Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit B tedavisinin yapılma şekli, hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Akut adı verilen Hepatit B tedavisi için spesifik bir yöntem bulunmamaktadır. Genellikle yatak istirahati, yeterli sıvı ve gıda alımı tavsiye edilmektedir. Ancak genel sağlık durumu ciddi derecede bozuk olan kişilerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Bunun yanı sıra kronik olan Hepatit B tedavisi konusunda uzman doktorlar tarafından takip edilir. Kronik Hepatit B hastaları hastalık gelişimi ve tedavi seçenekleri açısından Doktorlar tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Ancak tüm kronik Hepatit B hastalarında tedavi gerekli olmaya da bilir.
Hepatit B Nedir?

Hepatit B virüsü (HBV), bahsi geçen virüs sayesinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hepatit B hastalığı akut ya da kronik olabilir. Kişiler Hepatit B virüsü ile enfekte olduktan sonra akut denilen Hepatit B virüsü enfeksiyonu meydana gelmektedir. Akut Hepatit B enfeksiyonu eğer ki 6 aydan daha uzun sürerse enfeksiyon kronikleşmiş olacaktır. Kronik Hepatit B enfeksiyonu ise genellikle hastalarda ömür boyu devam etmektedir.
Hepatit B Taşıyıcılığı Nasıl Olur?
Hepatit B virüsü taşıyıcılığı Aşağıda verilen durumlarda gerçekleşmektedir:
- Hepatit B rahatsızlığı olan bir birey ile cinsel ilişkiye girmek.
- Çok sık uyuşturucu madde kullanmak.
- Kuaförlerde sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setlerini kullanmak.
- Temiz olmayan tıraş bıçakları ve makaslar kullanmak.
- Kulak delme işlemi ve hijyenden yoksun küpe denemek.
- Steril olmayan aletler ile sünnet yapılması.
- Steril olmayan aletler ile cerrahi işlem uygulanması.
- Steril olmayan bir şekilde diş çekimi yaptırmak.
- Başka biri ile ortak diş fırçası kullanmak.
- Son olarak Hepatit B taşıyan hamileler.
Koah hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Hepatit B Virüsü Hangi Yollar ile Bulaşmaz?
Hepatit B virüsünün bulaşmadığı durumlardan söz etmek mümkündür. Örneğin başka biriyle aynı Kaptan yemek yeme, ortak gıda ya da su tüketmek, annenin çocuğuna emzirme Sevir Göl biri ile sarılmak ya da öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek ya da aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, aynı havuza girmek, çocukların aynı oyuncak ile oynaması, aynı araç içerisinde seyahat etmek. Sayılan bu gibi durumlarda Hepatit B virüsü bulaşmamaktadır.
Akut Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Akut Hepatit B semptomları başlayıncaya kadar olan kuluçka süresi 6 hafta ila 6 ay arasında olabilmektedir. Söz konusu bu kuluçka süresinin uzun olması kişilerin hastalıklarının farkında olmadan etrafındaki insanlara ulaştırılmasına sebep olmaktadır. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır. Hepatit B teşhisi konulduktan sonra hastalar çoğunlukla hastaneye yatırılarak Hepatit B tedavisi olmaktadır. Yatak istirahati ve belirtilere göre uygun tedavi doktorlar tarafından hastalara uygulanmaktadır. Akut Hepatit B enfeksiyonu esnasında nadiren de olsa fulminan hepatit adı verilen ağır tablonun geliştiği görülebilmektedir. Fulminan hepatitte ani karaciğer yetmezliği oluşur ve ölüm oranı yüksektir.
Akut Hepatit B enfeksiyonunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Gözlerde ve ciltte sararma görülmesi.
- İştahsızlık ve halsizlik durumu.
- Ateş ya da yüksek ateş görülmesi.
- Eklem ağrıları.
- Bulantı ve kusma yaşamak.
- Karın ağrısı.
Kronik Hepatit B Hastalığı Nedir?
Kronik Hepatit B enfeksiyonu, Hepatit B hastalığının teşhisinde 6 ay sonra hastalık belirtileri hala devam ediyor ise oluşan bir durumdur. Hastalığın kronikleşmesi erken yaşlarda ileri yaşlara göre daha fazladır. Hepatit B enfeksiyon nasıl sahip annelerden doğan bebekler kronikleşme için büyük bir risk altındadır. Bazı hastalar durumlarını tesadüfen öğrenir. Çünkü söz konusu hastalığın belirtileri oldukça sessiz seyrede bilmektedir. Tanı konulduktan sonra karaciğer hasarını önlemek için ilaç tedavileri artırılmaktadır. Kronik Hepatit B hastalığının siroz ve karaciğer kanserine dönüşme ihtimali az da olsa bulunmaktadır. Kronik Hepatit B rahatsızlığına sahip olan hastalar düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalı, özellikle alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Mümkünse bol sebze ve meyve gibi besinler tüketmeli ve stresten olabildiğince kaçınmalıdırlar.
Kronik Hepatit B Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Kronik Hepatit B hastalığının semptomları oldukça uzun bir süre boyunca hiçbir belirti vermez. Söz konusu Bu süre 20 ila 30 yıla kadar çıkabilmektedir. Bununla birlikte hastalık karaciğere olumsuz olarak etkilemeye devam edecektir. Kronik Hepatit B hastalarının yüzde 15 ila yüzde 25’inde belirli bir süre sonunda siroz (karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına ve karaciğer yetmezliğine yol açan bir hastalık) ya da karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer rahatsızlıklarını beraberinde getirmektedir. Karaciğerinde hastalık gelişen çoğu kişide belirtiler kendisini göstermeye başlasa bile bazı kişilerde yine herhangi bir belirti görülmeyebilir.
Hepatit B Taşıyıcısı Kişiler Nasıl Belirlenir?
Hepatit B taşıyıcısı kişilerin tespit edilmesi genellikle basit bir kan testi ile sağlanmaktadır. Yapılan kan testi sonucunda Aşağıda verilen şu sonuçlara varılabilir:
- Akut ya da kronik Hepatit B enfeksiyonu varlığı;
- Hepatit B rahatsızlığının geçirilmiş olduğu ve iyileşme sürecinde bulunulduğu (antikor geliştirildiği);
- Yapılacak olan aşıdan Fayda görülebileceği.
Daha önce hepatit b enfeksiyonu geçirmiş ve iyileşmiş olan bireyler, hastalığa karşı bağışıklık kazanmış demektir. Yani tekrar Hepatit B virüsü ile enfekte olmayacakları kesindir.
Zatürre tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Kronik Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik Hepatit B enfeksiyonu tedavisi için Uzman hekimlere danışılmalı ve bu süreç alanında uzman doktorlar tarafından takip edilmelidir. Kronik Hepatit B hastaları, hastalık gelişimi ve tedavi seçenekleri açısından doktorlar tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Tüm kronik Hepatit B hastalarında tedavi gerekli olmayabilir. Kronik hepatit b tedavisi için oldukça fazla ilaç seçeneği mevcut olmakla birlikte Doktorlar hastalarına en uygun ilaç tedavisini başlatacaktır.
Tedavi sayesinde kronik Hepatit B enfeksiyonu etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir ve karaciğer yetmezliği, siroz ya da karaciğer kanseri gibi sonuçlar bu tedaviler neticesinde önlenebilmektedir. Hepatit B tedavisi ile söz konusu virüs, etkili bir şekilde kontrol altına alındığı için vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmamaktadır.