Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacık, göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanması veya iltihaplanmasıyla oluşur. Bu enfeksiyona sebep olan stafilokok isimli bir bakteridir. Temiz olmayan ellerle gözlere dokunulması, lenslerin doğru şekilde kullanılmaması, makyaj malzemelerinin ortaklaşa kullanımı gibi sebeplerle çıkabilir. Vücut direncinin düşük olduğu dönemlerde çıkar. Stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi olumsuz yaşam koşullarda arpacığı neden olur. Genellikle bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Eğer arpacığın çıkacağı önceden fark edildiyse, ılık ve nemli bir havluyla kompres yapılmalıdır. Bu işlem iyileşmeye yardımcı olduğu gibi ağrıyı azalmayı da sağlar. Arpacık geçene kadar bu kompres günde birkaç kez, 5 10 dakika süresince uygulanabilir. Ağrı katlanılmayacak düzeylerdeyse ağrı kesici kullanılabilir. Erken dönemde bir hekime danışıldıysa damla veya pomat kullanımı ile iyileşmenin hızı arttırılabilir.
Eğer arpacık 2 gün içerisinde şişliği inmeye başlamadıysa, görmede bozukluk varsa ve şişlik tüm yüze doğru yayılmaya başladıysa bir doktora görünmekte fayda vardır. Bu gibi büyüyen durumlarda antibiyotik tedavisi yapılabilir. Arpacığın içerisindeki iltihaplı sıvı, cerrahi müdahaleyle boşaltılabilir.
Gözde arpacık çıktığında görmenin az da olsa etkilenmesinin nedeni, iltihaplı olan arpacığın içten veya dıştan gözde korneaya baskı yapmasından dolayı olur.
Arpacık çıktığında eğer lens kullanılıyorsa geçene kadar ara verilmeli, kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır. Daha çabuk geçer umuduyla kesinlikle içerisi boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Bu arpacığın daha çok yayılmasına sebep olabilir.
Arpacığın daha hızlı geçmesi için yapılabilecekler;
- Öncelikle eller bol sabunlu suyla yıkanır, güzelce durulanır.
- Temiz, nemli ve ılık havlu ile sadece arpacığın oldu göze 5 10 dakika süreyle kompres yapılır. Günde birkaç kez tekrarlayınız. Her seferinde temiz bir havlu kullanılması gerekir. Bu kompres tıkanmış olan dokuların yumuşamasına ve tıkanmış olan kanalın açılmasına yardımcı olur. Sıcak kompres yapmak için sallama çayların poşetleri de kullanılabilir. Bardakta demlenmiş olan sallama çay poşeti çay tabağına alınarak ılınması beklenir. Çay poşeti ılındıktan sonra sıcak havluda olduğu yöntem ile kullanılabilir.
- Arpacığın üstüne parmağınızla hafif hafif masaj yaparak tıkanmış kanallar eğer sıcak kompres ile açılmaya başladıysa bu açıklık ile içerisindeki maddeleri atmasına yardımcı olur. Ama kesinlikle ani ve hasar oluşturabilecek hareketlerden kaçınmak gerekir. Sert veya ani bir hareketle göze kalıcı bir hasar verilebilir.
- Gözdeki çapakları temizleyin. Gözünüzü, yüzünüzü ve elleriniz temiz tutun.
- Arpacığınızın olduğu dönemlerde kullan at havlu kağıtları kullanmak çok daha hijyenik olacaktır.
Arpacığın çıktığı dönemlerde çok yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, bol meyve sebze tüketilmelidir. Özellikle başta sarımsak olmak üzere antibiyotik özelliği olan meyve ve sebzelerin tüketimi arpacığın geçmesinde oldukça faydalı olacaktır ve daha hızlı geçmesine olanak sağlayacaktır.
Sivilce tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Arpacığın Belirtileri Nelerdir?

- Arpacığın çıktığını anlamak çok kolaydır. Çünkü kendine has belirtileri vardır. Farklı bir hastalıkla karıştırılması zordur.
- Işık gözü rahatsız etmeye başlar.
- Gözde batma hissi oluşur.
- Gözde kaşıntı ve rahatsızlık hissi oluşur.
- Göz kapağını üstünde kırmızı, sivilcemsi, ağrılı bir şişlik çıkar.
- Göz çevresinde, göz kapağında şişkinlik, görmede bulanıklık ve gözde sulanmayla başlayan belirtileri vardır.
- Göz kapağını üstündeki şişliğin ortasında beyaz bir nokta bulunur.
- Arpacık genellikle tek gözde çıkar. Ama aynı gözde birden fazla arpacık çıkabilir.
- Arpacık çıkmaya başlar başlamaz kendini belli eder. Gözünüzü kapattığınızda yani iki göz kapağınız birleştiğinde gözünüzde batma ve acı hissediyorsanız muhtemelen gözünüzde arpacık çıkmaya başlamıştır.
Arpacık en sık karşılaşılan göz enfeksiyonlarından biridir. Belirtileri arpacık kadar ağrı yapmayan başka göz enfeksiyonlarıyla karıştırılabilir. Gözde yumru ve kızarıklık yapan şalazyonla karıştırılabilir. Şalazyon ağrı yapmaz ve bastırılınca sert bir yumru ile karşılaşılır. Kirpik diplerindeki yağ bezelerinin tıkanması sonucu oluşur ve arpacıktan farklı olarak gözün iç kısmında oluşur. Arpacık ile farklı olsalar da genellikle tedavileri aynıdır.
Eğer gözünüzde arpacık çıkmaya başladığını fark ettiyseniz hemen önlemlerinizi almalı ve arpacık çok ilerlemeden iyileşme sürecine katkı yapmaya çalışmalısınız. Bu sayede arpacığın ağrısını çekmek zorunda kalmazsınız.
Arpacık Oluşumunda Riskleri Nelerdir?
Arpacık tamamen ortadan kalkana kadar makyaj yapılmamalı, lens kullanılmamalıdır. Özelikle kontakt lensler kesinlikle paylaşılmamalı, temiz kullanılmalı, lens kullanım sürelerine dikkat edilmeli ve el hijyenine dikkat etmeden kullanılmamalıdır. Başkalarıyla kişisel eşyalar (makyaj fırçası, havlu gibi) paylaşılmamalıdır.
Ellerin sürekli göze götürülmesi, temiz olmayan makyaj ürünlerinin kullanılması, eski ve tarihi geçmiş makyaj malzemelerin kullanılmaması, makyaj çıkarılmadan uyunmaması gerekir.
Göz içindeki farklı enfeksiyonların uzun süre tedavi edilmemesi, arpacığa neden olabilir.
Göz kapağında kronik enflamasyon veya blefaritin olması enfeksiyon riskini arttırır. Yüzde bulunan rozasea (gül hastalığı) hastalığı da arpacık çıkmasına sebep olabilir.
Eğer arpacık çıktığını düşünüyorsanız ve gözünüzü oynattığınızda ağrı oluşuyorsa, bu arpacıktan daha riskli bir enfeksiyon olabilir. Ve bu enfeksiyonun tedavisi için daha yoğun bir bakım gerektireceği için bir doktora danışmayı ertelememek gerekir.
Arpacık Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Ellerin temiz tutulması gerekir. Temiz olmadığı durumlarda eller ile göze kesinlikle dokunulmaması gerekmektedir.
- Kontakt lenslerin ve makyaj malzemelerin temizliğine dikkat edilmelidir. Bu ürünlerin kişiye özel olması gerekmektedir.
- Kirli havlular ile yüz veya göz silinmemelidir.
- Arpacığı olan kişiyle aynı havlunun kullanılmaması gerekmemektedir.
- Gözlerde oluşan çapaklar temizlenmelidir.
Arpacığın Türleri Nelerdir?

- İç Arpacık: Göz kapağının içerisinde arpacık türüdür. Göz kapağının korunmasında rol oynayan meibomian isimli yağ tabakasının bezlerinin tıkanmasıyla oluşur. Gözde hassasiyet, ağrı ve ısı artışı vardır. Daha ağrılı bir arpacık türüdür.
- Dış Arpacık: Dış kirpik dibinde oluşan bir arpacık türüdür. Kirpik dibinde oluşan enfeksiyondan dolayı oluşur. Stafilokok bakteri türüyle oluşur.
Arpacık Tedavisi Nasıldır?
Bazı durumlarda arpacık çıktıktan sonra kişisel temizliğe dikkat edilmesine ve damla veya pomat kullanılmış olmasına arpacık tamamen geçmeyebilir. 2-3 hafta içinde tamamen iyileşmediyse, gözde aşırı ağrı, sertleşme ve görmede sorunlara yol açmaya başladıysa cerrahi doktor müdahalesine ihtiyaç duyulur.
Göz kapağına ufak bir kesi yapılarak enfeksiyonun tamamen geçmesi için iltihaplı sıvı boşaltılır. Bazı durumlarda ise arpacık ameliyatı olarak bilinen tedavi yöntemi kullanılabilir.
Bu arpacığın yerinde kist oluşmaya başladıysa kullanılır. Lokal anestezi ile göz kapağı ve çevresi uyuşturulduktan sonra göz kapağı içindeki enfeksiyon temizlenir. Kist oluşumuna yol açan yağlar ve çevre dokular tamamen temizlenir. Göz bandajlanarak kapatılır. Operasyon göz kapağını içerisinden yapıldığı için herhangi bir dikiş gerektirmez ve iz kalmadan iyileşir. Bu operasyondan sonra bir süre antibiyotikli damla kullanımı gerektirir.
Arpacık tedavisi öncesinde kullanılan kontakt lensler kesinlikle tekrar kullanılmamalı, çöpe atılmalıdır. Çünkü o kontakt lensten tekrar arpacık bulaşabilir. Aynı şekilde kullanılan makyaj fırçaları temizlenmeli, rimel veya göz kalemi gibi ürünler mümkünse tekrar kullanılmamalıdır.
Saç Kıran tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirisiniz.
Kronik Arpacık Nedir?
Arpacık belirli aralıklarla sürekli olarak çıkıyorsa kronikleşmiş olup olmadığı düşünülür. Arpacığınız çıkıyor iyileşiyor ve ardından kısa bir süre sonra tekrar çıkıyorsa kronikleşmiş arpacık olduğu düşünülür.
Eğer böyle bir sorununuz varsa mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir. Böyle bir durumda doktorunuz bir dizi testler yapar ve bu testlere göre size bir tedavi planı oluşturarak sizi bu durumdan kurtarmaya çalışır.