Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

17.08.2021
1.430
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Miyom ameliyatı hastaya özel bireyselleştirme ile yapılmaktadır. Açık miyom ameliyatları uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Hastanın bu sırada genel anestezi altında olması sağlanır. Operasyon süresi hastadan hastaya değişkenlik göstermekle birlikte genellikle operasyon 1 saat kadar sürer. Operasyondan önce abdominal alan üzerinden rahim boşluğuna ulaşılır. Bunun için yaklaşık 10 cm 15 cm kadar kesi açılmaktadır. Miyom kasık kemiği üstüne denk gelecek şekilde yatay kesi içinden yapılır. Kaç cm kesi açılacağı miyom durumuna göre belirlenir. Genellikle sezaryen ameliyatı sırasında yapılan kesiye benzer. Eğer miyom pelvik duvarı ile rahim arasında bağ dokuya yerleştiyse bu durumda hekimin dikey kesi açması gerekebilir.

Açık Miyom Ameliyatlarının Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

miyom ameliyati oncesi

Açık miyom ameliyatının sunduğu avantajlar başında miyomun rahatlıkla elle kontrol edilmesi gelmektedir. Rahim bu tür ameliyat sayesinde detaylı bir şekilde incelenmiş olur. Bu nedenle açık miyom ameliyatları sıklıkla tercih edilir. Kapalı miyom ameliyatlarında alınması mümkün olmayan özellikte miyomlar açık ameliyat sayesinde çıkarılabilir. Açık ameliyat sırasında rahime dokunulmadan miyomlar çıkarılır. Bu sayede hastaların anne olabilme şansları yitirilmemiş olur. Ameliyatın üzerinden 6 ay geçmeden hamile olunması önerilmemektedir.

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Yazısını inceleyebilirisiniz.

Açık Miyom Ameliyatlarının Riskleri Nelerdir?

Açık miyom ameliyatının riskleri ufak da olsa vardır. Abdominal myomektomi ağırlıkla hasta genel anestezi altında yapılır. Açık miyom ameliyatı sırasında çok fazla miyom çıkarılabilir. Kanama ve üreme organlarına yapışma oluşması riski az da olsa bulunmaktadır. Eğer ameliyata giren hasta kilolu ya da şeker hastasıysa bu durumda bölgede enfeksiyon oluşma riski çok yüksektir. Açık miyom ameliyatı sırasında temizlenen miyomlar ileri dönemde tekrar edebilir. Hasta bir kere açık miyom ameliyatı olduktan sonra yine ameliyat olmak zorunda kalabilir. Ameliyat sonrasında yaşanan hamilelikler sezaryen ameliyatla sonlandırılmaktadır. Zira normal doğum sırasında miyom çıkarılması için açılıp kapanan yerlerin yırtılma riski bulunmaktadır.

Açık Miyom Ameliyat Sonrasında Ne Yapılır?

Açık miyom ameliyatının sonrası süreçte hastanın anestezi etkileri tamamen geçinceye kadar müşade altında tutulur. Hasta ameliyat sonrasında şiddetli bir ağrı duyabilir. Bu nedenle hastanede kalmak isteyebilir. Hastane ortamında ameliyat sonrasında ortaya çıkan ağrılar ilaçlar yardımıyla giderilmektedir. Ameliyatın üzerinden 1 2 gün geçtiği zaman hasta taburcu edilebilecek seviyeye gelmiş olur. Taburcu edildikten sonra kalan ağrıların giderilmesi için hekim hastaya ağrı kesici reçete edebilir. Ağrıların azaltılması için ilaç kullanımı dışında hastanın yürütme çalışmalarına katılmasıdır. Komplikasyon riskinin azaltılması adına yürüyüşler düzenli olarak yapılmalıdır. Taburcu edilme sonrasında da yürüyüşlere devam edilmeli ve yürüyüş süresi en az 15 dk olmalıdır.

Açık Miyom Ameliyat Sonrası Nelerden Kaçınmak Gerekir?

Açık miyom ameliyat sonrasında kaçınılması gerekenlerbaşında ameliyat sonrasında  ilk 6 hafta ağır işler yapmaktan kaçınmak geliyor. Bunun dışında ağır sporlar da yapılmamalıdır. Araç kullanmak, cinsel ilişkiye girmek ve tampon kullanımı da yasaklanmıştır. Süre atlatıldıktan sonra hasta yavaş bir şekilde normal hayatına dönüş yapabilir. Hastalar eğer operasyon geçirdikten sonra sıkıntı yaşarlarsa, mutlaka hekim kontrolünden geçmelidirler. Ameliyat sonrasında kontroller aksatılmamalıdır. Ayrıca kişinin kişisel hijyenine azami oranda dikkat etmesi beklenir. Stresten uzak durulmalıdır.

Miyom Ameliyatı Nereden Yapılır?

Miyom ameliyatı yapma yeri ameliyat türüne göre değişiklik gösterir. Karından açık, kapalı ya da tobotik ameliyat şeklinde yapılabilir. Bunun dışında alttan histeroskopik ya da açık cerrahi ile yapılması da mümkündür. Ameliyat seçimi yapılırken miyomun nerde bulunduğu önem taşır. Miyom sayısı ve cerrah tecrübesi de ameliyat türünün belirlenmesinde etkili olur. Kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi ve histeroskopi genellikle ilk tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Bu ameliyatlar çok konforlu olduğundan kişiler normal hayatına dönmekte zaman kaybetmezler. Miyom vajinal miyom olarak da bilinmektedir. Rahim içinde gelişmektedir. Rahim ağzının genişlemesine neden olur ve buradan vajinal bölgeye çıkar. Vajinal bölgede miyom görülmesi nadir karşılaşılan bir durumdur. Genellikle hastalarda görülen rahim içindeki miyomların sapı olmaz ve vajene sarkmazlar. Ancak kimi hastalarda uzun saplı miyomlar görülebilir ve vajinal bölgeye sarkmalar yaşanabilir. Miyomların tespit edilmesi için basit bir jinekolojik muayene yeterli olacaktır.

Vajinada Miyom Neden Olur?

Vajinada miyom normal şartlarda görülmemektedir. Vajinal kistler daha sık görülmektedir. Ancak miyomlar rahim kas tabakasından geliştiği için vajinada miyom olmaz. Vajinada miyomlar tamamen rahim içinde gelişir ve buradan vajene sarkar. Miyomların büyük kısmı vajinadan sarkmaz. Vajinadan sarkma yapan miyomların sapları uzun olur ve boyutları da büyüktür. Zaman içinde bu durum rahim ağzında basınç oluşmasına neden olur. Bu da tıpkı bir bebeğin rahim ağzını genişlettiği gibi rahim ağzının açılmasına neden olur ve buradan vajene sarkmalar görülür. Çoğu zaman vajen içinde hasta kendini muayene etmediği zaman gizli kalacaktır. Ancak bazı durumlarda vajenden dışarıya doğru tamamen bir çıkma söz konusu olabilir.

Vajinada Miyom Görülmesi Belirtileri Nelerdir?

Vajinada miyom görülme belirtileri hasta tarafından rahatlıkla hissedilmektedir. Vajinadan sarkan mitom belirtisi başında hasta tarafından hissedilen ve ele gelen bir kitledir. Tamamen vajinadan dışarı çıkan miyomlarda kadınlar kitleyi gördükleri zaman panik olurlar. Ancak burada panik olacak bir durum yoktur. Miyomlar çoğu zaman zaten iyi huylu olur. Bir çoğu kanser vakalarına neden olmaz. Bunun yanı sıra eğer görülen miyom boyutları büyükse kişi vajinasında basınç hissi, sık idrara çıkma isteği, kabızlık gibi durumlarla karşılaşabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen kadınlarda ortaya vajinal kanamalar ve vajinal enfeksiyonlar çıkabilir. Bazı hastalar eğer küçük miyomlara sahiplerse herhangi bir belirtiyle karşılaşmazlar. Rutin jinekolojik muayeneler sırasında bu ortaya çıkar.

B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kapalı Miyom Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?

miyom ameliyati riskleri

Kapalı miyom ameliyatı öncesi hazırlık yaparken miyomların nerede olduğu tespit edilir. Bun haritalanma adı da verilmektedir. İster MRI yoluyla ister transvajinal ultrasonla miyomların haritalanması yapılabilir. Boyut ve uterusun nerede olduğuna bağlı olarak araştırma yapılır. Ameliyat sırasında hastanın uterus boşluğunun doğru şekilde değerlendirilmeis çok önemlidir. Eğer rahim için miyomlar varsa bu vakaların kaçırılmamasına dikkat edilmelidir. Rahim içine rahim hareket ettirme sağlayan manipülatör varlığı kontrol edilir. Rahim içi doku yırtılma riskinin en aza indirlmesi gerekir. Rahimde miyom seviyesine inmek için enerji kullanması duruma göre gerekli olabilir. Mükemmellik sağlanması adına damar darlatıcı ajanlardan yardım alınabilir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı miyom ameliyatı cerrahisinde atılması gereken en önemli adım miyomun çıkarılmasıdır. Çok fazla enerji kullanılması halinde doku pıhtılaşması görülür. Kanama meydana gelebilir. Kanama kontrolü sağlamak gerekir. Rahime gömülü miyomla uğraşılması halinde ise uterusu birden fazla katmana kaydırmak gerekecektir. Kapalı miyom ameliyatı sırasında hamilelik sırasında yırtılmaya yol açabilecek bir durumla karşı karşıya gelinebilir. Kanama önlenmesi adına enerji ile yakma işleminden kaçınmak en sağlıklı karar olacaktır. Kanama kontrolünün enerji ile değil dikişle sağlanması hem hasta hem de hekim için en konforlu çözüm olacaktır. Hastalar bu şekilde daha verimli ve kolay bir ameliyat süresinden geçmiş olurlar. Sonrasında da daha rahat ederler.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.