Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?

07.05.2021
685
Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Vitiligo tedavisindeki amaç deri eski rengine kavuşturmaktır. Vitiligo hastalığının kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri rahatsızlığıdır. Halk arasında ala ya da alaca hastalığı olarak farklı şekilde isimlendirilen bu hastalık, her yaşta ve her kesimde görülebilse de çoğunlukla 20 yaşından önce belirti vermeye başlamaktadır. Yaygın olarak görülen vitiligo hastalığı, yaklaşık olarak her 100 kişiden 1 ya da ikisinde gözlenir. Bulaşıcı bir hastalık niteliği taşımayan Vitiligo tedavisinde beyaz lekeleri tekrar eski rengine dönüştürecek yöntemler kullanılmaktadır.

Vitiligo Hastalığı Nedir?

Vitiligo rahatsızlığı pigment eksikliğine bağlı olarak deri yüzeyinde çeşitli boyutlarda, beyaz renkli bazı lekelerin ortaya çıktığı hastalıktır. İnsan vücudunda melanosit adı verilen hücreler, cildin kendine has rengini veren pigmentlerin üretiminden sorumlu hücrelerdir. Bu hücrelerin herhangi bir sebep ile zarar görmesi pigment üretimini olumsuz yönde etkiler ve dolayısı ile Vitiligo hastalığına neden olur. Hastalığın türüne bağlı olarak lekelerin oluşum gösterdiği alanlar ve yayılma eğilimi kişilerden kişiye değişebilmektedir. Bazı Vitiligo türlerinde yalnızca vücudun belirli bir kısmı etkilenirken, bazı hastalarda ise lekeler vücut geneline yayılabilir. Deride istenmeyen bir görüntüye sebep olması nedeniyle hastalara psikolojik yönden de olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Lekeler fark edildiği andan itibaren ise tedavi sürecine başlanması büyük önem arz etmektedir.

Vitiligo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

vitiligo gostergeleri nelerdir

Vitiligo rahatsızlığının semptomları genellikle hastaların güneş ışığı ile temas etmeleri ile kendini gösterir. Çocuklarda bu durum çoğunlukla 2 ila 3 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Hastalık kadınlarda derinin yapısından dolayı çok daha erken fark edilebilirken özellikle el, ayak, kol, yüz ve dudaklarda yani cildin güneşe maruz kaldığı bölgelerde çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Deride aniden bir noktanın beyazlaması ile kendini gösteren beyaz leke hastalığı genital bölgede de görülebilmektedir. Hastalık küçük ve beyaz bir nokta olarak başlayabileceği gibi daha büyük ve bir leke olarak da vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Koyu tenli kişilerde ise hastalık belirtileri diğerlerine göre daha kolay fark edilip fark edilir. Açık tenli kişiler için bu durum daha fazla zorlaşır ve hastalar yaz aylarında bronzlaşma sonrası rahatsızlığı fark edebilir.

Geniz akıntısı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Vitiligo Rahatsızlığı Neden Olur?

Vitiligo hastalığının sebepleri tam olarak bilinmese bile hastalığın oluşum riskini artırdığı gözlenen bir takım hususlar bulunmaktadır noktan çoğu hastada bu faktörlerden birden fazlasının bir arada görülerek hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Atayım mı mekanizma, hastalığın gelişiminden sorumlu tutulan en önemli faktörlerden birisi kabul edilir. Bu mekanizma vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tehdit olarak görmesi ve bunlara karşı savunma geliştirerek kendi hücrelerini yok etmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Melanositlere karşı geliştirilen otoimmün tepki, hücrelerin zarar görerek pigment üretiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir ve bu da Vitiligo hastalığının oluşumuna yol açar. Bunun haricinde Vitiligo rahatsızlığının oluşumunda rol oynayan diğer faktörler aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Kansızlık yani anemi hastalığı;
  • Diyabet rahatsızlığı;
  • Sedef hastalığı;
  • Otoimmün tiroid hastalıkları, örneğin guatr;
  • Stres ve kaygı gibi psikolojik sorunlar;
  • Ateşli hastalıklar;
  • Güneş yanıkları;
  • Son olarak ağır travmalar.

Vitiligo hastalığında etkili olduğu bilinen bir diğer önemli etken ise genetik faktörlerdir. Tüm Vitiligo hastalarına bakıldığında hastaların yaklaşık olarak %30’unun ailesinde de bu hastalığa sahip bir bireyin yer aldığı görülmektedir. Vitiligonun tedavisi sürecinde başarı oranının artırılabilmesi ve leke oluşumunun en aza indirilebilmesi için erken teşhis ve erken tedavi oldukça önemlidir.

Vitiligo Tanısı Nasıl Konur?

vitiligo tani koyma asamalari

Vitiligo teşhisi muayene de beyaz lekeler görüldükten sonra Wood ışığı ile beyaz leke ve normal görünen deri alanlarının incelenmesi sayesinde konulabilir. Vitiligoda Wood ışığı muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliği artar ve hatta normal görünen deride bile Wood ışığı ile beyaz lekeler ortaya çıkmaktadır. Genellikle muayene ve bu dışı incelemesi tanısı koyulmasında yeterli olmaktadır. Bazen deri biyopsisi ile patolojik tanı koymakta gerekebilmektedir. Diğer otoimmün hastalıkların varlığını araştırmak için ise kan testleri yapılmaktadır.

Vitiligo Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vitiligo rahatsızlığı tedavi türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Vitiligo tedavisi ilaçları;
  • Lezyonların çok yaygın olması durumunda kullanılan, fototerapi adı verilen ve halk arasında ultraviyole ışık tedavisi olarak bilinen uygulama;
  • Excimer lazer uygulamaları;
  • Vitiligo kremi ile derinin renk açılmasına sebep olan pigment kaybının durdurulması;
  • Sistemik bir şekilde uygulanan kortizon tedavisi;
  • Semptomların onların tedavisi, kontrol altına alınması ve önlenmesi için khellin tedavisi
  • Bağışıklık baskılayıcı olan Tacrolimus ilaç tedavisi;
  • Hastalığın seyir şekline göre özel olarak programlanan kombine ve dönüşümlü tedaviler;
  • Dövme yöntemi ile cildin problemli bölgelerine renk verilmesi;
  • Depigmentasyon adı verilen bir yöntem sayesinde vücudun koyu renkli kısımlarının da renginin açılması;
  • Derinin daha fazla koyulaşmasını önlemek ve hastalık oluşumunu etkileyen hücrelerin artırmasını engellemek için kişilerin güneş ışınlarından etkin bir biçimde korunması.

Akne tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Vitiligo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo rahatsızlığının tedavisine yönelik yapılan bütün tıbbi işlem ve tedavi yöntemlerinde temel amaç, cilt renginin eski haline getirilmesidir. Mümkünse hastalığın oluşum sebebine yönelik araştırmalar yapılarak bu etkenlerin ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi gerekir. Eğer hastalık otoimmün mekanizmaya bağlı olarak ortaya çıkmış ise bağışıklık sistemini baskılayıcı ajanlardan yararlanmaktadır.

Hastalığın sebebi ne olursa olsun hekim tarafından uygun görülmesi durumunda cilde doğal rengini vermekten sorumlu olan melanositlerin uyarılmasını hedefleyen ışık tedavisi uygulanabilir. Vitiligo hastalarında aynı zamanda stresin azaltılması için antioksidan takviye takviyeleri de uygulanabilir. Vitiligo tedavisinde bir takım kremlerden faydalanmak da mümkündür. Takromilus ve pimekrolimus içeren ya da kortizon içerikli kremler hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan lekelerin giderilmesi ve yeni lekelerin oluşumunun önüne geçilmesi için kullanılabilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.