Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tırnak batması tedavisindeki amaç hastalığın önüne geçmektir. Bu durum göz önünde bulundurularak tırnakların düz bir şekilde kesilmesine özen gösterilmelidir. Oval şekilde kesilen tırnaklar, tırnağın derinin içine doğru uzamasına sebep olur ve bu da batıkların artmasına sebebiyet verir. Tırnak batması birçok insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı can sıkıcı bir problemdir. Bu sorunun ortaya çıkmasında genetik sebepler olduğu gibi günlük yaşantılardaki alışkanlıklarda yer alır. Ayak bakımının düzenli olarak yapılmaması, yanlış tırnak kesimi ve hatalı ayakkabı seçimi tırnak batmasının tetikleyici unsurlarıdır. Tırnak batmasının tedavisi için birçok farklı yöntem bulunabilir.
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandı acı verici bir sağlık problemidir. Çoğunlukla Ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi ya da kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucunda meydana gelmektedir. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmez ise enfeksiyon hastalığı ile sonuçlanabilir. Tırnak batması iltihap gelişimi ile sonuçlandığında ağrı daha şiddetli bir hal alacaktır ve ısı artışı, şişlik, akıntı gibi farklı belirtiler gösterecektir.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliği arasındaki oranın dengesiz olması.
- Tırnakları sıkıştıran dar ayakkabılar ve çoraplar giyilmesi.
- Tırnakların çok kısa bir şekilde kesilmesi.
- Yanlış olarak kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma gözlemlenebilir. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi gerekmektedir.
- Ayak tırnağının herhangi bir sebep ile yaralanması.
- Olağandışı kavisli ayak tırnaklarına sahip olunması.
- Uygun şekilde yapılmayan agresif manikür ve pedikür uygulamalarının yapılması.
- Bazı insanların ayak tırnakları doğal olarak içe doğru kıvrılmaktadır. Bu durum kıskaç tırnakları olarak bilinir ve bu tırnaklarda batma sık bir şekilde gözlenir.
- Özellikle tırnağın çıkması ile sonuçlanan travmalar batmaya sebep olabilir.
Akne tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batmasının semptomları oldukça karakteristik bir özelliğe sahiptir. Genellikle bütün hastalarda tırnak batması aynı seyirde ilerler ve ortak belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler aşağıdaki gibi verilmiştir:
- İlk olarak tırnağın batık oluşturduğu bölgede ağrı ve hassasiyet meydana gelir.
- Bu ağrı ve hassasiyet ile birlikte kızarıklık görülür.
- Bundan sonraki aşamada bölgede şişlik oluşmaya başlar.
- Şişliğin oluşmuş olduğu bölgede zedelenmelerde ötürü son olarak enfeksiyon meydana gelir.
- Enfeksiyon ilerleyen zamanlarda akıntıya da sebep olabilmektedir.
- Bu akıntı bölgenin daha da ağrılı bir duruma gelmesine neden olur.
- Tırnak batması iltihap oluşumundan sonra batmanın oluştuğu bölgede kanamalar da görülebilir.
- Bu aşamanın ardından hastaların yürümelerine ve hareket yeteneklerinde azalmalar görülür.
- Ayrıca iltihaplanmanın ardından hastaların ateşlenmeleri de görülen durumlar arasında yer alır.
- Vücut oluşan enfeksiyonla savaşırken ateş yükselmesi gibi durumların yaşanması olağan bir belirtidir.
Son maddede belirtilen ateş yükselmesi durumu görünmeden önce hastaların tırnak batması tedavilerine başlaması gerekir. Belirtiler mutlaka ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeksizin doktora gidilmelidir.
Tırnak Batması Teşhisi Nasıl Konur?
Tırnak batması teşhisinde fiziksel muayene yeterli olacaktır. Çoğunlukla hastalar bireysel olarak da bu hastalığı teşhis edebilirler. Çünkü tırnak batmasının olduğu bölgede oluşan kızarıklık, şişlik, ağrı, acı ve iltihabın genelde başka bir açıklaması bulunmaz. Bu belirtilerin hepsi tırnak batmasının bir sonucudur. Teşhisi basit bile olsa tedavinin gecikmemesi oldukça önem arz etmektedir. Çünkü tırnak batması başka komplikasyonlara daha yol açabilir. Başlangıçta yalnızca derinin yüzeyinde iltihaplanma görülse de tedavi edilmeyen bir batık altta bulunan kemiğin enfekte olmasına sebep olabilir. Bu da ciddi kemik enfeksiyonlarına yol açmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra diyabeti olan hastalarda komplikasyonlar daha da şiddetli bir şekilde seyreder. Komplikasyonlar böyle hastalarda kan akışının yavaşlaması ve ayakta bulunan sinirlerin zarar görmesine sebep olur. Diyabeti olan hastalarda oluşan tırnak batmaları düzgün bir şekilde iyileşmeye verir ve enfeksiyonlar daha ağır bir şekilde seyredebilir. Nadir olmakla birlikte bu enfeksiyonlar kangrene dahi yol açabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir. Kangren bu bölgeye kan akışını yeteri kadar sağlamasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Diyabeti olan hastaların bu batıkları ciddiye alarak vakit kaybetmeden teşhis için bir uzmana görünmelerini de yarar vardır.
Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak batmasının iyileşmesini sağlayan ya da belirtilerini azaltan evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Sabunlu sıcak su banyosu: Etkilenen ayağın suya sokulması, şişliğin azaltılmasına ve ağrının hafifletilmesi ne yardımcı olur. Ayağı günde 3 kez her seferinde 20 dakika olmak üzere ılık ve sabunlu suda bekletmek etkili sonuçlar verebilir. Zeytinyağından yapılan kastilya sabunu önerilir.
- Elma sirkesi: Bilimsel kanıtlar sınırlı olsa bile elma sirkesinin antiseptik, antienflamatuar ve ağrıyı hafifletmek özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Tırnak batması için bir kova ılık suya yarım çay bardağı elma sirkesi ilave edilir. Etkilenen ayak günde 20 dakika kadar bu suda bekletilir.
- Rahat ayakkabı ve çoraplar giymek: Çok sıkı ayakkabı ve çorapların giyilmesi parmak uçlarına sıkıştırabilir. Bu durum tırnak batmasının önde gelen bir sebebidir. Tırnak batması gelişmesini ya da kötüleşmesini önlemek için Ayak parmaklarında yeterli miktarda boşluk bırakacak şekilde ayakkabılar ve çoraplar tercih edilmelidir.
- Batık tırnak koruyucu kullanmak: Batık tırnaklar için yastıklama bariyeri sağlamaktadır. Etkilenen alanın etrafında oturan halkalar veya parmağı tamamen saran bir kılıf olarak mevcuttur.
Kurdeşen tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Tırnak Batması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Tırnak batması tedavi yöntemleri tıbbi ya da evde uygulanan yöntemler olabilir. Evde uygulanan yöntemlere rağmen iyileşme görülmüyor ise parmak aşırı şiş ve ağrılıysa, bölgede şiddetli hassasiyet, ısı artışı gelişirse ve irin akıyorsa, kişide şeker hastalığı varsa en doğru davranış doktora görünmek olacaktır. Doktorlar tırnak batmasına bağlı olan enfeksiyon belirtileri gözlemlerse ağızdan antibiyotik tedavisine başlamaktadır. Ayrıca tırnak batması tedavisindeki duruma göre tırnağın bir kısmını kesmek ya da tamamını çekerek çıkarmak da uygulanabilir.