Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farenjit tedavisinin yapılması için öncelikle hastalığa sebep olan enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları da kullanılabilir. Farenjit, halk arasında boğaz ağrısı olarak bilinen boğaz kısmının iltihaplanmasına verilen hastalığın adıdır. Hastalık bulunma süresine göre ikiye ayrılmaktadır. Eğer Farenjit yeni oluşmuş ve şiddetli şikayetlere yol açıyor ise bu durum akut farenjit olarak tanımlanır. Ancak uzun süreli ve çok şiddetli olmayan şikayetler görülüyorsa buna kronik Farenjit adı verilmektedir. Akut farenjit genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kronik farenjittin ise yine enfeksiyon etkenleri rol oynamasına rağmen genellikle tahriş edici bir faktörü vardır. Farenjit tedavisinde çoğunlukla antibiyotik Kullanıma gerçekleştirilir.
Farenjit Nedir?
Farenjit, kısaca boğazın farenks adı verilen arka kısmının iltihaplanması sonucunda oluşan hastalıktır. Halk arasında sıklıkla boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak bilinmektedir. Söz konusu bu hastalık daha çok soğuk kış aylarında ortaya çıkmaktadır ve yakın temasta olan bireyler arasında hızla yayılma eğilimi gösterir. Virüs ya da bakteriyel kaynaklı oluşabileceği için etkenine bağlı olarak uygun bir tedavi metodu hastalara uygulanmaktadır.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada güçlük çekme gibi şikayetleri bulunan hastalar, farenjit sebebiyle doktora görünmesi gerekir. Geçmeyen ve ağır atlatılan farenjit durumlarında doktora gidilmediği takdirde farenjit, hava yolunu tıkayabilir ya da boğaz arkasında apse oluşumuna sebep olabilir. Bunun yanı sıra kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığı gibi önemli komplikasyonlara da neden olacağı için farenjit hastalığı oldukça önemli bir rahatsızlıktır.
Selülit tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Farenjit Neden Olur?

Farenjittin oluşma sebebi birden farklı risk faktörlerine bağlıdır. Farenjittin nedenleri arasında en sık karşılaşılan etkenler virüslerdir. Ancak bakterilerin içermiş olduğu çok sayıda mikroorganizma da bu hastalığa neden olabilmektedir. Farenjit oluşma riskini artıran nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Hava kirliliğine maruz kalmak.
- Burun yapısındaki deformasyonlar nedeni ile gözlenen burun tıkanıklığı.
- Alerjik reaksiyonlara sahip olmak.
- Kuru ya da tozlu havada bulunmak.
- Reflü.
- Sigara ve alkol kullanmak.
- Ciğerlerden gelen öksürük ile karakterize edilmiş, bir çocuk rahatsızlığı olan krup.
- Çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketmek.
- Kızamık ya da su çiçeği geçirmek.
- Boğmaca rahatsızlığı.
- Grup A streptokokların sebep olduğu beta fonksiyonları.
- Soğuk algınlığına neden olan adenovirüs enfeksiyonları geçirmek.
- Öpücük hastalığı olarak da adlandırılan ve bilinen enfeksiyöz mononükleoz.
- Grip virüsü olan influenza enfeksiyonu kapmak.
Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Farenjit semptomları genel olarak karakteristik özellikler taşıdığı için hemen hemen tüm hastalarda aynı şekilde seyretmektedir. Akut yani ani başlangıçlı ve kronik farenjittin sık olarak rastlanan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Boğazda ağrı ve kızarıklık;
- Ses kısılması;
- Öksürük;
- Yüksek ateş;
- Yutkunmada zorluk ve geniz akıntısı;
- Baş ağrısı;
- Eklem ve kas ağrıları;
- Halsizlik;
- Lenf bezlerinin şişmesi;
- Son olarak kulak ağrısı.
Kronik farenjitte ise akut farenjitteki gibi ateş, halsizlik gibi şikâyetler pek görülmez. Boğaz ile ilgili şikâyetler daha hafiftir ve ya hiç kaybolmaz ya da çok kolay bir şekilde ortaya çıkar. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu en çok yakınılan durumlar arasında gösterilmektedir.
Bunların yanı sıra bakteriyel sebepler ile oluşan farenjitte hastalık diğerlerine göre çok daha ağır seyretmektedir. Doktorların yapmış olduğu boğaz testi sayesinde hastalık kolayca saptanır ve buna uygun olan farenjit tedavisi uygulanır.
Çocuklarda Farenjit Hastalığı
Çocuklarda farenjit rahatsızlığı yetişkinlere göre daha sık görülmektedir. Farenjit hastalığı çoğunlukla kış aylarında bireylerin karşılarına çıkmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeni ile özellikle okula giden çocuklar arasında kolay bir şekilde yayılım gösterir. Çocuklarda en sık 2 ila 12 yaşları arasında görülmektedir. Çocuklarda görülen bu Farenjit hastalığının belirtileri halsizlik, boğaz ağrısı ve ateş şeklindedir. Ancak bazı çocuklarda bunların yanı sıra kusma ve karın ağrısı da görülebilir.
Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farenjit tedavisi için öncelikle hastalığa neden olan etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için genellikle antibiyotik kullanımı uygulanmaktadır. Belirtilerin şiddetine azaltmak için ise gargara, sprey, ağrı kesici gibi farklı ilaçlar Doktorlar tarafından reçeteli bir şekilde verilir. Viral kaynaklı hastalıkta genellikle antibiyotik verilmez. Her üst solunum yolu enfeksiyonuna eşlik eden bir hastalık olan farenjit, kronik hale gelmesi durumunda ise tedavi süreci farklılık göstermektedir ve diğerlerine göre daha zor bir süreci kapsamaktadır. Her türlü durumda farenjitte yakalanmış olan hastaların sigaradan uzak durmaları, bulunan ortamı sürekli olarak havalandırmaları, toz ve çeşitli kimyasalları solumaktan kaçınmaları oldukça önemlidir.
Farenjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Farenjit tedavisinde dikkate alınması gereken şeyler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dinlenmek ve bol bol sıvı tüketmek.
- Sigara tüketiminden ve içilen ortamlardan uzak durmak.
- İçecekleri ve yiyecekleri aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olarak tüketmemek. Hastalıktan kaçınmak için ılık tüketmeye özen göstermek.
- Kirli ya da tozlu havadan kaçınmak.
- Alerji durumu söz konusu ise, alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmak.
- Sık olarak sinüs enfeksiyonu geçiren hastalarda sinüzit tedavisi olmak.
- Reflü şikayeti varsa; aşırı çay ve kahve tüketiminden, baharatlı ya da asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak.
Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Farenjite Ne İyi Gelir?
Farenjite iyi gelen doğal yöntemler kısaca aşağıdaki gibidir:
- Su buharı: Kaynatılan suyun buharı burun ve ağız yoluyla çekilir. Bu işlemi uygulamak farenjittin olumsuz etkilerini aşağı seviyelere kadar çekmektedir.
- Nane: Taze naneyi çiğneyerek yemek farenjit tedavisinde kullanılan etkin yöntemlerden biridir.
- Gargara: Limon suyu ya da demlenmiş adaçayı ile gargara yapmak hem Diş eti çekilmesine hem de farenjit rahatsızlığına iyi gelir. Günde bir ya da iki kere uygulanması önerilir.