Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

20.03.2021
1.667
Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Hemoroid tedavileri hastalığın ilerleme aşamalarına bağlı olarak uygulanmaktadır. İlk olarak Hemoroid tedavisi kapsamında tablet ilaçlar, kremler ya da jeller kullanılmakta olup bunun desteklenmesi için oturma banyosu tedavisi de uygulanmaktadır.

Bu tedavi yöntemlerinin sonuç vermemesi durumunda cerrahi operasyon gerekli görülmektedir. Fakat öncelikli olarak ilaç tedavilerinin uygulanma sürelerinin beklenmesi ve bu süreler içerisinde tedaviye yanıt alınamaması durumunda cerrahi uygulamalara başvurulması gerekmektedir.

Hemoroid yani basur tedavisi planlanırken aynı zamanda hastanın yaşam şekillerinin de yeniden Hemoroid oluşmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu sayede yapılmakta olan tedavinin daha uzun süreli sonuçlar vermesi sağlanmış olmaktadır.

Hemoroid tedavisinde cerrahi uygulamalar da hekimin uygulama biçimine bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Bu nedenle hekim ve hastanın uygulama öncesinde bilgi alışverişinde bulunmaları sonrasında uygulamalar belirlenmektedir.

Hemoroid yanı Basur tedavileri çok sık yapılan tedaviler değildir. Genellikle hastalar bu konuda hekimlere gitmeyi reddetmekte ve kendiliğinden geçmesini beklemektedirler. Fakat bu hastalık sürecinde kendiliğinden geçme durumu söz konusu olmamakta, mutlaka bir tedavi uygulaması istenmektedir.

Hemoroid Neden Olur?

Hemoroid oluşma nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kronik olarak kabızlık oluşması durumunda makat bölümünde zorlanma olduğu için Hemoroid yani basur oluşabilmektedir.
  • Gebelik sürecinde yoğun ıkınma durumları nedeniyle de oluşabilmektedir.
  • Tuvalete çok sık çıkma ya da tuvalette uzun süre durma durumlarında da Hemoroid oluştuğu bilinmektedir.
  • Anüs kaslarının daha sıkı olması durumunda da tuvalette zorlanma meydana geleceği için Hemoroid oluşabilmektedir.

Bu nedenler her yaş ve cinsiyet için geçerli olmaktadır. Fakat yaşın ilerlemesi durumunda Hemoroid olarak bilinen şişlik daha gevşek bir hal alabilmektedir. Bu nedenle yaş ilerlemeden tedavi edilmesi önerilmektedir.

Hemoroid oluşma nedenleri bazen tüm bu durumlardan bağımsız olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da hastalığın genetik faktörlerle de oluşabileceğini göstermekte olan önemli bir durumdur.

Hemoroid tedavileri yapılırken aynı zamanda hangi nedenle ortaya çıktığının da belirlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda bu nedenler ortadan kaldırılmadığında yeniden Hemoroid oluşumu tekrarlayabilmektedir.

Hemoroid oluşum nedenleri ile birlikte Hemoroid türleri de ortaya çıkmaktadır. Bu türlere bağlı olarak farklı tedavi biçimleri uygulanmakta ve bu tedavi biçimleri kapsamında verimli sonuçlar elde edilebilmektedir.

Hemoroid Teşhis ve Tanı İşlemleri Nasıldır?

hemoroid teshis ve tanisi

Hemoroid teşhis ve tanı işlemleri ilk olarak hekim tarafından ayrıntılı bilgilendirme alınması ile başlamaktadır. Bunun ardından hekim hastanın geçmiş öyküsünü de alarak teşhis nedenlerini de saptamaya çalışmaktadır.

Hemoroid türlerinden dış Hemoroid ve iç Hemoroid teşhis yöntemleri birbirinden farklı olmaktadır. Dış Hemoroid teşhisi için doktor tarafından elle müdahalede bulunurken iç Hemoroid teşhisinde ise farklı testlerin yapılması gerekmektedir.

İç Hemoroid anlaşılması zor olan basur türü olarak bilinmektedir. Genellikle Kolonoskopi yapılarak sonuç alınması gerekmektedir. Hem bağırsakların hem de anüsün bu yöntem ile görüntülenmesi alındıktan sonra net bir teşhis konularak tedavi planlaması da yapılabilmektedir.

Tanı süreçlerinde Hemoroid oluşma nedenleri ya da hangi tür Hemoroid olduğu gibi nedenlerin de belirlenmesi gerekmektedir. Bu sayede yapılmakta olan tedavi planlamalarının da kalıcı sonuçlar vermesi sağlanabilmektedir. Eğer teşhis sürecinde oluşma nedenleri belirlenmediyse, tedavi planlamaları sonrasında tekrar etme riski bulunmaktadır.

Hemoroid Oluşumu Önlenebilir Mi?

Hemoroid oluşumunun önlenmesi beslenme türlerinden yaşa şekillerine kadar pek çok konuda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Önlemek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Dışkının sert olması durumunda Hemoroid oluşumu görüleceği için dışkının daha yumuşak olacağı besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bunların başında da lifli gıdalar gelmektedir.
  • Gün içerisinde en az iki litre olacak şekilde su tüketilmesi de daha sağlıklı bir boşaltım sistemine sahip olmaya yardımcı olacağı için önerilmektedir.
  • Kabızlık oluşumunun önlenmesi için sulu gıdaların tüketilmesi, kefir gibi probiyotik içeren besin takviyelerinin alınmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Düzenli egzersiz yapmak, uzun süreli olarak oturmak gereken durumlarda yürüyüş molaları vermek, anüs kaslarının düzenli çalışmasını sağladığı için Hemoroid oluşumunu önleyebilmektedir.
  • Tuvalette uzun süreli oturmak ve zorla dışkı yapmaya çalışmak Hemoroid için en çok bilinen nedenlerdendir. Bu sebeple tuvalette uzun süreli kalmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Tüm bu önerilerin yanı sıra gebelik sürecinde istem dışı bir şekilde basur oluşabilmektedir. Fakat gebelik öncesi dönemde sağlıklı yaşam konusunda hassasiyet gösterildiğinde gebelik sürecinin de daha kolay bir biçimde atlatılması söz konusu olmaktadır.

Hemoroid oluşum nedenleri iyi bir biçimde bilindiğinde önlenmesine dair de neler yapılabileceği belirlenmiş olmaktadır. Oluşma nedenleri ortadan kaldırıldığında ise ekstra önleyici bir çalışma yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

Hemoroid Olmamak İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Hemoroid olmamak için tüketilmesi gereken besinler sindirim sistemini düzenleyen ve daha sağlıklı bir boşaltım sistemi oluşturan besinler olarak bilinmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Posalı besinler
  • Lifli besinler
  • Tahıllar
  • Meyve ve sebzeler
  • Su

Bu besinlerin yeterli miktarda alındığından emin olunması hem Hemoroid oluşumunun önüne geçmekte hem de Hemoroid tedavisi yapılırken daha etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenmek bu sürecin en önemli destekleyicileri olarak bilinmektedir.

Hemoroid Türleri Nelerdir?

hemoroid turleri nelerdir

Hemoroid türleri oluşma durumuna göre değişkenlik göstermekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Dış Hemoroid: Anüsten dışarı doğru sarkmakta olan bir parça olarak bilinmekte olup kısa süre içerisinde teşhis edilebilen bir türdür. Kaşıntı ve ağrı oluşumuna neden olmaktadır.
  • İç Hemoroid: Çok daha yumuşak bir yapıya sahip olduğu için teşhis süreci oldukça zordur.
  • 1.Derece İç Hemoroid: İç Hemoroidin ilk oluşma evresidir. Çok fazla görünmemesine rağmen hafif düzeyde kanama olabilmektedir.
  • 2.Derece İç Hemoroid: Dışkı çıkarma esnasında dışa doğru çıkan Hemoroid normal duruma dönüldüğünde yeniden içeri kaçmaktadır.
  • 3.Derece İç Hemoroid: Hareketli durumlarda dışarı çıkan Hemoroid kendiliğinden içeri girmez, parmak ile ittirerek içeri alınması gerekir.
  • 4.Derece İç Hemoroid: Tümüyle dışarı sarkmış olan bu Hemoroid herhangi bir biçimde içeri ittirilemediği için o şekilde durmaktadır.

Hemoroid türleri aynı zamanda bu hastalığın ilerleme seviyeleri olarak da bilinmektedir. İlk başladığı süreçte çok daha kolay bir biçimde tedavi edilebilirken ilerleyen safhalarda tedavi edilmesi daha zor bir hal almaktadır. Bu nedenle ileri seviyelere gelmesi beklenmeden bir uzman hekime başvurularak gerekli tedavilerin yapılması önemli olmaktadır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Anüs bölgesinde oluşan hafif olarak başlayıp şiddetlenerek devam eden kaşıntı ve ağrı durumları
  • Anüs bölgesinde yumru benzeri bir şişlik oluştuğunun hissedilmesi ya da ele gelmesi
  • Uzun süreli oturmalarda anüs bölgesinde ağrı oluşması
  • Dışkı ile beraber açık renkli kan gelmesi
  • Bazı durumlarda dışkı olmasa da makattan kan gelmesi

Bu belirtilerden bir ya da birden fazlasının uzun süreli görülmesi halinde Hemoroid olma riski göz önünde bulundurularak bir uzman hekime başvuru yapılması gerekmektedir. Genellikle kendiliğinden geçmesi beklense de en etkili sonuçlar tıbbi tedaviler ile birlikte alınmaktadır.

Hemoroid tedavisi başlanmadan önce bu belirtilerin sıklığı ve şiddeti konusunda da detaylı bilgi alınmaktadır. Çok şiddetli devam eden şikayetler olması halinde cerrahi müdahaleler yapılması gerekirken daha hafif seyreden durumlarda ise ilaç tedavisinin alınmasıyla da istenen sonuçlara ulaşılması mümkün olmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.