Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.03.2021
1.437
Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Basur tedavisinde hastalığın türüne ve ilerleme durumuna göre çeşitli yöntemler uygulanır. Hemoroid dört evreden oluşur ve ilk iki evrede bulunan kişilere genelde ilaç tedavisi yapılır. Krem, pomat, tablet şeklinde ilaçlar verilir. Yaşam tarzlarında değişiklik yapmaları tavsiye edilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen kişilerde basur ameliyatı yapılabilir. Ilık su dolu küvet uygulamasıyla kişinin ağrılarında hafifleme olur. Üçüncü ve dördüncü evrede olan kişilerin basur tedavisi cerrahi müdahaleyle yapılabilir. Genel ya da lokal anestezi altında basur memesi dışarı sarkmış kişilerde bu bölge çıkartılır ya da olması gereken yere asılır. Ameliyatlarda lazer hemoroidopeksi yöntemi de kullanılabilir. Hastanın durumuna göre tedavi yöntemlerinde değişiklikler olur.

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid halk arasında hem basur hem de mayasıl gibi isimlerle bilinir. Kişinin makat bölgesindeki damarlarının genişlemesi ve büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Kalın bağırsağın sonunda yer alan rektum ve anüsteki toplardamarda kesecikler oluşur. Hemoroid hastalarında bu dokular şişerek dışarıya doğru sarkmaya başlar. Özellikle yaşı ilerlemiş kişilerde görülür. Kesin nedeni bilinmiyorsa olsa da oluşmasında farklı etkiler vardır.

İç Hemoroid Nedir?

hemoroid olusumu

İç hemoroid anüs ve rektumun iç bölümlerinde, derin kısımlarında ortaya çıkar. Gözle görülemeyecek bir noktada oluşan damar şişmesi çoğu zaman hasta tarafından hissedilemez. Bölgede sinirlerin olmaması hissetme oranının azaltırken ağrısız şekilde kanamalara neden olabilir. İç hemoroid için en önemli belirti dışkılama sırasında kanama yaşanmasındır. Bunun yanında dışkılama sırasında dokuların dışarı çıkması durumu yaşanabilir. Bu durum açı ve ağrıya neden olabilir. İç hemoroid dört evreye ayrılır:

  • Birinci evre: Kişide yoğun olmayan kanamalar gözlemlenir. Anüs içindeki dokular hareket halinde olsa bile eski haline döner ve rektoskopi yöntemi uygulanmadan görüntülenemez.
  • İkinci evre: Dışkılama sırasında dokular dışarı çıksa bile ıkınma bittiğinde içeri döner. Küçük kanama ve ağrılar oluşmasına neden olabilir.
  • Üçüncü evre: Dışkılamadan sonra anüsten çıkan doku ancak elle müdahale edildiğinde içeri girebilir. Dışkılama sırasında ve sonrasında ağrı, kanama, kaşıntı, ıslaklık gibi belirtiler gösterir.
  • Dördüncü evre: Hemoroid memesi olarak isimlendirilen dokular dışarı çıkar ve elle müdahale sonucu içeri giremez. Bu evrede yoğun şekilde kanama, ağrı, akıntı ve kaşıntı görülür.

Dış Hemoroid Nedir?

Dış hemoroid anüsün dış kısmında görülür. Yoğun sinirlerden dolayı ağrı hissedilebilir ve gözle görülebilen bir hemoroid türüdür. Hastalarda ağrı, kanama ve kaşıntı sıklıkla gözlemlenir. Belirtilerin şiddetine göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Kişinin basuru kanama ya da ağrıya neden olmuyorsa tedavi uygulanmaz. Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle basurun geçmesi amaçlanır. Hastanın şikayetlerinin şiddetine göre bir tedavi uygulanır.

Basur Tanısı Nasıl Konur?

Basur tanısı konulurken yaşa bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilir. Genç yaştaki kişilerin anal muayene yaptırması sonucunda basur tanısı konulabilir. Kanama şikayeti olan kişilere genelde rektoskopi yapılır. Kırk yaşından büyük ve kabızlık şikayeti olan kişilere anal muayene ve kolonoskopik tetkikler yapılmalıdır. Hastalığın altındaki nedenin bir basur tümörü olup olmadığın kontrol edilir. Yetişkinlerde sıklıkla rastlanana bu hastalık ağrı ve kanamalara göre tanımlanır. Dış hemoroid olan kişi doktor tarafından kolayca fark edilir. İç hemoroid olan kişi ise anal kanal ve rektum muayenesi hatta bunun yanında başka testler de yaptırmalıdır. İç hemoroidler çok yumuşak dokular olduğu için muayene sırasında tespit edilemeyebilir.

Hemoroid(Basur) Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri oluşum yerine ve evresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak en sık rastlanan belirti kanamadır. Basur tedavisi uygulanırken bu belirtiler dikkate alınır. Basur türüne göre tedavi yöntemlerinde değişiklikler meydana gelir. Basur yetişkin kişilerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Basur olan kişilerdeki belirtiler basur türüne göre değişebilir. İç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere iki tane basur türü vardır. Dış hemoroid olan kişilerde görülebilecek belirtiler şu şekildedir:

  • Dışkıda kan
  • Anüsün etrafında şiddetli derecede kaşıntı ve rahatsızlık
  • Anüs çevresinde kaşıntılı, ağrılı bir yumru ya da şişlik oluşması
  • Oturma sırasında artan ağrılar

İç hemoroid olan kişilerde görülebilecek belirtiler şunlardır:

  • Basurun anüsten sarkması, ele gelmesi durumu
  • Dışkı ya da tuvalet kağıdında parlak kan

Hemoroid(Basur) Nedenleri Nelerdir?

Hemoroid hastalığının nedeni damar şişmeleri ve doku sarkmalarını. Fakat bunlar tetikleyen kesin faktör bilinmese de hemoroid hastalığına neden olan bazı durumlar vardır. Bu nedenlerden kayanklı olarak iç ve dış basur oluşumu yaşanabilir. Hemoroid temelde kabızlık, tuvalette uzun süre kalma ve zorlanarak dışkılamayla ilgilidir. Bunlar gelen ve bölgesel kan akışını etkilediği için damarlarda büyüme ve genişlemeye neden olabilir. Damarlara uygulanan baskı sonucunda oluşan gebelik döneminde de basur görülebilir. Kabızlık esnasındaki bağırsak hareketlerinde yaşanan gerginlik basıncın artmasına neden olur. Bu durum da hemoroidi anüs istemli sfinkter kasına zorlar ve şişme, sarka meydana gelir. Hemoroid oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kronik kabızlık yaşanması
  • Yaşlanma
  • Genetik yatkınlığa sahip olmak
  • İshal
  • Kadınlarda hamilelik durumu
  • Sürekli oturarak çalışmak, zaman geçirmek
  • Egzersizden uzak yaşam tarzına sahip olmak
  • Bisiklet sürmek gibi bazı spor faaliyetleri yapmak
  • Aşırı alkol tüketmek
  • Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek

Basurdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Basurdan korunmanın yöntemleri uygulandığında kişilerde olumlu etkiler görülebilir. Basurdan korunmak isteyen bireylerin uygulayabileceği yöntemler şunlardır:

  • Gün içinde bol su içmek ve alkol içeren sıvılardan uzak durmak gerekir.
  • Beslenme düzeninde yüksek lifli gıdaları tüketmek gerekir. Özellikle meyve, sebze ve tahıl tüketimi düzenli şekilde yapılmalıdır.
  • Kabızlığı önlemek adına aktif bir hayat sürmelisiniz. Spor ve egzersiz yapmak basuru önlemek isteyenlere tavsiye edilir.
  • Uzun süre oturmak anüs damarlarında basınca neden olacağı için bundan kaçınmak önemlidir.
  • Dışkılama ihtiyacı hissedildiğinde geciktirmeden tuvalete gitmek önemlidir.

Basura Ne İyi Gelir?

hemoroid bitkisel yontemler

Basura iyi gelen şeylerin başında sağlık ve düzenli şekilde beslenmek gelir. Basur türüne ve evresine göre değişik şekillerde tedavi edilebilir. Fakat aynı zamanda kişiye rahatsızlık ve ağrı vermeyen basurların tedavisine gerek duyulmaz. İlerlemiş ve rahatsızlıklara neden olan basurlar ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Medikal olarak tedaviye ek şekilde bitkisel yöntemlerde uygulanabilir. Bu doğal tedavi yöntemleri doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. Basur tedavisinde halk arasında da bilinen yöntemlerden biri oturma banyosudur. Hasta olan kişi sıcak suyla banyo yaptığında ya da sıcak su dolu küvette oturduğunda ağrılarında hafifleme yaşar. Bu yöntem genelde erken dönemdeki basurlara iyi gelir. Bunun yanında basur tedavisi uygulanırken hastalara şunlar iyi gelebilir:

  • Sebzeler: Havuç, domates, ıspanak, patlıcan gibi besinler tedaviyi destekler. Doğal çözücü asitleri ağrıların hafiflemesinde etkilidir.
  • Meyveler: Brokoli, ananas, kavun, avokado gibi besinlerin yüksek antioksidan içeriği basurun gelişimini önleyicidir. Bu meyvelerin düzenli tüketilmesi gerekir.
  • Posalı Besinler: Yulaf ezmesi, kuru kayısı, siyah üzüm gibi besinler tüketilmelidir. Sert kabuklu meyveler, tahıllar, kuru baklagiller doğal posa kaynağı olarak beslenmenin bir parçası olmalıdır.
  • Su: Bol su tüketimi yumuşak bir dışkılama sağlar. Su tüketimi arttırmak ve alkolden uzak durmak basur gelişimini önleyicidir.
  • Yoğurt ve Kefir: Basur, mide ve bağırsak problemlerine iyi gelen doğal probiyotiklerdir. Bağırsak hareketlerinin dengelenmesinde kullanılır.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.