HIV Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

23.05.2021
2.137
HIV Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
REKLAM ALANI

HIV semptomları 2 ile 4 hafta arasında ortaya çıkmakta olup, virüsün vücuda girmesinden sonraki ilk 1 ile 6 haftada kişide hiçbir belirti olmayacağı gibi ilk 2 ile 4 haftada ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve döküntü gibi belirtileri ile seyreden grip benzeri şikâyetler görülebilmektedir. HIV enfeksiyonunun en bulaşıcı olduğu dönem özellikle bu dönemdir.

HIV Belirtileri Nelerdir?

HIV semptomları, kendini pek çok farklı belirtiyle gösterebilir. Bu belirtiler kişiden kişiye ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterebilir. HIV enfeksiyonundan sonra iki ila dört hafta arasında bireylerin üçte ikisinde gribal enfeksiyon belirtileri görülebilir. Bu, vücudun HIV enfeksiyonuna karşı geliştirdiği doğal bir tepki olup HIV belirtileri şu şekildedir:

  • Ateş
  • Titreme
  • İsilik
  • Gece terlemesi
  • Kas ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yorgunluk
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Ağız ülseri

HIV Hangi Yollarla Bulaşmaktadır?

hiv mikrobunun bulasma yollari

HIV şu durumlarda bulaşabilir:

Korunmasız Cinsel İlişki Yoluyla: Kanında HIV taşıyan bir birey ile korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.

Kan ve Doku Nakli Yoluyla: Kanında HIV taşıyan kişilerden alınan kan ürünlerinden, yapılan kan ve organ nakillerinden, iyi dezenfekte edilmemiş cerrahi malzemelerden, kesici ve delici aletlerin kullanımından ve ortak kullanılan enjektörler aracılığıyla HIV bulaşabilir.

Anneden Bebeğe: HIV hamilelik sürecinde, doğum esnasında ve emzirme yoluyla HIV virüsü anneden bebeğe geçebilir.

Açık Yara Yoluyla: HIV virüsü taşıyan birinde görülen açık yaraya temas edilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.

Hepatit B tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

HIV Hangi Yollarla Bulaşmamaktadır?

HIV her yolla bulaşmamaktadır. Bunlar; dokunma, tokalaşma, sarılma, gözyaşı, ter ve tükürük, giysilerin ortak kullanımı, tabak, çatal, bıçak, kaşık ve bardak paylaşımı, aynı yerde oturma ve aynı havayı soluma, telefon kulaklığı ve kapı kolu, aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı ve duşu paylaşmak, sivrisinek, böcek sokması ve hayvan ısırması durumlarında HIV bulaşmamaktadır.

HIV Korunma Yöntemleri Nelerdir?

HIV korunma yolları, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak ve korunmasız ilişkiye girmemektir. Bir diğer yöntem ise PrEP ilacı olup kullanılmış olan kondomlar bir kez daha kullanılmamalı, son kullanma tarihi geçmiş kondomlar kullanılmamalı, kondomlar güneş ışığından, nemli ortamlardan ve sıcaktan korunmalıdır. Kondoma vazelin, bebek yağı ve losyon gibi kayganlaştırıcılar sürülmemelidir. Su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılmalı, kondomu açarken kesici alet kullanmamalıdır. Cinsel ilişki anında kondomun herhangi bir zarar görmesi durumunda kondom değiştirilmelidir. PrEP, HIV negatif bireyler için önerilen HIV ilaçları temas öncesi kullananlar ise bulaşı önlemektedir. Buna  Preexposure Prophylaxy denilmekte olup bu ilaçlar doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

HIV Testleri Nelerdir?

HIV tahlilleri, kişide HIV enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için uygulanan çeşitli testler bulunmaktadır. Bu testler aracılığıyla kanda HIV’e karşı antikor ve antijen oluşumu olup olmadığı kontrol edilir.  Bu testlerin bir uzman eşliğinde yapılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

P24 Testi: Virüsün bulaştığı tahmin edilen zamandan, virüsün kuluçka süresi göz önünde bulundurularak iki buçuk hafta sonra yaptırılan teste verilen addır.

Anti HIV Elisa Testi: Virüse maruz kaldığından şüphelenildiği durumlarda, bu süreden itibaren 6 ila 12 hafta arasında yaptırılan testlerdir. 12 aydan sonra yapılan testlerin negatif çıkması nihai sonuç olarak kabul edilir.

Combo Test: Kişinin, virüse maruz kaldığını düşündüğü andan itibaren 3 ila 6 hafta arasında yaptırabileceği bir test çeşididir. Bu zaman aralığı içerisinde kontrol edilmesi hâlinde erken tanı konulması açısından önemli bir avantaj sağlar.

HIV enfeksiyonu vücuda girer girmez gerçekleşmez. Virüsün saptanabilir seviyeye gelmesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu süreç kuluçka süreci olarak adlandırılır ve kuluçka süresi, virüse maruz kalınan andan itibaren geçen ortalama 2 ila 12 hafta arasındaki zaman dilimini kapsar. Bu sebeple, virüse maruz kaldığı düşünüldüğü durumlarda, kişinin kuluçka süresini beklemeden hemen test yaptırması sonucun yanlış çıkmasına sebep olabilmektedir.

HIV ve AIDS Tedavisi Nasıl Yapılır?

hiv aids nasil kontrol altina alinir

HIV ve AIDS iyileştirmeleri, kalıcı sonuç veren bir HIV tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, HIV enfeksiyonunu kontrol altına alan ve HIV’e bağlı olarak çıkabilecek olası sorunları engelleyen birçok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlara Antiretroviral Tedavi adı verilir. HIV tanısı konmuş her bireyin enfeksiyon aşaması ve zorlukları gözetilmeksizin Antiretroviral tedaviye başlaması gerekir. HIV enfeksiyonu rutin kontrol ve tedavi gerektiren bir sağlık durumudur. HIV taşıyan birey, uygun tedaviyle, HIV, AIDS evresine gelmeden sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilir. Birey, günlük dozda aldığı ilaçlarla hiçbir yan etki ile karşılaşmadan günlük hayatına devam edebilir. AIDS aşamasında olan kişilerin de uygun ilaç tedavisiyle sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür.HIV enfeksiyonu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamına girer ve tedavisi ücretsiz olmaktadır.

Uçuk tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

HIV Sahibi Kişiler Cinsel Hayatı Sürdürebilir Mi?

HIV sahibi kişiler cinsel yaşama, devam edebilirler, ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kişinin eşini veya partnerini, aynı zamanda kendisini cinsel yolla bulaşabilecek herhangi bir hastalıktan korumak adına her ilişkide kondom kullanması büyük önem arz etmektedir. Kişinin hem kendisi hem de partneri HIV pozitif olsa da korunmasız ilişkiye girilmemelidir. Bunun sebebi de HIV enfeksiyonunun başka alt türlerinin de olması ve çiftlerin birbirlerine farklı HIV alt türlerini bulaştırma ihtimalinin bulunmasıdır. HIV taşıyan bireyin bu alt türlerle enfekte olması durumunda alınacak olan ilaçlar etkisini yitirebilmektedir.

HIV Sahibi Kişiler Bağışıklık Güçlendirilebilir Mi?

HIV sahibi bireylerin bağışıklıklarını güçlendirmesi gerekmektedir. Medikal tedavinin yanı sıra düzenli bir hayata sahip olması büyük bir önem taşımaktadır. Bireyin kendisine zarar verebilecek her türlü şeyden kaçınması gerekir. HIV sahibi kişiler alkol, sigara ve uyuşturucu tüketiminden uzak durmalıdır. Kişi, sağlıklı bir beslenme rutini oluşturup düzenli spor yaparak bağışıklık sistemini güçlendirebilmelidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.