Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

05.06.2021
1.446
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Tüp mide ameliyatı, hastaya genel anestezi verilerek yapılır. Kapalı ameliyat olan tüp mide ameliyatı mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir. Bu ameliyat, midenin küçültülmesi ve uzun boru gibi bir şekle sokulmasıyla yapılır. Midenin küçültülmesi sayesinde mide daha az gıda almış olur. Aynı zamanda tüp mide ameliyatıyla midedeki gıda emilimi de azaltılmış olur. Ameliyat küçük bir delikten ya da 4-5 delikten robotlar ile birlikte yapılır.

Küçük deliklerle işlem yapıldığı için ameliyat sonrası dönemde herhangi bir estetik problem oluşmaz. Ameliyat sırasında yemek borusuna kalibrasyon tüpü koyulur. Kalibrasyon borusu sayesinde midenin aşırı küçültülmesi ya da tıkanması engellenmiş olur. Herhangi bir kanama ya da damarlanma sorununun önüne geçirdikten sonra midenin %80’lik kısmı kesilerek midenin küçültülmesi sağlanır. Daha sonra mide özel zımbalar ile kapatılarak kalibrasyon tüpü çıkartılır. Belirli tekniklerle kaçak olup olmadığı ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında test edilir.

1,5 saat kadar süren tüp mide ameliyatı sırasında midenin giriş ve çıkış bölümleri korunduğundan sindirim sistemi çalışmaya devam eder.

Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Olan Kişiler Kimlerdir?

Tüp mide ameliyatına uygun olan kişiler aşırı kiloya bağlı olarak hipertansiyon, uyku apnesi, şeker gibi sağlık sorunlarına sahip olan kişiler. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan kişiler, tüp mide ameliyatı olmaya adaydır.

Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan yeni tip 2 şeker ya da metabolizma bozukluğu olan kişiler, vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde değilse doktorlarının izniyle ameliyat olabilirler. Tüp mide ameliyatı 18 Yaşından büyük 65 yaşından küçük kişiler için uygundur. 18 yaşından küçük ya da 65 yaşından büyük işçiler için doktorların değerlendirilmesi ile ameliyata karar verilir.

Eğer kontrol altına alınamayan bir şeker hastalığınız ya da reflü probleminiz var ise tüp mide ameliyatı olmamanız önerilir.

Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Olmayan Kişiler Kimlerdir?

kimler tup mide ameliyati olamaz

Tüp mide ameliyatına uygun olmayacak kişiler şu şekildedir:

  • Kalp rahatsızlıkları, karaciğer yetersizliği gibi sağlık sorunları olan kişiler
  • Kontrol edilemeyen şeker hastalığı olan kişiler
  • Kanser hastaları
  • Reflü sorunu olan kişiler
  • Kan pıhtılaşmasına engel olan bir rahatsızlığı olan kişiler
  • Ameliyat olduktan sonra uygulanacak özel diyete uyamayacak kişiler
  • Vücut kitle indeksi 30’un altında olan kişiler

Tüp Mide Ameliyatı öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle ameliyat öncesinde hastalara pek çok test ve tetkik uygulanır. Hastanın herhangi bir kalp rahatsızlığına sahip olup olmadığı, mide ülseri gibi ameliyata engel bir rahatsızlığının olup olmadığı incelenir. Eğer hastanın ameliyata engel bu tarz sağlık problemleri var ise öncelikle bu sağlık program problemleri giderilir.

Ameliyat için hastaya yapılan testlerin yanı sıra hasta, uzman bir diyetisyen ve psikolog kontrolünden de geçmelidir.

Hasta ameliyat öncesinde kullandığı ilaçlar, geçirdiği rahatsızlıklar hakkında detaylı bir şekilde doktorunu bilgilendirilmelidir. Eğer kan pıhtılaşmasını engelleyecek bir ilaç kullanıyorsa ameliyat öncesi bu ilaçların kullanımına ara vermelidir. Aynı zamanda alkol ve sigara gibi maddelerin kullanımına da ameliyattan önce belirli bir süre ara vermek gerekir. Kilo problemi fazlasıyla ciddi olan hastaların tüp mide ameliyatından önceki 2-3 haftalık dönemde özel bir diyetle bu kilolarından kurtulmaları sağlanır. Aşırı kilo problemleri karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Uygulanan özel diyetle karaciğerin küçültülmesi ve ameliyatta daha az risk haline gelmesi sağlanır.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Mide ameliyatının ameliyat olmamaya göre ve diğer cerrahi yöntemlere göre bazı avantajları vardır.

Obezitenin tedavisi için uygulanan ilaçlar, diyetler ve spor ameliyat yöntemleri kadar başarılı değildir. Obezite hastalarında uygulanan yöntemler ya da tüp mide ameliyatı gibi operasyonların bu yöntemlere kıyasla başarısı daha yüksektir.

Obezite tedavisi için daha önceki dönemlerde uygulanmış olan mide kelepçesi gibi yöntemlere göre tüp mide ameliyatı daha başarılı sonuçlar verir. Tüp mide ameliyatı ile beslenmenin normal seyri bozulmaz, besinler mide ve bağırsaktan sırasıyla geçer. Bu sebeple vücudun işleyişine daha uygun bir yöntemdir. Aynı zamanda hızlı ve kolay bir ameliyat olan tüp mide ameliyatı hızlı yapılabildiği için anestezi sebebiyle oluşabilecek komplikasyonların daha az görüldüğü bir seçenektir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nedir?

tup mide ameliyati sonrasi

Ameliyat sonrasında bazı riskler ortaya çıkabilir. Bu riskleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ameliyat sonrası yaranın temiz tutulmaması sebebiyle oluşabilecek enfeksiyon riski
  • Ameliyat sonrasında reflü sorun oluşabilir.
  • Ameliyatla tüp şekline sokulmuş olan mide daha sonrasında verilen diyete uyulmaması sonucu genişleyebilir.
  • Mide genişlemesi sebebiyle kilo alımı olabilir.
  • Ameliyat sonraki dönemde en çok korkulan şey kaçak riskidir. Mide kanaması ya da karın içindeki kanama risklerine dikkat edilmesi gerekir.
  • Aşırı kiloya bağlı olarak yapılan ameliyatlarda bireyin kilosunun fazla olması sebebiyle akciğer, emboli atma, kalp, akciğerin sönmesi, böbrek yetmezliği ve kas yırtılması gibi riskler bulunur. Bu riskler tüp mide ameliyatından çok kişinin fazla kiloya sahip olmasından kaynaklanır.

Burun ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyattan sonra dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Ameliyattan sonraki 2-3 gün içinde hasta, hastaneden taburcu edilir. Ameliyatları başarılı geçmiş ve kendisini sonraki süreçte iyi hisseden hastalar ameliyattan 1 hafta sonra işlerine geri dönebilirler. Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli şey verilen diyete uygulamasıdır.

Ameliyattan sonra normal hayat üstünde geri dönülebilir. Ancak spor ve egzersiz gibi faaliyetler 1-1,5 buçuk ay sonrasında yapılmalıdır. Tüp mide ameliyatı olmuş kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar şu şekildedir:

  • Ameliyat olmuş kişiler gazlı içeceklerden tamamen uzak durmalıdır.
  • Ameliyat sonrası 2 haftalık süreçte sıvı beslenme yapılır.
  • Sıvı ve katı gıdaların beraber tüketilmemesi gerekir.
  • Ameliyatta mide küçültüldüğü için hasta küçük porsiyonlar ile doyar. Bu yüzden hastanın beslenmesinde besin değeri yüksek gıdaları seçmesi gerekir.
  • Meyve, kuruyemişler, sebze ve yeşillik beslenme düzenini mutlaka eklenmelidir.
  • Yeterli miktarda vitamin ve mineral alınamıyorsa ek gıda takviyeleri alınabilir.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.