Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir?

23.05.2021
17.798
Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Demans hastasının ölüm semptomları, saldırganlık, sürekli yatma, hareket etmeme, huysuzluk, aşırı hareket etme isteği gibi davranışlardır. Tüm bunlar bulunuyorsa demans hastasının rahatsızlığının ilerleyişine işarettir. Tüm bu belirtiler devam ettiği takdirde hasta yatağa bağlı hale gelir. Bu evreden sonra çeşitli hastalıklara yakalanmaya yatkın hale gelerek kaybedilir.

Demans Hastalarının Ömrü Ne Kadardır?

Bunama hastalarının yaşam süresi, hastanın Alzheimer düzeyinde olup olmadığına bağlıdır. Hastalığın evresi Alzheimer evresinde ise de Alzheimer’ın hangi düzeyde olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Demans hastalığı, doğrudan öldürücü sonuçlar doğuran bir hastalık olmadığı için hastaların ömrü hakkında kesin ve net bir bilgi vermek çok zordur. Hasta yaşam süresinin kesinliğinden ziyade yaşamına devam ederken bakımını sürdüren kişiler tarafından mümkün olduğu kadar hijyenik ve sağlıklı bir şekilde bakımına devam edilmelidir. Doğru bir bakım uygulanmadığı takdirde hastanın yakalanabileceği başka hastalıklar yaşam kalitesini ve süresini etkilemektedir.

Demans Hastasına Nasıl Davranılmalı?

demans hastasina davranis nasil olmali

Bunama hastasına davranış biçimleri öncelikle sakinlikten geçmektedir. Hastanın bulunduğu ve bulunabileceği tavırlara yönelik yöntemler mevcuttur. Halk arasında bunama olarak bilinen demans hastalığı, hastanın beyninin zihinsel ve işlevsel olarak bozulması sonucu ortaya çıkar. Bundan dolayı demans hastalarına karşı olan davranışlara dikkat etmek gerekir. Demans hastasının ölüm belirtileri, huysuzluk, garip davranışlar, unutkanlık gibi davranışlar sonucu anlaşılacağı için hastanın davranışlarına karşı tedbirli bir tavır takınmak gerekir. Demans hastalarına karşı davranış şu şekilde olmalıdır:

  • Daha yüksek sesle ve tane tane konuşulmalıdır.
  • Basit kelimeler kullanılmalıdır.
  • Zamir yerine gerçek isim kullanılmalıdır.
  • Hastaya çocuk gibi davranılmamalıdır.
  • Hastanın yaşam alanı düzenli bir hale getirilmelidir.

Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans semptomları arasında en önemli belirtisi hafızada bozulma olmasıdır. Hafıza sorunları olduğu için kişilerin yaptığı konuşmaları anımsamaması, sürekli aynı şeyleri tekrar etmesi ya da sorması demans belirtisi olabilir. Yeni öğrenilen isimler, telefon numaraları unutulabilir. Demans ilerlediği zaman, yeni öğrenilenlerin yanı sıra eskiden öğrenilen bilgiler de unutulur. Kelimeleri bulmada zorlanma, bu kelimelerin yerine anlamsız farklı kelimeler koyma demansta tipik bir sorundur. Hastalarda yargılama, soyutlama, neden sonuç ilişkisi yeteneği kaybolmuştur. Gündelik yapılan örneğin saç tarama, diş fırçalama gibi aktiviteleri yapamama da demans belirtilerindendir. Duyusal uyaranları tanıma, kişinin iyi bildiği yerlerde yolunu kaybetmesi, toplum içinde, mesleki işlevlerde belirgin bozuklukların olması da demansın bulgularındandır. Kişilik huy değişiklikleri, davranış değişiklikleri de görülebilmektedir.

Demans Nedenleri Nelerdir?

Demans sebepleri ve demansa yol açan birçok hastalık mevcuttur. Toplumda en sık demansa yol açan hastalık alzheimer hastalığıdır. Ancak alzheimer hastalığı dışında, damar hastalıkları sonucu vasküler demans, parkinson hastalığına bağlı, normal basınçlı hidrosefali gibi birçok nörolojik hastalığa ve sistemik bazı durumlara bağlı demans ortaya çıkabilmektedir. Madde, alkol kullanımı, tümör ya da tüm bunların birden fazlasının bir arada olmasıyla da demans görülebilmektedir. Demans beyin hücrelerinin bir sebebe bağlı olarak hasar görmesinden kaynaklanır ve bu hasar bilişsel bozulmaya sebep olmaktadır.

Demans Teşhisi Nasıl Yapılır?

Demans tanısı için hastalara mini mental test uygulanmaktadır. Sık kullanılan bu tarama test sonucunda demans şüphesi uyanmışsa hastalar daha ayrıntılı nörolojik ve psikometrik değerlendirmeye alınmaktadır. Hasta kapsamlı bir fiziki muayeneden geçirilir. Kendisinden ve ayrıca bir yakınından kişinin geçmişiyle ilgili detaylı bir bilgi alınır. Mini Mental Test sonrasında, biyokimyasal testler, nörogörüntüleme yöntemleri MR, BT, nöropsikolojik testler ve gerekirse EEG, belden sıvı alma işlemleri de uygulanabilir. Bu incelemeler ışığında demans ayırıcı tanısı yapılabilir. Demansa yol açan hastalığın tanısının konması seyir ve tedavi açısından büyük bir rol oynamaktadır.

Demans Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Demans tedavisi ve bu tedaviye yanıt demansın hangi türde olduğuna göre farklılık gösterir. İlerleyici demans türlerinin çoğu kesin tedavi edilemez. Ama destek tedavilerle belirtiler ve semptomlar yönetilebilir. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin gibi ilaçlarla hastalığın seyrinin durdurulması hedeflenerek bulgularda geçici düzelme sağlanabilir. Ayrıca nöroloji uzmanı depresyon, uyku bozukluğu, ajitasyon gibi bulguları geriletmek, tedavi etmek için farklı ilaçlar verebilir. Ayrıca medikal tedaviler dışında çevre düzenlemeleri ile hastanın bulunduğu ortamın güvenli bir hale getirilmesi gereklidir. Düşme, çarpma gibi kazaları önlemek için hasta yakınlarına önemli görevler düşmektedir. Gürültüyü azaltmak demans hastalarının odaklanmasına yardım eder. Bıçak, araba anahtarı gibi güvenliği tehdit eden eşyaların gizlenmesi gerekebilmektedir.

Demans Önlenebilen Bir Hastalık Mıdır?

demans hastaligi nasil onlenmektedir

Demansı önlemenin kesin bir yolu olmamakla birlikte yaşam şeklinde değişiklikler yapılması ve risk faktörlerinin kontrolü, beyin rezervinin korunmasına ve demansın ilerlemesinin yavaşlatılabilmesine katkı sağlayabilir. Kişinin zihnini aktif tutması sudoku gibi zihinsel olarak teşvik eden oyunları oynamak faydalı olabilir. Fiziksel aktivite demans başlangıcını geciktirebileceğinden mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Sigara içilmemelidir. Çünkü sigara riski artırabilir. Vitamin ve mineralden, antioksidanlardan zengin beslenmek gereklidir. Diyette tuz ve şeker alımının azaltılması faydalı olacaktır. Kardiyovasküler risklerin yönetimi, diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterolün önlenmesi, kilo vermek faydalıdır. Kaliteli uyku, diğer sağlık koşullarının düzeltilmesi önemli bir durumdur.

Frontotemporal Demans Nedir?

Frontotemporal demans, beyindeki frontal alanda yani alnın ardındaki alanlarda veya temporal alanda yani kulakların arkasındaki bölgelerde ilerleyici sinir hücresi kaybına bağlı bozukluğa denmektedir. Frontotemporal demansın da türleri bulunmaktadır. Davranış varyantı frontotemporal demans, primer ilerleyici afazi, motor bozuklukları fonksiyonu bunların arasındadır. Frontotemporal demans hastaları genelde ilişkilerde, kişilikte ve davranışlarda göze çarpan değişiklikler yaşarlar. Dil becerileri, konuşmaları, yazmaları etkilenir. Bireyler sözlü cümleleri anlayamayabilir. Kas veya motor fonksiyonlarda değişimler yaşanır. Kas güçsüzlüğü, yürüme zorluğu olabilir. Henüz bu hastalığın seyrini durduracak bir yöntem yoktur. Bu demans türü için iyi bir bakım, aktiviteler, beslenme düzeni, uyku düzeni, stres yönetimi bu hastalık için olumlu olabilmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.