Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

07.06.2021
1.575
Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Göz kapağı için yapılan ameliyatlar üst göz kapağı ve alt göz kapağı olarak ikiye ayrılır. Şikâyetin ne olduğuna bağlı olarak sadece alt göz kapağı ameliyatı, sadece üst göz kapağı ameliyatı ya da iki ameliyat beraber yapılır. Bu ameliyat ile gözdeki kırışıklıklar, torbalaşma, kılcal damarların belirginleşmesi, sarkma ve derideki kolesterol kristalleri gibi problemler çözülür.

Üst göz kapağı ameliyatı, hastaya lokal anestezi uygulanarak yapılır. 1 saatlik kısa bir ameliyat olan üst göz kapağı ameliyatı öncesinde göz kapağından çıkarılacak olan deri ve kaslar çizilir ve hastaya gösterilir. Hasta ile birlikte karar verildikten sonra lokal anestezi ile göz kapağı katlanma noktasında kesi açılır. Belirlenmiş miktarda kas ve deri çıkarılır. Kesi özel medikal iplerle dikilir.

Alt göz kapağı ameliyatında ise kirpiklerin hemen altından açılan kesi yardımıyla kas ve deri kaldırılır. Bazı durumlarda ise nadiren yağ yastıkçılarına küçültme işlemi uygulanır. Etlerinin göz çukuru kenarına yayılmasıyla göz altında oluşmuş olan çöküntü düzeltilmiş olur. Oluşmuş olan çöküntüyü gidermede yanak kaldırma ile yağ yastıkçığının yayılması yetersiz ise bölgeye yağ enjeksiyonu yapılır. Bölgedeki deri ve kas bolluğu azaltıldıktan sonra kas dokusu göz çukurunun dış duvarına asılır. Kas dokusunun göz çukurunun dış duvarına asılmasıyla yastıkçıklara destek sağlanır. Göz kapağı ameliyatı orta yüz germe ameliyatı ile beraber de yapılabilir. Bu ameliyatlar için genel anestezi uygulanır. Ameliyat süresi göz altı kapağı ameliyatına ek başka bir işlem var ise 2 ile 4 saat arasında sürer.

Blefaroplasti olarak da bilinen göz kapağı ameliyatları yaşlanmanın belirtisi olan sarkmalardan kurtulmak için yapılır.

Bir diğer göz kapağı ameliyatı ise ptosist olarak bilinen göz kapağı düşüklüğü için yapılan ameliyattır. Göz kapağı düşüklüğü genetik, göz yapısı sebebiyle doğuştan ya da sonradan oluşan sebepler, otoimmün hastalıkları ve yüz felci gibi nedenlerle oluşabilir.

Yaşlanma sürecinde de göz kapağı düşüklüğü oluşabilir. Bu süreçte göz kapağındaki kaslar güçsüzleşir. Yer çekiminin de etkisiyle güçsüzleşen göz kapakları düşmeye başlar. Görme konusunda sıkıntılara sebep olan göz kapağı düşüklüğü cerrahi ile çözülür.

Hastaya lokal anestezi verilerek yapılan göz kapağı düşüklüğü ameliyatında göz kapağı hizasında açılan kesi yardımıyla kas ve fazla deri alınır. Ameliyattan sonra yapılan kesiye dikiş atılmaz. Doku yapıştırıcıları ile kesi kapatılır.

Göz Kapağı Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Göz kapağı ameliyatları için uygun adaylar genellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerdir Bireyin alt ve üst göz kapağında yaşlanmaya bağlı sarkma ya da torbalaşma oluşmuş ise bu durum ameliyat ile düzeltilir. Göz kapağı ameliyatına uygun başka adaylar ise sağlık problemi olmayan kişilerdir.

Kas hastalığı ya da hemofili hastalığı olan kişilere bu ameliyatlar önerilmez.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Göz Kapağı Ameliyatının Riskleri Nedir?

goz kapagi ameliyati sonrasi semptomlar

Göz kapağı ameliyatlarında riskler nadiren karşılaşılan durumlardır. Seyrek de olsa göz kapağı ameliyatı sonrasında ya da sırasında kanama sorunuyla karşılaşılabilir. Ameliyattan sonra kanama olursa hemen drenaj tedavisi uygulanmalıdır. Operasyon sırasında ya da sonrasında bu durum kanamaya sebep olabilir. Kanama oluşursa göz altında kötü bir iz kalması olasıdır. Bu durum iyileşme sürecini de etkiler. İyileşme gecikir.

Ameliyattan sonra enfeksiyon riski beklenmez. Ancak enfeksiyon oluşursa uygun antibiyotiklerle bu durum çözülür.

Göz kapağı ameliyatı sonrasında körlük gibi bir durum söz konusu değildir. Operasyon sırasında ya da sonrasında kanama oluşumu bu duruma sebep olabilir. Ancak hızlı bir drenaj uygulaması ile körlük riski engellenebilir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası en sık ortaya çıkan problem alt göz kapağının aşağı çekilmesidir. İkinci kez ameliyat olan kişilerde bu risk daha çok görülür. Gözdeki derinin fazla alınması sonucu oluşan bu durum bölgeye üst göz kapağından alınan deriyi eklemek ile çözülür.

Yaşlanma, güneş ve diğer sebeplerden ötürü göz kapağının görünümü değişebilir. Yapılan ameliyat ile yaşlanma durdurulamaz. Göz kapağından deri alınıp çekilmesi ile oluşan gerginlik yaşlanmaya bağlı olarak ileriki yıllarda kaybolacaktır.

Göz Kapağı Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Göz kapağı ameliyatından önce dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

  • Ameliyat sırasında ya da ameliyat sonrasında oluşabilecek kanamayı engellemek için ameliyattan önce belli bir süre aspirin, e vitamini gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir.
  • Alkol ve sigara ameliyat sonrası morarmaya sebep olan maddelerdir. Kullanımına ameliyat öncesi ara verilmelidir.
  • Kullanılan ilaçlar ve geçirilen hastalıklar hakkında doktorunuza detaylı bilgi vermeniz gerekir.
  • Ameliyat sonrası araba kullanmak tavsiye edilmediği için ameliyata bir refakatçi ile gelinmesi tavsiye edilir.

Burun ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

goz kapagi ameliyati sonrasi dikkat edilmesi gerekenler

Göz kapağı ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Göz kapağına herhangi bir şekilde baskı uygulanmamalı, göz ovalanmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası ödem ve şişlik oluşumunu engellemek için baş yukarıda tutulmalıdır.
  • Ameliyattan sonra da kan sulandırıcı ilaçlar ve kalp hastalığı ya da damar tıkanıkları için verilen ilaçların ilk üç gün kullanılmaması önerilir.
  • Alkol ve sigara ameliyattan sonraki iyileşme sürecini yavaşlatır. Bu maddelerin kullanımına ameliyat sonrası da ara vermek faydalıdır.
  • Göz kapağı ameliyatından sonraki 3-4 günlük süreçte ödem, şişlik ve morarmalar normaldir. Bu durumda soğuk kompres ile rahatlama sağlanır.
  • Batma ya da ağrı gibi problemler doktorunuz tarafından verilecek ağrı kesiciler ile ortadan kalkacaktır.
  • İlk hafta güneşe çıkılmaması gerekir. Daha sonraki dönemde ise şapka gibi güneşten koruyacak aksesuarlarla güneşe çıkılmalıdır. Güneş ya da rüzgar sebebiyle batma hissi oluşabilir.
  • Ameliyattan sonra göz kapağında küçük bir iz kalacaktır. Ancak kesi gözün katlanma kısmında açıldığı için kalan izin fark edilmesi zordur.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.