Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık kalp ameliyatları hastanın göğüs kafesi açılarak yapılır. Açık kalp ameliyatlarında dolaşım akciğer ve kalp cihazına bağlanarak devam ettirilir. Bu ameliyatlarda durumlara bağlı olarak bazı ameliyatlarda kalp durdurularak gerçekleştirilirken bazı durumlarda ise çalıştırılarak operasyon devam eder. Açık kalp ameliyatları genellikle kalbi besleyen damarların daraldığı ve tıkandığı durumlarda bypass adı verilen hastalara uygulanır. Kalp damar tıkanıklıkları kişilerde ani ölüme neden olurken çok ciddi bir sağlık sorunudur ve anında müdahale edilmesi gerekir. Açık kalp ameliyatı yapılacağı esnada vücut için gerekli dezenfeksiyon sağlanır. Daha sonra hasta ameliyathaneye alınır ve operasyon başlatılır. Açık kalp ameliyatlarında standart kesi göğüs ön kemiğinin kesilmesi ile yapılır. Bu tüm kalp ameliyatlarında cerrahi konfor oluşturan bir işlemdir. Son zamanlarda genellikle göğüs kısmı kesilerek veya koltuk altında kesi oluşturularak uygulanan bir operasyon türüdür.
Açık Kalp Ameliyatı Nedir?

Açık kalp ameliyatlarının yalnızca kalp damar tıkanıklığı yaşayan hastalara uygulandığı bilinir. Kalp ve damar hastalıkları kişinin ömrünü kısaltan ve ani ölümlere neden olan ciddi rahatsızlıklardır. Tıp dünyasında yıllardır kalp ve damar hastalıları için araştırmalar yapılır ve yeni çalışmalar oluşturulur. Kalbi besleyen damarların tıkanmasıyla ortaya birçok sağlık problemi çıkarken genellikle bu rahatsızlık için tercih edilen açık kalp ameliyatlarıdır. Açık kalp ameliyatı ile cerrahlar koroner damarlar, kalp kapakçıklarına, doğuştan kalp hastalığı olanlara, kalp tümörlerine ve aort damarlarına müdahale edilen bir ameliyat türüdür. Açık kalp ameliyatlarının yıldan yıla geliştirilmesiyle ‘geleneksel kalp ameliyatı’ olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.
Ayrıca Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Açık Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Açık kalp ameliyatlarının genellikle yetişkin bireylere uygulanma oranı oldukça yüksektir. Yaygın şekilde olarak yetişkin bireylere uygulanan açık kalp ameliyatı bypass ameliyatı olarak da bilinir. Açık kalp ameliyatlarının yapılabileceği durumlar ise şu şekildedir:
- Damar sertliği, damarlarda daralma yaşandığı taktirde bunlara açık kalp ameliyatı ile bypass operasyonu uygulanır.
- Vücuda kan pompalayan kapakçıkların değiştirilmesi veya iyileştirilmesi gereken durumlarda yapılan operasyondur.
- Kalpte oluşan pıhtı ve tümörlerin temizlenmesi için uygulanır.
- Kalbin farklı sağlık sorunları ile gördüğü zararları onarmak.
- Kalp ritminde bozukluklar yaşayan hastaların kalp ritimlerini düzenleyen cihazların takılması için uygulanan operasyon türü.
- Doğuştan gelen kalp hastalıklarını gidermek için kullanılan ameliyat yöntemidir.
- Kalp naklinde kullanılan bir yöntemdir.
- Bağışlanan kalp ile kalbin değiştirilecek olması durumlarında uygulanan ameliyat türüdür.
- İleri derecede kalp yetmezliği bulunan bireylere tedavi esnasında uygulanır.
Açık Kalp Ameliyatı Öncesi Nasıl Hazırlık Yapılır?
Açık kalp ameliyatı uygulanacak hastaların, ameliyat öncesinde yapacakları hazırlıklar ameliyatlar için büyük önem arz eder. Genellikle ameliyattan bir gün öncesinde ameliyat olacak kişinin hastaneye yatışı yapılır. Açık kalp ameliyatı başlamadan önce hastaya tam kapsamlı tetkikler yapılır ve neredeyse checkup ile aynı tetkiklerdir. Kullanılan ilaçlar var ise hangi ilaçlar olduğuna ve ne için kullanıldığına bakılarak doktor tarafından bir süre önce ilaç kullanımı bıraktırılır veya devam ettirilir. Ameliyattan önce alkol, sigara ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması kesinlikle yasaktır ve tüm hastalar bu konuda özellikle bilgilendirilir. Hastaya ameliyat öncesinde bir sabun verilir ve ameliyattan 1 gün önce bu sabun ile yıkanılması istenir. Sebebi ise ameliyat esnasında enfeksiyonların engellenmesi için kullanılması gerekir. Açık kalp ameliyatları genel anestezi altında uygulanır ve genellikle 2-3 saat süren operasyonlardır. Genel verilen süreler dışında ameliyatta oluşabilecek olumlu veya olumsuz durumlarda da ameliyat sürelerinde değişiklik yaşanabilir. Açık kalp ameliyatları genellikle durdurulan kalbe yapılır ve kalp ameliyat esnasında bypass cihazına bağlanarak dururken de görevlerini bu şekilde yerine getirebilir. Sağlıklı olmayan arterler için yeni bir yol sağlanarak arter veya damar kullanılır. İşlemler esnasında kesilen göğüs kafesi kemiği operasyon sonrasında tel yardımı ile bağlanır. Operasyon bitişinde tel vücuttan çıkarılmaz. Kesilen bölgeler ise dikiş ile kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Neler?

Açık kalp operasyonlarının farklı birçok riski bulunur. Açık kalp ameliyatlarında ki en ciddi ve en yüksek ihtimali bulunan ise enfeksiyon riskidir. Ameliyat sonrasında 1 hafta süre içerisinde hasta kimse ile görüşmemeli ve yalnız kalmalıdır. Hastanın kapabileceği küçük bir enfeksiyon dahi ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple ameliyatın üzerinden yaklaşık 10 gün geçtiği taktirde hasta normal odaya geçiş sağlayabilir. Açık kalp ameliyatlarının diğer olası riskleri ise şunlardır:
- Kalp sıkışması
- Kalp krizi
- Enfeksiyon
- Göğüs ağrıları
- Kan kaybı
- Kan pıhtılaşması
- Nefes almada güçlük
- Akciğer yetmezliği
- Böbrek yetmezliği
- Baş dönmesi
- Hafıza kaybı
Ayrıca Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?
Açık kalp ameliyatlarından sonra ki süreç hastalar için ve sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Kalp ameliyatlarında ilk 7 haftalık süreç oldukça önemlidir. Hastalar 7 haftalık süreç sonunda ayağa kalkabilir ve 6-7 haftalık süreç boyunca yalnızca sırt üstü yatılarak göğüs kafesi kemiği korunmalıdır. Hastanın göğüs kemiğinin kaynama sürecinde öksürme hareketi gibi basit durumlarda dahi özellikle dikkat edilmesi gerekir. Hasta ameliyattan önce ki ve sonra ki süreçte bol su tüketmeli, stresten uzak kalmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, zararlı maddelerden uzak durmalıdır. Hasta bir süre sonra doktorun önerileri ile birlikte yürüyüş ve egzersizler yapmalıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında ki en zor süreç iyileşme sürecidir ve bu süreç oldukça uzun zaman gerektirir.