Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

13.05.2021
3.231
Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kurdeşen tedavisindeki amaç alerjiye yol açan etkenin tespit edilmesidir. Kan testlerinde alerji belirtilerinin gözlenmesinin ardından alerji testleri uygulanarak ya da hastanın tıbbi öyküsünden yararlanılarak tetikleyici olan faktörler belirlenir. Bunun ardından bu alerjenlerden uzak kalmaya yardımcı yaşam tarzı değişiklikleri uygulanmaktadır. Enfeksiyon ya da kronik sistemik hastalıklardan kaynaklı bir kurdeşen söz konusu ise ciltteki lezyonlara yönelik kurdeşen tedavisi önerilir. Kurdeşen, bir tür alerjik deri hastalığıdır. Deride kabarık, kızarık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde gelişen kurdeşen bazen vücudun belirli bir bölümünde bazen de tüm vücuda yayılacak şekilde ortaya çıktığı görülmektedir.

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir?

Kurdeşen halk arasında bilinen adı ile Ürtiker, vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntü ile karakterize olmuş bir cilt hastalığı şeklinde tanımlanmaktadır. Genellikle alerjik olduğu bilinen bir hastalıktır. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik oluşumu da eşlik etmektedir. Oluşan bu döküntüler şiddetli kaşıntılara sebep olabilir nokta aşındıkça sayılarında şişliklerinde, kızarıklıkların da ve boyutlarında da artış görülebilir. Alerjik deri döküntüleri çoğunlukla 1 ila 2 milimetrelik bir boyuta sahiptir. Ancak bazı durumlarda daha büyük boyutlara da sahip olabilirler. Akut ve kronik olmak üzere 2 çeşit kurdeşen vardır.

Sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kurdeşen Neden Olur?

Ürtikerin oluşma sebebi vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlar ile tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yolu ile bazıları iltihabı enfeksiyonlar sırasında ya da sonrasında, diğerleri ise soğuk ve sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler. Bunun yanı sıra çoğu durumda tetikleyici faktörler bulunmayabilir. Ancak tetikleyiciler den bağımsız olarak vücutta kurdeşene yol açan mekanizmalar her hastada çoğunlukla aynı ölçüdedir.

Kurdeşen Nasıl Oluşur?

kurdesen neden olusur

Ürtikerin oluşması aşamaları sırası ile aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Vücudun çeşitli sebepler ile tetiklenmesi sonucunda bağışıklık sisteminin savunma hücrelerinden biri olan mast hücrelerinden histamin ve PAF (Trombosit aktive edici faktör) olarak adlandırılan haberci ajanlar salınır.
  • Salınan bu haberci ajanlar ciltte bulunan kan damarları üzerinde genişlemeye yol açar ve damarları plazma adı verilen kan sıvısı için geçirgen bir hale getirirler.
  • Sonuç olarak kan plazması damar dışına çıkar ve deriye yayılır. Bölgesel olarak bu plazma birikir ve kurdeşen adı verilen döküntülere neden olur.

Ürtiker İçin Tetikleyici Faktörler Nelerdir?

Kurdeşen için tetikleyici unsular şu şekilde sıralanabilir:

  • Alerjen faktörler: özellikle fındık ve kabuklu deniz ürünleri ne karşı oluşan alerjiler.
  • Enfeksiyonlar: virüs, bakteri ya da parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar.
  • Çeşitli hastalıklar: tiroid hastalıkları, romatizmal rahatsızlıklar buna örnek olabilir.
  • Böcek zehiri: arı sokması ve bazen sivrisinek ısırmasına karşı vücut tepki gösterebilir.
  • Fiziksel etkenler: soğuk, sıcak, güneş ışığı,, basınç gibi fiziksel faktörler.
  • Bazı ilaçların kullanımı: bazı antibiyotikler, tansiyon ilaçları ya da ağrı kesici ilaçlar kurdeşeni tetikleyen bilir.

Yukarıda verilen bu tetikleyicilerden herhangi birinin kurdeşene sebep olduğunun bilinmesi kurdeşen tedavisi için oldukça önemlidir.

Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Kardeşinin semptomları arasındaki en önemlisi ciltte oluşan kırmızı ve kaşıntılı kabartılardır. Büyüklükleri fazla değişken olmakla birlikte genellikle birkaç milimetrelik çok sayıda kabartılar şeklinde görülmektedir. Vücudun her yerinde oluşabilen bu kabartıların sebep olduğu kaşıntı çoğunlukla gece saatlerinde şiddetlenir. Uzun süreli olmaları halinde kadınlarda adet dönemine denk gelen zamanlarda da oldukça şiddet denebilir. Kurdeşen hastalığı nadir olsa da bazı durumlarda su toplaması şeklinde de görülebilir. Kabartı şeklinde oluşan bu lezyonlar genellikle kişi tarafından dokunulmaması halinde 24 saat içerisinde iyileşerek kaybolur ve herhangi bir iz bırakmaz. Ancak özellikle de dışarıdan etki eden alerji anlatamazsın kesilmemesi ya da herhangi bir ilaç ve hastalıktan dolayı ortaya çıkmış olması durumlarında uzun süreler boyunca kalabilir.

 Bu lezyonların haricinde gözlerde, dudaklarda ve kulak memelerinde alerjiye bağlı şişlikler gözlenmektedir. Çok daha şiddetli vakalarda ise ürtikere ek olarak mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, halsizlik, baş ağrıları, kas ve eklem ağrıları, baş dönmesi ve göz kararması, bayılma ve ishal gibi tüm vücudu etkileyebilen belirtiler de görülebilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde ciddi bir alerjik tablo söz konusu olacağı için vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

Kurdeşen Çeşitleri Nelerdir?

kurseden turleri nelerdir

Kurdeşen türleri iki tane ve şu şekildedir:

  • Akut Ürtiker: yüzde 50’sinde neden bulunamayan, kalan yüzde 50’lik kısmında ise karakteristik belirtiler gösteren alerjenlere karşı çok kısa bir süre içerisinde oluşan kurdeşen türüdür. İlaçlara bağlı olarak görülen Ürtiker ilacı başlamanın üzerinden yaklaşık 36 saat sonra görülmeye başlar. Bunun haricinde akut ürtikere en sık sebep olan etkenlerden biri besin alerjileridir. Akut ürtiker 6 haftadan uzun sürmez, alerjinin tespiti ve buna maruz kalmanın önlenmesi ile birlikte hızlı bir şekilde iyileşir.
  • Kronik Ürtiker: kurdeşen belirtileri eğer 6 haftadan daha uzun bir süre devam ediyorsa bu durum kronik Ürtiker anlamına gelir. Kronik kurdeşenin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri ile enfeksiyonlar, solunum yolu alerjenleri, sisteme sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.

Kılcal damar tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ürtiker tedavisi için öncelikle olası tetikleyicileri bulmak ve mümkün olduğunca bunlardan kaçınmak gereklidir. Hastaların yemiş olduğu herhangi bir besin ürtikere sebep oluyor ise bu besinin hasta tarafından tüketilmesi kesinlikle yasaklanır. Eğer kurdeşen bir ilaç sebebiyle ortaya çıkmış ise ilgili ilaç doktor tarafından kesilir ve uygun farklı ilaçlar ile değiştirilir. Arı, yaban arısı, eşek arısı gibi böcek sokması sonucu ürtiker ortaya çıkmış ise ilgili zehre yönelik spesifik immünoterapi tedavisi gerekir. Kurdeşen tedavisi için görüldüğü üzere öncelikle hastalığa neyin sebep olduğu bilinmelidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.