Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.05.2021
1.170
Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Menisküs tedavisi hastalar için yapılan derecelendirmelere göre değişmektedir. Dizde oluşan yırtıklar için menisküs ismi veriliyor. Bu nedenle yırtıkları boyutu tedaviyi doğrudan etkiliyor. Menisküs tedavisinde eğer yırtıkların boyutu büyükse ameliyat uygulanırken boyutlarının küçük olması halinde ilaç tedavisi etkili olabiliyor. Menisküs tedavisinde kullanılan yöntemler ise şu şekilde listelenebilir:

  • Küçük boyutlu yırtılmalar için doktorların ilaç tedavisini tercih etmesi mümkündür. Hatta bazı durumlarda ilaç bile kullanılmadan yırtıklar kendiliğinden iyileşmektedir. Menisküs hastalarının ilaçları ise doktorların tavsiyesi ve reçeteye yazılması ile kullanılmaktadır. Antiinflamatuar olarak isimlendirilen ilaçların kullanılmaya başlanması ile tedavi süreci yürütülmektedir.
  • Büyük boyutlu yırtıklar için hastaların ameliyat olması gerekir. Menisküs ameliyatında önemli olan nokta hastaların yaşları, meslekleri gibi özelliklerdir. Dinlenme ve diğer yöntemler ile tedavi edilemeyen yırtıkların tedavi edilmesi için başvurulur.

Menisküs tedavisi oldukça önemli bir süreci içermektedir. Tedavi edilmemesi halinde hastaların büyük sorunlar ile karşılaşması mümkün olabilir.

Menisküs Tedavisi İçin Uygun Olan Yöntemler Nelerdir?

Menisküs tedavi yöntemleri hastaların ciddiyet boyutuna göre değişmektedir. Küçük boyutlu yırtıkların bulunduğu bölgeye göre tedavi yöntemleri değişmektedir. Doktorların dizde bulunan kırmızı bölge olarak adlandırılan bölgede yırtıkların oluşması halinde ameliyat olmadan tedavi sürecini geçirmek mümkündür. Çünkü kırmızı bölgede olan yırtıkların kendiliğinden iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Menisküs tedavisi için kullanılan bazı yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dinlenme ile tedavi

Menisküs hastalığı, uzun süre ayakta kalan kişilerde ortaya çıkabileceği gibi pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Ancak kırmızı bölgede yer alan yırtıklar için ameliyat sürecinden önce dinleme ile tedavi edilme yöntemi denenebilmektedir. Dinlenme esnasında hastaların egzersiz gibi kendilerini çok yoracak işlemlerden uzak durması gerekir. Yürüyüşlerden ve dizleri zorlayacak olan tüm aktivitelere ara verilmesi gerekir.

  • Buz ile tedavi

Menisküs tedavisinde başvurulan bir diğer yöntem arasında buz ile tedavi yapma bulunmaktadır. Bu yöntem dizde oluşan şiddetli ağrıların son bulması veya azaltılması için oldukça fazla uygulanır. Hastalar gün içinde belirli bir süre boyunca buz ile uygulama yapmaktadır. 20-25 dakika süresince uygulanan buz tedavisinde özellikle cilde doğrudan temas edilmesinden kaçınmak gerekir. Tedavi yöntemi günde bir sefer uygulanabileceği gibi birkaç sefere kadar sürebilir.

  • Bandaj ile tedavi

Dizlerde oluşan yırtıklar uzun süreli ve dayanılmaz ağrılara sebebiyet verebilmektedir. Doktorlar uygun gördükleri hastalar için bandaj kullanarak tedaviye başlayabilir. Bandaj dizlerin ağrısını hafifletmek veya tamamen ortadan kaldırabilmek, dizin hareketlerinin önüne geçebilmek için kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır.

  • Dizin yüksekte tutulması ile tedavi

Hastaların doktorun uygun görmesi halinde dinlenme esnasında dizin yüksek tutulması ile olumlu etkilerinden yararlanması mümkündür. Hastaların ayaklarının altına alacakları yastıklar ile kalp seviyesinin üstünde ayaklarını tutarak tedavi sürecine başlayabilir.

  • İlaçlar ve enjeksiyonlar ile tedavi

Hastaların ilaç veya diz için uygulanan enjeksiyonlar ile tedavi olması mümkündür. Dizde oluşan ağrıların ve şişkinliklerin giderilebilmesi için doktorların en sık başvuruda bulunduğu yöntemler arasında yer alır. Doktorların reçete ile belirledikleri ilaçlar ile birlikte tedavi sürecine başlanabilir.

  • Fizik tedavisi uygulanması

Dizlerin güçlendirilmesine yönelik olarak doktorlar hastalarını fizik tedaviye yönlendirebilir. Fizik tedavi yönteminde hastaların dizlerini güçlendirmek hedeflenir. Fizyoterapistlerin uyguladığı yöntemde hastaların iyileşme olasılığı bulunmaktadır.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Menisküs Tedavisi İçin Sınıflandırma Nasıl Yapılır?

meniskus nasil siniflandirir

Menisküs tedavisi doktorların yırtıkları sınıflandırması oldukça önemlidir. Bilimsel olarak hastaların yırtıklarına tedavi uygulanmaktadır. Fiziksel özelliklerin göz önünde bulundurarak yapılan menisküs çeşitleri ise şu şekilde listelenebilir:

  • Dizde yer alan eklemlere dik olması  halinde vertikal ismini alır.
  • Şekil olarak uzunlamasına olan yırtıklar için longitudinal ismi verilir.
  • Yırtıkların enine şeklinde olması ile radial-transvers ismi ile anılmaktadır.
  • Diğer bir menisküs tedavisi için kullanılan çeşitler arasında diğer yırtıklar yer alır.

Menisküs hastalığında yapılan derecelendirme ve çeşitlendirmeler bu şekilde sıralanabilmektedir.

Menisküs Hastalığına Sahip Olan Kişiler Hangi Belirtilere Sahiptir?

Menisküs belirtileri neredeyse her hasta için aynı şekilde olabilir. Hastaların genellikle sahip olduğu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dizlerde oluşan ağrı en yüksek görülen ağrı çeşididir. Yırtığın oluşma süresine göre ağrı belirtisi farklılık gösterebilir. Yırtıkların zamanla şişliğe ve eşliğinde ağrıya neden olması mümkündür.
  • Dizin hareket etmesi halinde oluşan sesler diğer bir belirti arasında yer alır.
  • Dizlerde oluşan şişlikler ve sertlikler
  • Dizin kitlenmesi ve herhangi bir esnada tıkanması ile hastaların zor anlar yaşaması
  • Hastaların yırtıkların oluşması ile hareketlerinde kısıtlı yaşaması

Menisküs hastaları genellikle bu belirtileri içermektedir.

Menisküs Yırtıklarının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Menisküs yırtıklarının sebebi hastalara göre ve hastaların yaşlarına ve özelliklerine göre değişim gösterebilmektedir. Menisküs yırtıkları zamanla ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da oluşabilen bir süreci içermektedir. Hastaların zamanla çeşitli nedenler sonucunda yırtıklara sahip olması mümkündür. Menisküs hastalarının genel olarak gösterdikleri nedenler şu şekildedir:

  • Hastaların ani olarak yaptıkları hareketler menisküs yırtıklarına sebebiyet verebilmektedir. Yürüyüş esnasında aniden durma, aniden yapılan dönme hareketi menisküs yırtıklarına neden olabilmektedir. Hastalığın diğer nedenleri ise dizin zorla bükülmesi ve döndürülmeye çalışmasıdır.
  • Hastaların ağırlığı fazla olan nesneleri kaldırarak kendilerini zorlaması, dizlerinin üstüne sürekli olarak çömelmesi halinde menisküs yırtıkları ortaya çıkabilir.
  • Özellikle ikili karşılaşmalardan oluşan sporlar ile menisküs yırtıkları oluşabilmektedir. Dize alınan sert darbeler nedeni ile menisküs hastalıkları baş göstermektedir. Voleybol, futbol ve basketbol oynayan kişilerde en sık görülen hastalık türü arasında yer alır.
  • Yaşlılık durumunda hastaların dizlerinde hassasiyet oluşabilmektedir. Bu nedenle yaşlı hastaların dizlerine alabileceği ufak darbeler bile yırtıkların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Hastaların fazla kilo problemi yaşaması halinde hastalığın baş göstermesi mümkündür.

Menisküs Tedavisi İçin Gerekli Olan Teşhis Nasıl Yapılabilir?

Menisküs teşhisi için doktorların farklı yöntemler izlemesi mümkündür. Doktorun fiziksel muayene yapabilmesi gibi, tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanarak teşhis koyabilmesi de mümkündür. Doktorların sıklıkla kullandıkları yırtıkların tespit yöntemi ise şu şekildedir:

  • Fiziksel muayene

Doktor şikayetlerinizi belirledikten sonra fiziksel olarak hastalarını kontrol edebilmektedir. Hastanın diz bükmesi, dizini döndürmesi ve dizini büktükten sonra düzeltmesi işlemlerinin izlenmesi ile hastalığın izlenmesi ve teşhis konulması mümkündür.

  • MR

MR yöntemi teşhis aşamasında doktorların başvurdukları yöntemler arasında yer almaktadır. Dizlerde oluşan sertliklerin, yumuşak dokuların ayrıntılı olarak görüntülenmesi bu yöntem sayesinde mümkün olmaktadır. Sağladığı görüntülemelerin detaylı olması nedeniyle doktorların sıklıkla başvurdukları yöntemler arasında yer alır.

  • Röntgen

Röntgen yöntemi tüm menisküs çeşitlerinin teşhis edilebilmesi için kullanılamamaktadır. Bu nedenle dizlerde oluşan bazı yırtıkların görüntülenebilmesi için kullanılmaktadır.

  • Artroskopi

Artroskopi yöntemi genellikle hastaların dizinin içindeki yapıların incelenmesi için uygulanmaktadır. Uygulanan yöntem bir alet aracılığı ile yapılmaktadır. Küçük bir kameranın dizde kesi açılması ile izlenmesi mümkündür. Bu yöntem diğer yöntemlerin arkasında kalması nedeniyle şu an kullanılmamaktadır.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Menisküs Hastalığı Ne Zaman Geçer?

nemiskus ne kadar surede gecer

Menisküs iyileşmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Hastaların yırtıklarında oluşan büyüklük iyileşme sürelerine doğrudan etkide bulunmaktadır. Hastaların tedavi sürecinin ardından iyileşmesi kişilere göre 4 hafta sürebileceği gibi bu süre 6 haftaya kadar da çıkabilir. Her hasta için iyileşme süreci farklılık göstermektedir. Menisküs tedavisi uygulandıktan sonra hastaların evde kendilerine dikakt etmesi gerekir. Her kişide görülebilecek olan hastalıkta tedavi oldukça önemlidir. Menisküs tedavisi hastalara göre değişmekle birlikte aksatılmaması gereken noktalardan biridir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.