Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.05.2021
1.131
Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler bulunmaktadır ancak bu yöntemler şeker hastalığını tamamen ortadan kaldırmaz. Şeker hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Diyabetin sıkı bir şekilde kontrol altında tutulması ile hayati tehlike yaratabilecek sorunların önüne geçilmektedir. Şeker hastalığının tedavisinde ki temel amaç kan şekerini güvenli sınıra çekmek ve komplikasyon riskini azaltarak diyabet hastası kişilerin günlük görevlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktır. Çok kişide ise ilaç kullanma, yaşam tarzını düzenleme ve diyabetin çeşidi komplikasyonlarını yönetme gibi tedaviler de uygulanmaktadır. Bazı Tip 2 diyabet vakaları, yaşam tarzı değiştirilerek düzeltilebilmektedir. Şeker hastalığı başlangıcı olan bir hastanın düzenli ve ölçülü, yoğun egzersiz ile kilo kaybı ve dengeli düşük şeker diyetle kandaki yüksek glikoz miktarını tersine çevirmesi gerekir. Kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için ağızdan bazı ilaçlar alınması gerekir. Tip 1 diyabeti olan kişiler için bu ilaçlar insülin kullanmak anlamına gelir.

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker rahatsızlığı (diyabet), tıpta bilinen adı ile Diabetes Mellitüs, genel olarak kandaki glikoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak normal şartlarda şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanması durumudur. Farklı türleri de bulunan şeker hastalığı Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sağlamış olduğu istatistiki verilere göre her 11 yetişkin insandan biri diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede bir birey şeker hastalığından kaynaklı sorunlar sebebiyle hayatını kaybetmektedir.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet (şeker hastalığı) semptomları genellikle üç temel şekilde kendini gösterir. Bunlar; normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık olarak idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir belirtilen bu 3 temel semptomların dışında hastalarda görülebilecek diğer şeker hastalığı belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi.
  • Bulanık görme.
  • Hızlı ve istemsiz bir şekilde kilo kaybetmek.
  • Ağızda aseton benzeri bir koku oluşumu.
  • Ayaklarda uyuşma hissi ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık veren durumlar.
  • Yaraların normalden çok daha geç bir şekilde iyileşmesi.
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı oluşumu.

Şeker Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

seker hastaligi sebepleri

Diyabetin (şeker hastalığı) sebepleri konusunda yapılan birçok araştırmanın sonucunda diyabet hastalığında genetik ve çevresel nedenlerin birlikte rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Tip 1 diyabet nedenleri arasında; yüksek oranda genetik faktörler rol oynamaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin hormonunu üreten pankreas organına zarar veren virüsler ve vücudun savunma sisteminin çalışmasındaki aksaklıklar da bu hastalığa sebep olan etkenler arasındadır.

Bunların yanında şeker hastalığının (diyabet) daha yaygın görülen türü olan Tip 2 diyabetin sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Obezite (aşırı kilo) sorunu.
  • Ebeveynlerde ya da genetik olarak diyabet rahatsızlığının görülmüş olması.
  • İleri yaş (yaşlanmak).
  • Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak.
  • Stres ve kaygı gibi durumlar yaşamak.
  • Gebelik esnasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmek.

Bu gibi durumlar şeker hastalığı tedavisinde de olumsuz etki gösterir.

Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet (şeker hastalığı) türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tip 1 Diyabet (insülin direncine bağımlı diyabet): Çoğunlukla çocuk döneminde ortaya çıkmaktadır. Pankreas organında insülin üretiminin yetersiz olması sonucu ya da hiç olmamasından kaynaklı oluşan bir hastalıktır. Bu diyabet hastalığı türünde dışarıdan insülin alımı zorunludur.
  • Tip 2 Diyabet: Hücrelerin kan şekerini düzenlemekte olan insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda ortaya çıkan bir diyabet hastalığı türüdür.
  • Maturity Onset Diabetes (MODY): daha çok erken yaşta görülen Tip 2 Diyabet benzeri bir diyabet hastalığı türüdür.
  • Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): İleri yaşlarda görülen otoimmün (bağışıklık sistemindeki çalışma bozukluğu sebebiyle vücudun kendi kendine zarar vermesi) kaynaklı Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türlerinden biridir.
  • Gestasyonel Diyabet: Bu diyabet türü bu Birazdan arayacak gebelik sırasında kadınlarda gelişen bir hastalıktır.

Gizli Şeker (Pre Diyabet) Nedir?

Pre diyabet (gizli şeker) hastalığı, Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi Normalden daha yüksek olmasına rağmen diyabet tanısı koymak için yeterli yükseklikte değil ise ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bazı çalışmalar neticesinde gizli gizli şeker hastalığı çoğu kişide bir yıl içerisinde Tip 2 diyabet geliştiğini saptamıştır. Yani gizli şeker hastalığı Tip 2 diyabete adaylık çıkaran bir durumdur. Gizli şeker hastalığı bulunan bireylerde kardiyovasküler hastalık riski kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1,5 kat daha fazladır. Diyabeti olan bireylerde ise 2 ila 4 kat daha fazladır. Gizli şeker hastalığı olan bireyler yaşam tarzlarında ki değişiklikler sayesinde Tip 2 diyabet olmayı önleyebilir ya da geciktirebilirler.

Diyabet Tanısı Nasıl Konulur?

nasil konulur diyabet teshisi

Diyabetin tanısının konmasında uygulanan temel 2 test bulunmaktadır. Bunlar açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans testi şeklindedir. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi ortalama olarak 70 ila 100 miligram arasında değişiklik gösterir. Hastalara bu iki test yapılarak diyabet hastası olup olmadıkları anlaşılmaktadır. Testler sonucunda bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde uygun şeker hastalığı tedavisi doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

Diyabet Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Diyabet (şeker hastalığı) tedavi şekilleri hastalığın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Tip 1 diyabet türünde insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi özenle uygulanır. Besinlerin içermiş olduğu karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlana bildiği, karbonhidrat sayımı uygulaması sayesinde Tip 1 diyabet hastalığı bulunan bireylerin hayatları oldukça kolaylaştırabilir.

Tip 2 diyabetli bireylerde ise şeker hastalığı tedavisi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya ya da doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılması şeklinde olmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.