Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

09.05.2021
1.179
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Safra kesesi çoğunlukla çok sinsi şekilde ilerlediği için aniden ortaya çıkabiliyor. Sağ alt kaburga altından mideye doğru vuran ağrıdan fark edilir. Bazı kişilerde sırt ağrısı da safra kesesinde taştan dolayı olabilir. Safra kesesi taşı bulgusu konduysa standart bir prosedür olan laparoskopik kolesistektomi adı verilen kapalı safra kesesi ameliyatı yapılır. Bu ameliyat ile sadece safra kesesindeki taşlar alınmaz, tamamen safra kesesi alınır. Bu kişinin hayatında negatif bir etkiye yol açmaz.

Safra kesesi, karaciğerden salgılanan enzimlerin biriktiği torbaya benzer bir organdır. Gerektiğinde on iki parmak bağırsağına bu enzimleri döker.

Modern teknolojiyle safra kesesi patlasa bile bu ameliyat artık rahatta kapalı bir şekilde yapılabilmektedir.

Safra taşı tedavisinde safra kesesinin alınması şeklinde bir tedavi uygulanıyor. Taş eğer safra kesesi kanallarında bulunuyorsa önce taşlar ağızdan sokulan endeskop ile alınır daha sonra laparoskopik kolesistektomi yapılarak prosedür tamamlanmış olur.

Herhangi bir belirtisi olmamasına rağmen safra kesesinde taş olan kişiler genel cerraha görünmesi gerekmektedir. Hastanın genel seyrine göre ameliyat kararı verilir.

Hastanın geçmişte karın ameliyatı geçirmiş olması laparoskopik kolesistektomi yapılmasına engel olmaz. 

Safra kesesi ameliyatlarında göbeğin altından ince bir iğne ile karın karbondioksit ile şişirilir.

Karın bölgesine bir tane kamera için, iki tanede cerrahi çalışma aletlerini sokmak için delik açılır, dördüncü bir delikten ise safra yukarı doğru asılır ve anatomik görüntüsü korunur. Öncesinde safra kesesi yapışıklığı varsa ameliyattan önce ayrılır. Yapışıklık durumlarında ağrı daha fazla olur.

Safra kesesi atardamarı ve kesesi bulunur, karaciğeri besleyen ana atardamar ile ana safra kanalları dikkatli bir şekilde ayrıştırılır. Safra kesesi atar damarına ve safra kesesi kanallarına titanyum klipsler ile tutturulur. Özel durumlarda farklı klipsler kullanılabilir. Bu ayrıştırmalar yapıldıktan sonra safra kesesi karaciğer yatağından ayrılır. Safra kesesi özel bir kesenin içine konularak açılan kesiden vücut dışına çıkarılır. Safra kesesinin kesiden büyük olması durumlarında ya kesi büyütülür ya da konulduğu kese içerisinde parçalanarak dışarı çıkarılır.

Tüm bu adımlar yapıldıktan sonra vücut içerisine kanallar ile sokulan ameliyat aletleri çıkarılır. Karnın içerisine doldurulan karbondioksit boşaltılır. Yapılmış olan kesiler gizli dikiş ile dikilerek prosedür tamamlanmış olur.

Safra kesesi ameliyatları hiçbir komplikasyon çıkmazsa genellikle 15 ila 45 dakika arasında sürer. Ancak ihmal edilmiş, komplike bir durum varsa ameliyat 1 saate kadar uzayabilir. Hastanın daha önceden karın ameliyatı geçmişi varsa ameliyat süresi 1 saata kadar sürebilir.

Hepatit B tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

safra kesesi ameliyati oncesi surec

Safra kesesi ameliyatı öncesi hastanın anestezi uzmanınca muayene edilerek, ameliyata engel bir durumun varlığı konusunda kontrol etmelidir. Yakın bir süreçte sarılık, safra yolu tıkanması gibi hastalıklar geçirmiş hastaların laboratuvar testlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Hipertansiyon, şeker, astım gibi kronik rahatsızlığı olan hastalarda gereken dallardaki hekimler tarafından konsültasyon alınması gerekir.

  • Konsültasyon: Bir hastanın, hastalığına birden fazla hekimin ortak tanı koyması işlemidir.

Bu konsültasyonla beraber olası risk durumları analiz edilmelidir. Alınması gereken tedbirler hazırlanmalı ve hasta bu riskler hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

Eğer hasta kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, coraspin) kullanıyorsa, bu ameliyatta kanama riskini arttırdığı için ilaçlar kesilip 5 6 gün boyunca hastadan bu ilaçların etkisinin geçmesi beklenmelidir.

Ameliyat öncesi gece yarısından itibaren hastanın su dahil olmak üzere ağızdan hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. Hipertansiyon için ilaç kullanan hastaların ameliyat sabahı ilaçlarını kullanırken sadece bir yudum su le ilaçlarını içmeleri gerekir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Hasta ameliyattan birkaç saat sonrasında doğrulabilir, ayağa kalkıp yürüyebilir duruma gelir. Hasta ameliyatın bitiminden 4 5 saat sonra ağızdan yemek yemeye başlayabilir. Ertesi gün muayene edildikten sonra bir sıkıntısı yoksa taburcu edilir.

Taburcu olduktan sonra ameliyat yerleri bir gün daha kapalı tutması gerekmektedir. Ameliyat sonrası bir hafta süreyle ağrı kesici kullanması gerekir. Ameliyatın üstünden 2 gün geçtikten sonra ameliyat izleri açık bırakılabilir. Bu süre zarfı bittikten sonra hasta yara izlerine su değdirebilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası kesi yerlerine pansuman gerektirmez ve enfeksiyon riski oldukça düşüktür.

Bu ameliyattan sonra hasta normal hayatına dönebilir ama bazı durumlarda hasta uyum sağlayana kadar sindirimine yardımcı olmak için preparatlar verilebilir.

Ameliyattan 1 hafta sonra doktor muayenesine gidilir. Eğer bir sıkıntı yoksa iş hayatına hemen dönebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Olanların Belirli Bir Diyet Yapması Gerekir Mi?

Hasta ameliyatın olduğu gün yemek yemeye başlayabilir. Ameliyattan sonraki birkaç ay yağlı yemeklerden, yumurtanın sarısından (yumurta beyazı yiyebilir), çikolata, kuruyemiş gibi yiyeceklerden uzak durması tavsiye edilir. Kişiye önceden gaz sıkıntısı yarattığını bildiği yiyeceklerden de uzak durması tavsiye edilir. Öğünlerde yediği miktarı azaltması tavsiye edilir. Eğer hasta bunlara dikkat etmezse hazımsızlık problemleri yaşayabilir. Ama birkaç ay sonra aşırı olmadığı müddetçe her besini tüketebilirler.

Hangi Durumlarda Safra Kesesinin Alınması Zorunludur?

safra kesesinin alinmasini gerektiren durumlar

Safra kesesinde biyerkolik denilen yemek sonrası şişkinliğe sebep oluyorsa, sarılık, safra yolu enfeksiyonu ve tıkanıklığı, pankreas iltihabı ve uzun dönemde safra kesesi kanseri durumlarında. Eğer safra kesesi tedavi edilmezse karın içerisinde patlayıp, kişiyi zehirleyerek, öldürür.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Safra kesesi taşları 2’ye ayrılır.

  1. Şikâyet yapanlar

Eğer safra kesesindekişiye şikâyet oluşturan bir durum varsa, taşın büyüklüğü veya sayısı önemsiz olarak ameliyat gerektirir. Burada önemli olan taşın sayısı veya büyüklüğü değil var olmasıdır. Küçük taşlar safra kanalına düşerek ölümcül riskleri olan pankreas iltihabına ve sarılığa yol açabilirler.

  • Sessiz seyredenler

Sessiz safra kesesi taşları ise genellikle ameliyat gerektirmezler.

  • Taş 2,5cm den büyükse,
  • Safra kesesinde kireçlenmeye benzer porselen kese denen kansere yol açabilecek bir durumdaysa,
  • Hemolizle giden anemi hastalarında,
  • Şeker hastalarında,
  • Organ transplantasyonu (aktarım) yapılacak ise,
  • Uzaya gidecek astronotlarda,

Safra kesesi şikâyet olmasa da alınır.

Safra kesesi iltihabının iki çeşidi vardır. Bunlar;

  1. Müzmin Safra Kesesi İltihabı (Kronik Kolestit): Safra kesesi büzülür, gerektiği gibi çalışamaz hale gelir. Karında hassasiyet, gerginlik ve gaz oluşur. Karnın sağ tarafından başlayan kaburganın altına kadar yayılmış ağrı ve sarılıklar bulunur. Genellikle 40 yaşını aşmış kilolu kadın hastalarda görülür.
  2. Akut Safra Kesesi İltihabı (Akut Kolestit): Safra yollarına yerleşmiş taşın sebep olduğu tiptir. Karnın sağ üst kısmında ani, şiddetli, sırta hatta sağ omuza kadar yayılan ağrı vardır. Ateş, bulantı ve kusma görülmesi normaldir.

Her iki iltihaplanma şeklinde de en kısa sürede hastaneye başvurmak gerekir. İkisi de oldukça risklidir. Hasta durduğu yerde rahat edemez haldedir. Bu olaya safra kesesi krizi denir. Alınmayan safra kesesi taşları iltihaba neden olur. Ve bu da bir an önce ameliyata gerek olduğunu gösterir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.