Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer yağlaması tedavisi için kullanılan herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak birçok hastada ve vakada yaşam tarzında yapılabilecek olan değişiklikler karaciğer yağlanmasını tersine çevirebilir. Karaciğer yağlanması diğer bir adı ile hepatik steatoz, karaciğer hücrelerinde çok fazla yağ depolanması ve birikmesi sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Normal şartlar altında karaciğerde az miktarda yağ bulunur ancak fazlası çeşitli Sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Karaciğer yağlamasının tedavisi net bir şekilde ortaya konması bile hastalığın önüne geçmek mümkündür.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normalin üstünde yağ birikmesi neticesi ile ortaya çıkan bir Karaciğer rahatsızlığıdır. Oluşan bu yağlanmanın derecesi arttıkça karaciğerde iltihaplanmalar oluşmaya başlamaktadır ve organ fonksiyonlarında buna bağlı olarak azalma meydana gelir. Bu durum karaciğer hücrelerinde zarara neden olabilir. Karaciğer kanseri ve siroza kadar varabilen ciddi karaciğer hastalıklarına zemin hazırlayan bir durumdur.
Karaciğer, vücutta gerçekleşen çok sayıda metabolik olayın merkez üssü kabul edilir. Bu bağlamda vücuda alınan tüm gıdaların ve maddelerin ilk işlendiği, metabolize edilerek vücutta kullanım şekline göre kana aktarıldığı ya da vücuttan atıldığı temel organdır. Özellikle yağ üretimini tetikleyecek çeşitli gıdaların veya kimyasalların vücuda çok fazla alınması sonucunda karaciğer metabolize olmalarını takip eden yağ üretimi ciddi oranda artmaktadır.
Selülit tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilrisiniz.
Karaciğer Yağlanması Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer yağlamasının birçok sebebi olabilmektedir. Karaciğer, vücutta yağ metabolizmasında önemli görevlere sahip olan bir organdır. Çalışma düzeni ve enzim dengeleri bazı nedenlere bağlı olarak bozulur. Bu bozulma ile birlikte karaciğer yağlanmaya ve büyümeye başlamaktadır. Bu durumun gelişmesinde faktör olan pek çok etken mevcuttur. Bunların başında ise sağlıklı sağlıksız beslenme yer almaktadır. Bunun haricinde karaciğer yağlanmasına risk olabilecek faktörler aşağıdaki gibidir:
- Obezite;
- Gebelik;
- Hızlı bir şekilde kilo alıp verme;
- Alkol ve sigara kullanımı;
- İnsülin direnci ya da diyabet hastalığı;
- Toksin içeriği fazla olan besinleri tüketmek;
- Yüksek kolesterol;
- Hareketsiz yaşam;
- Sürekli olarak kullanılan bazı ilaçlar;
- Düzensiz bir yaşam tarzı.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması semptomları genellikle pek fazla görülmez. Sıklıkla rutin Kan testleri ya da görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen rastlanmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı karaciğer dokusunda bahsedilen görevleri yapan karaciğer hücrelerinin yerine yağ hücreleri aldıkça, hem karaciğerin temel fonksiyonlarında aksaklıklar meydana gelir Hem de mevcut karaciğer hücrelerinin kaybedilmesine neden olmaktadır. Buradaki durumların yaşanmasında karaciğer yağlanması tedavisinin yapılması gerekir. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- İştah kaybı.
- Vücutta morlukların görülmesi ve uzun süre burun ya da adet kanamaları.
- Gözlerde ve ciltte sarılık oluşması.
- Erkeklerde meme dokusunda büyüme görülmesi.
- Ciltte görülen yaygın sivilce ya da döküntü.
- Halsizlik ve yorgunluk.
- Ciltte fazla kaşıntı.
- Karın ağrısı.
- Son olarak karında ya da ayaklarda şişlik oluşumu.
Karaciğer Yağlanması Çeşitleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Evre 1: Basit karaciğer yağlanması olarak adlandırılır ve hastalığın en hafif evresidir. Bu evredeki yağlanmalar, karaciğerde herhangi bir zarar oluşturmaz.
- Evre 2: Alkole bağlı olmayan steatohepatit olarak isimlendirilen bu evrede karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olarak çeşitli inflamasyonlar ortaya çıkmaktadır.
- Evre 3: Fibrozis evresi olan bu üçüncü evrede, karaciğer dokuları sertleşir ve bağ dokusuna dönüşmeye başlar. Bu durum karaciğeri oldukça zarar verir.
- Evre 4: Karaciğer yağlanmasının en ileri evresidir. Bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusu olmaktadır.
Karaciğer Yağlanmasının Zararları Nelerdir?
Karaciğer yağlamasının zararlı etkileri tedavi edilmediği takdirde ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanması tedavi edilmez ise karaciğer hücrelerinin bu süreç boyunca kayıpları neticesinde karaciğer yetmezliği ve siroz gibi hastalıklar gelişebilir. Bu nedenle karaciğer yağlanmasının erken bir şekilde tespit edilmesi ve hassasiyetle tedavi planının yapılması oldukça önem arz etmektedir.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karaciğer yağlanmasının tedavi edilmesi için öncelikle hastalığın nedeni bilinmelidir. Basit karaciğer yağlanması olan bireylerde ideal kilosunun üzerinde ya da obezite seviyesinde olan hastalar öncelikli olarak bir Diyetisyene yönlendirilir ve diyete başlar. Diyabet hastalarında ise Oral diyabet önleyici ilaçlar ve gerekli bulunması halinde insülin uygulamaları ile kan şekeri regülasyonu sağlanır. Bazı hastalarda ise tedavi süreci yaklaşık 6 ayı bulmaktadır. Hastalığa neden olan etkenlere göre tedavi yöntemi de doktorlar tarafından değişik uygulanmaktadır. Karaciğer yağlanması tedavisinin yapılması sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Karaciğer yağlanmasını önleyebilmek için bazı risk faktörlerini minimuma indirmek gerekmektedir. Bu anlamda aşağıda verilen sağlık tedbirleri karaciğer yağlanmasına iyi gelecektir:
- Hastalar kendileri için belirli günler planlamalı ve bugünlerde en az 30 dakika boyunca egzersiz yapmalıdır.
- Karaciğer yağlanması üzerine yapılan çalışmalar, E vitamininden zengin gıdaların tüketilmesinin bu hastalığa oldukça faydalı olduğunu göstermiştir.
- Doymuş yağ ya da trans yağ içermeyen düşük kalorili gıdaların tüketilmesine ağırlık verilmelidir.
- İdeal kiloya gelmek karaciğer yağlanmasını azaltmaktadır. Bu bağlamda fazla kilolu kişilerin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanması ve gerekirse diyetisyen eşliğinde bir beslenme programı hazırlaması gerekir.
- Alkol alımına kesinlikle son verilmelidir. Uzun süre ve düzenli alkol kullanımı yağlanmayı daha da ilerletir ve siroza neden olabilir.
Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Karaciğer Yağlanması Olanlar Ne Yemeli?
Karaciğer yağlanması olan bireylerin tüketmesi gereken besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Kahve: karaciğer enzimlerini düşürmektedir.
- Yeşil çay: yağ emilimini azaltır, kolesterolü düşürür ve vücuttaki toksik maddelerin atılımını sağlar.
- Yeşil sebzeler: Karaciğer yağlanması tedavisinde tüketilen besinlerdir. Yağ üretimini sınırlamaktadır.
- Zeytinyağı: Doymuş ve trans Yağlara göre vücut için oldukça faydalıdır ve kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
- Balık: omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için antioksidan etkisi sayesinde karaciğerdeki iltihabı sınırlandırır.
- Yulaf: lifli içeriği ile kilo vermeyi kolaylaştırır ve vücuda enerji verir.
- Avokado: karaciğerde biriken toksik maddelerin atılımına yardımcı olmaktadır.