Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geniz akıntısı tedavisi birçok vakada çeşitli yöntemler ile yapılır. Ancak bu yöntemlerin birkaç gün uygulanmasına rağmen düzelme görülmemesi ya da geniz akıntısının yanında kanlı mukus gibi farklı belirti ve semptomların görülmesi durumunda geniz akıntısı tedavisi için doktora gidilmelidir. Geniz akıntısı bir diğer ismiyle postnazal sızıntı hemen hemen her bireyi hayatının en az bir noktasında doğrudan etkileyen yaygın bir hastalıktır. İnsan vücudunda, burnunda ve boğazda bulunan bezler burun zarlarının nemlendirmek ve bağışıklık sistemine bağlı olarak enfeksiyonlar ile savaşmak ya da yabancı maddeleri filtrelemek için sürekli olarak mukus ya da diğer adıyla sümük üretir.
Geniz Akıntısı Nedir?
Geniz akıntısı, insanların yaşamlarını oldukça kötü etkileyen yaygın bir durumdur. Enfeksiyon ile savaşmak, yabancı maddeleri filtrelemek ve burun zarlarının nemlendirmek için burun ve boğazdaki bezler sürekli olarak mukus üretmektedir. Normal şartlarda üretilen bu mukus fark edilmeden insanlar tarafından yutulmaktadır. Vücut fazladan mukus üretmeye başladığında ise boğazın arkasında bu mukusun biriktiği, biriken mukusun boğaza burundan damladığı hissedilir. Kimi zaman ise geniz akıntısı fazla mukusu üretiminden değil, gerekli temizliğin yapılmamasından kaynaklanır. Rinit, sinüzit ve reflü gibi rahatsızlıklar da geniz akıntısına neden olabilmektedir. Geniz akıntısı durumlarında akıntılar aylarca sürebilir ve bu yaygın bir tanıdır. Sebep her ne olursa olsun sinüslerin arkasından boğazı tahriş eden sürekli bir mukus akıntısı durumu söz konusu olmaktadır.
Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Geniz Akıntısı Belirtiler Nelerdir?
Geniz akıntısı semptomları karakteristik olduğu için hemen hemen tüm insanlarda aynıdır. Geniz akıntısı sürekli olarak insanların boğazını temizlemesi hissini getiren bir durumdur. Çoğu zaman geceleri daha da yoğunlaşan bir öksürük olur. Çok fazla üretilen mukus sesin boğuk çıkmasına yol açar ve bununla birlikte boğaz ağrısı gibi belirtiler görülür. Yoğun mukusun boğazdan uzaklaştırılması için sürekli tükürme isteği oluşması da belirtilerden biridir.
Geniz Akıntısı Şikayetler Nelerdir?

Geniz akıntısı ile birlikte gelişen şikayetler aşağıdaki gibidir:
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı.
- Öksürük.
- Boğazda ağrı ve şişlik hissi.
- Baş ağrısı.
- Bulantı ve kusma.
- Ağız kokusu.
- Orta kulak iltihabı.
Geniz Akıntısının Sebepleri Nelerdir?
Geniz akıntısına neden olan sebepler şu şekilde sıralanabilir:
- Bazı ilaçların yan etkileri: Doğum kontrol hapları ya da tansiyon ilaçları gibi ilaçların yan etkisi olarak geniz akıntısı görülebilir.
- Soğuk algınlığı, grip gibi viral enfeksiyonlar: Solunum yolu ile bulaşan ve buraya yerleşen enfeksiyonlarda salgılar artış gösterir. Buna iltihabi sıvıların da eklenmesi ile birlikte daha yoğun yapışkan ve yeşil renkli akıntı şikayeti meydana gelmektedir.
- Soğuk hava: Burun boşluğundan soğuk hava solumak Bu bölgedeki kan damarlarının kasılarak daralmasına ve buna bağlı olarak burun salgılarında artışa yol açar.
- Kuru hava: Sürekli kuru havanın solunması burun mukozasını kurutur ve tahriş eder. Bu sebepten dolayı salgı bezleri mukozayı korumaya yönelik salgılarını arttırır.
- Akut veya kronik sinüzit: Burun boşluğu boyunca uzanan mukozanın çeşitli sebeplerle enfekte olması, sinüs boşluklarında iltihap sıvılarının birikmesi gibi durumlarda yoğun geniz akıntısı şikayetine rastlanır.
- Çeşitli kimyasalların solunması: Yoğun kokulu parfümler, sigara dumanı, tozlu hava gibi kimyasalları solunması neticesinde vücut, burun salgısını artırır ve kendini kimyasallardan korumak ister.
- Burun boşluğunun daralması: Burun etlerinin büyük olması, burun orta duvarının eğriliği ya da başka anatomik engellerim varlığı gibi durumlarda salgılar yeterli drene olmadığı için geniz akıntısına yol açabilir.
- Hava değişiklikleri: Burun mukozasının alışkın olduğu solunan havadaki değişimler ya da hava sıcaklığının değişkenlik göstermesi salgı üretim şeklini de değiştirmektedir.
- Çok baharatlı gıdaların tüketilmesi: Fazla baharatlı gıdalar burun mukozasını ve koku almaktan sorumlu hücreleri tahriş eder ve salgı üretimini artırır.
- Gebelik: Hamileliğin gerçekleşmesini takiben kan damarlarının genişlemesi ile beraber vücut salgılarında artış yaşandığı için burun salgıları da yüksek miktarda üretilmeye başlar.
- Alerjik reaksiyonlar: Bireylerin alerjisi olduğu maddeleri soluması neticesinde burun mukozası boyunca alerjik reaksiyon gelişir. Böylece akışkan, bol sıvı salgı üretimi gerçekleştirir.
- Burun boşluğunda yabancı cisim varlığı: Özellikle küçük yaştaki çocukların burun boşluğuna yabancı cisim kaçırması durumunda salgılar belirli anatomik lokalizasyonlarda birikir ve genizden akıntıya yol açabilir. Bu salgılar zamanla enfekte olur ve iltihap karakter kazanabilir.
Bu gibi durumlar ile karşılaşıldığında geniz akıntısı tedavisi hastaların nefes almalarını kolaylaştırır.
Saç Kıran tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Geniz Akıntısı Tanısı Nasıl Konur?

Geniz akıntısı tanısının konması için yapılan muayeneler oldukça basittir. Doktorlar akıntıya neden olan belirtilerin hastada olup olmadığına ilişkin sorular sorar ve hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgiler alır. Bunun yanında hastanın burnu ve boğazı incelenir. Diğer olası teşhisler elendikten sonra çoğunlukla belirtilerden yola çıkılarak geniz akıntısı teşhisi koyulur. Tespiti, muayene ile yapılamaması gibi durumlarda ise saman nezlesi gibi alerjilerin tespiti için alerji testi uygulanır. Bunun yanı sıra göğüs röntgeni, akciğer fonksiyon testleri ve tam kan sayımı gibi testlerde geniz akıntısı teşhisi ne yardımcı olan uygulamalardır.
Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Geniz akıntısı tedavisinin yapılma şekilleri tıbbi ve tıbbi olmayan olarak mevcuttur. Evde hastaların kendilerini hazırlayabileceği tuzlu burun spreyleri ile burnun içini nemlendirilir ve semptomlar böylece azaltılabilir. Uykularda daha az akıntı olması için kafa biraz daha yukarıda uyumak belirtileri yine azaltacaktır. Çay ya da tavuk suyu gibi ılık ve sıcak içecekler mukusu inceltir ve dehidrasyonu önler. Bunların yanında bol su içmek de mukusu inceltir. Doğal yöntemler ile geçmeyen ve 10 günden fazla süren geniz akıntısı şikayetlerinin devam etmesi durumunda doktora görünmek oldukça önemlidir. Genellikle bu gibi durumlarda doktorlar semptomları tetikleyen geniz akıntısı tedavisi için antibiyotiklerden faydalanmaktadır.