Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

13.05.2021
1.418
Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kılcal damar tedavisinin yapılması yıllarca skleroterapi ve radyofrekans sistemleri ile gerçekleşmiştir. Ancak son yıllarda lazer sistemleri ile etki ve yan etki profili açısından daha yaygın bir yöntem geliştirilmiştir. Kılcal damarlar genişlemiş ve yüzeye yakın damarlar olarak bilinir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabildiği gibi daha çok yüz ve bacaklarda rastlanır. Yüzde kılcal damar çatlamaları beraberinde yüz kızarıklıklarını getirir. Bu durumda kişilerin istemeyeceği çirkin bir görünüm ortaya çıkar. Bacaktaki kılcal damarlar ise meslek gruplarına göre orantılı olarak da değerlendirilebilir. Kılcal damar tedavisi nereden dan iyileşmeye genellikle hastanın durumuna göre 2 ila 4 hafta arasında değişiklik gösterir. Tedaviler ise 4 ile 6 hafta aralıklarla yapılmaktadır. Tedavi sırasında güneşten kaçınılmalıdır ve ardından da güneş koruyucu kullanılması önerilir. Genellikle sağlık açısından herhangi bir sıkıntı oluşturmazlar.

Kılcal Damar Tedavisi Nedir?

Kılcal damar tedavisi genellikle estetik görünüm için yaptırılmaktadır. Cilt yüzeyine yakın olarak bulunan geniş damarlara kılcal damarlar adı verilir. Bu damarlar yüzeye yakın oldukları için cilt üzerinde görünür bir hal almaktadırlar. Cilt yüzeyine yaklaşmış olan damar görünümü kişileri rahatsız edebilmektedir. Kılcal damarlara vücudun her yerinde rastlamak mümkün olsa bile genellikle yüzde ve bacaklarda daha çok görülmektedir. Yüzde oluşan kılcal damar çatlamaları damarlı görünümün yanı sıra kızarıklıklara neden olabilir. Bu durum kadınlarda ve erkeklerde istenmeyen, rahatsız edici bir görünüm oluşmasına neden olur. Bacaklarda rastlanan kılcal damarlar ise genellikle deformasyonlara bağlı olarak oluşmaktadır.

Sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kılcal Damarlar Neden Çıkar?

kilcal damarlar niye ortaya cikmaktadir

Kılcal damarların oluşmasına birçok etken sebep olabilir. Özellikle genelde ayakta olunmasını gerektiren mesleklere sahip bireylerde kılcal damarlar bacaklar üzerinde çok daha sık görülür. Aynı zamanda çevresel faktörler de kılcal damar oluşumuna neden olabilir. Fazla güneşe maruz kalma, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, hormon tedavisi alımı, uzun süreli kortizon kremleri kullanımı ve sahip olunan bazı iç hastalıkları kılcal damar oluşumunun en belirgin olarak görülen sebepleridir. Bunun yanı sıra kılcal damar oluşumu yaşlanmaya ve genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?

Yüzde kılcal damarların görülme sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildin ince yapıda ve hassas olması;
  • Akne rozasea hastalığı;
  • Güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma;
  • Uzun süre kortizonlu krem kullanımı;
  • Lupus ve benzeri hastalıklar;
  • Radyasyon tedavileri;
  • Doğum kontrol hapları ve hormonal tedaviler;
  • Yaşlılık ve genetik faktörler;
  • Hematolojik hastalıklar;
  • Son olarak burun ameliyatları yüzdeki kılcal damar çatlamasının sebebi olarak sayılır.

Kılcal Damar Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kılcal Damar tedavilerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar baş göstermektedir. Kılcal damar tedavisi uygulanmadan önce alınan ilaçlar ve beslenme düzeni oldukça önem arz etmektedir. Damarların genişlemesine sebep olacak ilaçları kullanmak ya da kan sulandırıcı haplar içmek tedaviye oldukça zor bir hale getirir. Yine damarların genişlemesine neden olan bir Diğer sebep de aşırı sıcağa maruz kalmaktır. Bunların yanında tedavi öncesinde cildin temiz ve hijyenik olduğundan emin olunmalıdır. Cildin kirli olması tedaviye olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Kılcal damar tedavisi sonrasında da cildin korunması gerekmektedir. Cilde yormayacak ürünlerin kullanılması doktorlar tarafından önerilir. Tedavinin ardından dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de Güneştir. Güneşe maruz kalmamak ve güneş koruyucu kremler kullanmak bu Tedavinin ardından yapılması kesinlikle zorunlu hale gelen bir işlemdir.

Kılcal Damar Tedavisi Kaç Seans Sürer?

kac seanstir kilcal damar tedavisi

Kılcal Damar tedavisinin seans süreleri bireylerin cilt tipine ve ciltteki sorunlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ancak genellikle 3 ila 4 seans arasında iyileşme tamamen sağlanmış olur. Seansların arasında 3 ila 4 haftalık bir süreç vardır ve ilk seanstan sonra gelişme gözle görülebilir bir derecede olur. Kılcal damarların kalın olup olmadığı da yine seansların çokluğuna etki edecektir. Şiddetli Yüz kızarıklığı yaşayan kişilerde bu tedavi çoğunlukla 6 aya kadar sürebilir ve bu sayede daha etkili sonuçlar alınabilir. Seansların sık olarak tekrarlanması ile kılcal damar hastalığının tekrar yaşanmasının da önüne geçmiş olur. Cildin Güneş sebebiyle zarar görmesi ve hassasiyetin artması gibi durumlarda güvenlik önlemi için birkaç tedavi daha uygulanabilir. Ayrıca tedaviye tepki vermeyen kişiler de sonuçların daha zayıf olması tedaviler arasında 30 gün süre olacaktır.

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kılcal Damar tedavisinin yapılması için lazer ve ışık kullanılmaktadır. KTP Lazer ve IPL uygulamaları kılcal damar tedavisinde kullanılmaktadır. Kanın damarlarda ince damarlara göre daha hızlı bir iyileşme görülür. Bunun yanında bu kılcal damar tedavisi yöntemleri rozasea ve kızarma nöbetleri gibi şiddetli yüz kızarıklıklarında da kullanılmaktadır. Lazer ışınları hedeflenen damara yoğunlaşarak lazerden damara aktarılır. Damarlar tarafından emilir ve kanın tıkanmasına neden olur.

Damarın kan taşıyamaması sebebiyle de kılcal damar görünümleri ortadan kaldırılmış olur. Bu tedavi yönteminin çalışma prensibi ve damarların optik enerji yardımıyla mekanik olarak yok edilmesine dayanmaktadır. Kırmızı Kan hücrelerinde bulunan hemoglobin lazer ışınlarını emerek Kan damarlarını tahrip eder ve enerji açığa çıkarır. IPL ve AFT cihazları kullanılarak da küçük kılcal damarlar ve kızarıklıklar yok edilebilir.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kılcal Damar Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

Kılcal Damar tedavisinin olası yan etkileri birçok tedavilerde olduğu gibi vardır. Bunlardan en belirgin olanı ise uygulandığı bölgenin kızarmasıdır. Çok fazla olmamakla birlikte hafif bir kızarıklık kılcal damar tedavisinin ardından görülebilir. Fakat bu kızarıklık iki ya da üç gün içerisinde kaybolur. Kızarıklığın yanında kabarma ve kabuklanma da görülebilir. Aynı zamanda uygulama yapılırken dost oldukça iyi ayarlanmalıdır. Aksi halde su kabarcıkları da cilt üzerinde görülebilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.