Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanık Nedir?
Yanıklar ısıya, Güneş’e, elektrik ya da farklı kimyasallara bağlı olarak oluşabilen doku hasarlarıdır. Küçük ve yüzeysel oluşan yanıklarda evde müdahale ederek günlük hayata devam edilebilir. Fakat daha geniş bölgede ve daha derin doku hasarı olan yanıkların tedavi edilmesi gerekir. Yanık ileri seviyedeyse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gidilmesi ve doktor müdahalesinin yapılması gerekir.
Yanık Dereceleri Nelerdir?
Yanıkların verdikleri doku hasarına göre yanık dereceleri vardır. Yanık dereceleri yanığın ciddiyetini belirlemek ve tedavi yöntemini belirlemek için oldukça önemlidir. Yanık dereceleri birinci derece yanıktan dördüncü derece yanığa kadardır. Derece arttıkça yanığın ciddiyeti ve oluşturduğu doku hasarı artar.
- Derece Yanık: Bu yanık derecesi en hafif yanık derecesidir. Sadece cildin dış dokusunda kızarıklık ve hafif ağrıya neden olur. Tehlikeli veya kalıcı iz bırakıcı değildir.
- Derece Yanık: Bu derecedeki yanıklar cildin hem dış tabakasını hem de ikinci deri tabakasını etkiler. Ciltte şişmelere, renk değişimlerine ve leke oluşumuna neden olabilirler. Kabarcıklar oluşabilir ve 2. derece yanıklarda ağrılar şiddetli olabilir. 2. derece yanıkların derin olanları yanıktan yara izi kalmasına da neden olabilirler.
- Derece Yanık: cildin altında bulunan tabaka yağ tabakasıdır. 3. Derece yanıklar cilt üstündeki 2 tabakayı geçip yağ tabakasına kadar inerler. Daha derin hasara sebep olurlar. Bu yanık derecesinde cilt kösele görüntüsünü alır. 3. Derece yanıklar sinirleri yok edip yanık bölgesinde his kaybı yaşanmasına neden olabilirler. Acil tıbbı müdahale gerektiren bir yanık derecesidir.
- Derece Yanık: Bu yanık derecesi en ileri derece yanıktır. Acil müdahale gerektirir. Bu yanık derecesinde hasar kemiğe ve eklemlere kadar ulaşır. Acil tıbbi müdahale yapılmaması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanık tedavisi tamamen yanığın derecesine göre izlenen yöntemlerle yapılır. 1. ve 2. derece yanıklarda daha kolay ve acısız tedavi yöntemleri vardır. Fakat 3. ve 4. derece yanıklarda mutlaka acil müdahale edilmesi gerekli görülür. 1. ve 2. derece yanıklar genellikle çapları 6-7 cm civarında ve altındaysa evde tedavi edilebilir. Fakat 3. ve 4. derece yanıklar evde tedavisi mümkün olmayan uzman hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken yanıklardır.
Soğuk Su ile Yanık Tedavisi
Buzlu olmayan soğuk su ile yanık tedavisi oldukça basit ve etkili bir yöntemdir. Küçük bir yanık yaşanan durumlarda ilk 20 dakika civarı sürede yanık üzerine buzlu olmayan soğuk su tutulması yanığın sönümlenmesini sağlar. Daha sonra yanan bölgenin steril edilmesi için yumuşak bir sabun ile yıkanması önerilir. Dikkat edilmesi gereken tek şey suyun donma noktasına yakın olmaması sadece serin su kullanılmasıdır.
Serin Kompresler ile Yanık Tedavisi
Serin kompresler ile yanık tedavisi çok etkili bir yanık tedavisi yöntemidir. Yanığın üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya serin suyla yıkanmış bir steril bez yanığın şişmesini ve ağrı yapmasını engeller. Bu serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulamak yeterlidir. Kompreslerin soğuk değil serin olmasına da dikkat edilmesi gerekir.
Antibiyotikli Merhemler ile Yanık Tedavisi
Antibiyotikli merhemler ile yanık tedavisi en sağlıklı ve güvenilir yanık tedavi yöntemlerindendir. Antibiyotikli merhemler ve kremler enfeksiyonların oluşumunu önler. Oluşmuş enfeksiyonların iyileşmesini sağlar. Yanık üzerine uygulanan antibiyotikli özel bir yanık merheminden sonra gazlı bezle yapılan hafif bir sargı yanık pansumanında en sağlıklı yöntemdir.
Yanıklarda Ne Zaman Doktora Başvurulur?
Yanıklarda doktora başvurulması gereken durumlar oluşabilir. Özellikle 3. Ve 4. Derece yanıklarda mutlaka doktora başvurulması gereklidir. Yanık acil müdahale gerektiren bir durumdur. Yanık oluşumundan sonra en kısa sürede ileri derece yanıkların tıbbi müdahale alması gerekir. Aşağıdaki gibi yanık durumlarında doktora başvurulması gereklidir:
- Yüz, ayaklar, eller, kalça, kasık gibi vücudun geniş bölgesini kaplayan bölgelerde yaşanan yanık durumlarında
- Derin yanıkların oluştuğu durumlarda
- Cildin görünüşünün deforme olduğu ve kösele gibi göründüğü durumlarda
- Kömürleşmiş veya siyah lekeler oluşmuş yanıkların yaşandığı durumlarda
- Kimyasal maddelerden veya elektrik enerjisinden kaynaklanan yanıkların yaşandığı durumlarda
- Solunum zorluğu veya hava yolunda oluşan yanık durumlarında
Bu gibi durumlarda mutlaka acil tıbbi destek alınması gereklidir.
Güneş Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Güneş yanığı tedavisi oldukça kolay yöntemlerle yapılır. Özellikle yaz mevsiminde güneş yanığı yaşandığı durumlar oldukça sık görülür. Hatta yanık çeşitlerinde en sık görülen yanık Güneş yanığıdır. Güneş yanığı Güneş altında uzun saatler korumasız zaman geçirilmesi ile oluşur. Özellikle yaz mevsiminde denizde çok yaygın yaşanan bir yanık çeşididir.
Öncelikle güneş yanığını mutlaka iyileşene kadar Güneş’ten uzak tutmak gerekir. Güneşlenmeye ve Güneş’in altında zaman geçirmeye devam etmek güneş yanığı yaşayanlar için önerilmez. Bu yanığın iyileşmesini engeller ve derecesinin ilerlemesine neden olabilir. Güneş yanığı tedavisi 1. Ve 2. Derece yanık tedavisi gibidir. Güneş yanığı serin kompres yapılarak veya serin su altında bekletilerek ilk etapta tedavi edilebilir. Ardından antibiyotikli merhemler kullanılarak yanığın tamamen iyileşmesi sağlanır.
Basur tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Yanığa Neler İyi Gelir?

Yanığa iyi gelen ve tedavi sürecini hızlandıran bazı yöntemler, bitki ve gıdalar olduğu bilinir. Yanıklarda Güneş’ten uzak durulması gerekir. Oluşan su kabarcıklarının kesinlikle patlatılmaması ve kabarcıklarla oynanmaması gerekir. Bu kabarcıkların patlatılması tedavi sürecini uzatır. Antibiyotikli merhemler yanıklarda tedavi sürecinin kısalmasına ve yanık olan bölgenin enfeksiyon kapmamasında çok etkilidir.
Aleo vera bitkisi yanık bitkisi olarak bilinir. Yanığa iyi geldiği araştırmalar sonucu ispatlanmıştır fakat aleo vera 1. ve 2. derece hafif yanıkların tedavisine iyi gelir. İleri derece yanık tedavilerinde doktor müdahalesi gereklidir. Aleo vera dolaşımı teşfik eder. Bu yanık olan bölgenin iyileşme sürecine olumlu katkı yapar. Aleo vera aynı zamanda uygulandığı bölgede bakterilerin oluşmasını engeller. Bu da yanık tedavisinde yanmış bölgede enfeksiyon oluşmasını önler. Aleo vere dışarıdan alınırken içeriğinde katkı maddesi olmaması oldukça önemlidir. Özellikle içeriğinde parfüm ve renklendirici olanların yanıklar için kullanılması önerilmez.
Bal da aleo vera gibi yanık tedavisinde oldukça olumlu etki yaratır. Bal da aleo vera gibi antibakteriyeldir. Yanık bölgesinde enfeksiyon oluşmasını önler. Çok eski zamanlardan beri bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Yanık oluştuğu ilk anda ilk müdahale için hiçbir şey bulunamadığı durumlarda yanık bölge üzerinde ince tabaka saf bal sürülebilir.
Hafif ağrı kesiciler kullanmak da yanık tedavisinde tedavi sürecini rahatlatıcı etki yaratır. Özellikle yanık dereceleri yükseldikçe yanıkların yaptığı ağrı oranı artar. Yanık bölgesinde ağrı ve acı hissi çok rahatsız edici olabilir. Yanıklar hafif olsalar dahi ilk oluştukları günlerde ağrıya sebep olabilirler. Özellikle eller kollar gibi sürekli kullanılan uzuvlarda oluşan yanıklar çok ağrı yapabilirler.
Yanık tedavisinde ağrı kesici kullanmak yanıkların sebep olduğu ağrılarda kurtulmaya yardımcı olur. Böylelikle yanığı olan kişiler tedavi sürecini daha rahat atlatırlar. Ağrı kesici kullanımı 3. ve 4. derece yanıklarda neredeyse kaçınılmazdır. Özellikle kemiklere kadar inen 4. derece yanıklar çok şiddetli ağrılara sebep olur. Bu gibi durumlarda yanık bölgesine ağrı kesici merhem ya da ağız yoluyla alınan ağrı kesicileri kullanmak büyük rahatlık sağlar.