Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

11.05.2021
1.514
Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kıl dönmesi ameliyatı pek çok yöntemin doktorların karar vermesi ile yapılabilmektedir. Hastalığın ve hastalanan kişinin hayatına göre tedavi yöntemi seçilmektedir. Kıl dönmesi ameliyatı basit işlemler ile kısa süre içinde gerçekleştirilebilir. Kıl dönmesi ameliyatının amacı hastanın şikayetçi olduğu dokudan çıkarılması ile şikayetlerinin son bulmasıdır. Bu nedenle kıl dönmesi ameliyatı yapılışı doktorun kararına ve hastaların seçimlerinden doğrudan etkilenmektedir. Hastanın sorunlu bölgesine küçük bir kesi atılarak gerekli olan bölge iz kalmayacak şekilde temizlenir. Daha sonra ise dikiş atılması ile birlikte hastanın ameliyat süreci tamamlanmış olur. Kıl dönmesinde tedavi yöntemleri arasında olan ameliyat en kesin sonucu verir ancak bazı durumlarda ameliyatsız tedavi de tercih edilmektedir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı İçin Hangi Tedaviler Uygulanabilir?

Kıl dönmesi ameliyatı yöntemleri pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Konuyla ilgili sınıflandırma yöntemleri ise şu şekilde yapılabilmektedir:

  • Akut kıl dönmesi

Akut kıl dönmesi olarak adlandırılan hastalığın tedavisi acil drenaj ile yapılmaktadır. Akut kıl dönmesinin yönteminin acil drenaj olmasının nedeni ise enfeksiyon ile gelişen ağrılı bir dönemin mevcut olmasıdır. Hastada olan apsenin drenajı basit olarak yapılarak cerrahi işleme hazır hale getirilebilir. Cilt kaponser şeklinde çıkarılırken genellikle yara sekonder olarak iyileşmeye bırakılır. Bu sayede kıl dönmesi sorunu yaşayan hastanın bir daha ameliyat işlemi görmesine gerek kalmamaktadır.

  • Kronik kıl dönmesi

Kronik kıl dönmelerinde uygulanan tedavi yöntemi konservatif olarak isimlendirilir. Kavite içinin belirli maddeler ile irrite edilmesi ile uygulanır. Daha sonra granülasyon ile içerisinin dolması beklenir. Yaraların kapanmasında sorunlar ortaya çıkabilir. Belirli maddeler olarak belirtilen maddeler ise fenol, gümüş ve nitrattır.

  • Kistotomi ameliyatı

Kistotomi ameliyatı sinüs boşluğunda açılma işlemi ile gerçekleştirilir. Tepe kısmı açılan sinüsün sekonder olarak iyileşmesi beklenir. Yaranın kapanmama ihtimali bulunmaktadır. Nüks etme oranı ise %5 ve %9 oranında değişmektedir.

  • Primer kapama

Primer kapama kıl dönmesi ameliyatında kullanılan bir diğer yöntemdir. Sinüsün çıkarılması ile dokor yarayı uç uca dikerek yöntemi uygulamaktadır. Bu yönteme göre nüks etme oranı %5 oranı ile %19 oranında değişim göstermektedir.

  • Flep yöntemi

Flep yöntemi genellikle kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Kesi alanı diğer yöntemlere göre daha fazlası ancak nüks oranı oldukça azdır. Hastanın yarası kısa sürede iyileşir ve gündelik hayatına geri dönebilir.

  • Endoskopik pilonidal sinüs yöntemi

Bu ameliyat yöntemi en son teknoloji uygulamaları ile yapılmaktadır. Hastaların gerekli olan dokusuna ince bir kamera ile girilir. Direkt görüşün olduğu yöntemde hastaların sinüs içi termal olacak şekilde  yakılmaktadır. Nüks etme oranı lazerle tedaviler ile aynı şekildedir. Ağrısız şekilde olduğu için hastalar günlük hayatına kolaylıkla geri dönebilmektedir.

Kıl dönmesi ameliyatları seçeneğe göre lokal veya genel anestezi şeklinde gerçekleştirilebilir. Hastalar ameliyat süresi boyunca yüzükoyun şekilde yatar pozisyondadır.

Kıl Dönmesi Hastalığı Neden Meydana Gelir?

kil donmesi nasil meydana gelir

Kıl dönmesi nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte genel olarak şu şekilde olabilir:

  • Erkeklerde kıl dönmesi kadınlara oranla daha fazladır. Bu nedenle erkek cinsiyetinde olan kişilerin kış dönmesi için neden oluşabilir.
  • Kıl dönmesi hastalığı genellikle genç yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedene genç olmak kişilerin kıl dönmesi olabilmesi için gereken nedenler arasında yer alır.
  • Bazı meslek gruplarında yer alan kişilerin kıl dönmesi olma ihtimali daha yüksektir. Hastaların berberlik, koyun kırpıcılığı ve köpek bakıcılığı gibi meslek gruplarında yer alması halinde kıl dönmesi olma ihtimali oldukça yüksektir.
  • Hastaların hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş olması halinde kıl dönmesi olma ihtimali yüksektir.
  • Hastalar uzun süreli olarak oturduğu işlerde çalışıyorsa
  • Hastaların aşırı kıl içeren bir vücut yapısına sahip olması
  • Hastaların saçlarının sert olması veya kaba olması halinde
  • Daha önce kıl dönmesi ameliyatı olan kişilerin tekrar kıl dönmesi yaşaması mümkündür

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kıl Dönmesi Ameliyatı İçin Hastalarda Hangi Belirtiler Olmalıdır?

Kıl dönmesi ameliyatı olacak kişiler için bazı belirtiler gösterilebilmektedir. Hastaların gösterdikleri belirtiler arasında ise pek çok şekilde farklılık gösterebilir. Kıl dönmesi hastalığı sinsi şekilde ilerleyiş göstermektedir. Bu nedenle hastanın belirtilerini iyi şekilde takip etmesi gerekir. Kıl dönmesi belirtileri ise şu şekildedir:

  • Akıntı sorunu ile karşılaşmak
  • Akıntıların mikroplar ile birleşerek yeşil bir renk olması
  • Akıntıların kötü bir kokuya sahip olması
  • Kanlı olarak gelen akıntılar
  • Maktta hissedilen kaşıntılar görülen belirtiler arasında yer alır. Belirtiyi kızarık ve şişlik takip eder. Aynı zamanda makatta ağrı hissedilebilir.
  • Hastaların şiddetli ağrılardan günlük hayatına devam edememesi
  • Bazı durumlarda hastalarda ateş belirtileri görülebilir

Belirtileri gösteren hastaların aksatmadan tedavilerini gerçekleştirmesi gerekir. Bu nedenle uzman olan doktorlara başvuruda bulunarak tedavi sürecine başlanması gerekir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Kıl dönmesi ameliyatından sonra hastaları belirli bir iyileşme süreci beklemektedir. Hastaların yapılan tedavilere göre iyileşme süreci farklılık göstermektedir. 6 haftadan başlayan sürece göre 8 haftaya kadar artış yaşanabilir. Açık olarak yapılan ameliyatlar için iyileşme süresi ise 8 haftadan başlar ve 10 haftaya kadar artar. Yarı kapalı bir yöntemle ameliyat yapılırsa hastaların iyileşme süresi 3-4 hafta arasında değişmektedir. Ameliyattan sonra iyileşme süresine giren hastaların günlük hayatına dönme süresi 2 haftadan 10 haftaya kadar uzayabilmektedir. Hastaların ameliyattan sonra dikkat etmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

  • Hastanın gerekli olan bölgeyi sürekli olarak temiz tutması gerekir. Bakımını aksatmadan doktorun anlattığı şekilde tamamlaması gerekir.
  • Ameliyatın gerçekleştiği bölgede hastaların kıl çıkışına engel olması gerekir. Bunun için tüt dökücü kremler ve lazer uygulamalarından yararlanması mümkündür.
  • Hastaların ameliyatlı bölgeyi terden uzak tutması gerekir.
  • Doktorun önerilerine göre hastaların sırt üstü yatması gerekebilir. Hastaların bu öneriyi alması halinde uygulamaya geçmesi gerekir.
  • Merdivenlerden tek tek çıkılması gibi öneriler yerine getirilmelidir.

Kıl Dönmesi Nasıl Ortaya Çıkar?

Kıl dönmesinin ortaya çıkışı üç farklı şekilde olabilir. Kıl dönmesi oluşumu ise şu şekildedir:

  • Akut pilonidal sinüs apsesi

Kıl dönmesi hastalığının akut pilonidal sinüs apsesi şeklinde olması halinde sinüs ağızlarında yaşanan tıkanmalar ortaya çıkmaktadır. İkincil bakterilerin enfeksiyonu eklenerek apse meydana gelebilmektedir. Hastaların kıl dönmesi olması halinde kızarıklık, şiddetli ağrı ve şişlik belirtileri ile karşı karşıya kalması mümkündür.

  • Kronik pilonidal

Kıl dönmesinin ortaya çıkış şekilleri arasında kronik pilonidal bulunmaktadır. Apse çıkışının ardından kıl dönmesi hastalığı kronik bir hale gelir. Hastalar ağrısız bir akıntı şikayeti ile doktorlarına başvuruda bulunur.

  • Kronik tekrarlayan pilonidal sinüs

Kronik pilonidal hastalığının belirli zaman aralıklarında tekrarlayarak apseye neden olması durumuna işaret etmektedir. Bu duruma göre hastalar doktorların muayenesi ile teşhis edilebilir.

Saçkıran tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kıl Dönmesi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

kil donmesi nasil ortaya cikar

Kış dönmesi tanısı genellikle fizik muayenesi ile yapılabilmektedir. Hastaların kuyruk sokumunda ortaya çıkan hassasiyetlerin yanında şişlik ve apse fizik muayenesi ile kolaylıkla görülebilmektedir. Görülme sonucunda doktorların tanı koyması kolay şekilde yapılabilmektedir. Aynı zamanda doktorlar tanı koyma aşamasında farklı yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemler arasında kan testi yer alır. Bazı durumlarda görüntüleme testleri yapılabilir. Tanısı konan hastalığın ardından doktorlar tedavi sürecine geçmektedir. Kıl dönmesi ameliyatı en kesin sonuç yeren tedavi yöntemidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.