkabilir. Özellikle alerji kaynaklı olan egzama türlerinde alerjen maddeyle temas edilmesi bir etkendir. Temas devam ettiği süre boyunca egzamada bir düzeltme yaşanmaz. Cilt bir kez duyarlılık kazandığında bu alerjik maddeyle en az temasta bile egzama oluşabilir. Bu nedenle alerji olunan maddeden uzak durmak gerekir. Çoğunlukla kişinin el sırtı ve ön kolunda görülür. Nedenleri arasında derideki biyolojik savunma kapasitesinin azalması da etkilidir. Ayrıca oluşmasında temas edilen maddelerin yanında kişinin stres durumu ve dolaşım sorunlar da etkilidir. Fazla stresli olmak ve dolaşım sisteminde sorunlar yaşamak da egzama oluşmasının nedenlerindendir.
Nasır tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzamaya iyi gelenler hastanın bir atak geçirmesini engeller. Egzamadan korunmak için kişinin günlük hayatında dikkat etmesi gereken önemli durumlar vardır. Egzama vücudun farklı yerlerinde kaşıntı, kızarıklık ve pullanma şeklinde ortaya çıkabilir. Tehlikeli bir durum değildir fakat kişiye rahatsız eder. Her yaştan kişide farklı nedenlerle görülmesi muhtemeldir. Farklı nedenlere bağlı şekilde oluşan egzama çeşitleri de bulunur. Kronik şekilde ya da akut şekilde oluşum gösterebilir. Egzama tedavisi için kişilerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Doktorun verdiği egzama diyetine uyulmalıdır.
- Egzamalı bölgeyi kaşımamaya ve tahriş edilmemelidir.
- Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır.
- Nötr değerdeki sabunlar kullanılmalıdır.
- Eller yıkanırken ılık su tercih edilmelidir.
- Banyo sıklığı mevsime uygun şekilde ayarlanmalıdır.
- Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
- Sert lifler ve keseler kullanılmamalıdır.
- Banyo sonrası tüm vücuda nemlendirici sürülmelidir.
- Kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenmesi gerekir.
- Kişi ellerini sık sık nemlendirmeye dikkat etmelidir.
- Temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
- Kış aylarında yünlü giysiler direk cilde temas etmeyecek şekilde giyilmelidir.
- Toz çekebilecek yünlü, polar halı ve battaniye gibi eşyaların dikkatli kullanılmalıdır.
- Stresli bir hayattan uzak durulmaya çalışılmalıdır.
- Çiğ sebze ve meyvelere çıplak elle temas edilmemelidir.
- Aynı şekilde et ve balık ürünlerine de çıplak elle temas edilmemelidir.
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Günlük yeterli miktarsa su içilmelidir.