Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

04.06.2021
1.862
Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Burun ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilir. Sağlık sorunları sebebiyle ya da estetik sebeplerle tercih edilen burun ameliyatı kısa süren bir işlemdir. Hastaya genel anestezi ya da sedasyon verilerek yapılabilir.

Burun ameliyatında hastaya anestezi verilerek hasta uyutulur. Daha sonra yapılacak işleme göre burun içinden ya da burun deliklerinin arasındaki duvar kesilir. Burunla ilgili şikayetler giderildikten sonra özel cerrahi iplerle kesiye dikiş atılır.

Burun ameliyatı için bireyin kemik gelişimi tamamlanmış olmalıdır. 18 yaş üstündeki kişilerin burun gelişimi tamamlanmış olduğu için burun ameliyatları 18 yaşından sonra yapılabilir.

Kapalı Burun Ameliyatı Nedir?

Kapalı burun ameliyatı son dönemlerde fazlaca popülerdir. Kapalı burun ameliyatı, rinoplasti olarak da bilinir. Kapalı burun ameliyatı burun derisi ve burunda bulunan yumuşak dokular açılmadan yapılır. Burunda bulunan ve burnun düzgün görünmesini sağlayan yumuşak dokuları ve bağları çok az hasar ile kesmeden ve kanatmadan yapılır. Kesme ve kanama gibi durumlar olmadığı için hastanın yüzünde iz kalmaz ve iyileşme süresi kısalır. Kapalı burun ameliyatları her hasta grubuna uygulanabilir. Revizyon ve deviasyon ameliyatları da dahildir.

Kapalı Burun Ameliyatları Nasıl Uygulanır?

uygulama islemi kapali burun ameliyati

Kapalı burun ameliyatlarında uygulanan bütün kesi işlemleri burun delikleri içinden yapıldığı için açık ameliyatlardaki gibi burunda dikiş izi oluşmaz ve burunda daha az morluk oluşur. Hastanın yüzünün şişmesi de normaldir. Hastanın yaşı, sağlık durumu, deri yapısına göre iyileşme süresi değişebilir. Genel anestezi tercih edilen kapalı burun ameliyatları genelde 2-2,5 saat arası sürer. Ameliyattan sonra hasta bir gece gözetim altında tutulur. Ameliyat sonrası hastanın alçısı, termoplastik sprit, yedi ya da sekizinci günde çıkarılabilir. Burnun içine konulan silikon yaprak şeklindeki tampon da üçüncü günde ya da dördüncü günde çıkarılabilir. Hasta on üçüncü günde normal hayatına dönebilir. Tam iyileşme için ise altı ay gerekir.

Kapalı burun ameliyatının bazı avantajları mevcuttur. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yara, dikiş izi kalmaz.
  • İyileşme süresi çok kısadır.
  • Cilt ve dokular en az hasarı görür.

Bu avantajları sebebiyle kapalı burun ameliyatı açık burun ameliyatına göre daha çok tercih edilmektedir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar ise kısaca şunlardır:

Ameliyattan sonraki iki gün hasta başını vücuttan yukarda tutarak yatmalıdır. Burada amaç burnun şişme ve morarmasını önlemektir.

  • Buz tedavisi uygulanabilir.
  • İlk iki gün sağa sola dönerek yatmamalı gözlük kullanmamalıyız.
  • Yedi sekiz günlük süre boyunca burundaki bantların ısıtılmaması gerekir.

Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Burun Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Burun ameliyatı çeşitleri amacına göre farklılık gösterir. Estetik sebebiyle yapılan işlemler ameliyat gerektiren ve ameliyat gerektirmeyen işlemler olmak üzere ayrılır. Ameliyat gerektirmeyen işlem, burnun ucuna ya da burundaki küçük şekil bozukluklarına dolgu maddesi enjekte edilmesiyle yapılır.

Ameliyat gerektiren işlemler ise açık ya da kapalı ameliyat yöntemiyle yapılan estetik operasyonlardır. Bu operasyonlar tamponsuz burun ameliyatı, video endoskopik burun ameliyatı, finesse burun ameliyatı, kompozit burun ameliyatı, burun revizyonu, 3D burun estetiği, dinamik burun estetiği ve kırmadan yapılan burun estetiğidir.

Burun Ameliyatı öncesi Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Burun ameliyatı olmadan önce yapılması gereken bazı şeyler vardır. Yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun ameliyatı öncesinde hastanın sağlık kontrolleri yapılır.
  • Hasta doktoruna kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar hakkında detaylı bilgi verir.
  •  Ameliyattan en az 3 gün önce alkol ya da sigara tüketimine ara verilmelidir. Çünkü alkol ve sigara tüketimi ödem ve ciltte moraramaya sebep olabilir. Alkol ve sigara tüketimi aynı zamanda iyileşme hızını yavaşlatır.
  • Ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaçların bırakılması gerekir. (E vitamini, aspirin gibi)
  • Grip nezle gibi soğuk algınlıklarının yaşanması durumunda doktora bildirilmesi gerekir. Bu durumlarda ameliyatının ertelenmesi mümkündür.

Burun Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

burun ameliyati sonrasi dikkat edilecek hususlar

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir.

Ameliyat sonra 2 hafta boyunca sırt üstü yatmak tavsiye edilir. Sırt üstü yatarak ödem ve şişlik oluşumunun engellenmesi amaçlanır. Ayrıca yeni ameliyat edilmiş olan bölgeye herhangi bir şekilde baskı uygulanmaması için de sırt üstü uzanmak gerekir.

Ameliyattan sonra 2ay süresince güneşten uzak durulması gerekir. Güreşe çıkılacak ise şapka kullanılmalı ve güneş koruyucusu sürülmelidir. Güneş operasyon yapılmış olan bölgenin lekelenmesine, kararmasına sebep olur.

Operasyondan sonra burnu nasıl temizleneceği doktorunuz tarafından anlatılacaktır. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde eczaneden alabileceğiniz bir okyanus suyuyla burnunuzu yıkayabilirsiniz. Çok sıcak ya da çok soğuk su ile duş alınmaması gerekir.

Operasyondan 4 hafta sonra ağır egzersizlerin yapılmasına izin verilir. Önceki dönemde herhangi bir şekilde ağır kaldırılmamalıdır. Ağır kaldırmak basıncı artırır ve burun kanamasına sebep olabilir.

Operasyondan 2 hafta sonra buyurun sıkılmadan yavaş bir şekilde silinebilir.

Burun ameliyatı sebebiyle oluşan hassasiyetten dolayı dişler yumuşak bir şekilde fırçalanmalıdır. Sert fırçalamadan, sert gıdalar tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Göz çizdirme ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Burun Eti ve Kemiği İçin Ameliyat Nasıl Yapılır?

Burundaki et ve kemik ameliyatının amacı nefes alışverişi kaliteli bir hale getirmektir. Burunda kemik ya da et bulunması nefes alıp vermede zorluk çıkardığı için kişinin hayatını olumsuz etkiler. Bu sebeple burun ameliyatı uygulanır.

Burundaki nazal kıkırdak kalıtsal faktörler, kazalar ya da kırılmış kemik sebebiyle büyüyebilir. Nazar kıkırdaktaki bu büyüme kemikli burun oluşumuna sebep olur. Küçük yaşlarda burna alınan darbelerden sonra herhangi bir form bozukluğu gözlenemese de ileriki yaşlarda bu form bozuklukları ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda burnun yeniden şekillendirilmesi için burundaki kambur çıkarılır. Sinüzitlerde meydana gelen rahatsızlıklar için de endoskopik sinüs ameliyatı uygulanır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.