Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

19.04.2021
1.289
Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Sistit hastalığı tedavileri genellikle Medikal yollar ile olmaktadır. Sistit tedavisi antibiyotik ile önlenmektedir. Bu sebeple sistit oluşumu gözlenen hastaların mutlaka doktora görünmeleri gerekir. Sistit, idrar yollarının iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalığı ifade etmektedir. Üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan birisi olan Sistit genellikle kadınlarda daha yüksek oranda görülmektedir. Tam zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Sistit Nedir?

Sistit, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Görülme oranı kadınlarda çok daha yüksek olan sistit, kadınların en az yüzde 20’si yaşamları boyunca mutlaka bir kez yakalanmaktadır. Hastalık zamanında tedavi edilmez ise böbreklere de etkiler ve sistit hastalığı yayılır. Yayılım ile birlikte mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

Sistit semptomları  şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrar yaparken yanma ve sızı (idrar yaptıktan sonra da sürebilir) hissetmek.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi oluşabilir.
  • Sık olarak idrara çıkmak en belirgin belirtidir.
  • İdrar bulanık ve kötü kokulu olabilir.
  • Yaşanan ağrıların kasıklara ve makata yayıldığını hissetmek.
  • Ateş, terleme ve yorgunluk oluşabilir.
  • Kusma ve bulantı olabilir.

Astım tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Sistit Nedenleri Nelerdir?

sislit olmanin sebepleri nelerdir

Sistitin sebepleri, birden fazla faktöre bağlı olabilir. Genellikle bakteriler üreme organları ve anüs bölgesinde yaşamaktadır. Kimi zaman bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşır. Mesaneye ulaşan bakteriler işeme esnasında dışarı atılmaktadır. Fakat mesaneye gelen bakteri sayısı atılan dan fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamalarda böbrekler içerisinde iltihaplanmaya yol açarlar. Sistit hastalığının bulaşması cinsel birleşme sırasında ya da genital temizliğin az olduğu durumlarda olabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarına daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi sebebiyle de sistit oluşabilmektedir.

Kadınlardaki uretra erkeklerin uretrasından çok daha kısa olduğu için dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu sebeple kadınlarda sistitlerin görülme oranı erkeklere göre çok daha fazladır. Kadınların en az yüzde 20’si yaşamları boyunca en az bir kez sistite yakalanır. Çok fazla görüldüğü bilinmese bile sistiti oluşturan bakteriler böbrek ve idrar yolları aracılığı sayesinde yukarıdan aşağıya ya da yakın dokulardaki enfeksiyon dokularından lenf yoluyla da mesaneye ulaşabilirler. Sistitin en sık rastlanılan sebebi ise Escherichia coli (E. Coli ya da koli basili) adlı mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın bağırsaklarda normal olarak bulunur ve cinsel ilişki ile mesaneye ulaşabilmektedir.

Sistitten Korunma Yolları Nasıldır?

Sistit rahatsızlığından korunmanın birden çok seçeneği vardır. Kadınlar arasında oldukça yaygın olan bu hastalık, çok kolay kolay bir şekilde oluşabilmektedir. Bu sebeple sistit hastalığından korunmak için birçok yöntem bulunur. Bu yöntemler aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • İdrar tutmak site yakalanmanın en kolay yoludur. Bu sebepten bireylerin idrarlarını tutmaları gerekir. Mümkün olabildiği kadar sık bir şekilde idrar yapılmalıdır. Böylece Mesanedeki bakteriler sürekli olarak dışarı atılır.
  • Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silinmek önemlidir. Böylece ve vajinal ve rektal bölgelerdeki bakteriler idrar yollarına giremez.
  • Cinsel ilişkinin ardından 10 dakika içerisinde idrar yapılmalıdır.
  • Cinsel ilişki sırasında yeterli kayganlığını sağlanması zedelenmesini azaltır ve sistitten korumaya yardımcı olur.
  • Eğer anal ilişki durumu söz konusu ise bundan sonra vajinal bölgeye temas edilmemeli ya da edilecekse iyice temizlenmelidir.
  • Gün boyunca bol su içilmesi idrar çıkışını ve dolayısı ile bakterilerin atılımını artıracaktır. Mümkünse bu miktar günde 8 bardak olmalıdır.
  • Sistit tedavisi sırasında ya da sistite yakalanmadan önce bireylerin kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketmeleri gerekir.
  • Bireylerin genital bölgelerine uzun süre nemli tutmaması gerekir. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giyilmesi önerilmez. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratmaktadır.
  • Genital bölge hijyeni ve her gün iç çamaşırı değiştirmek sistitten korunmanın en kolay yoludur.

Erkeklerde Sistit

Eril kişilerde sistit hastalığı çok görülen bir rahatsızlık değildir. Tedavisi ise oldukça kolaydır ve tekrarlamasını önlemek için altında yatan nedenlerin de genellikle tedavi edilmesi gerekir. Erkeklerdeki sistitin özellikleri ve belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Üretranın uzunluğu sebebiyle erkeklerde sistitin genellikle kadınlardakinden farklı nedenleri vardır. İdrar yoluna baskı yapan büyümüş bir prostat erkeklerde sistite neden olabilir.
  • Erkekler bu gibi durumlarda sık ya da acil bir şekilde idrar yapma ihtiyacı hissederler.
  • Hastalarda idrar bulanık, kötü kokulu ve bazen de kanlı olabilir.
  • Her hastada görülmese bile bazı hastalarda hafif ateş durumları yaşanabilir.

Sistit Teşhisi Nasıl Konulur?

sistit tanisi nasil konulur

Sistitin teşhisinin konması için belirtileri gösteren hastaların bir ürolog uzmanına görünmesi gerekir. Ürolog, bazı testler yaparak hastalığın teşhisini tam olarak koyabilir. Bu testler idrar analizleri, sistoskopi özel bir alet sayesinde üretra ve mesanenin gözlenmesi ve damar içi pylogram adı verilen özel bir röntgen çekimini ifade etmektedir. Yapılan bu testler özellikle enfeksiyona zemin hazırlayan faktörleri araştırmak için yapılmaktadır. Sistit enfeksiyonuna neden olan bakteri tanımlayabilmek için isem azı durumlarda idrar kültürü gerekebilir. Sistit hemen ve uygun bir şekilde tedavi edildiği takdirde önemli bir hastalık sayılmaz. Sistit ve altında yatan nedenler tedavi edilmediği zaman kronik ve insanı zayıf düşüren bir durum haline gelebilir.

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistit tedavisinin yapılması için hastaların mutlaka doktora görünmesi gerekir. Genel olarak sistitler antibiyotikler sayesinde tedavi edilmektedir. Sistit tedavisine başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı ve sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında ki antibiyotikler kullanılmalıdır. Antibiyogram sonuçlarına göre gerektiği takdirde Bu ilaçlar değiştirilebilir. Kronik enfeksiyonlarda ise tedavi uzayabilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.