Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Restoratif diş tedavisi, sert diş dokularının bakteri kaynaklı, bakteri olmadan tüm sorunlarını ve estetik şikayetlerini tedavi ve takibini sağlayan uzmanlık alanıdır. Restoratif diş tedavisi sırasında hastanın rahatsızlıklar mevcut çürük, aşınmış, hassas, renklenmiş, aralıklı ve kırık dişlerin işlevini yerine getirilmesi bu alanın amaçlarıdır. Dolgu diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun yapay bir dolgu malzemesi ile doldurma işlemidir.
Restoratif Diş Tedavisi Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu türleri birden fazla olmakla beraber yapılırken oyuğun iyi hazırlanması gerekmektedir. Dişe yapılan dolgu ile dişin çürümeden önceki doğal hali verilmekte olup dolgu maddesi seçerken hekimler arka dişlerin çiğneme basıncına dayanıklı olması ön dişlerde estetik durmasına dikkat etmektedir. Diş çürüklerinin tedavi edilmesi amacıyla kullanılan amalgam dolgular estetik açıdan bir çözüm sağlamadığı için porselen ya da kompozit dolgular tercih edilmektedir.
Restoratif Diş Tedavisi Kompozit Beyaz Dolgular Nedir?
Kompozit dolgular, diş çürüklerinin tedavisinde estetik bir sonuç vermek amacıyla uygulanan restorasyon malzemelerinden biridir. Dişte bulunan çürük dokular temizlenip hazırlanan kavitelere, materyalin tabakalar halinde yerleştirilmesi ve özel bir ışık ile sertleştirilmesi uygulanmaktadır. Dolgular sertleşme aşamasından sonra uygulanan dişin anatomik özelliklerine göre şekillendirilerek cilalanmaktadır. En iyi olumlu özelliği sağlıklı olmasının yanında diş dokularını taklit eden estetik özelliklere ve farklı renk aralıklarına sahip olmalarıdır. Bu sebeple çürük dokuların temizlenerek restore edilmesinin yanı sıra dişlerin renk ve biçimlerinde bulunan sorunların da giderilmesinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dezavantajı ise her ne kadar çok iyi cilalanabilir olsa da, hastanın beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak boyayan maddeler ile renklerinin hafifçe değişebilmesi ve işlem sonrasında geçici bir duyarlılık oluşturma ihtimallerinin olmasıdır. Günümüzde adeziv sistemlerdeki gelişmeler neticesinde kompozit dolgular dişlere iyi bağlandıkları için kalan diş dokularını desteklemekte, diş restorasyon sınırında oluşabilecek sızıntı ve ikincil çürüklerin oluşma riskini en aza indirmektedir. Gelişmiş yüzey özellikleri ve yapılarındaki gelişmeler sayesinde kolaylıkla tamiri mümkün ve yeniden cilalamak mümkün olmaktadır.
Porselen Dolgular Nedir?

Porselen dolgular, dişlerde doku kaybının fazla olduğu durumlarda kalan sağlam diş dokularını korumak amacıyla porselen dolgular uygun bir tercih olarak kullanılmaktadır. Restoratif diş tedavisi için porselen dolguların hazırlanması esnasında en ileri teknoloji kullanılır ve ağız içi restorasyon malzemeleri arasında diş dokusuna en uygun malzemelerden biri olarak bilinmektedir. En az doku kaybıyla en çok tutuculuk sağlamakta, porselen kaplamalara göre dişte çok daha az madde kaybı gerektirmekte olup sıkıştırılmış özel porselen yapısı nedeniyle ağızda şekil değiştirmemekte ve kenar sızıntısı riskini en aza indirmiş olur.
Hepatit B tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Fiber Destekli Restorasyonlar Nedir?
Fiber destekli restorasyonlar, güncel tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Mühendislik alanında, savunma sanayinde, denizcilik, uçak ve roket endüstrisinde kullanılmakta olan fiber malzemeler, materyal çeşitliliğinin artması ile birlikte günümüz modern diş hekimliğinde de tedavi seçenekleri arasında yerini almış olup estetik olması, yüksek mekanik özelliklere, yorulma direncine ve sertliğe sahip olması, biyouyumlu olması ve toksik olmaması sebebiyle rahatlıkla kullanılabilmektedir. Diş eti ve periodontal dokularda oluşmuş zararlar nedeniyle sallanan, ağızda durması zor hale gelmiş dişlerin sabitlenmesi amacıyla fiber lifler, adeziv bonding malzemeleri ile birlikte kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Tek diş eksikliği oluştuğunda komşu dişlerden destek alınıp, dişlerde küçük diş kesimi ile tek seansta başarılı bir şekilde ağız içinde tamamlanabilmektedir. Aşırı kaplama harabiyeti olan dişlerde, restorasyonların içerisine yerleştirilerek restorasyonun mekanik özelliklerini, aşınmaya ve çiğneme basınçlarına direncini arttırmakta, kalan diş dokularının kırılma riskini en aza indirmektedir. Tüm kompozit restorasyonlar gibi tamir edilebilmekte, yeniden cilalanabilmekte, biyouyumlu ve estetik olması sayesinde hastalar tarafından kolaylıkla kabul edilebilmektedir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma işlemi, genetik birçok özellik gibi diş rengi de kişiden kişiye değişmektedir. Dişin yapısını oluşturan dokular ve bu dokuların içerik oranları dişlerin renklerini belirlemekte olup diş beyazlatmak için birçok yöntem bulunmaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemler Nelerdir?

Diş beyazlatma teknikleri, ofis tipi ve ev tipi beyazlatma yöntemleri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi: Diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan office bleaching yöntemi olarak bilinmektedir. Diş hekimi kontrolünde uygulanıp dişlerde 1 veya 3 seansta hızlı beyazlama yapılmaktadır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma İşlemi: Hastanın kendisi tarafından evde uygulanan home bleaching yöntemidir. Dişlere hastadan alınan ölçülere özel hazırlanan plaklar içerisine beyazlatıcı ajan yerleştirerek daha uzun sürede dişlerin beyazlatılması sağlanmakta olup beyazlatıcı ajan 7 ile 15 gün süreyle kullanılır ve bazı durumlarda her iki yöntem birlikte kullanılmaktadır.
Bronşit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Diş Aşınmalarının Nedenleri Nelerdir?
Diş aşınmalarının sebepleri, dişlerin çok sert, uzun süre ve yanlış fırçalanması, aşındırıcı özelliği fazla olan diş macunlarının kullanılması, diş fırçasının çok sert olması, asitli yiyecek ve içecekler fazla tüketilmesi, diş sıkma ve gıcırdatma davranışların yapılması ve dişler arasında kapanma bozukluklarıdır.
Diş Renklenmeleri Sebepleri Nelerdir?
Diş renklenmeleri nedenleri, dişlerdeki gelişim bozuklukları, dişlerde gelişen yaralanma, renklendirici içeren yiyecek ve içecekler, tütün kullanımı, yaşlanma, hastalıklar, ilaçlar ve boyayan madde içeren gargaralar sebep olmaktadır.
Lamina Restorasyonu
Lamina restorasyonu, ön dişlerinde renklenme problemine olan kişiler, dişlerinde şekil bozukluğu, çarpıklık bulunan kişiler, ayrık dişlere sahip olan kişiler, geniş renklenmiş ve yıpranmış dolgulara sahip olan, dişleri beyazlatma işlemine yanıt vermeyen kişiler, kırık veya aşınmış dişlere sahip olan kişiler için lamina uygulaması gerekli olmaktadır.
Lamina Restorasyon Sonrası
Lamina restorasyon sonrasında bakımı doğal dişler gibi yapılmalıdır. Lamina restoratif diş hasarı olmaması için sert yiyecekleri ısırmaktan, diş gıcırdatmaktan, tırnak yemekten, kalem ve benzeri sert cisimleri ısırma alışkanlıklarından uzak durmak gerekli olup yılda iki kez düzenli olarak diş kontrollerine gidilmelidir.