Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.05.2021
980
Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Epilepsi tedavisinin gerçekleşmesi için kesin bir ilaçtan bahsedilemez. Sadece nöbet geçirmeyi önleyici stratejiksel ilaçlar ile kontrol altında tutabilen bir rahatsızlıktır. Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik Yani uzun süreli bir hastalıktır. Epilepsi hastalığında beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşa boşalmalar Yani deşarjlar gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda ise hastalarda istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelmektedir. Epilepsi, nöbetler halinde gerçekleşen bir hastalıktır. Nöbet aralarında hasta oldukça sağlıklı bir durumdadır. Hayatında sadece bir nöbet geçiren hastalar Epilepsi hastası olarak kabul edilmez. Epilepsi tedavisi için uygulanan net bir ilaç bulunmamaktadır.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak bilinir ve beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal bir şekilde elektrik sinyali yollaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkiye genelinde nüfusun yaklaşık olarak %1’inin epilepsi hastası olduğu bilinmektedir. Sara yani epilepsi kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir sebeple beyin hasarı yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. En bilinen haliyle epilepsi nöbetleri ile kendini belli etmektedir.

Epilepsi nöbetleri, ani bir şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Nöbet şekilleri beynin hangi bölgesinde başladığına göre değişiklik göstermektedir. Bazı epilepsi nöbetlerinde bilinç kaybı, kontrolsüz bir vücut hareketleri olabileceği gibi bazı nöbetlerde ise belirtiler oldukça silik bir şekilde hissedilir. Çoğu nöbet 30 saniye ile 2 dakika arasında sürmektedir. 5 dakikadan uzun süren bir nöbet geçiriliyor ise acil tıbbi yardım alınması gerekir.

Epilepsi Nedenler Nelerdir?

epilepsi sebepleri

Epilepsinin sebepleri birçok farklı faktör rol oynayabilir. Sinirlerin dinlenme ve uyarılma durumları arasındaki dengesizlik, epilepsi nöbetlerinin altında yatan nörobiyolojik temeli oluşturmaktadır. Epilepsi vakaların hepsinde altta yatan neden tam olarak tespit edilememiştir. Doğum travmaları, geçirilmiş kazalara bağlı olarak kafa travmaları, zor doğum öyküsü, ileri yaşlarda beyin damarlarında görülen vasküler anormallikler, yüksek ateşli hastalıklar geçirmiş olmak, kan şekerinin aşırı derecede düşmesi, alkol çekilmesi, kafa içi tümörleri ve beyin iltihapları nöbet geçirmeye yatkınlık ile ilişkili olarak tespit edilmiş epilepsi sebeplerinden birkaçıdır. Epilepsi, bebeklik döneminden itibaren ileri yaşlara kadar herhangi bir dönemde ortaya çıkabilmektedir.

Depresyon tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Epilepsi Nöbetlerine Neden Olan Etkenler

Epilepsi nöbetlerine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş: Epilepsi hastalığı herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Ancak bu hastalığın en sık olarak tanı konduğu yaş grupları erken çocukluk dönemindeki ve 55 yaş sonrasındaki kişilerde olur.
  • Beyin enfeksiyonları: Menenjit ve ensefalit gibi iltihaplanma ile seyreden hastalıklar da epilepsi gelişme riskinde büyük bir artış söz konusudur.
  • Çocukluk çağı nöbetleri: Bazı küçük çocuklarda epilepsi hastalığı ile ilişkili olmayan nöbetler ortaya çıktığı görülmüştür. Özellikle yüksek ateş ile seyreden hastalıklar da ortaya çıkan bu nöbetler, çocuğun büyümesi ile birlikte genellikle ortadan kaybolur. Ancak bazı çocuklarda ise bu nöbetler epilepsi gelişimi ile sonlanabilir.
  • Demans: Bilişsel işlevlerde fonksiyon kaybı ile seyreden Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarda epilepsi gelişimine oldukça ciddi bir yatkınlık oluşabilir.
  • Aile öyküsü: Yakın akrabalarında Epilepsi hastası bulunan kişilerde bu hastalığın gelişimi için büyük bir risk artışı bulunur. Anne ya da babanın Epilepsi hastası olduğu çocuklarda bu hastalığa yaklaşık olarak %5 oranında bir yatkınlık söz konusu olacaktır.
  • Kafa travmaları: Düşmeler ve çarpmalar gibi kafa travmaları sonrasında kişilerde Epilepsi hastalığı meydana gelebilir. Bisiklet sürme, kayak ve motosiklet sürme gibi aktiviteler esnasında başın ve vücudun doğru ekipmanlar ile korunması oldukça önemlidir. Aksi takdirde kişiler bu hastalığa yakalanabilir ve epilepsi tedavisinde zorluk yaşayabilirler.
  • Vasküler rahatsızlıklar: Beynin oksijen ve besin desteğinden sorumlu kan damarlarındaki tıkanıklık ya da kanama gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan inmeler, beyin hasarına sebep olabilir. Beyinde oluşan hasarlı alan doku, bölgesel olarak nöbetleri tetikler ve kişilerde Epilepsi hastalığı gelişmesine sebep olur.

Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir?

Epilepsi nöbetleri türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Basit Parsiyel Nöbetler;
  • Kompleks Parsiyel Nöbet;
  • Jeneralize Nöbet.

Basit Parsiyel Nöbetler Nedir?

gecici uyusukluk nobetleri

Basit Parsiyel nöbetler kendi içinde üçe ayrılmaktadır ve bunlar; temporal lobdan kaynaklanan nöbetler, fromental lobdan kaynaklanan nöbetler ve son olarak parietal lobdan kaynaklanan nöbetler şeklindedir. Temporal lobdan kaynaklanan nöbetler ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi hissetme ya da olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, kötü koku ve tatlar alma ve içten gelen hoş olmayan bir his ile kendini gösteren bir nöbettir. Frontal lobdan kaynaklanan nöbetler hareket ile ilgili sorunlarda görülmektedir. Son olarak parietal loptan kaynaklanan nöbetlerde ise geçici uyuşukluk belirtileri, görme alanının yarısını etkileyen flash şeklinde ışıklar ve değişik renkler görme belirtileri gözlenmektedir.

Kompleks Parsiyel Nöbet Nedir?

Kompleks Parsiyel Nöbet esnasında bilinç etkilenmesi meydana gelmektedir. Kompleks parsiyel nöbetlerde çiğneme, yalanma, yutkunma ve bir şey arar gibi şaşkın bakıma hali görülebilir. Bazen hasta elbiselerini çekiştire bilir ve etrafta dolaşabilir. Dakikalar sonra hatta bazen saatler sonra kendine geldiğinde ise hiçbir şey hatırlamayabilir.

Jeneralize Nöbet Nedir?

Jeneralize Nöbet tüm beyne yayılan nöbetlerdir. Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen bir türdür. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarının kasılıp gevşemeler meydana gelir. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişmektedir. Bunun yanı sıra absans ya da Petit mal adı verilen kimi jeneralize nöbetler de kişi her ne kadar vücut şeklini kaybetmese bile bilincini kaybedebilir.

Alzheimer tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilrisiniz.

Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Epilepsi tedavisi ilaçlar ile gerçekleştirilir. İlaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebilmektedir. Epilepsi tedavisi boyunca hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanılması büyük önem arz etmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar mevcut olduğu gibi çocukluk epilepsileri gibi yaşla birlikte geçebilen epilepsi türleri de bulunmaktadır. Hayat boyu süren epilepsi türleri de vardır. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.