Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.05.2021
779
Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Sivilce tedavisi için uygulanan birçok yöntem bulunur. Sivilce tedavisinin şekli ve süresi kişilerin genel sağlık durumu göz önüne alınarak sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, yaşına ve durumuna göre belirlenir. Sivilcenin tedavileri bir ya da 2 hafta gibi kısa bir sürede bitmeyeceği için hastalık hastalar Tedavinin uzun süreceğini bilmelidir. Akne bir diğer adıyla sivilce kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması ile sonuçlanan bir durumda ortaya çıkar. Eğer kişilerin vücutları çok fazla sebum üretiyorsa, ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara sebep olabilir.

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne (sivilce), cildin orta katmanındaki yağ salgılayan kanallarının tıkanması ile ortaya çıkmaktadır. Pilosebase ünite adlı cilt altı yağ katmanlarının yangısal reaksiyonu, özellikle ergenlik döneminde görülen önemli kozmetik problemlerden biridir. Erişkinlik döneminde kadınlarda çok daha sık görülen sivilce oluşumu, çoğunlukla hormonal değişimlerden dolayı olmaktadır.

Kişilerin fiziksel görünümünün yanı sıra psikolojilerini de olumsuz etkiler. Sıklıkla cilt üzerinde yüz, omuz, sırt ve göğüs bölgesinde bulunan akneler çoğunlukla ergenlik çağında oluşmaya başlar ve bazı kişilerde 40’lı yaşlara kadar görülebilir. Bir diğer deyiş ile sivilceler, ergen popülasyonunun %80’inde görülmektedir. 25 yaş ve üzeri kadınlarda ise %10 oranında rastlanmaktadır. Erkeklerde ise yaklaşık olarak %3 seviyesindedir.

Sivilce Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Akne oluşumuna tesir eden faktörlere genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonlar örnek olarak gösterilebilir. Her iki cinsiyette de testosteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testosteron hormonu fazlayken bazı durumlarda ise testosteron normal ancak yağ hücrelerinin yanıtı fazla olmaktadır. Anne ve babanın herhangi birinde akne görülmesi çocukların da akne problemini yaşamasına neden olabilmektedir. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının sivilce artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda ise cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, şeker ve yağ yağ oranı yüksek besinler akneyi arttırabilir.

Sivilce Tipleri Nelerdir?

sivilce turleri nelerdir

Sivilce türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Komedonlar: 1 ila 3 milimetre boyutunda olan komedonlar siyah nokta olarak bilinir. Dokunulmadığında iltihap oluşumuna yol açmaz ve kendiliğinden yok olabilir.
  • Papüller: 5 milimetreden küçük boyutta, iltihaplı ve kırmızı renkli sivilce türüdür. Dokunulduğu zaman acıya yol açar ve sıcaktır.
  • Nodüller: Büyük boyuta sahip olan bu sivilce türü yuvarlak şekilli ve iltihaplıdır. Cildin yüzey kısmında ya da altında olabilir.
  • Akne Konglobata: Bu tür, şiddetli kist oluşumuna yol açar. Sırt ve göğüs kısmında daha sık görülmektedir. Cilt yüzeyinde derin iz kalmasına yol açar ve adet düzensizliği gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Akne Fulminans: Genellikle ergenlik dönemindeki erkeklerde görülen bir türdür. Kistik yapıya sahiptir. Bu sivilce türü aniden iyileşebilir ve yara oluşumuna yol açabilir. Çoğu zaman kişilerde yorgunluk, halsizlik, ateş ve kan değerlerinde değişim gibi belirtilere yol açmaktadır.
  • Akne Vulgaris: Ergenlik döneminde sıklıkla görülen basit bir akne türüdür. Genellikle yüz bölgesinde görülen sivilceler kapalı popüler şeklindedir. Kist oluşumuna, nodüllere ya da yara izine yol açmaz.

Bu sivilce türlerinden bazıları kendiliğinden iyileşse de bazılarının iyileşmediği görülür. Bu gibi durumlarda akne tedavisine başvurulmaktadır.

Sivilce Tanısı Nasıl Konur?

Akne tanısının konması için bireylerin dermatoloji uzmanına görünmesi gerekir. Akneler, özellik ve şiddetli vakalarda beraberinde bazı hastalıkları getirebilir. Bu sebeple sadece kozmetik bir sorun olarak kabul edilmemelidir. Sivilce sorunu ile beraber kızlarda aşırı tüylenme, adet düzensizliği, Tip 2 diyabet ve yumurtalık kistleri oluşabilir. Bu vakalarda hormonal testlerin mutlaka yapılması ve altında yatan hastalığın tedavisinin yapılması gereklidir. Kullanılan bazı ilaçlardan sonra ani ve şiddetli bir şekilde akne oluşumu gözlenebilir. Bu gibi durumlarda sivilce tanısı hastaların öyküleri ile konur.

Sivilceye İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

Akneye iyi gelen besinler iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik içeren gıdalar tamamen cilt dostudur. Bunun yanı sıra hücre yenilenmesini hızlandıran omega-3 yağ asitleri ve A, D ve E vitaminleri, aknelerin azalmasına ve hatta yok edilmesine katkı sağlayabilir. Ciltteki sebum oranı ile akne oluşumunun doğru bir orantısı bulunmaktadır. Bu sebeple sebum üretimini azaltan yeşil çay tüketimi de aknelere oldukça iyi gelmektedir. Cildin yağlanmasını önlemek sivilce oluşumunu da engellemektedir.

Sivilceler Nasıl Geçer?

sivilceler nasil yok edilir

Sivilcelerin yok olması için onları patlatmak kesinlikle doğru bir yöntem değildir. Deriye zarar veren bu eylem, enfeksiyonun yayılımını kolaylaştırır ve daha fazla aknenin ortaya çıkmasına neden olur. Böylece var olan sivilcelerin iyileşmesini de geciktirir. Sivilcelerin cilt üzerinde oluşturmuş olduğu kötü görünümün kozmetik ürünler ile giderilmesi ya da kapatılmaya çalışılması da sivilce oluşumunu artırır.

Sivilcelerin büyük bir kısmı kendiliğinden yok olsa bile farklı tedavi yöntemleri sayesinde iyileşme süresi hızlandırılabilir. Ancak bu tedavilere verilen yanıtın alınması bazı durumlarda ise uzun sürebilir. Dolayısıyla sivilce tedavisi için verilen ilaçların önerilen dozda ve belirlenen süre boyunca kullanılması oldukça önemlidir.

Sivilceli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Akneli cilt bakımı için özel sabunlar ya da temizleyici jel solüsyonlar günde 2 defa uygulanmalıdır. Sivilceli cilt, leke oluşumuna karşı çok hassastır ve bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler cildi nemlendirerek tahrişi önler sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahriş ile başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler de kullanılabilir.

Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar krem ve ağızdan alınanlar şeklinde bulunur. Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili bir cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de aynı zamanda akne tedavisinde önemli bir yeri vardır. Krem ya da oral formu tercih edilmektedir. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek için ilaçlar geliştirilmiştir. Bu ilaçlar bir dermatoloji uzmanı tarafından verilmediği sürece kullanılmamalıdır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.